Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 03-10-2019.

Je klanten zijn mobiel en onafscheidelijk van hun telefoon: als je niet aan mobile marketing denkt en geen content levert die voor mobiel gebruik geschikt is, loop je heel wat klanten mis. Lees hier hoe je mobile marketing het beste kunt inzetten.

wat is mobile marketing en hoe gebruik je het als bedrijf

Je moet je leads bereiken op de plek waar ze zich op dat moment bevinden. De meeste traffic naar je website komt op dit moment via mobiele apparaten. Om potentiële klanten mobiel te bereiken, is het belangrijk om campagnes te creëren die specifiek op mobiele apparaten zijn gericht, in plaats van content uit andere bestaande kanalen te hergebruiken.

Maar wat houdt mobile marketing precies in en welke vormen van mobile marketing kunnen bedrijven inzetten? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje.

Wat is mobile marketing? Een definitie

De term  “mobile marketing” refereert aan marketingactiviteiten die producten of diensten promoten via mobiele apparaten, zoals tablets en smartphones. Het maakt gebruik van functies van moderne mobiele technologie, waaronder locatiediensten, om marketingcampagnes op maat te maken op basis van de locatie van een individu.

Welke verschillende soorten mobile marketing zijn er?

Er zijn verschillende soorten mobile marketing. DIt zijn de kanalen die op dit moment het meest gebruikt worden:

1. Sms-/tekstberichten

Via sms, WhatsApp of andere online tekstberichten kun je als bedrijf tijdgevoelige aanbiedingen, updates of nieuwsberichten communiceren met klanten die hebben ingestemd met het ontvangen van berichten. Er is sms-marketing software beschikbaar waarmee je grootschalige campagnes kunt beheren.

2. Mobiele apps

Je kunt klanten de mogelijkheid geven om een app op hun mobiele apparaat te installeren. Uit onderzoek van Capterra blijkt dat veel consumenten bereid zijn zo'n app te downloaden in ruil voor kortingen of andere extra voordelen. Er is een groot aanbod aan software op de markt om dergelijke apps te bouwen. Vanuit de app kun je vervolgens ook pushmeldingen sturen die automatisch op het scherm van de gebruiker verschijnen.

3. Chatbots

Chatbots zijn een goede manier om veel gestelde vragen over producten of diensten te beantwoorden. Het voordeel is dat klanten ook antwoord kunnen krijgen buiten de openingstijden of kantooruren, omdat alles geautomatiseerd is. Wanneer een vraag wordt gesteld, zal de chatbot antwoorden met behulp van de kennisdatabase die op dat moment beschikbaar is.

4. Sociale media

Sociale-media-platforms zijn de perfecte kanalen om je publiek te vergroten en ze op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met je producten of diensten. Er is tal van goede software beschikbaar om sociale-media-campagnes op te zetten, maar houd er wel rekening mee dat de content moet worden toegesneden op het platform waarop je de campagne lanceert.

5. Virtual of Augmented Reality

Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) worden steeds vaker toegepast door bedrijven. Bij VR stappen consumenten met behulp van een VR-bril in een volledig virtuele wereld. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele winkel. Bij AR kun je virtuele objecten plaatsen in een fysieke ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een app op je mobiele telefoon waarmee je een virtueel meubel in je huiskamer kunt zien staan.

Hoe kan je bedrijf mobiele marketing inzetten? De 6 belangrijkste stappen

1. Gebruik mobiele content om de klant tijdens het aankooptraject te begeleiden

De smartphone wordt veel gebruikt voor zowel social media als e-mail. Deze twee kanalen om met klanten te communiceren zijn het beste inzetbaar op verschillende momenten van de funnel.

Social media zijn ideaal voor het vergroten van merkbekendheid. E-mailmarketing sluit goed aan bij degenen die in de fase van belangstelling voor het product zitten of nog geen keuze hebben gemaakt.

