Een customer relationship management-systeem, kortweg CRM, zou alle nuttige informatie moeten bevatten die je van je klant hebt. Het is echter niet alleen een goedgevulde database, want een CRM-systeem is er juist om te zorgen dat je alles uit die data kunt halen om de klant en je bedrijf zo goed mogelijk van dienst te zijn. Er zijn grote Amerikaanse CRM’s die al in veel Nederlandse bedrijven worden gebruikt, maar er zijn ook een heleboel CRM-systemen uit Nederland!

CRM-systemen uit Nederland

Nederlandse leveranciers zijn dichtbij en spreken je taal: niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Een Nederlands bedrijf zal qua cultuur namelijk ook dichterbij jouw bedrijf liggen, wat een meerwaarde kan bieden in het verzorgen van software die daar perfect bij aansluit. Bovendien betekent een Nederlands systeem meestal dat je data veilig is opgeslagen op Nederlands grondgebied, wat het ook makkelijker maakt om aan de eisen van de Europese privacywetgeving te voldoen.

CRM-systemen uit Nederland

Er wordt steeds meer verwacht van CRM-systemen. Zo moeten ze aangepast zijn voor het gebruik op mobiele telefoons, maar ook moeten ze werken met social media en makkelijk te integreren zijn met de software die je al voor andere taken gebruikt. Gelukkig zijn er een heleboel Nederlandse CRM’s die deze functies bezitten. In dit artikel bespreken we er vijf. We vergelijken ze op prijs, mogelijkheid tot koppeling met andere software, social CRM, mobiele apps en afneembaarheid in de cloud. De lijst staat in alfabetische volgorde.

CRM-systemen uit Nederland

AFAS CRM software

AFAS is vooral erg bekend van naam en dat is niet voor niets. AFAS is een Nederlands bedrijf dat naast CRM ook ERP, HRM, ordermanagement en boekhoudoplossingen biedt. Hierdoor zijn er veel aanvullende opties binnen het CRM-systeem opgenomen zoals de boekhoudfuncties voor het opstellen en versturen van facturen naar klanten en het automatisch inrichten van aanmaningen en de HRM-functies voor het beheren van personeel. Verder worden alle relevante documenten, automatisch gegenereerd of handmatig toegevoegd, beschikbaar per klant en voor alle afdelingen in de organisatie.
Afas vergeleken met CRM-systemen uit Nederland

Specifieke kenmerken Afas:

 • Forecast: onderdeel voor vastleggen verkooptraject en voorspellen verkoopverwachtingen
 • Cursusmanagement voor externe realties en interne trainingen
 • Klantenportal toegankelijk voor externe realties en klanten
 • AFAS Pocket: mobiele app
 • AFAS online: het cloudplatform van AFAS: snel en overal bereikbaar, altijd up-to-date en de back-ups worden geregeld
 • Get Connector: veilige koppeling van gegevens uit AFAS met andere bedrijfsapplicaties
 • Update Connector: bijwerken van gegevens uit andere berijfssoftware in de software van AFAS

Tarieven: Vanaf €39,95 per maand ex. btw voor 1 tot 5 medewerkers. Voor 5 tot 10 medewerkers stijgt de prijs tot €350 per maand in totaal.

Alexion

alexion CRM

Alexion biedt een CRM speciaal ontwikkeld voor de kleinere ondernemer, eenmanszaken en midden- en kleinbedrijf tot 20 medewerkers. Dit is een systeem dat echt bedoeld is om alle informatie van een klant op te slaan, zonder van alles eromheen in de basisversie. Het is daardoor ook aanzienlijk minder duur dan de rest. Daardoor is de interface misschien niet heel spannend, maar wat ouderwets. Klanten kunnen aanvullende modules aanschaffen op basis van hun behoeften en betalen daar dan extra voor.

In de standaardversie zit echter wel een projectmanagementmodule, waarmee activiteiten, documenten en uren binnen een project aan een of meerdere personen kunnen worden gekoppeld. Op dit moment is er nog geen app beschikbaar voor Alexion, want deze is nog in ontwikkeling en wordt begin 2020 verwacht.

CRM-systeem
Bron: Alexion

Specifieke kenmerken Alexion:

 • projectmanagement module
 • actueel inzichtelijk totaalbeeld
 • cloud gebaseerd
 • maatwerk CRM mogelijk
 • aanvullende modules voor extra functionaliteiten
 • Werkt (voorlopig) alleen op windows 7, 8 en 10
 • Geen mobiele app

Tarieven: Er bestaat een gratis versie die voor onbeperkte tijd kan worden gebruikt, maar daar kunnen alleen de basisgegevens van bedrijven en personen in worden opgeslagen. Deze is dus niet echt geschikt voor bedrijven. Alexion biedt verder 4 pakketten, Basic (€8,50 per gebruiker/mnd.), Business (€10,50 per gebr./mnd.), Professional (€12,50 gebr./mnd.) en Premium (€16,50 gebr./mnd.) Verder zijn er aanvullende modules te verkrijgen voor een vast bedrag van rond de 25 euro per jaar.

