Data is het nieuwe goud. Maar het zoeken naar dit goud is een tijdrovende zaak, niet echt iets waar iedereen op zit te wachten. Gelukkig bestaat er database software om ons hierbij te helpen. Door data actief in te zetten in de bedrijfsvoering heb je meer kans om de concurrentie voor te blijven en daar is niet eens een kostbare database-licentie voor nodig. In dit artikel bekijken we 5 gratis en open source database systemen waarmee je zelf schaalbare oplossingen kunt bouwen.

open source database software

Er zijn heel wat software-oplossingen die je bedrijf kunnen helpen bij het interpreteren van data, zoals tools voor bedrijfsinformatiebig datagegevensanalyse en  gegevensextractie. Maar om die gegevens gestructureerd uit je bedrijf op te halen, op te slaan en te manipuleren voor verder gebruik in andere software, heb je de juiste tool nodig: een rich database. Dit is een database waarmee data gewonnen kan worden uit alle afdelingen binnen het bedrijf.

In dit artikel bekijken we vijf gratis en open source database tools waarmee je meteen aan de slag kunt.

Waarom hebben we precies deze vijf database programma’s gekozen? Omdat elk van de vijf tools in dit document een bovengemiddelde algehele gebruikersscore heeft in vergelijking met andere producten uit dezelfde categorie op Capterra. Onze volledige methodologie staat onderaan het artikel.

gratis en open source database vergelijking

De 5 best beoordeelde gratis en open source database systemen

Airtable is een cloudoplossing voor het maken van een gratis database met functies zoals gegevenstabellen voor het vastleggen en weergeven van informatie, gebruikersmachtigingen voor het beheren van de database en functies voor het opslaan en delen van bestanden, waarbij de documentgeschiedenis wordt bijgehouden.

De tool kan ook worden gebruikt voor het beheren en bijhouden van taken met behulp van kanbanborden, ingebouwde kalenders en spreadsheets.

Het gratis abonnement van Airtable biedt een onbeperkt aantal bases (gegevenstabellen), 1200 records per base, 2 GB aan bestandsbijlagen per base en twee weken revisie- en snapshotgeschiedenis.

Records bekijken van open source database Airtable
Records bekijken in Airtable ( Bron)

Pluspunten: Gebruikers melden dat de tool gemakkelijk in gebruik is vanwege de standaard ingebouwde database-sjablonen voor verschillende zakelijke doeleinden, zoals leadmanagement, foutopsporing en het volgen van kandidaten.

Minpunten: Gebruikers laten weten dat de tool slechts beperkte mogelijkheden als relationele database heeft, wat het moeilijk maakt om records uit meerdere tabellen aan elkaar te koppelen.

Upgrade-kosten: Airtable heeft drie betaalde abonnementen: Plus, Pro en Enterprise (aangepaste prijzen). Er gelden kortingen voor jaarabonnementen.

Mobiele appsiOSAndroid

Meest geschikt voor: Kleine teams met leden die weinig ervaring met programmeren hebben en het liefst software willen waarmee gegevens gemakkelijk kunnen worden toegevoegd, verwijderd en gewijzigd.

Meeste reviews afkomstig van: Het afgelopen jaar was 81% van de gebruikersreviews van Airtable op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven in tal van sectoren. De top vijf bestond uit marketing en reclame, computersoftware, hoger onderwijs, design en non-profit.

Lees gebruikersreviews van Airtable (in het Engels)

2.

GraphDB is een grafische database met opties voor implementatie in de cloud en on-premise. De tool biedt functies zoals gegevensopslagplaatsen, tekstanalyse en knowledge- grafieken.

GraphDB kan worden gebruikt om tekstgegevens semantisch te taggen en analyseren op basis van trefwoorden, onderwerpen of concepten. De getagde gegevens kunnen vervolgens worden gevisualiseerd als knowledge-grafieken om relaties tussen ongelijksoortige gegevens te vinden.

