De 10 beste open source en gratis projectmanagement tools

Gepubliceerd op 16-6-2019 door Eileen O'Loughlin en Quirine Storm van Leeuwen

Tools die de workflow van je team bevorderen zonder een gat in je budget te slaan.

gratis projectmanagement tools

Is je project uitgelopen? Heb je een deadline niet gehaald? Heb je het budget overschreden of verliep de samenwerking tussen meerdere partijen niet goed?

Misschien ben jij dan wel een projectmanager zonder het te weten. Als het jouw missie is om complexe taken uit te voeren op meerdere niveaus waarvan het doel en de termijn vaststaan, dan houd jij je bezig met projectmanagement. Voeg daar een team externe en interne medewerkers aan toe, agile methodes en liters koffie en je hebt de projectbeheermix bij uitstek.

Gelukkig sta je er niet alleen voor, want wellicht biedt projectmanagement software wel uitkomst. Maar dat is toch veel te duur, denk je misschien? Niet per se, want als je met een klein team werkt, met een klein budget en bereid bent af te zien van enkele premium functies, zijn freemium of gratis projectmanagement tools wellicht de juiste oplossing voor jou. Freemium producten zijn gratis versies van betaalde software met beperkte functionaliteit, een beperkt aantal gebruikers, of beide.

In dit artikel staan de 10 beste gratis projectmanagement tools op Capterra, met een beschrijving van elk product en de kosten voor een upgrade.

Je kan deze lijst gebruik om te bepalen:

  • of gratis software de juiste oplossing voor jouw organisatie is
  • welke gratis oplossing het beste bij je behoeften aansluit

Ben je op zoek naar open source projectmanagement software, kijk dan onderaan het artikel.

Wat bedoelen we met “beste”? Elk van de 10 tools op deze lijst heeft een bovengemiddelde algehele gebruikersscore in vergelijking met andere producten in dezelfde softwarecategorie. Onze volledige methodologie staat onderaan het artikel.

Vergelijkende tabel met top 10 gratis projectmanagement tools

Wat is projectmanagement software?

Project management software, of planning software, is een overkoepelende term voor een scala van oplossingen: van lichtere projectmanagement tools voor samenwerking tot krachtige oplossingen voor portfoliobeheer.

Met krachtige projectmanagement tools  kunnen projectmanagers en organisaties projecten uitvoeren die gekenmerkt worden door unieke initiatieven met een afgebakend toepassingsgebied (deliverables), een gedefinieerde tijdlijn en een gedefinieerd budget (resources). Met deze tool kunnen bedrijven uitgaven, schema’s en resources plannen, controleren en beheren zodat ze waarde kunnen creëren en voldoen aan succescriteria voor projecten. De doelgroep bestaat uit technische professionals, zoals projectmanagers.

Lichtere projectmanagement tools dienen meer om workflows te beheren, taken en activiteiten (zoals projecten en processen) in te delen en samenwerking mogelijk te maken in een gedeelde werkruimte. Deze tools leggen de uitvoering van werk vast en bieden live meldingen en weergaven die voor verschillende belanghebbenden relevant zijn. De doelgroep bestaat uit niet technisch onderlegde zakelijke gebruikers.

De 10 beste gratis projectmanagement tools

Airtable

Airtable is een cloudoplossing voor lichter projectmanagement. Teams kunnen taken bekijken in een rasterweergave (vergelijkbaar met een spreadsheet), kalender, kanbanbord of galerij. De voornaamste functies zijn taakbeheer, samenwerking, rapportage en projecten volgen, en urenregistratie.

Het centrale onderdeel van Airtable wordt gevormd door (data)bases, die alle gegevens bevatten die je voor een project nodig hebt. Bases bestaan uit een verzameling tabellen, en elke tabel heeft betrekking op een bepaald aspect van het project. Tabellen bevatten velden (bestandsbijlagen, selectievakjes, etc.) en records (met relevante gegevenspunten die je bijhoudt).

De gratis versie van de projectplanner van Airtable biedt een onbeperkt aantal bases, 1200 records per base, 2 GB ruimte per base voor bijlagen en twee weken revisie- en snapshotgeschiedenis, evenals samenwerking en opmerkingen in realtime.

Betaalde abonnementen bieden extra records per base, meer ruimte voor bijlagen en een langere revisiegeschiedenis, naast prioriteitsondersteuning en toegang tot “blokken”, modulaire apps die de functionaliteit van bases vergroten.

