personen en computers die in contact staan door cloudtechnologie

Software as a Service (SaaS) is een relatief nieuwe manier om software aan te bieden die steeds populairder wordt. De naam is echter niet meteen duidelijk. SaaS is nauw verwant met cloud computing, maar het is niet hetzelfde.

SaaS-platforms maken over het algemeen wel intensief gebruik van de cloud en gerelateerde tools zoals cloudbeheerservices. Lees verder om te ontdekken wat SaaS is en waarom dit relevant is in de moderne tech-industrie.

Als het niet helemaal duidelijk voor je is wat software precies inhoudt, ga dan eerst verder met het artikel over de betekenis van software.

Wat is SaaS? Betekenis en uitleg

SaaS is een acroniem voor Software as a Service. Traditionele software, zoals Microsoft Word of Adobe Photoshop, werd oorspronkelijk gedistribueerd op schijven, die je offline of via internet kon kopen. Gebruikers moesten de software dan op hun computer installeren en als er een nieuwe versie werd uitgebracht, moesten ze de software opnieuw kopen.

Bij SaaS wordt er geen eenmalige versie van een product verkocht, maar wordt gewerkt met een centrale distributie waarbij gebruikers een abonnement nemen op de software. Mensen betalen voor software die via internet wordt geleverd en waarvoor voortdurend updates en nieuwe functies worden ontwikkeld en uitgebracht.

Dankzij het moderne, snelle internet en technologie zoals wifi en 4G/5G heb je tegenwoordig vrijwel overal netwerkdekking. In combinatie met ontwikkelingen in browsertechnologie, zoals HTML5 en JavaScript kan software nu rechtstreeks via een webbrowser worden gebruikt. De gebruiker hoeft zelf niets te downloaden of installeren (hoewel er wel apps op maat kunnen worden ontwikkeld). Het werkt op vrijwel elk apparaat en updates zijn direct beschikbaar voor gebruikers. 

Is SaaS hetzelfde als de cloud?

SaaS is niet hetzelfde als cloudtechnologie, maar SaaS maakt doorgaans wel gebruik van cloudtechnologie om de software te distribueren en beheren. Om het verschil te begrijpen, is het handig om te weten hoe cloudtechnologie is ontstaan. Vroeger stonden alle bestanden voor een website op één server en maakten gebruikers rechtstreeks verbinding met die server om toegang te krijgen tot de site. Het internetverkeer nam al snel hand over hand toe en servers werden krachtiger. Afzonderlijke servers konden het verkeer echter niet meer aan. Daarom werden websites verdeeld over meerdere serverclusters, die allemaal een kopie van de site bevatten. Gebruikers maakten vervolgens verbinding met de server die het dichtst bij hen in de buurt was. Zo werd de site sneller geladen voor gebruikers en werd de bandbreedte voor afzonderlijke servers minder belast. Dit idee vormt het uitgangspunt van de cloud.

De cloud is in feite een reeks datacenters die met elkaar verbonden zijn en die over de hele wereld zijn verspreid. Elk datacenter omvat gigantische serverfarms. Vroeger hadden bedrijven vaak een server die bij hen op locatie stond. Bij Software as a Service wordt de cloud gebruikt om de software en data te hosten. Kopieën van SaaS-software worden over meerdere cloudservers verdeeld, vaak over de hele wereld. Daardoor krijg je een gebruikerservaring die vergelijkbaar is met die bij een lokale installatie. 

Wat is een SaaS-businessmodel?

Het businessmodel van SaaS is anders dan het model van traditionele software. Gebruikers kopen geen kopie meer van een softwareproduct en zijn dus meestal ook geen eigenaar van SaaS-software. SaaS wordt meestal verkocht in de vorm van een abonnement (vergelijkbaar met een streamingdienst zoals Netflix). De gebruiker krijgt een licentie om de software te gebruiken zolang het abonnement wordt betaald.

Dit biedt voor zowel de eindgebruiker als de softwareontwikkelaar een hoge mate van flexibiliteit. Gebruikers kunnen namelijk maandelijks betalen en bij sommige leveranciers kun je zelfs enkele maanden vooraf betalen. 

Wat zijn de voordelen van SaaS?

Een van de grote voordelen van SaaS is dat je vanaf een groot aantal devices toegang hebt tot dezelfde service. Ook kun je je werk op het ene device opslaan en later op een ander device weer verdergaan met de laatste versie. 

Bij SaaS krijgt elke gebruiker doorgaans dezelfde versie van een product. Dat betekent dat je altijd met de nieuwste versie van de software werkt. Je hoeft je dus niet druk te maken over updates of bang te zijn dat je nieuwe functies mist. Omdat het product op cloudservers draait, heb je altijd toegang tot de meest recente versie.

Bovendien wordt SaaS in de vorm van een abonnement verkocht. Dat biedt meer flexibiliteit als je het product niet langer wilt gebruiken. Je kunt meestal per maand of per jaar betalen en bij veel aanbieders krijg je een gratis proefperiode waarin je de software kunt uitproberen voordat je een abonnement neemt.

Is SaaS geschikt voor jou?

Er zijn veel redenen om SaaS te overwegen: het is flexibel, schaalbaar en gemakkelijk voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Je moet echter wel rekening houden met je bedrijfsvereisten. Bij SaaS wordt de netwerk- en opslaginfrastructuur namelijk door derden geleverd. Dat betekent dat de data van je bedrijf, inclusief klantgegevens en broncode, bij derden worden opgeslagen. Voor bepaalde bedrijven is het hierdoor mogelijk niet geschikt, afhankelijk van het beleid voor gegevensopslag.

Meer weten? Bekijk dan ons online overzicht met SaaS-management software