Over de term software bestaat veel verwarring. Gaat het nu over een programma, een applicatie of toch een systeem? Omdat er in de volksmond zoveel termen worden gebruikt, is het soms lastig om de exacte betekenis van software te duiden. Bij  Capterra houden we ons dagelijks bezig met software en daarom geven we je graag een softwaredefinitie. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de juiste softwareproducten voor je bedrijf of organisatie te vinden! Daarnaast vertellen we je meer over de verschillende soorten software en hoe software wordt ontwikkeld.

Wat is software

Wat is software?

Software is een verzamelbegrip voor:

  • computerprogramma’s
  • applicaties
  • besturingssystemen

Het is een geheel van computerprogramma’s met data die zowel bewerkingen als taken uitvoeren. Software is niet tastbaar, het heeft geen materiële component, maar zorgt er juist voor dat tastbare apparaten werken en doen waarvoor ze zijn ontworpen. Bovendien zorgt software ervoor dat jij met deze apparaten kunt communiceren en ze kunt vertellen wat je wilt doen. Zie het als de draadjes die de poppen laten dansen.

Computers, smartphones en tablets maken gebruik van software, maar allerlei gebruiksartikelen ook. Als de software in een apparaat of gebruiksartikel geïntegreerd is, zoals bij een televisie, magnetron, auto of wasmachine, dan hebben we het over embedded software, of ingebouwde software.

Nu snap je ook meteen het verschil tussen software en hardware. Hardware is iets materieels. Denk bijvoorbeeld aan de fysieke componenten van een computer, het beeldscherm, de computerkast en ook de niet zichtbare elementen waaronder de videokaart, het moederbord en de harde schijf. Software daarentegen stuurt altijd de hardware componenten aan en is nodig om andere programma’s zoals een  foto-editor of een  boekhoudprogramma op een computersysteem te laten draaien. 

Software wordt gebruikt door bedrijven om activiteiten te optimaliseren of automatiseren met het doel om kosten en tijd te besparen. 

2 soorten software

Software is grofweg onder te verdelen in twee categorieën: systeemsoftware en applicatiesoftware. Systeemsoftware regelt de basisfunctionaliteiten van een apparaat of computer, terwijl applicatiesoftware de toepassingen die op de computer geïnstalleerd kunnen worden, verzorgt. Beiden categorieën zijn weer in drie subcategorieën onder te verdelen.

software definitie

Systeemsoftware

Systeemsoftware is software voor het beheren van een computer en het besturingssysteem. De software gebruik je dus om een computersysteem te laten functioneren. Systeemsoftware wordt onderverdeeld in systeembeheersoftware, systeemondersteuningsprogramma’s en programmeersoftware. 

Een systeembeheerprogramma is het besturingssysteem of Operating System van een computer, vaak afgekort als OS. Bekende besturingssystemen zijn

 en  .

Besturingssystemen zijn verantwoordelijk voor het koppelen met en tussen hardwarecomponenten, maar ook voor het bestandsbeheer en het beheer van welke programma’s draaien. Applicatieprogramma’s maken gebruik van het besturingssysteem en moeten daarom daarop afgestemd zijn.

Systeemondersteuningsprogramma’s ondersteunen de werking en het beheer van het besturingssysteem en andere gedownloade applicaties. Hier horen anti-virusprogramma’s bij en ook software om bestanden te converteren, comprimeren of herstellen.

Programmeersoftware is het programma dat gebruikt wordt voor het ontwikkelen van de software zelf, voor zowel maatwerksoftware als standaardsoftware.

Programmeertalen als Python, Java, of C++ zijn hier voorbeelden van. Progammeertools als  IDE-software (Integrated Development Environment) ook. Deze tools helpen programmeurs om de code te bewerken en fouten in de code op te sporen bijvoorbeeld.

Applicatiesoftware

Applicatiesoftware is software die is ontworpen om jou als gebruiker te helpen bij het uitvoeren van verschillende taken op je computer, tablet of smartphone. Applicatiesoftware kan onderverdeeld worden in privé-, kantoor- en bedrijfssoftware. Naast standaard applicatiesoftware is er ook op maat gemaakte en specialisatiesoftware. 

Privésoftware is software voor consumenten en bestemd voor privégebruik. Voorbeelden zijn spelletjes, gaming, apps van winkels en andere particuliere diensten.