Gebruik je mobiele content voor elk van deze kanalen en in elk van deze fases zodat de beide kanalen op een handige en natuurlijke manier elkaar aanvullen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je marketingcampagne op social media mensen stimuleert zich aan te melden voor e-mailaankondigingen. Gebruik e-mailaankondigingen om een code te verstrekken voor een gratis demo van je mobiele app.

2. Koppel de content aan verschillende kanalen

In een ideale wereld zou jouw content meteen bij iedereen terecht moeten komen, maar in de werkelijkheid moet je zelf je leads zoeken. Zorg er daarom voor dat je apps en mobiele content ook op andere plekken van je multi-experience marketingcampagne terechtkomen, in zowel thematische als letterlijke zin. Dit kan via:

  • Mobiele apps
  • Web-apps
  • Chatbots
  • Augmented reality
  • Virtual reality
  • Wearables

3. Gebruik zowel mobiele als web-apps 

Mobiele apps zijn om tal van redenen handig: ze laten je leads kennismaken met je product, ze laten alle verschillende aspecten zien van wat je te bieden hebt en ze dragen bij aan klantbehoud doordat ze gelezen worden op het werk.

Een mobiele app is een programma dat specifiek onder een bepaald mobiel besturingssysteem draait (bijvoorbeeld iOS of Android). Een web-app wordt uitgevoerd in een internetbrowser en is daarom niet afhankelijk van een specifiek besturingssysteem.

Web-apps kunnen net zo werken als mobiele apps, maar ze hebben minder middelen nodig. Bovendien zijn ze handiger voor marketingdoeleinden omdat je geen app hoeft te downloaden, wat het kooptraject van de klant alleen maar soepeler maakt.

Zorg er daarom voor dat je middelen zoveel mogelijk gericht zijn op het uitbouwen en promoten van je web-app.

4. Film video´s verticaal 

Denk even mee: Hoe bekijk jij video’s op je telefoon? Draai je het scherm liever horizontaal of vind je dat vervelend? Gebruik je altijd een koptelefoon of oortjes als je naar audio luistert?

Film je video’s om verticaal te worden bekeken of zorg dat ze gemakkelijk naar verticaal kunnen worden omgezet. Gebruik ondertiteling voor degenen die je content bekijken zonder koptelefoon of oortjes.

Hetzelfde geldt uiteraard voor je geschreven content. Niemand scrollt graag door ellenlange artikelen, houd je geschreven artikelen kort.

5. Zorg dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten

Het is van belang dat je site ook voor mobiel geoptimaliseerd is. En meer dan ooit: Google zet sites die voor mobiel zijn geoptimaliseerd hoger in de zoekresultaten.

Hetzelfde geldt voor je e-mail contact. Deze moet goed leesbaar zijn op mobiel en door je leads interactief kunnen worden gebruikt op hun telefoon.

6. Maak je campagnes interactief 

De telefoon is niet uitgevonden om een monoloog te houden, het gaat juist om de interactie. Je wilt dat je leads contact met je hebben via mobiele content. Dat kan via uitwisselingen op social media, maar het kan ook door speciale content te maken met een call to action.

Maak bijvoorbeeld een quiz voor mobiele apparaten. Daarmee kan je doelgroep rechtstreeks contact met je leggen en heb je de mogelijkheid om meer demografische gegevens te verzamelen over wie je leads precies zijn.

Daardoor kun je je marketingcampagne nog beter op de persoon afstemmen om de gebruiker door het aankooptraject te leiden.

Hoe nu verder

We hebben zes geheimen prijsgegeven voor het maken van mobiele content. Ze hebben echter meer te maken met de manier waarop het proces moet worden benaderd – de content zelf laten we uiteraard aan jou over. Laat ons eens weten hoe jij je mobiele content hebt geoptimaliseerd om je omzet te vergroten en leads te begeleiden tijdens hun klanttraject – of dat nu via een mobiele app, een web-app of iets anders gaat!

Wil je meer weten? Bekijk ons online overzicht van mobile-marketingsoftware om de juiste keuze te maken.