Het gratis abonnement van GraphDB biedt functies zoals volledige ondersteuning voor SPARQL (querytaal), JAVA-scripting en een plug-in API. Voor volledig beheerde services en commerciële SLA’s moet je een upgrade aanschaffen.

knowledge grafiek van open source database systeem GraphDB
Een knowledge grafiek bekijken in GraphDB ( Bron)

Pluspunten: Gebruikers melden dat de tool gemakkelijk te installeren is en een gebruikersvriendelijke interface heeft waarmee ook beginnende gebruikers snel aan de slag kunnen.

Minpunten: Gebruikers laten weten dat de tool trager wordt bij het importeren van grote bestanden.

Upgrade-kosten: Graph DB heeft twee betaalde abonnementen met aangepaste prijzen. Het eerste abonnement, GraphDB Standard, bevat alle functies van het gratis abonnement plus krachtige functionaliteit voor laden, query’s en conclusies, naast een zakelijke SLA. Het tweede betaalde abonnement, GraphDB Enterprise, biedt als extra volledig beheerde services en geavanceerde zoekmogelijkheden voor tekst.

Mobiele apps: De software heeft geen mobiele apps maar ondersteunt wel toegang via een webbrowser in de cloudversie van het product.

Meest geschikt voor: Bedrijven die grote volumes aan gegevens moeten analyseren in visuele indelingen, zoals knowledge-grafieken.

Meeste reviews afkomstig van: Tot op heden was 40% van de reviews van GraphDB op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven, 20% uit middelgrote bedrijven en 40% uit grote bedrijven. De meeste reviews waren van gebruikers in de biotechnologie, gevolgd door opleidingsbeheer, financiële dienstverlening, ziekenhuizen en gezondheidszorg.

Lees gebruikersreviews van GraphDB (in het Engels)

3.

MariaDB is een open source relationele database voor gegevensopslag, het invoegen van gegevens in tabellen en het wijzigen en ophalen van gegevens. Als open source oplossing is de tool gratis te gebruiken en je kunt de software op je desktop of laptop downloaden.

opdrachtregel in MariaDB
Gebruik van een opdrachtregel om een ​​back-up te maken en gegevens te herstellen in MariaDB (Bron)

Pluspunten: Gebruikers laten weten dat de open source community van MariaDB bestaat uit actieve leden die regelmatig patches en updates uitbrengen.

Minpunten: Gebruikers melden dat de tool geen grafische gebruikersinterface heeft en alleen via de opdrachtregel kan worden bestuurd.

Tarieven voor upgrades: Hoewel MariaDB een open source tool is, is er ook een commerciële versie met licenties verkrijgbaar. Bedrijven kunnen bovendien voor een aangepaste prijs een volledig beheerde versie kopen, waarvan installatie, back-up en onderhoud verzorgd wordt door de leverancier.

Mobiele apps: De tool wordt momenteel niet ondersteund op mobiele apparaten.

Meest geschikt voor: Freelancers en teams met programmeervaardigheden en kennis van querytalen.

Meeste reviews afkomstig van: Het afgelopen jaar was 53% van de reviews van MariaDB op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven, 27% uit middelgrote bedrijven en 20% uit grote bedrijven. De meeste recensies waren afkomstig van gebruikers uit de sector voor computersoftware, gevolgd door IT-services, hoger onderwijs en investment banking.

Lees gebruikersreviews van MariaDB (in het Engels)

4.

PostgreSQL is een open source database met functies zoals het indexeren van gegevens, instellingen voor gebruikersconfiguratie, importeren/exporteren van gegevens en versiebeheer.

Hoewel PostgreSQL een relationele database is, kunnen er ook NoSQL-databases worden gemaakt met programmeertalen zoals Python en JSON.

back-up maken van gegevens open source database systeem PostgreSQL
Een back-up van een database maken in PostgreSQL (Bron)

Pluspunten: Gebruikers melden dat de tool een grote open source community heeft die verschillende plug-ins voor de tool heeft gemaakt ter verbetering van de functionaliteit.

Minpunten: Gebruikers laten weten dat het installeren en configureren van de tool veel tijd in beslag neemt.

