De cloud maakt inmiddels vast onderdeel uit van een modern ict-landschap. Platform as a Service (PaaS) is een cloudservice waar steeds meer bedrijven gebruik van maken. Wat is PaaS precies en waarom is het zo populair aan het worden?

In dit artikel
Wat is PaaS? Betekenis en uitleg
Platform as a Service bestaat uit geïntegreerde hard- en software die als platform in de cloud wordt gehost en aangeboden door een provider. Deze is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de infrastructuur, dataopslag, middleware, servers en besturingssystemen. Ook de beveiliging van het platform komt voor rekening van de provider. De klant beheert enkel de eigen applicaties en data. De meest bekende PaaS-platformen zijn Microsoft Azure en AWS.
Het eerste PaaS-platform was speciaal opgezet voor software-ontwikkelaars en werd in 2006 in gebruik genomen. Doordat op het PaaS-platform alle dev-ops activiteiten door het platform automatisch werden afgehandeld, konden applicaties veel sneller ontwikkeld en in gebruik genomen worden. PaaS blijft zich ontwikkelen en tegenwoordig zijn er ook steeds meer platformen voor zakelijke gebruikers.
PaaS-platformen voor zakelijk gebruik zijn voorzien van specifieke software, zoals software development tools. Voorbeelden van zakelijke PaaS platformen zijn de no-code en low-code platformen. Hierop worden snel nieuwe applicaties ontwikkeld om bijvoorbeeld missende functionaliteiten in de on-premise systemen op te vangen, of om stukje bij beetje functionaliteiten uit legacy systemen te vervangen.
Verschil tussen public en private PaaS
PaaS wordt aangeboden in de public en private cloud. In de private cloud wordt er een privé infrastructuur opgezet voor de onderneming. Hiermee worden de economische voordelen die een public cloud biedt een stuk minder, maar kan toch in sommige gevallen een geschikte oplossing zijn. PaaS-diensten worden meestal in abonnementsvorm aan de klant aangeboden en kunnen snel en flexibel op- en afgeschaald worden.
Voordelen van PaaS
Een groot voordeel van PaaS is dat de klant niet hoeft te investeren in netwerk, infrastructuur, middleware, besturingssystemen en het onderhoud hiervan. Hierdoor kan men relatief snel een cloudomgeving inrichten en in gebruik nemen. Dit kan vooral voor kleinere ondernemingen een uitkomst kan zijn. Zijn hebben vaak niet de kennis en/of tijd beschikbaar om de zaken in eigen beheer te houden.
Andere grote voordelen van PaaS zijn:
- Je hebt 24/7 toegang, waar je ook bent en met de abonnementsvorm betaal je enkel voor wat je gebruikt.
- Er kan naar behoefte snel en eenvoudig op- en afgeschaald worden, dankzij de virtualisatietechnologie.
- PaaS is ook geschikt voor het ontwikkelen van mobiele apps en het IoT.
- De ontwikkel- en implementatietijd van (maatwerk)applicaties wordt sterk verkort, doordat de apps in dezelfde omgeving worden ontwikkeld en gebruikt.
- Key users of citizens kunnen zelf applicaties ontwikkelen op no-code en low-code platformen, waardoor ‘schaduw-it’ met bijvoorbeeld Excellijsten wordt voorkomen.
Enkele nadelen van PaaS
Er bestaan ook een aantal nadelen van PaaS, waaronder de volgende:
- Een risico van PaaS is dat de data wordt opgeslagen op de servers van derden en dat ook de beveiliging van jouw gegevens in handen van derden is.
- Er is een risico dat er een afhankelijkheid van de provider ontstaat, ook wel lock-in genoemd.
- Het switchen van PaaS provider kan migratie problemen en mogelijk dataverlies opleveren.
Is PaaS geschikt voor je bedrijf?
Ondernemingen die zelf hun maatwerk applicaties willen ontwikkelen en hiervoor de kennis in huis hebben kunnen profiteren van de PaaS, zowel in de public als private vorm. Het is geschikt voor het snel ontwikkelen van nieuwe applicaties en vereenvoudigd de implementatie van de ontwikkelde applicaties.
Ondernemingen die hun legacy systemen willen vervangen kunnen dit met PaaS gecontroleerd en stukje bij beetje realiseren, zonder dat er hardware of infrastructuur moet worden aangepast. In dit geval kan private PaaS een uitkomst bieden.
PaaS is ook een aantrekkelijke oplossing voor ondernemingen en organisaties die niet voldoende technische kennis en/of tijd in huis hebben voor het managen van infrastructuur en onderhouden van de besturingssoftware. Gebruikers kunnen, zonder kennis van programmeren, op no-code PaaS-platformen zelf applicaties maken en implementeren
Eenmansbedrijven, zzp’ers en startende ondernemingen zijn waarschijnlijk beter af met een SaaS (Software as a Service) oplossing. Hiermee kun je direct van een kant-en-klaar softwareproduct gebruikmaken. Zo heb je in principe enkel een internetverbinding nodig.
Conclusie
PaaS is een goed en vooral flexibel alternatief voor ondernemingen die niet kunnen of willen investeren in it-infrastructuur, middleware en bijbehorende software en het onderhoud daarvan. Het brengt cloudcomputing binnen het bereik van kleinere ondernemingen.
PaaS is een uitkomst voor ondernemingen die zelf applicaties ontwikkelen, ook indien er geen specifieke programmeerkennis aanwezig is. Op low- en no-code platformen kunnen ontbrekende functionaliteiten snel ontwikkeld en geïmplementeerd worden.
Vendor-lock-in is een van de grootste risico’s van PaaS-platformen. Zorg dat bij het afsluiten van het contract hier aandacht aan wordt besteed.