Maak je je zorgen over COVID-19? Bezoek onze infohub met advies over hoe je je thuiswerkend team het beste kunt ondersteunen om productief te blijven op afstand.

Verlaag de verzendkosten van je webshop: 7 verzendplatformen voor webshop logistiek

Gepubliceerd op 24-7-2019 door Quirine Storm van Leeuwen

Kassa! Nog een bestelling! Je webshop loopt als een trein, het ene winkelwagentje na het andere rolt eruit en je kan de bestellingen bijna niet meer bijbenen. Toen je met je webwinkel begon liep het nog niet zo storm en deed je alles zelf, van verzendlabels schrijven en printen, pakketjes afgeven tot de retouren verwerken. Nu alles begint te lopen wordt dit onbegonnen werk en hoe zit dat met speciale tarieven voor webshop logistiek? Kan je niet wat korting krijgen op de verzendkosten?

Herkenbaar? Dan wordt het misschien wel tijd om gebruik te maken van de diensten van een pakketstapelaar. Dit zijn bedrijven die de orders van meerdere webwinkeliers zoals jij bundelen en daarom een voordeliger tarief kunnen onderhandelen met de vervoerders. Ze werken vaak met verschillende vervoerders zodat je als webwinkelier een bredere keuze aan bezorgopties aan je klant kan bieden. Je koppelt je shop aan de stapelaar met speciale logistieke software (of verzendsoftware) waarmee je het hele verzendproces van je webwinkel kan automatiseren. Zo hoef je zendingen niet meer handmatig in te voeren, kan je automatisch verzendlabels uitprinten en gepersonaliseerde track & trace informatie vesturen. Handig toch! Je bespaart zelf niet alleen tijd en geld, maar je verbetert je klantervaring er ook mee!

webshop logistiek

Van alle pakketstapelaars die in Nederland actief zijn hebben we er 7 uitgelicht. Alle 7 kunnen gratis gebruikt worden, kunnen op z’n minst aan tien webshopsoftware programma’s gekoppeld worden met een plug-in en hebben zowel nationale als internationale bezorgopties. Ze staan in alfabetische volgorde.

1. CheapCargo

De verzenddienst CheapCargo is in 2017 overgenomen door PostNL. Het bedrijf opereert echter nog wel onder eigen naam en werkt ook zeker niet alleen met PostNL. Deze multicarrier werkt met wel 20 vervoerders voor (incidentele) nationale en internationale zendingen van elk formaat (pallets, pakketten en documenten). Het platform heeft een handige vergelijkingstool waarmee automatisch de beste vervoerder voor jouw specifieke zending kan worden gevonden. Op basis van het soort pakket, het gewicht en de adresgegevens krijg je een lijst met alle prijzen van verschillende vervoerders te zien. Je kan kiezen voor de goedkoopste of de snelste vervoerder of voor andere bezorgopties, zoals een spoedlevering met UPS of 4 afleverpogingen met DHL.

Als je je webshop koppelt wordt de standaard keuze aan vervoerders beperkt tot DPD en DHL, maar je kan ook je eigen contract uploaden met andere vervoerders (UPS en PostNL). De webshopkoppeling is gratis voor gebruik tot 250 zendingen per maand. Het is ook mogelijk om uit België te verzenden.

Met 12.000 klanten is CheapCargo een van de grote spelers op de markt. Ze bieden naast export- ook importdiensten.

Belangrijkste kenmerken:

 • Geen brandstoftoeslag of volumetoeslag
 • Vergelijkingstool vervoerders
 • Dagelijks of ad hoc verzendingen
 • Internationaal en nationaal, pakketten, pallets en documenten
 • Export- en importdiensten
 • Verzenden vanuit België
 • Zakelijk gebruik, niet particulier

Facturering: per verzending met IDeal, PayPal of creditcard of automatische incasso. Of met een wekelijkste verzamelingsfactuur op rekening.

Vervoerders: PostNL, DHL, DPD, UPS en voor cargo: TB Online, Global Chain Logistics, XPO Logistics, Transwatch, TIJ en GPS, etc. Zendingen kunnen worden afgegeven bij een PostNL inleverpunt, DHL Parcelshop of UPS Pakketshop of opgehaald op dezelfde of eerstvolgende werkdag.