Upgrade-kosten: Als open source tool is PostgreSQL gratis verkrijgbaar. Gebruikers moeten wel zelf zorgen voor de back-up van hun gegevens en de tool handmatig bijwerken met nieuwe patches die door leden van de community worden uitgebracht

Mobiele apps: De oplossing biedt op dit moment geen mobiele apps.

Meest geschikt voor: Bedrijven die op zoek zijn naar een relationele database die ook geschikt is voor opslag van NoSQL-gegevens om problemen met het schalen van gegevens te voorkomen.

Meeste reviews afkomstig van: Het afgelopen jaar was 56% van de reviews van PostgreSQL op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven, 15% uit middelgrote bedrijven en 29% uit grote bedrijven. De meeste reviews waren afkomstig van gebruikers uit de sector voor computersoftware, gevolgd door IT-services, financiële dienstverlening en telecommunicatie.

Lees gebruikersreviews van PostgreSQL (in het Engels)

5.

QuintaDB is een relationele database in de cloud met functies zoals een formuliergenerator, instellingen voor gebruikersmachtigingen, importeren/exporteren van gegevens, teamkalenders en meldingen via email/SMS.

Met de gratis versie van QuintaDB kunnen formulieren (maximaal 5) en records in de database (maximaal 1000) worden gemaakt en bestanden worden gedeeld/opgeslagen (tot 500 MB).

relationele database quintaDB
Een relationele database configureren in QuintaDB (Bron)

Pluspunten: Gebruikers melden dat de tool flexibel is in het instellen van gebruikersmachtigingen, waardoor ze de database gezamenlijk kunnen gebruiken met meerdere gebruikers die verschillende niveaus van toegangsrechten hebben.

Minpunten: Gebruikers laten weten dat de tool maar een beperkt aantal vooraf geïnstalleerde database-sjablonen en webformulieren heeft. Bovendien kost het tijd om tabellen zelf te ontwerpen met hun eigen CSS.

Upgrade-kosten: QuintaDB heeft zes betaalde abonnementen: Standard, Professional, Enterprise, Standard Express, Professional Express en Enterprise Express. Er gelden kortingen voor halfjaarlijkse abonnementen en jaarabonnementen.

Mobiele apps: Er zijn momenteel geen mobiele apps beschikbaar, maar je kunt de oplossing wel via een mobiele webbrowser openen.

Meest geschikt voor: Teams die een database nodig hebben met eenvoudig te configureren gebruikersmachtigingen, zodat veel verschillende gebruikers de gegevens kunnen bekijken en wijzigen.

Meeste reviews afkomstig van: Het afgelopen jaar was 33% van de reviews van QuintaDB op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven, 42% uit middelgrote bedrijven en 25% uit grote bedrijven. De meeste reviews kwamen van gebruikers in de sector voor computersoftware, gevolgd door marketing en reclame, sport en opleidingsbeheer.

Lees gebruikersreviews van QuintaDB (in het Engels)

Methodologie

In dit artikel wordt een product als gratis geclassificeerd als:

  • Er een gratis, zelfstandige versie van de software wordt aangeboden (geen proefversie van de software waarbij de gebruiker na een beperkte hoeveelheid tijd het product moet aanschaffen).
  • Het product voldoet aan onze definitie van de markt voor databasesoftware.

Bovendien hadden softwareproducten die aan de marktdefinitie voldeden, minimaal 10 door gebruikers geleverde reviews nodig, gepubliceerd tussen dinsdag 1 mei 2018 en woensdag 1 mei 2019, en moesten ze een bovengemiddelde algehele gebruikersscore hebben in vergelijking met andere producten in dezelfde categorie.

  • De beste gratis en open source tools in de top hebben een algehele score van minimaal 4.5 van de 5 sterren.

Opmerking: De door gebruikers geuite meningen en gezichtspunten in dit document vertegenwoordigen niet het standpunt van Capterra.

Op zoek naar software voor IT-management? Bekijk dan de door Capterra opgestelde lijst met beste software voor IT-management.