8 gratis en open source ERP-systemen – Enterprise Resource Planning

Gepubliceerd op 18-10-2019 door Andrew Conrad en Quirine Storm van Leeuwen

Het oplossen van gecompliceerde problemen voor je bedrijf hoeft niet te betekenen dat je een astronomisch bedrag moet neertellen voor een Enterprise Resource Planning systeem (ERP). Exact en SAP mogen dan wel de sector domineren, maar er zijn genoeg gratis, open source ERP-opties om je bedrijf soepel te laten werken.

open source erp

Voordat we die opties gaan bekijken, is een waarschuwing op zijn plaats: het implementeren van een ERP-systeem is niet makkelijk. Soms gaan de implementaties het budget te buiten of nemen te veel tijd in beslag of doen niet wat ze beloven.

Een duidelijk plan, een duidelijk probleem en heldere doelen, dat is het recept voor een succesvolle ERP-implementatie. Maar zelfs een “gratis” ERP-systeem kost je bedrijf tijd en geld.

De verschillende opties worden in alfabetische volgorde weergegeven.

1. Dolibarr ERP

Dolibarr ERP is erg populair. Dit jaar alleen al is de tool wereldwijd 159.000 keer gedownload van SourceForge, waarvan 1466 keer in Nederland.

open source erp
Dolibarr in actie (Bron)

Dolibarr heeft alles wat een ERP-systeem nodig heeft, met modules voor boekhouding, CRM, HR en voorraadbeheer. Je kunt de functionaliteit uitbreiden tot in het absurde of met waanzinnig gespecialiseerde modules door gebruik te maken van apps die Dolibarr aanbiedt via de eigen Dolistore. Maar je kunt ook je eigen uitbreidingen maken.

Vanwege zijn populariteit wordt Dolibarr regelmatig bijgewerkt en er is een heel actief gebruikersforum voor het oplossen van problemen en voor discussies in het algemeen. Het programma is ook internationaal bijzonder populair, zodat het in verschillende Europese talen, waaronder Nederlands, verkrijgbaar is.

Dolibarr is een prima optie voor bedrijven met interne IT-teams en voor bedrijven die deel willen uitmaken van een grotere ERP-community.

Installatie in de cloud is mogelijk, maar misschien is het slimmer om de hosting te laten verzorgen door een van de partners van Dolibarr. Je kunt reviews lezen over Dolibarr op Capterra.

2. ERPNext

ERPNext is een open source erp-oplossing gericht op de moderne gebruiker. Het product is bedoeld voor het MKB en wordt aangeboden als een reeks apps. Het hele systeem is ontworpen met het oog op de technisch minder begaafden onder ons, wat zowel een zegen als een vloek is.

gratis erp systeem
Bron: ERPNext

Vanwege zijn eenvoud is ERPNext gemakkelijk te installeren met behulp van formulieren waarin je informatie invoert over je bedrijf en waarbij je in de bekende wizardstijl door het hele proces wordt begeleid. De tool voelt al snel vertrouwd aan vanwege de duidelijke en gebruikersvriendelijke opzet van het systeem.

Een minpunt komt naar voren wanneer het product moet worden uitgebreid vanwege specifieke behoeften waar grotere of complexere bedrijven naar op zoek zijn. Er zijn weliswaar ingebouwde tools voor het ontwerpen van specifieke formulieren en rapporten, maar voor het toevoegen van complexere elementen zul je dieper de code in moeten duiken.

ERPNext is gratis voor vijf gebruikers wanneer het programma online wordt gehost en gratis voor bedrijven van elke mogelijke grootte wanneer het op de servers van het bedrijf zelf wordt geïnstalleerd. Je kunt reviews lezen over ERPNext op Capterra

3. iDempiere

iDempiere is een volwaardig ERP-systeem en biedt alles van facturering en POS-integratie tot magazijnbeheer en prognoses. Ook al is iDempiere open source, het installeren van een ERP-programma is nooit helemaal gratis. ERP-specialist Chuck Boecking geeft als maatstaf 20.000 tot 100.000 euro uit te trekken voor bedrijven met een omzet van 10 tot 100 miljoen euro.

erp-systeem open source
Bron: iDempiere

Net zoals de meeste open source programma’s vertrouwt iDempiere op ondersteuning vanuit de community voor het oplossen van problemen. Bedrijven kunnen ook de hulp inroepen van specialisten die ervaring hebben met iDempiere.

De software biedt nagenoeg alles wat een ERP-systeem moet kunnen, met productplanning, magazijnbeheer, loonadministratie en tal van andere mogelijkheden.

Hoewel de installatie meer moeite kost dan bij enkele andere opties in deze lijst, is iDempiere een van de meest robuuste open source opties die verkrijgbaar zijn.

4. MixERP

MixERP is gratis en open source erp software, en draait op het ASP.net-framework. Bij de gratis versie beheer je zelf de hosting en het upgraden, maar toegang tot ondersteuning kost € 44 per probleem (in dollars). Dit is een mooie mix tussen doe-het-zelf en volledige uitbesteding.

open source erp-software Mixerp
Bron: MixERP

De gratis versie heeft alle toeters en bellen, zoals voorraadbeheer, verkoopbeheer, boekhouding en HR-tools om je bedrijf soepel draaiende te houden. Wel ontbreken er opties voor productie en salarisadministratie, dus zullen grotere bedrijven een van de betaalde cloud of on-premises versies moeten aanschaffen.