Rasteroverzicht van Airtable projectmanagement tool
Rasterweergave in Airtable (Bron)

Pluspunten: Airtable biedt kant-en-klare sjablonen voor meerdere use cases, waaronder contentproductie, advertenties, HR en werving, marketing en meer.

Minpunten: Hoewel het product de look-and-feel van een spreadsheet heeft, melden verschillende reviewers het ontbreken van een aantal functies die Excel en andere databasetools wel te bieden hebben. Bovendien brengen beginnende gebruikers naar voren dat het heel wat tijd vergt om uit te zoeken hoe de tool werkt, juist omdat deze zo flexibel is en zo los is opgezet.

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: circa €10 euro per gebruiker per maand (Plus), circa €21 per gebruiker per maand (Pro). Neem contact op met de leverancier voor zakelijke tarieven. Er geldt rond de 17% korting voor jaarabonnementen.

Mobiele apps: iOSAndroid

Voornaamste bron van reviews: Het afgelopen jaar was 81% van de klantbeoordelingen van Airtable op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven in tal van branches. De top vijf bestond uit marketing en reclame, computersoftware, hoger onderwijs, design en non-profit. Lees hier reviews over Airtable (in het Engels).

Avaza

Avaza is een project management software in de cloud. De voornaamste functies zijn taakbeheer, projectplanning, projecten bijhouden, resourceplanning , urenregistratie, offertes maken en factureren. Al deze functies zijn beschikbaar in het gratis abonnement. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

Hoewel Avaza de functionaliteit tussen productcategorieën niet beperkt, wordt er wel onderscheid gemaakt en wordt de toegang beperkt op basis van gebruikersrol. Tot de typen rollen behoren: gebruiker beheer/facturering, gebruiker rooster/uitgaven, gebruiker resourceplanning, klant en medewerker.

Avaza’s gratis abonnement biedt toegang voor één gebruiker rooster/uitgaven, één gebruiker beheer/facturering en één gebruiker planning, plus vijf lopende projecten (met een onbeperkt aantal gearchiveerde projecten), 10 klanten, vijf facturen per maand, 100 MB opslag en reguliere ondersteuning per e-mail en chat, plus de online kennisbank.

Betaalde abonnementen bieden toegang voor extra gebruikers/rollen, meer lopende projecten, een onbeperkt aantal klanten, meer facturen per maand, meer opslag en prioriteitsondersteuning.

Kanban weergave in Avaza project management software
Kanban-weergave in Avaza (Bron)

Pluspunten: Reviewers zijn lovend over de klantenondersteuning van Avaza (e-mail en live chat) en de uitgebreide online resources (kennisbank en instructievideo’s).

Minpunten: Sommige reviewers melden dat Avaza weliswaar een solide product is, maar dat de sociale samenwerkingsfuncties misschien minder goed ontwikkeld zijn.

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: circa 9 euro per maand (Startup), circa 18 euro per maand (Basic), circa 35 euro per maand (Business).

Mobiele apps: iOSAndroid

Voornaamste bron van reviews: Het afgelopen jaar was 89% van de klantbeoordelingen van Avaza op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven. Het grootste aantal recensies kwam van gebruikers uit de IT-servicebranche, gevolgd door marketing en reclame, computersoftware en design. Lees hier reviews over Avaza (in het Engels).

Backlog

Backlog is een cloudoplossing voor lichter projectmanagement voor ontwikkelaars. De oplossing biedt Gantt-grafieken, taak/probleembeheer, rapportage en projecten bijhouden, samenwerking en versiebeheer (geïntegreerd met GIT en SVN.) Je kunt privé-opslagplaatsen instellen, wijzigingen voorstellen, wijzigingen vergelijken, opmerkingen plaatsen bij pull-aanvragen en commits bijhouden. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

Het gratis abonnement van Backlog biedt toegang voor 10 gebruikers, 100 MB opslag, ondersteuning per e-mail en live chat plus een online helpcentrum en knowledge base, werkruimte voor één project, foutopsporing, code review en samenwerking (Git, subversie en wiki).

Betaalde abonnementen bieden extra gebruikers, projecten en opslag, plus Gantt-grafieken, burndown-diagrammen, sjablonen en subtaken.

