De 7 beste gratis en open source CRM-systemen

Gepubliceerd op 8-7-2019 door Cathy Reisenwitz en Quirine Storm van Leeuwen

Was het openbaar vervoer maar gratis, zoals binnenkort in Luxemburg, en waren alle fileproblemen daarmee maar in één keer opgelost, dat zou een droom zijn die uitkomt.

open source CRM

Het openbaar vervoer mag dan misschien niet gratis zijn, maar Customer Relationship Management Software (een relatiebeheersysteem) gelukkig wel! Dat CRM gratis kan zijn komt met name goed uit voor kleinere bedrijven en zzp’ers die geen honderden euro’s over hebben voor software maar wel hun relatiebeheer willen verbeteren. 

Gratis en open source CRM software: wat is het verschil?

Gratis CRM is er in twee categorieën: gratis maar beperkt (ook wel bekend als freemium) en open source.

Freemium-versies stellen een limiet aan het aantal gratis gebruikers en contacten, de hoeveelheid gratis opslag en het aantal extra functies (of een combinatie daarvan).

Open source systemen bieden gebruikers een volledig functioneel CRM-systeem zonder enige beperking. Wat is hier het addertje onder het gras? Je kleinbedrijf heeft een persoon (of team) nodig om het CRM-systeem te installeren en configureren. Open source systemen vereisen veel aanpassingen en de meeste leveranciers van open source CRM bieden tegen betaling een vooraf geconfigureerde versie en/of installatie plus ondersteuning.

Open source CRM-software past perfect bij bedrijven die over de nodige IT-ervaring beschikken en de code van hun software zelf willen aanpassen, en die zich niet zo druk maken om technische ondersteuning en handmatige upgrades.

Maar als je niet de juiste mensen in huis hebt of kunt betalen, en wel een betaalbare oplossing nodig hebt, zou je freemium-software kunnen overwegen.

7 beste gratis en open source CRM-systemen

Waar zijn die magische gratis en open source CRM-systemen te vinden? In deze lijst!

Voor opname in onze lijst moeten systemen onbeperkt gratis zijn (dus niet alleen een gratis proefversie), ten minste 250 contacten ondersteunen en mogen ze geen limiet stellen aan het aantal e-mails dat je in de gratis versie kunt verzenden.

Kijk eens naar de vergelijkingstabel hieronder voordat we dieper in elk systeem duiken:

beste gratis open source crm systemen

Systemen staan in alfabetische volgorde.

1. Agile CRM

Overzichtsvideo Agile CRM (Bron)

Belangrijkste kenmerken

 • Aanpasbare gegevensvelden
 • Score van leads
 • Bijhouden van e-mails en klikken
 • Integratie met Zapier
 • Functie voor maken van bestemmingspagina
 • E-mailplanning

Overzicht

Agile CRM is een cloudgebaseerd CRM-systeem met heel veel uitstekende functies en e-mailondersteuning voor de gratis versie. Van de zeven opties in deze lijst kunnen er bij de gratis versie van Agile de meeste gebruikers tegelijk van het programma gebruik maken. Het systeem biedt bovendien ondersteuning voor beheer van 50.000 contacten en voor een onbeperkt aantal deals, taken en documenten.

Agile CRM is een prima keuze als je gratis veel gebruikers en veel opslag wilt gebruiken, bereid bent zonder mobiele functionaliteit te werken en een laag tarief wilt als je mocht besluiten te upgraden (starterpakket voor ca. €8,85 per maand). 

Pluspunten: Reviewers van Agile CRM benadrukken de makkelijke implementering, het gebruikersgemak van de interface, de vele functionaliteiten en zeer goede klantenservice. 

Minpunten: gelimiteerde marketing automation functionaliteit voor de gratis versie.