Plug-ins webshopsoftware: Magento, CCV Shop, Mijnwebwinkel, Myshop, One Stop Webshop, OpenCart, Picqer, Prestashop, Shopfactory, Shoppagina.nl, Shoptrader, Virtuemarket, cs.cart, Woocommerce, SeoShop/Lightspeed.

Tarieven*: Incidenteel gebruik zonder webshopkoppeling: vanaf 75 zendingen per week speciaal tarief en dagelijkse vaste ophaaltijd. De prijzen zijn inclusief brandstoftoeslag en exclusief btw. Standaardtarieven voor ad hoc verzendingen binnen Nederland met maximaal gewicht van 20 kg met inlevering bij een inleverpunt beginnen bij € 6,85 met DHL en € 6,87 met PostNL*.

Bij gebruik van de webshopkoppeling gelden speciale tarieven voor vervoerders. Je kan van de gratis versie gebruik maken tot 250 zendingen per maand, voor 1 webshop, 1 gebruiker en met 1 vervoerder. Upgrade-kosten vanaf €10 per maand en €5 per module.

2. Keendelivery

In het gratis online verzendportal van Keendelivery kunnen alle soorten en maten verzendingen worden geboekt en wereldwijd worden verzonden. Van brievenbuspakketten tot pallets. Zendingen kunnen handmatig of via een CSV- bestand worden ingevoerd of automatisch geïmporteerd worden uit je webwinkel. Door het automatisch importeren van je verzendadressen bespaar je tijd en voorkom je het maken van fouten. De pakketten kunnen overzichtelijk ingeboekt en verstuurd worden en klanten kunnen gebruik maken van het ticketingsysteem waarin lopende vragen en de huidige statussen van al hun pakketten te zien zijn.

Belangrijkste kenmerken:

 • Verzendlabels aanmaken
 • Kennisbank
 • Automatische gepersonaliseerde track & trace berichten
 • Gratis webshop plug-ins
 • Automatisch exportfacturen genereren
 • 24/7 klantenservice: online chat, mail en telefonische ondersteuning
 • Rapportagetool
 • Keen API voor koppeling op maat
webshop logistiek Keendelivery
Dashboard van het verzendportal van Keendelivery (Bron)

Facturering: wekelijkse factuur

Vervoerders: PostNL, DHL, DPD, TNT, Quicargo (gebruikt lege laadruimtes van vrachtwagens)

Plug-ins webshopsoftware: Magento, Lightspeed, CCV shop, Mijnwebwinkel, Exact Online, Myshop, OpenCart, Prestashop, Woocommerce, Amazon, Bol.com

Tarieven (ex. btw)*: Aanmelden is gratis zowel voor gebruik van het online platform als met webshopkoppeling, standaard tarief voor verzending met webshopkoppeling (0-500 pakketten per jaar) binnen Nederland met pick-up of bij inleverpunt voor € 5,94 met DPD en voor € 5,95 met PostNL (brandstoftoeslag inbegrepen) en voor € 5,30 met DHL Parcel excl. brandstoftoeslag en btw.

3. MyParcel

Deze pakketstapelaar, die in 2010 werd opgericht door twee webwinkeliers, is in 2015 door PostNL overgenomen, net als CheapCargo. Hierdoor werken ze alleen nog maar met de verzender PostNL, ook al hebben ze wel de schaalvoordelen op de tarieven behouden. Meer dan 23.000 webwinkeliers hebben al van hun diensten gebruikt gemaakt. Je kan gebruik maken van het online platform of je webshop koppelen aan hun verzendtool met een plug-in. De tarieven worden gebaseerd op het aantal pakketten per jaar. Er is een eenmalige haalservice voor meer dan 25 pakketten met een maximaal gewicht van 23 kg per pakket en een haalservice Plus voor regelmatig afhalen. Myparcel heeft standaard plug-ins voor wel 25 webshopsoftware aanbieders, een van de meeste van deze lijst.