5. Odoo

Odoo biedt één gratis toepassing voor een onbeperkt aantal gebruikers wanneer het systeem online wordt gehost. Het toevoegen van extra apps kost vanaf € 12 per maand tot € 48 per maand, afhankelijk van de app. Maar als je de software on-premises installeert en onderhoudt, is Odoo volledig gratis.

Odoo onderscheidt zich van de andere producten doordat het hele systeem rond een verzameling apps draait. Deze apps verzorgen functies de variëren van magazijnbeheer, productie en verkoopkanalen, tot roosters, websites en inkoop.

gratis erp software
Bron: Odoo

Voor een maandelijks tarief krijg je toegang tot apps waarmee je een website kunt bouwen, e-commerceportals kunt installeren, een CRM-systeem kunt uitvoeren, enzovoort, enzovoort. Het voordeel hiervan is dat je niet met een overvol systeem komt te zitten wanneer je aan een compacte setup voldoende hebt.

Een duidelijk minpunt van Odoo is het beperkte aantal gratis apps. En net zoals bij andere open source software moet je voldoende technische kennis in huis hebben om het systeem zelf te installeren en uitvoeren. Daartegenover staat dat het toevoegen van meer apps niet onoverkomelijk duur is. Met zijn aanpak op schaal voor gebruikers en functies is Odoo een oplossing die mee kan groeien met je bedrijf.

6. Openbravo

Openbravo is een op de detailhandel gerichte ERP-oplossing op basis van een modulair systeem. Naar gelang de behoeften van je organisatie kun je kiezen uit drie verschillende versies van de software. Openbravo Community is de gratis, uitgeklede versie van de betaalde Enterprise- en Professional-versies. Deze laatste versies zijn voorzien van enkele premium, commerciële modules, zoals voor financieel beheer en voorraadbeheer, die veel bedrijven noodzakelijk vinden.

open source erp software
Bron: Openbravo

 

Aan het opschalen naar de Professional- of Enterprise-versie is een prijskaartje verbonden, dus vraag Openbravo om een offerte voordat je een definitief besluit neemt.

Net zoals bij Odoo biedt Openbravo’s combinatie van open source en commercieel product gebruikers een ondersteuningsplatform, naast alleen maar communityforums. Maar die ondersteuning is uiteraard niet gratis, wat een nadeel is van de goedkopere optie die open source vaak te bieden heeft.

7. VIENNA Advantage Community Edition

VIENNA Advantage is een open source ERP-oplossing uit Duitsland. Het kernproduct bestaat uit een ERP- en CRM-module waar de rest van de oplossing omheen draait. Het product heeft een online platform dat je vanaf verschillende apparaten kunt benaderen zodat je je niet hoeft bezig te houden met al die irritante compatibiliteitsproblemen waarmee kleine bedrijven nogal eens te maken hebben.

opnbravo open source erp systeem
Bron: Vienna Advantage

De Community eEdition is een gratis optie voor “ontwikkelaars, techbedrijven en micro-ondernemingen die een basisset aan functies willen implementeren”.

Deze editie heeft geen ingebouwde ondersteuning en je zult iemand met veel technische ervaring nodig hebben om het systeem goed geïnstalleerd te krijgen.

Maar is het systeem eenmaal geïnstalleerd, dan heb je toegang tot een flink aantal gratis modules, zoals voor documentbeheer, boekhouding en rapportage.

Als het product je bevalt en je het beheer ervan naar anderen wilt doorschuiven, biedt Vienna twee in de cloud gehoste oplossingen: een voor het MKB en een voor het grootbedrijf.

8. xTuple PostBooks

xTuple maakt een reeks ERP- en op productie gerichte producten, maar de kern van al die opties wordt gevormd door PostBooks. PostBooks beheert de centrale functionaliteit van ERP, die wordt aangevuld door de andere producten van xTuple.

gratis erp software
Bron: xTuple

PostBooks geeft vier gebruikers toegang tot nagenoeg alles wat er nodig is voor een bedrijf met één vestiging. Dat betekent voorraadbeheer voor één locatie, boekhouding, facturering, rapportage en andere verkooptools. Je kunt niet werken met meerdere locaties, geavanceerde MRP-tools of andere geavanceerde functies voor planning, maar die kun je later alsnog toevoegen met een van de betaalde versies.

PostBooks past uitstekend bij dienstverlenende bedrijven, omdat deze niet te maken hebben met de geavanceerde vereisten voor productie en voorraadbeheer waarvoor een upgrade nodig zou zijn. Ook voor een kleiner groothandelsbedrijf met één vestiging is PostBooks uitstekend geschikt. Houd er wel rekening mee dat de schaal beperkt is als je het alleen bij de gratis optie houdt.

Conclusie

Bij de hier vermelde open source ERP-opties zit zeker een oplossing voor bijna elk bedrijf. De implementatie is niet altijd even eenvoudig, maar met een duidelijk plan kan ERP je bedrijfsvoering enorm verbeteren.

Als je een uitgebreidere lijst met ERP-opties wilt zien, bekijk dan eens de volledige ERP-lijst van Capterra, compleet met reviews en functiebeschrijvingen.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.