Gebuikersdashboard in Backlog project management pakket
Gebuikersdashboard in Backlog (Bron)

Pluspunten: Reviewers zijn lovend over het gebruiksgemak van Backlog en melden dat zowel beginnende als ervaren gebruikers de tool snel onder de knie hebben dankzij de eenvoudige gebruikersinterface.

Minpunten: Het gratis abonnement is nogal beperkt, zowel wat betreft functies als opslag. Teams moeten twee segmenten verdergaan naar het Standaardabonnement (89 euro per maand) om subtaken te kunnen maken en toegang te krijgen tot Gantt- en burndown-grafieken. Bovendien biedt het gratis abonnement slechts één project zonder archivering, zodat teams eerst een project moeten verwijderen om aan een nieuw project te kunnen beginnen.

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: rond de 31 euro per maand (Starter), rond de 89 euro per maand (Standaard) en rond de 156 euro per maand (Premium). Er gelden kortingen voor jaarabonnementen. Teams kunnen ook een zelfgehoste versie aanschaffen voor rond de 1070 euro per jaar (Enterprise).

Mobiele apps: iOSAndroid

Voornaamste bron van reviews: Het afgelopen jaar was 70% van de klantbeoordelingen van Backlog op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven en 19% van personen uit middelgrote bedrijven. Het grootste aantal reviews was afkomstig van gebruikers uit IT-services en computersoftware. Lees hier reviews over Backlog (in het Engels).

ClickUp

ClickUp is een cloudoplossing voor lichter projectmanagement, die zichzelf afficheert als “productiviteitssoftware.” Met dit product kunnen individuele personen en teams doelen stellen, taken beheren en werk onderverdelen in “projectruimtes”. De voornaamste functies zijn taakbeheer, samenwerking, rapportage en projecten volgen, tijden bijhouden en Gantt-grafieken. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

De centrale onderdelen van ClickUp hebben betrekking op taken, aangepaste velden, doelen (gedefinieerde doelstellingen die worden onderverdeeld in en toegewezen aan een meetbare target) en portfolio’s (een totaaloverzicht van het werk, zoals bij een dashboard).

Het gratis abonnement van ClickUp biedt een onbeperkt aantal gebruikers, een onbeperkt aantal taken en projectruimtes, 100 MB bestandsopslag, 24/7 ondersteuning (chat, telefoon, e-mail en online helpcentrum), plus 100 maal gebruik van aangepaste velden, 100 maal gebruik van doelen, 100 maal gebruik van portfolio’s en beperkte rapportage.

De betaalde abonnementen bieden onbeperkte opslag, integraties, opties voor volledige rapportage en extra functies zoals Gantt-grafieken.

Dashboardweergave in ClickUp project planner tool
Dashboardweergave in ClickUp (Bron)

Pluspunten: Hoewel de meeste leveranciers wel kortingen bieden bij een jaarabonnement op hun software, biedt ClickUp de grootste korting van alle producten in onze lijst (met een besparing van meer dan 50% wanneer er jaarlijks wordt betaald, in vergelijking met het gemiddelde van zo’n 15% tot 20% voor de andere producten).

Minpunten: Het gratis abonnement van ClickUp biedt slechts 100 MB opslag en integreert niet met Google Drive of DropBox.

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: €7,99 per gebruiker per maand (Unlimited), €16,86 per gebruiker per maand (Business). Er geldt meer dan 50% korting voor jaarabonnementen.

Mobiele apps: iOSAndroid

Voornaamste bron van recensies: Het afgelopen jaar was 87% van de klantbeoordelingen van ClickUp op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven in tal van sectoren. De top vijf bestond uit marketing en reclame, computersoftware, IT-services, design en opleidingsbeheer. Lees hier reviews over ClickUp (in het Engels).

Flowlu

Flowlu is een cloudoplossing voor bedrijfsmanagement met meer dan 10 tools voor zakelijk gebruik, waaronder PM, financieel management en CRM. De voornaamste PM-functies zijn taakbeheer, projectplanning, rapportage en projecten volgen, tijdenregistratie en Gantt-grafieken. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

Het gratis abonnement van Flowlu biedt toegang voor twee gebruikers (waarvan één beheerder), één projectwerkruimte, 1 GB bestandsopslag en ondersteuning via een online supportcentrum en kennisbank, plus beperkte PM-functionaliteit (alleen taakbeheer).

De betaalde abonnementen bieden extra gebruikers, meer opslag en geavanceerdere functies (zoals terugkerende taken, sjablonen, financiële planning voor projecten, urenregistratie, rapportage.)