2. Bitrix24

Open Source CRM Bitrix24 video
Screenshot van de belfunctie van Bitrix24 (Bron)

Belangrijkste kenmerken

 • Functies voor projectmanagement zoals taakverdeling, Gantt-diagrammen en tijdregistratie (Bitrix staat in onze top 10 gratis projectmanagement tools.)
 • Ingebouwde e-mailmarketing
 • Belfuncties (zoals opnemen van gesprekken en bellen vanuit de CRM)
 • Verkoopautomatisering
 • Verkoopkanaal en -rapportage
 • Facturering
 • Beheer van verkoopteams

Overzicht

Voor een volledig gratis account krijg je 12 gebruikers en 5 GB opslag. De leverancier biedt ook een geïnstalleerde optie voor een eenmalig tarief van ca. €2.650, waarmee je het CRM-systeem voor kleine bedrijven in huis haalt (goed voor 50 tot 500 gebruikers). De cloudversie begint rond de €61 per maand en is zeer geschikt voor kleine bedrijven die niet veel gebruikers of opslag nodig hebben, maar wel veel sales en leads beheren. Heb je een systeem nodig dat belfuncties en projectmanagement biedt en minder behoefte aan ondersteuning of de gemakkelijkste gebruikersinterface, dan is Bitrix24 de juiste oplossing voor jou.

Pluspunten: super personaliseerbaar en de vele functies kunnen aan- en uitgezet worden afhankelijk van de behoeftes van de gebruiker. Kan worden bediend via de Website, Mobiele apps en Desktop (Windows, Mac en Linux).

Minpunten: Capterra-reviewers hebben minder goede ervaringen met de klantenservice van Bitrix en sommigen vinden het systeem traag en de gebruikersinterface onaantrekkelijk.

3. CapsuleCRM

Gratis CRM screenshot van Capsule CRM
Screenshot van CapsuleCRM (Bron)

Belangrijkste kenmerken

 • E-mailmarketing via integratie met MailCimp, Mad Mimi, MPZ Mail en E-goih
 • Kan worden geïntegreerd met ten minste 33 andere softwareprogramma’s

Overzicht

Capsule is gratis voor twee gebruikers met 10 MB opslagruimte en 250 contacten. Deze optie heeft wat minder functies in vergelijking met andere producten in deze lijst en het is het vermelden waard dat zogenaamde “premium” integraties als Xero, FreshBooks, MailChimp en Wufoo alleen beschikbaar zijn voor gebruikers die een upgrade hebben uitgevoerd.

Upgraden kost ongeveer €10,60 per gebruiker/maand, waarmee je beschikt over 10 GB opslag, 50.000 contacten en premium integraties. 

Pluspunten: Capterra-reviewers vinden Capsule gemakkelijk in gebruik en eenvoudig onder de knie te krijgen. Ook vinden ze de mobiele website eenvoudig te gebruiken. 

Minpunten: Vanwege het beperkte aantal contacten en het ontbreken van integraties in de gratis versie, is deze versie handig om het systeem te testen, maar misschien niet als oplossing voor de lange termijn.

4. HubSpot CRM

Overzichtsvideo HubSpot CRM (Bron)

Belangrijkste kenmerken

 • E-mailmarketing
 • 200 realtime meldingen voor e-mail openen, klikken en tracking
 • Vijf e-mailsjablonen
 • Onbeperkt aantal gebruikers en accounts in de gratis versie
 • 15 minuten per gebruiker, per maand voor call tracking
 • E-mailplanning
 • Speurt het web en e-mailberichten af voor meer informatie over mogelijke klanten
 • Score van leads

Overzicht

Dit relatiebeheersysteem werd ontworpen door experts in marketingautomatisering (voornamelijk om hun oplossingen beschikbaar te maken voor een groter publiek) en is bedoeld om je interesse te wekken in hun software-oplossingen. De gratis versie van HubSpot CRM beschikt over krachtige mogelijkheden voor gegevensverzameling. Er zijn geen beperkingen wat betreft het aantal gebruikers of contacten. Met verschillende Hubs kunnen de functionaliteiten worden uitgebreid te beginnen met een een tarief van ca. €46/gebruiker/maand.

Pluspunten: Klantenreviews prijzen de goede educatieve ondersteuning, de intuïtieve interface en de goede aansluiting tussen sales en marketing.

Minpunten: Het gebrek aan integratie met andere e-mailsystemen dan Gmail of Office 365. En de upgrade kosten voor aanvullende functionaliteiten zoals reporting zijn hoog.

5. Raynet

Gratis CRM Raynet
Afbeelding van Raynet (Bron)

Belangrijkste kenmerken

 • Een “accountkaart” laat in één oogopslag de meeste relevante informatie over een klant zien, met inbegrip van de inkomsten die deze klant oplevert.
 • Je kunt Gmail of elke andere e-mailprovider blijven gebruiken en alleen een kopie van relevante e-mails naar Raynet sturen om deze te volgen in het systeem.