Belangrijkste kenmerken

 • Alleen met PostNL
 • Eén tarief voor alle pakketten tot 23 kg
 • Gratis account, geen contract, geen opstartkosten
 • Leeftijdscheck
 • Alleen afleveren bij ontvanger (niet buren)
 • Direct retour (voedsel)
 • Telefonische klantenservice, chatbot en contactformulier
webwinkel logistiek MyParcel
Nieuwe zending aanmaken in logistieke softwareplatform van MyParcel (Bron)

Facturering: maandelijkse factuur

Vervoerders: PostNL

Plug-ins webshopsoftware: Bigcommerce, bol.com, CCV shop, Chrome, cs.cart, Exact Online, Fulfilment software, gratiswebshopbeginnen, Logivert, Luondo, Magento, Mijnwebwinkel, Myshop, OpenCart, oscommerce, Picqer, Prestashop, SEOshop/ , ightspeed, Shopfactory, Shopify, Shoppagina.nl, shoptrader, theShopBuilders, VirtueMart, Woocommerce, Xcount, Yuluma

Tarieven (ex. btw)*: Tarieven worden voordeliger naarmate de hoeveelheid zendingen toeneemt. Het standaardtarief voor 0-249 pakketten per jaar binnen Nederland tot 23kg is € 5,95, voor 250-499 is het € 5,75 en voor 450-999 pakketten € 5,50.

4. PakketdienstQLS

PakketdienstQLS is een gratis online verzendplatform waarmee je wereldwijd brievenbuspakketten en pakketten kan versturen. Je kan gebruik maken van hun goedkopere tarieven vanaf 15 pakketten per dag. Een contract is niet nodig. Pakketdienst QLS onderscheidt zich van de andere aanbieders door hun gratis ophaalservice. De tool integreert standaard met meerdere webshop systemen via een gratis plug&play koppeling, maar ze bieden ook oplossingen voor op maat gemaakte webwinkels. Ze kunnen in dat geval een maatwerk integratie maken of de websitebouwer kan gebruik maken van de Restful API. Je kan ook bij Pakketdienst QLS terecht voor een complete fulfilment service, waarbij de gehele logistiek van uw webshop uit handen wordt genomen, van inslag, opslag, tot verzenden en de klantenservice. Voor de fulfilmentdienst betaal je een maandelijks bedrag.

Belangrijkste kenmerken

 • Gratis ophaalservice
 • Vanaf 15 pakketten per dag
 • Next-day delivery en avondlevering tot same-day delivery.
 • 24-uurservice voor België en Nederland
 • Geen minimumkosten
 • Geen verborgen kosten, prijzen zijn inclusief brandstoftoeslagen
 • Verzendlabels maken
 • Gepersonaliseerde track & trace, ook voor de brievenbuspakketjes.
 • Retourportaal waar de klanten zelf hun retourlabel kunnen uitprinten

Vervoerders: DHL Parcel, Deutsche Post en bpost

Plug-ins webshopsoftware: Afosto, amazon, Bol.com, CCV shop, CS-cart, Exact Online Handel, Lightspeed, Magento 1 en 2, Mijnwebwinkel, Plenty Markets, Prestashop, Shopify, Woocommerce

Tarieven (ex btw)*: Standaard voordeeltarieven op basis van hoeveelheid pakketten per dag, beginnend bij 15 pakketten minimaal. Bijvoorbeeld voor 15-30 pakketten per dag binnen Nederland van 0-10 kg is € 4,95 en van 10-30 kg € 5,95 incl. brandstoftoeslag. Voor 30-50 pakketten per dag en 0-10 kg is het tarief € 4,70 en van 10-30 kg € 5,70.