Project-dashboard in Flowlu project planning tool
Project-dashboard in Flowlu (Bron)

Pluspunten: Reviewers zijn te spreken over het gebruiksgemak van Flowlu en de verschillende functies voor bedrijfsmanagement (CRM, knowledge base, etc.) en over de PM-mogelijkheden.

Minpunten: De PM-functionaliteit in het gratis abonnement is nogal beperkt. Teams kunnen niet veel meer doen dan taken beheren als ze niet willen upgraden.

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: circa 35 euro per maand voor acht gebruikers (Team), circa 66 euro per maand voor 16 gebruikers (Business), circa 132 euro per maand voor 25 gebruikers (Professional) en circa 265 euro per maand voor een onbeperkt aantal gebruikers (Enterprise). Er gelden kortingen voor jaarabonnementen.

Mobiele apps: iOSAndroid

Voornaamste bron van recensies: Het afgelopen jaar was 65% van de klantbeoordelingen van Flowlu op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven, 22% uit middelgrote bedrijven en 13% uit grote bedrijven. De meeste recensies waren afkomstig van gebruikers uit de sector voor computersoftware, gevolgd door financiële dienstverlening, hoger onderwijs en non-profit. Lees hier reviews over Flowlu (in het Engels).

Freedcamp

Freedcamp is een samenwerkingsoplossing voor lichter projectmanagement die kan worden geïmplementeerd in de cloud of worden geïnstalleerd op iOS of Windows. De voornaamste functies zijn taakbeheer, samenwerking, rapportage en projecten volgen, urenregistratie en Gantt-grafieken. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

Het gratis abonnement van Freedcamp biedt toegang voor een onbeperkt aantal gebruikers, taken, projectwerkruimtes en opslag (10 MB per bestand), plus standaardondersteuning.

Betaalde abonnementen bieden uploads voor grotere bestanden, premium ondersteuning, regelmatige back-ups, plus extra functies zoals Gantt-grafieken, projectsjablonen, rapporten en facturering.

Gebuikersdashboard in Freedcamp project planner
Gebuikersdashboard in Freedcamp (Bron)

Pluspunten: Freedcamp biedt onbeperkte opslag in het gratis abonnement, iets wat slechts door één andere leverancier in deze lijst wordt geboden.

Minpunten: Teams die meer PM-functionaliteit nodig hebben dan elementair taakbeheer, moeten upgraden naar het Businessabonnement (rond de 8 euro per gebruiker per maand).

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: circa €2,20 per gebruiker per maand (Minimalist), circa €4,45 per gebruiker per maand (Freelancer), circa €8,00 per gebruiker per maand (Business), circa €15,17 per gebruiker per maand (Enterprise). Er gelden kortingen voor jaarabonnementen.

Mobiele apps: Android

Voornaamste bron van reviews: Het afgelopen jaar was 87% van de klantbeoordelingen van Freedcamp op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven in tal van sectoren. De top vijf wordt gevormd door financiële dienstverlening, marketing en reclame, IT-services, computersoftware en design. Lees hier reviews over Freedcamp (in het Engels).

Meistertask

MeisterTask is een visuele oplossing voor lichter projectmanagement waarmee teams workflows kunnen beheren en taken kunnen organiseren in een gedeeld kanbanbord. MeisterTask kan worden geïmplementeerd in de cloud of worden geïnstalleerd op iOS of Windows. De voornaamste functies zijn taakbeheer, samenwerking, rapportage en projecten volgen, en urenregistratie. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

Het gratis abonnement van MeisterTask biedt een onbeperkt aantal gebruikers, taken, kanbanborden, opslag en bestandsbijlagen tot 20 MB.

Betaalde abonnementen bieden prioriteitsondersteuning en extra functies zoals terugkerende taken, rapportage en aangepaste velden.

Dashboard voor urenregistratie in MeisterTask project planning programma
Dashboard voor urenregistratie in MeisterTask (Bron)

Pluspunten: Er is geen limiet aan het aantal taken, kanbanborden of interne medewerkers in de gratis versie van MeisterTask. Capterra-reviewers zijn te spreken over de eenvoud van het product en melden dat ook nieuwe gebruikers er al snel mee overweg kunnen.