Overzicht

Raynet is gratis voor twee gebruikers, 150 accounts, 50 MB opslag en heeft volledige klantenondersteuning. Upgrade naar 20.000 accounts en 1 TB opslag voor slechts ca. €16.75/gebruiker/maand.

Raynet is een uitstekende keuze als je geen volledige e-mailintegratie wilt, maar in plaats daarvan zelf wilt beslissen welke e-mails in je CRM-systeem moeten worden bijgehouden. Maar vanwege het beperkte aantal accounts en de beperkte hoeveelheid opslag in de gratis versie is het wellicht geen oplossing voor de lange termijn voor groeiende bedrijven.

Pluspunten: Capterra-reviewers vinden Raynet gemakkelijk in gebruik en de klantenservice snel en vriendelijk. 

Minpunten: Raynet houdt geen doorverwijzingen bij en biedt geen  andere functionaliteiten voor het beheren van verkooppipelines.

6. SuiteCRM Open Source

open source crm suiteCRM
Dasboard van het open source suiteCRM (Bron)

Belangrijkste kenmerken

 • Ticketingfunctionaliteit inbegrepen
 • Facturen en offertes
 • Flexibele workflows
 • ROI-calculator
 • Marketingautomatisering

Overzicht

SuiteCRM is een open source systeem dat lijkt op de betaalde versie van SugarCRM. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface en gratis forumondersteuning of betaalde gespecialiseerde ondersteuning in drie verschillende niveaus op basis van reactietijd en maximum aantal uren ondersteuning, vanaf circa $287 per maand.

Als enige open source optie in deze lijst biedt SuiteCRM een flink aantal functies voor bedrijven die over de expertise beschikken voor het installeren, bijwerken, hosten en aanpassen van het systeem. Het is wel belangrijk te weten dat ondersteuning door het bedrijf bij eventuele problemen met het systeem niet goedkoop is.

Pluspunten: gebruikers zijn heel tevreden met de mogelijkheden tot personalisering en creatie van op maat gemaakte modules en functionaliteiten. 

Minpunten: Capterra-reviewers klaagden over de gebruikersinterface en over bugs in de code. 

7. ZohoCRM

Overzichtsvideo ZohoCRM (Bron)

Belangrijkste kenmerken

 • Native apps en responsive website
 • Talloze integraties, waaronder HubSpot, Constant Contact en Zapier
 • Veel functies
 • Kan automatisch contacten vanuit LinkedIn importeren
 • Verkoopprognoses

Overzicht

Zoho is een van de grootste en populairste aanbieders van CRM-systemen met een gratis versie voor drie gebruikers en 1 GB opslag. Upgrade voor meer gebruikers, functies en 100.000 records voor €12/gebruiker/maand.

Als je een grote hoeveelheid functies wilt, waaronder de mogelijkheid om automatisch contacten uit LinkedIn te importeren en verkoopprognoses op te stellen, is Zoho een goede optie.

Pluspunten: Klantbeoordelingen benadrukken de goede personaliseringsmogelijkheden, de op maat gemaakte workflows, de schaalbaarheid, koppelingen en integraties.

Minpunten: Het grootste nadeel is dat voor de integratie van ZohoCRM met e-mail per gebruiker moet worden betaald. Bovendien klaagden sommige reviewers dat het systeem traag kan zijn. Voor veel van de integraties is technische expertise voor de implementatie vereist.

Kies het juiste CRM-systeem voor jouw bedrijf

We hebben er hier al heel wat besproken, maar er zijn nog talloze andere gratis en open source CRM tools die in deze lijst hadden kunnen staan: Really Simple Systems CRM, Sugar CRM, Splendid CRM, OpenCRX, EspoCRM ou encore Xtuple

En als je nog meer opties met elkaar wilt vergelijken, kijk dan eens naar ons overzicht van CRM-software. Je kan onze handige filtertool gebruiken om gerichter te zoeken op bepaalde functionaliteiten.

Hebben we nog andere goede gratis en open source CRM-programma’s over het hoofd gezien die ten minste 250 contacten ondersteunen en geen limiet stellen aan het aantal e-mails dat je in de gratis versie kunt verzenden? Vermeld ze dan in de opmerkingen hieronder!

 

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.