Exact

Exact CRM vergeleken

Exact is de marktleider in Nederland op het gebied van financiële software, dat blijkt uit onder andere uit ons onderzoek naar digitalisering waarin Exact in de top 5 van meest gebruikte software in Nederland staat. Je krijgt bij aanschaf van een CRM bij Exact dan ook meteen Exact Online, het cloud gebaseerde boekhoudpakket van het Nederlandse softwarebedrijf. Het CRM-programma is echter niet een simpele feature die slechts is toegevoegd als bijzaak, want je kunt er alles mee wat je mag verwachten. Je kunt je verkoopteam digitaliseren, hebt overal en altijd inzicht in de volledige klantinformatie en iedereen ziet hierbij dezelfde informatie. Het bevat de mogelijkheid om klantinformatie uit diverse bronnen te halen, waardoor onder andere je social media kan worden geïntegreerd.

Bron: vimeo

Specifieke kenmerken Exact:

 • Sales forecasts voor beter inzicht en bedrijfsvoering
 • Exact CRM-app voor iOS, Android en Windows 10
 • Google Maps integratie
 • Aanpassen gebruikersrechten op basis van rol
 • Integratie met e-mailmarketingoplossingen

Tarieven: Er zijn 2 versies: Standaard en Ultimate. Het Standaardpakket is automatisch inbegrepen in Exact Online en is alleen afneembaar in de cloud en heeft gelimiteerde functionaliteiten. De Ultimate versie is een schaalbaar CRM-systeem vanaf 39 euro per maand dat zowel in de cloud of op de bedrijfsserver kan worden gebruikt.

PerfectView

CRM-systemen functies Perfectview

PerfectView is een CRM dat in tegenstelling tot Exact puur gebouwd is als CRM. Het is dus geen aanvullende module binnen een boekhoudpakket, maar een van de grond af opgebouwd CRM. Het is een vrij verregaand systeem, waarin je formulieren kunt gebruiken en veel mogelijkheden hebt voor klantenservice-ondersteuning. PerfectView is heel trots op zijn Nederlandse roots en rekent onder andere TU Delft tot zijn klanten.

E-mailing versturen via PerfectView CRM Online (Bron: YouTube)

Specifieke kenmerken Perfectview:

 • Klantsegmentatie
 • Nieuwsbrieven en e-mailings
 • Facturen genereren
 • Salestrajecten en forecasts
 • Verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Duits
 • Helpdeskondersteuning, dataopslag, back-ups, onderhoud en updates.
 • Te gebruiken op Windows en Mac

Tarieven: De software van Perfectview kan 14 dagen gratis gebruikt worden om te testen voor een onbeperkt aantal gebruikers. De betaalde versie kost €12,50 per gebruiker per maand tot 5 gebruikers, voor 6 gebruikers of meer schiet de prijs omhoog naar €26,50 per gebruiker per maand.

Simplicate

CRM Simplicate

Simplicate is een CRM waarin je alle bedrijfsprocessen in één flow kunt gebruiken. Dat begint bij CRM, maar het programma heeft ook functies voor projectmanagement, planning, urenregistratie, rapportage en facturatie. Simplicate heeft een diepgaande integratie met Gmail en Outlook, waardoor het makkelijk aan te leren is voor je medewerkers. Dit Nederlandse CRM-systeem heeft een rustige en heldere interface met interessante extra’s, waaronder de mogelijkheid om offertes digitaal te ondertekenen. Omdat het ook integreerbaar is met urenregistratie, heb je altijd in kaart waar je salesmedewerkers mee bezig zijn.

Uitleg CRM-module Simplicate (Bron)

Specifieke kenmerken Simplicate:

 • Standaard indeling dashboard met mogelijkheid tot aanvullen met je eigen vrije velden
 • 360-graden klantbeeld door alles op één centrale plek
 • E-mail integratie met Outlook en Gmail via een plug-in
 • Standaard Mailchimp en KvK-koppeling en veel andere koppelingen mogelijk

Tarieven: De tarieven van Simplicate zijn gebaseerd op het aantal medewerkers, hoe meer medewerkers hoe lager de prijs. De prijzen beginnen bij 23,30 euro per maand per medewerker vanaf 5 medewerkers. Voor 25 medewerkers zakt het tarief al naar 14,24 euro per maand, voor 50 medewerkers kost het 13,12 euro per maand, etc. 15% korting bij jaarlijkse facturering.

Zo zie je dat je niet over de grens hoeft te zoeken naar goede oplosingen voor CRM. Er zijn allerlei soorten CRM-systemen uit Nederland die aan verschillende wensen kunnen voldoen. De kleinschalige Nederlandse aanbieders kunnen juist makkelijk maatwerk leveren en de grote bieden naast CRM ook andere functies en zelfs complete ERP-systemen. Dat is voor grote bedrijven een voordeel, omdat alles dan in één systeem zit. Maar het kan voor kleine bedrijven juist te gecompliceerd zijn, waardoor er beter voor een apart CRM-systeem gekozen kan worden. Anderzijds kan een in-house gebouwd eigen CRM soms juist de beste oplossing zijn, ook al wordt er binnen bestaande CRM-pakketten ook vaak maatwerk geleverd.

Het kiezen van een klantrelatiesysteem is dus maatwerk. Elke organisatie wil een systeem dat de cultuur en strategie van het bedrijf waarborgt. Klanten zijn natuurlijk het meest waardevolle voor het bedrijf. Maak dus een weloverwogen keuze!

Capterra kan je helpen bij de juiste keuze. Bekijk alle CRM-aanbieders en lees reviews van andere ondernemers of filter de aanbieders op de functionaliteiten die jij nodig hebt!