Minpunten: Hoewel de meeste functies voor taakbeheer gratis zijn, geldt dat niet voor workflowautomatisering (instellen van terugkerende taken) en het volledig doorzoeken van tekst in gearchiveerde taken en projecten. Deze functionaliteit is samen met prioriteitsondersteuning en toegang als gastgebruiker alleen beschikbaar in betaalde abonnementen.

Upgrade-kosten: Bij jaarlijkse betaling: €8,25 per gebruiker per maand (Pro), €20,75 per gebruiker per maand (Business).

Mobiele apps: iOSAndroid

Voornaamste bron van reviews: Het afgelopen jaar was 76% van de klantbeoordelingen van MeisterTask op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven en 15% uit grote bedrijven. Het grootste aantal recensies kwam van gebruikers in de sector voor computersoftware, gevolgd door marketing en reclame, IT-services, design en opleidingsbeheer. Lees hier reviews over Meistertask (in het Engels).

Paymo

Paymo is een krachtige PM-oplossing die kan worden geïmplementeerd in de cloud of worden geïnstalleerd op Mac, Windows of Linux OS. De voornaamste functies zijn Gantt-grafieken, kanbanborden, taakbeheer, samenwerking, rapportage en projecten volgen, projectplanning, resourcemanagement en urenregistratie. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

Het gratis abonnement van Paymo biedt toegang voor één gebruiker, een onbeperkt aantal taken en kanbanborden, community-ondersteuning plus een online knowledge base, 1 GB opslag en tijdenregistratie.

Betaalde abonnementen bieden extra opslag, gratis training en prioriteitsondersteuning, plus projectplanning, projecten bijhouden en resourcemanagement.

Project-dashboard in Paymo project management tool
Project-dashboard in Paymo (Bron)

Pluspunten: Reviewers zijn positief over de klantenservice en het ondersteuningsteam van Paymo en over de snelheid en kwaliteit van de verstrekte antwoorden. Gebruikers hebben bovendien toegang tot het online helpcentrum en de kennisbank van Paymo.

Minpunten: Als je meer PM-functionaliteit dan alleen maar taakbeheer nodig hebt, moet je upgraden naar een betaald abonnement. Als je specifiek Gantt-grafieken en resourceplanning nodig hebt, moet je overstappen naar het Business-abonnement van circa €13,50 per gebruiker per maand. Daarmee is dit de duurste upgrade van de producten in deze lijst.

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: circa €8,50 per gebruiker per maand (Small Office), circa €13,50 per gebruiker per maand (Business). Er gelden kortingen voor jaarabonnementen.

Mobiele apps: iOSAndroid.

Voornaamste bron van reviews: Het afgelopen jaar was 80% van de klantbeoordelingen van Paymo op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven en 14% uit grote bedrijven. Reviewers zijn afkomstig uit tal van sectoren, waarbij de top vijf wordt gevormd door IT-services, marketing en reclame, managementconsulting, design en architectuur en planning. Lees hier reviews over Paymo (in het Engels).

Streamtime

Streamtime is een PM-oplossing in de cloud bedoeld voor freelancers, creatieve teams en bureaus die werk aannemen voor klanten. De voornaamste functies zijn taakbeheer, rapportage en projecten volgen, projectplanning (hier “job” planning” genoemd), het maken van offertes en facturering. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

Opmerking: Op de website van de leverancier wordt “urenregistratie” vermeld als functie, maar het product houdt geen tijden bij met behulp van een timer of rooster. In plaats daarvan worden taken ingesteld met een tijdschatting die handmatig kan worden aangepast op basis van daadwerkelijke werktijden (daarvoor moet je de rand van een taakkaart uit- of intrekken om de bestede tijd te vergroten of te verkleinen). Als je vervolgens het item van “to-do” naar “done” sleept, wordt de daadwerkelijke tijd van de taak vastgelegd.

Het gratis abonnement van Streamtime biedt vijf actieve “jobs”, opslag voor 50 gearchiveerde “jobs”, meerdere ondersteuningsopties (online kennisbank, chat en een-op-eensessies), plus de hierboven beschreven functionaliteit.

De betaalde abonnementen bieden een onbeperkt aantal actieve “jobs” en een onbeperkt aantal gearchiveerde “jobs”, extra opties voor teamplanning, inkooporders en integratie met boekhoudpakketten.

weergave van Planning en teamcapaciteit in Streamtime
Planning en teamcapaciteit in Streamtime (Bron)

Pluspunten: Streamtime is transparant wat betreft de ontwikkeling van hun product, waarbij duidelijk wordt aangegeven waaraan momenteel wordt gewerkt (bijvoorbeeld de mogelijkheid om in meerdere valuta’s en talen offertes en facturen voor jobs te maken) en welke wijzigingen eventueel in aanmerking komen voor toekomstige releases.

