Influencer marketing klinkt goed, maar maakt het de belofte ook waar?

Gepubliceerd op 8-1-2020 door Adam Rosenthal en Quirine Storm van Leeuwen

Een influencer marketing strategie is bedoeld om meer potentiële klanten te krijgen en bestaande klanten te converteren, voor een lage prijs. Maar levert zo’n strategie ook op wat je ervan verwacht?

influencer-marketing

Je zit in de trein op weg naar huis. Je scrolt door je Instagram. Selfie op een berg. Eten. Selfie op het strand. Eten. Je nichtje met haar vriend. Niks nieuws onder de zon.

Maar er zitten ook andere posts tussen. Aantrekkelijke mensen vertellen enthousiast hoe hun leven is veranderd sinds ze Product X zijn gaan gebruiken. Als je het nog niet wist: dat is influencer-marketing. Is de kans nu groter dat jij Product X gaat gebruiken?

Zou kunnen. Die vraag kun je niet gewoon met ja of nee beantwoorden. Het is heel goed mogelijk dat jij beïnvloed wordt door een influencer, maar misschien ook niet.

In veel artikelen wordt influencer marketing aangeprezen als het je van het. Het is echter belangrijk om eerst eens te kijken waarop dit type marketing eigenlijk is gericht. Aan de hand daarvan kun je dan beter afwegen of influencers je al dan niet kunnen helpen om jouw doelen te behalen. Is het antwoord ja, dan kan je influencer marketing software inzetten om prominente social mediaspelers te ontdekken die jouw merk of product kunnen promoten bij hun volgers.

Waarom schakelen bedrijven influencers in?

De naam zegt het al: influencers hebben invloed en daar kun jij gebruik van maken.

Ze hebben een groot publiek en dat is precies wat een influencer zo aantrekkelijk maakt. De belangrijkste reden waarom bedrijven met influencers in zee gaan? Om de merkbekendheid te vergroten.

Als jij met een influencer gaat samenwerken, heb je daarmee de beschikking over iemand die op een overtuigende manier een groot publiek bereikt. Daardoor maken meer mensen kennis met jouw product en jouw boodschap wordt overgebracht door iemand die ze vertrouwen.

Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar dan moet het wel werken.

Als het niet werkt, kan je bedrijf niet alleen veel tijd en geld kwijtraken, maar ook vertrouwen in je merk, terwijl je dat net wilt opbouwen.

Hoe effectief is influencer marketing nu echt?

influencer-marketing-strategie

Wat moet je doen om een influencer marketing strategie te implementeren?

Als je alle mogelijkheden hebt bekeken en tot de conclusie bent gekomen dat influencer marketing geschikt is voor jouw bedrijf, moet je eerst goed naar die negatieve aspecten hierboven kijken om de kans op succes te vergroten.

Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  1. Zorg ervoor dat jouw product past bij de oorspronkelijke boodschap van een specifieke influencer. Iemand die bijvoorbeeld altijd verkondigt dat het belang van de aandeelhouder voorop moet staan, is niet geschikt om CRM-software aan te prijzen.
  2. De samenwerking met een influencer moet een relatie zijn en geen zakelijke transactie, anders komt de boodschap niet authentiek over. Je moet voortdurend beschikbaar zijn om vragen van de influencer te beantwoorden en hem/haar op de hoogte houden van veranderingen die je wilt doorvoeren.
  3. Blijf je engagement op social media goed in de gaten houden om er zeker van te zijn dat de relatie beide partijen voordeel oplevert. Als je influencer er telkens volgers bijkrijgt wanneer hij/zij over jouw product post terwijl dat bij jou niet het geval is, is het geen goede relatie.

Denk goed over deze aspecten na om een sterke basis te leggen waarmee jouw influencer marketing strategie lonend wordt.

Wil je meeteen aan de slag met influencer marketing? Op Capterra vind je een uitgebreide lijst met influencer marketing software waarmee je relevante social media influencers kan ontdekken en een succesvolle influencer marketing strategie kan ontwikkelen.

 

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.