5. PakketMail

Deze stapelaar is zowel in Nederland actief als in Portugal en Spanje waar ze onder de naam Shiptimize opereren. De verzendtool van pakketmail is gratis te gebruiken als je gebruik maakt van hun verzendcontracten met volumekorting. Voor klanten die liever hun eigen verzendcontracten koppelen worden kosten per aangemeld verzendlabel in rekening gebracht. Er worden geen minimum verzendaantallen gehanteerd. Kleinere pakketten tot 31,5 kg worden met PostNL, DHL en DPD verstuurd, voor grotere pakketzendingen wordt samengewerkt met UPS. Ook pallettransport tot 1000kg kan worden verwerkt. Klanten worden kosteloos geadviseerd over transporteurs en betreffende volumetarieven. Flexibiliteit en keuzemogelijkheid is hun onderscheidend vermogen.

Belangrijkste kenmerken:

 • Automatische gepersonaliseerde track & trace mails in 5 talen
 • Retourzendingen vanuit 19 Europese landen kosteloos bij lokaal postkantoor afleveren
 • Gemakkelijk aanmaken van verzendlabels
 • Goed bereikbare klantenservice
 • API voor koppeling met webshopsoftware
 • Geen minimum verzendaantal
 • Kosteloos advies over verzendopties

Facturering: maandelijkse factuur

Vervoerders: PostNL, DHL, DPD, UPS, B2C Europe, GLS

Plug-ins webshopsofware: Bol.com, CCV shop, Ebay, Magento, Mijnwebwinkel, OpenCart, PrestaShop, Lightspeed, Shopify, Thirty Bees, Woocommerce

Tarieven: Op maat. Er zijn daarom geen algemene standaardtarieven of staffelprijzen beschikbaar.

6. Sendcloud

Voor kleine ondernemers die nog niet genoeg volume hebben om zelf goede tarieven te onderhandelen met vervoerders is ook Sendcloud een interessante oplossing. De verzendtool heeft uitgebreide functionaliteiten waarmee het volledige verzendproces van je webwinkel te automatiseren is. Bijvoorbeeld flexibele bezorgopties zodat de klant bij de check-out kan kiezen tussen meerdere afhaalpunten van verschillende vervoerders of 24-uurslevering.

Sendcloud is een van de snelst groeiende techbedrijven van Europa met inmiddels meer dan 15.000 klanten en kantoren in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. De tool integreert met meer dan 25 webshop softwareprogramma’s. Met een API kunnen op maat gemaakte webwinkels ook gekoppeld worden. Je kan gratis van de tool gebruik maken of een van de betaalde pakketten kiezen met meer functionaliteiten.

Belangrijkste kenmerken:

 • Standaard verzendmethode instellen en slimme verzendregels
 • Gepersonaliseerde track & trace updates aan je klanten in je huisstijl (banners, instagram feed)
 • Self-service retourportaal in je huisstijl
 • Printen verzendlabels
 • Chat, e-mail, cs-agent en account manager ondersteuning
 • Inladen eigen vervoerderscontracten
Webwinkel verzendplatform Sendcloud
Tijd besparen op het verwerken van orders en het printen van verzendlabels in bulk (Bron)

Facturering: elke 14 dagen

Vervoerders: PostNL, DHL, Sandd, DPD, RedJePakketje, UPS

Plug-ins webshopsoftware: Amazon, Api documentatie, Bol.com, CCV shop, Easywebshop, Ebay, ePages, Etsy, gratiswebshopbeginnen.nl, JouwWeb, Lightspeed, Magento, Mijnwebwinkel, Oxid 4, Picqer, Prestashop, Shipment ID’s Nederland API, Shopify, Shoppagina.nl, shoptrader, Shopware, Starteenwinkel, Woocommerce.

Tarieven*: Sendcloud heeft 4 plannen met verschillende verzendtarieven:

 • Essential Plan: gratis, onbeperkte verzendingen
 • Small: € 45 p/m, <400 verzendingen p/m
 • Large: € 99 p/m, <1000 verzendingen p/m
 • Enterprise: € 199 p/m, op maat

Met het gratis Essential plan, heb je toegang tot meerdere bezorgopties, sendcloud kortingstarieven in schaal 1 en persoonlijke trackingervaring, maar niet tot de pick-ups van vervoerders en kan je ook geen eigen verzendcontracten inladen of een branded tracking pagina maken. Ook heb je maar de mogelijkheid tot 2 shop integraties. Het aantal functionaliteiten neemt toe en de transportprijzen nemen af met het Small Business plan (5 shop integraties) en de Large Business en Enterprise plannen, die daar nog een aantal extra functionaliteiten aan toe voegen zoals ongelimiteerde shop integraties, een eigen CS-agent, slimme verzendregels, pick&pack oplossingen en een eigen CS-agent en accountmanager. Afhankelijk van je plan, is er ondersteuning in de vorm van chat, e-mail, telefoon, CS-agent en accountmanagers.

