Wat is IaaS (Infrastructure as a Service)?

Gepubliceerd op 30-8-2022 door Niels Juist

Het opzetten en onderhouden van een IT-infrastructuur is werk voor goed opgeleide IT-specialisten, maar daar hangt een prijskaartje aan. Net als aan de hardware. Met IaaS  staat de infrastructuur in de cloud. Wat is IaaS precies? Wat zijn de voordelen en voor wie is het geschikt?

afbeelding Infrastructure as a Service

Wat is IaaS? Betekenis en uitleg

Met IaaS, of Infrastructure as a Service, stelt een provider de hardware van de IT-infrastructuur ter beschikking. De provider is eigenaar van de hardware en verantwoordelijk voor beveiliging en onderhoud, inclusief alle updates en upgrades. Een provider neemt onderstaande zaken voor zijn rekening:

 • Netwerkcommunicatie
 • Fysieke servers en serverruimtes
 • Virtualisatie van servers
 • Opslagcapaciteit in datacenters

Met IaaS ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, updates en upgrades van de door jou gekozen software. Voor jouw rekening komen:

 • De keuze van de besturingssystemen.
 • De keuze van de middleware voor communicatie tussen de besturingssoftware en applicaties.
 • De keuze van runtime omgeving (programmeertaal en software die de programma-instructies uitvoert).
 • Het beheer van de gegevens en de databases.
 • Het beheer van de applicaties waar de eindgebruiker mee werkt.

Met de opkomst van cloud computing begin deze eeuw zijn er nieuwe IT-diensten ontstaan. Zo werd het ook mogelijk om via internet de IT-hardware van providers te gebruiken. IaaS werd een feit. Het werd voornamelijk ingezet door IT-ontwikkelaars, maar tegenwoordig wordt het ook steeds vaker gebruikt voor zakelijke toepassingen.

IaaS wordt aangeboden in abonnementsvorm, wat periodiek wordt gefactureerd. Er zijn ook IaaS-diensten waar je betaalt voor bijvoorbeeld capaciteit of voor datagebruik. In dat geval zijn de tarieven per gebruikte bandbreedte of per tijdseenheid.

Wil je meer weten over software in het algemeen? Lees dit artikel

Voordelen van IaaS

Eén van de grote voordelen van IaaS is dat je niet hoeft te investeren in kostbare hardware, terwijl de provider, vanuit concurrentieoogpunt, zoveel mogelijk de nieuwste technologie zal inzetten. Nog meer voordelen van IaaS:

 • Je hebt geen zorgen meer over de hardware en deze is 24/7 beschikbaar en altijd up-to-date.
 • Je betaalt alleen voor wat je gebruikt.
 • Je behoudt volledige controle over de software.
 • Het is dynamisch en flexibel; er kan snel op- of afgeschaald worden.

Enkele nadelen van IaaS

Als er voordelen zijn, zijn er uiteraard ook enkele nadelen, zoals deze:

 • Voor softwarebeheer en inrichten van de (virtuele) servers is specifieke IT-kennis vereist.
 • Gegevensopslag op de servers van derden brengt mogelijk een risico met zich mee.
 • Mogelijke problemen met integratie van al in gebruik genomen systemen en applicaties.
 • Diensten als back-ups en beveiliging zijn niet altijd in het abonnement zijn inbegrepen en worden soms apart in rekening gebracht.

Voorbeelden van IaaS

Cloud computing is gemeengoed geworden en steeds meer bedrijven ontdekken ook de infrastructuur in de cloud, om bijvoorbeeld de ERP- of supply chain software onder te brengen. Zo hoeft men geen energie en geld te steken in het up-to-date houden van de infrastructuur en zijn de gegevens overal en 24/7 beschikbaar.

Ondernemingen die af en toe grote hoeveelheden data moeten verwerken, bijvoorbeeld voor big data analyses, kunnen gebruikmaken van IaaS. Er hoeft geen peperdure hardware aangeschaft te worden om de berekeningen snel te laten verlopen. Je huurt infrastructuur met een grote rekencapaciteit. Dit kan al vanaf een uur. Je betaalt enkel voor de tijd (uren of dagen) dat je de infrastructuur hebt gebruikt.

IaaS is in te zetten voor zowel grote als kleine projecten, zoals bijvoorbeeld een website of een software-applicatie die altijd en overal 24/7 bereikbaar moet zijn. Je betaalt enkel voor wat je gebruikt, dus geen cent te veel.

Is IaaS geschikt voor jouw bedrijf?

IaaS is geschikt voor bedrijven die niet willen of kunnen investeren in de IT-infrastructuur, maar wel de volledige controle willen houden over de software en applicaties die worden gebruikt. Over het algemeen zullen het de grotere ondernemingen zijn, die de kennis in huis hebben om van IaaS gebruik te maken.

Als je aan nieuwe hardware investeringen toe bent en je hebt voldoende IT-kennis in de onderneming, dan is IaaS mogelijk een goede optie. Je hoeft namelijk niet alles in een keer uit te besteden. Vaak is het mogelijk een gedeelte on-premise te houden en een gedeelte op de infrastructuur in de cloud onder te brengen.

Omdat IaaS volledig schaalbaar is, kun je ook klein beginnen. Bijvoorbeeld enkel voor je webshop of een specifieke toepassing, zoals een klantenportaal. Als er veel verkeer naar de webshop is, bijvoorbeeld op Cyber Monday, dan wordt de service automatisch opgeschaald. Is de drukke periode voorbij, dan wordt er weer afgeschaald. Je betaalt alleen wat je nodig hebt, waardoor de webshop nooit overbelast is.

Wat is de volgende stap?

IaaS is een cloud dienst die interessant is voor bedrijven waar voldoende IT-kennis aanwezig is om een IT-omgeving op de gehuurde hardware te installeren. Doordat er snel op- en afgeschaald kan worden, werk je nooit met en betaal je nooit voor een overcapaciteit aan hardware.

Is de kennis niet in de onderneming, maar wil of kun je niet investeren in de infrastructuur? In dat geval is PaaS (Platform as a Service) of SaaS (Software as a Service) een betere keuze. Bij PaaS komen ook de middleware en het besturingssysteem voor rekening van de provider. SaaS gaat nog een stap verder: ook de applicaties voor de eindgebruiker worden door de provider onderhouden. 

Meer weten? Bekijk dan ons online overzicht met IaaS-software

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteur

Niels is Senior Content Analyst voor Capterra Nederland. Hij schrijft over IT, software en zakelijke trends in het mkb. Hij is afgestudeerd in Journalistiek en woont in Barcelona.

Niels is Senior Content Analyst voor Capterra Nederland. Hij schrijft over IT, software en zakelijke trends in het mkb. Hij is afgestudeerd in Journalistiek en woont in Barcelona.