Onder kantoorsoftware vallen de basisprogramma’s die elk kantoor gebruikt zoals tekstverwerkingsprogramma’s, rekenprogramma’s als 

 of  , e-mailprogramma’s als Outlook, en  presentatietools als .

Onder bedrijssoftware vallen programma’s die de meeste bedrijven gebruiken voor het runnen van hun business. Denk bijvoorbeeld aan projectmanagement tools,   klantrelatiebeheer programma’s (CRM),  ERP-systemen of  boekhoudsystemen.

Hoe wordt software ontwikkeld?

Nu je een duidelijk antwoord hebt op wat software is en welke soorten software er zijn, is het ook handig om te weten hoe software wordt ontwikkeld. Programmeren is een andere benaming voor software ontwikkelen en dit wordt gedaan door een zogenaamde softwareontwikkelaar.

Bij het ontwikkelen van software wordt er gebruik gemaakt van een programmeertaal. Dit is een taal in de vorm van code die later kan worden omgezet naar een programma. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld computerprogramma’s te schrijven. Python is een van de populairste programmeertalen, opgevolgd door C, Java, C++ en Visual Basic.

Bij het creëren van aangepaste oplossingen voor de technologie- en informatie-infrastructuur van een organisatie wordt  app development software gebruikt.  Doorgaans is app development software afgestemd op verschillende gemeenschappelijke programmeertalen en -platforms.

Open source en closed source software

Er is open source software en closed source software. Bij open source software is de broncode naar eigen behoefte aan te passen. De software is door ontwikkelaars en systeembeheerders af te stemmen op de specifieke behoeften van het bedrijf. Dit is interessant als je geen standaardoplossing vindt die de behoeften van je organisatie dekt.

Bij closed source software kun je zelf geen aanpassingen maken in de code, maar gebruik je een standaardprogramma met standaard functionaliteiten.  

Verder heb je ook nog  no code software en  low code software. No code software biedt de mogelijkheid om softwaretoepassingen te ontwikkelen zónder dat je daarbij ingewikkelde codes nodig hebt. Low code software is een manier van softwareontwikkeling die zich richt op het visueel ontwerpen van applicaties. Dit doe je met een minimum aan code. 

SaaS en On Premise 

Je kunt de licentie van een softwareproduct kopen of je kunt de software ‘huren’. In dit laatste geval spreken we van Software-as-a-Service. Dit is een model waarbij een softwaretoepassing niet in je bezit komt, maar als online dienst aangeboden wordt. Je betaalt de aanbieder een vast bedrag per maand of je betaalt voor het gebruik. De SaaS aanbieder verzorgt de installatie, het onderhoud en beheer. 

On Premise staat voor geïnstalleerde software. Je hebt dan het systeem compleet in eigen beheer, want de software is geïnstalleerd op je eigen servers en computers. De hardware en licenties zijn eigendom van je eigen bedrijf of organisatie. 

Naast SaaS en On Premise is er ook nog Cloud Computing. Waar SaaS zich specifiek richt op het beschikbaar stellen van software, houdt Cloud Computing zich naast de software bezig met het online beschikbaar stellen van bijvoorbeeld infrastructuur en hardware. 

Welke softwarevorm je ook kiest, je betaalt er een eenmalig bedrag voor of je bent er geld aan kwijt in abonnementsvorm, tenzij je gratis software neemt. Gratis software kan soms de juiste ondersteuning bieden aan je organisatie, maar komt meestal met beperkte functionaliteit. Zo is er bijvoorbeeld veel gratis webshop software op de markt, wat een uitkomst is voor beginnende webwinkeliers. Als de winkel groeit, kan de gratis versie tegen betaling worden uitgebreid met meer geavanceerde features. 

  • Wil je meer weten over Software as a Service (SaaS)? Lees  hier meer.
  • Wil je meer weten over Platform as a Service (PaaS)? Lees  hier meer.
  • Wil je meer over Infrastructure as a Service (IaaS)? Lees  hier meer.
Meer weten? Bekijk dan ons online overzicht met allerlei soorten software op Capterra.

De in dit artikel geselecteerde toepassingen zijn voorbeelden om een functie in een context te tonen en zijn niet bedoeld als aanbeveling en impliceren geen goedkeuring. Ze zijn afkomstig van bronnen die op het moment van publicatie betrouwbaar werden geacht.