Tarieven: Voordeelprijzen (ex. btw) voor het Essential plan voor verzendingen binnen Nederland met PostNL met thuislevering tot 20 kg kost bijvoorbeeld € 5,85, met DPD € 5,65, met DHL For You € 5,50.

7. Shops United

Met het online verzendsysteem van Shops United kunnen webwinkeliers o.a. zendingen aanmaken en traceren, verzendlabels uitprinten en uit veel bezorgopties kiezen. Het platform richt zich op kleine, middelgrote en grote webshops en behandelt de webshop logistiek in binnen- en buitenland. Zendingen kunnen rechtstreeks uit de webshop worden geïmporteerd, maar ook handmatig worden ingevoerd. Het platform kan met wel 21 webshopsoftware-aanbieders gekoppeld worden.

Shops United is, net als CheapCargo, door PostNL overgenomen, maar het bedrijf werkt nog wel met meerdere vervoerders, o.a. met fiestkoeriers.nl voor een duurzamere bezorging in fietssteden.

Belangrijkste kenmerken:

 • Veel gratis webwinkelkoppelingen (25+)
 • Maatwerkoplossingen voor custom CMS systemen
 • Telefonische klantenservice, contactformulier, geen chat
 • Thuisbezorging, afhalen buren of pakketpunt
 • Scan & print module
 • Rapportage tool
 • Facturenspecificatie
 • 24-uurspost met Sandd met haalservice bij minimaal € 15 orderbedrag
 • Duurzame bezorging met fietskoeriers

Rapportage tool van Shops United (Bron)

Facturering: wekelijkse factuur

Vervoerders: PostNL, DHL, Fietskoeriers.nl, Sandd

Plug-ins webshopsoftware: Magento, Lightspeed, CCV shop, Mijnwebwinkel, Luondo, Exact Online, Logica4, Myshop, One Stop Webshop, OpenCart, Picqer, Prestashop, Shopfactory, Shopify, Shoppagina.nl, shoptrader, theShopBuilders, VirtueMart, cs.cart, Woocommerce, Xcount, Yuluma, Afosto, Amazon, Bol.com

Tarieven (ex btw)*: De software kan gratis geïntegreerd worden met de webwinkel zonder contract of minimum volume. Shops United hanteert staffelprijzen gebaseerd op het aantal pakketten per jaar. Let op, brandstoftoeslagen (aprox. 10%) zijn niet inbegrepen bij DHL. Bijvoorbeeld voor 1-780 pakketten per jaar en tot 20 kg kost met DHL € 4,72 en met PostNL (tot 23 kg) € 5,76 en met fietskoeriers € 6,25.

Andere verzendplatformen die we hier niet hebben besproken, maar die je wellicht ook wilt bekijken zijn Wuunder, Logxstar en citymail.nl.

Heb je ervaring met een van deze verzendplatformen of andere software voor webshop logistiek die aan je webwinkel gekoppeld kan worden, laat het ons weten in de opmerkingen!


 

Methodologie: De verzendtools van alle 7 softwareleveranciers uit deze lijst kunnen gratis gebruikt worden, kunnen op z’n minst aan tien webshopsoftware programma’s gekoppeld worden met een plug-in en hebben zowel nationale als internationale bezorgopties. Ze staan in alfabetische volgorde.

*Alle genoemde tarieven zijn onderhevig aan veranderingen en we verwijzen naar de website van de leverancier voor nadere informatie. Na datum van publicatie kunnen er meer partnertransporteurs zijn toegevoegd aan de genoemde pakketstapelaars.

 

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.