Capterra-reviewers melden dat de leverancier snel reageert op feedback van gebruikers en die ook snel in de productroadmap opneemt.

Minpunten: Reviewers lijken verdeeld over Streamtime’s aanpak van urenregistratie, waarbij sommigen vinden dat de aanpasbare tijdblokken best wel intuïtief zijn, maar anderen toch liever een traditionele timer hebben.

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: €12,60 per gebruiker per maand (Standard); €16,20 per gebruiker per maand (Standard+) en €25,20 per gebruiker per maand (Premium). Er gelden kortingen voor jaarabonnementen.

Mobiele apps: iOS

Voornaamste bron van reviews: Het afgelopen jaar was 95% van de klantbeoordelingen van Streamtime op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven. Reviewers kwamen uit vier hoofdsectoren: design, marketing en reclame, grafisch ontwerp en architectuur en planning. Lees hier reviews over Streamtime (in het Engels).

Teamwork Projects

Teamwork Projects is een cloudoplossing voor lichter projectmanagement waarmee teams hun taken kunnen indelen, kunnen samenwerken aan taken en deze op tijd kunnen leveren. De voornaamste functies zijn Gantt-grafieken, kanbanborden, taakbeheer, samenwerking, rapportage en projecten volgen, urenregistratie en resourcemanagement. Bekijk de tabel onderaan dit artikel voor uitleg over de functiebeschrijvingen.

Het gratis abonnement van Teamwork biedt toegang voor vijf gebruikers, twee lopende projecten, 100 MB opslag, verschillende ondersteuningsopties (e-mail, live chat, telefoon, online kennisbank en handleidingen) en een beperkte beschikbaarheid van de hierboven beschreven functionaliteit.

Betaalde abonnementen bieden extra projecten, meer opslagruimte, prioriteitsondersteuning en krachtigere mogelijkheden om projecten bij te houden, zoals een portfolioweergave en een risicoregister.

Dashboardweergave in Teamwork Projects project planner
Dashboardweergave in Teamwork Projects (Bron)

Pluspunten: Teamwork biedt 24/7 ondersteuning via e-mail en chat, 24/5 telefonische ondersteuning en uitgebreide online documentatie via een knowledge base.

De leverancier biedt bovendien verschillende andere tools in zijn pakket, waaronder Chat, Desk (helpdesksoftware) en Spaces (documentbeheer).

Minpunten: Een specifiek probleem is dat gebruikers Gantt-grafieken alleen kunnen exporteren naar Microsoft Project of GanttProject, waardoor het moeilijk is om tijdlijnen en voortgang van projecten te delen met anderen, tenzij deze ook met een van deze twee tools werken.

Bovendien vinden reviewers dat het veel tijd kost om Teamwork Projects onder de knie te krijgen en blijkt de score voor gebruiksgemak onder het marktgemiddelde uit te komen.

Upgrade-kosten: Bij maandelijkse facturering: circa €10 per gebruiker per maand, minimaal 5 gebruikers (Pro), circa €16,70 per gebruiker per maand, minimaal 5 gebruikers (Premium). Neem contact op met de leverancier voor de prijs van de Enterprise-versie. Er geldt 20% korting voor jaarabonnementen.

Mobiele apps: iOSAndroid

Voornaamste bron van reviews: Het afgelopen jaar was 75% van de klantbeoordelingen van Teamwork Projects op Capterra afkomstig van personen uit kleine bedrijven, 13% uit middelgrote bedrijven en 13% uit grote bedrijven. Reviewers waren afkomstig uit tal van sectoren, waarvan de top drie werd gevormd door marketing en reclame, computersoftware en IT-services. Lees hier reviews over Teamwork Projects (in het Engels).

Op zoek naar open source tools?

Voor opname in deze update moeten producten het afgelopen jaar minimaal 20 recensies hebben gehad en een bovengemiddelde algehele gebruikersscore hebben in vergelijking met andere producten in dezelfde categorie (bijvoorbeeld 4.5 van de 5 sterren).

Helaas waren er geen open source projectmanagement tools met een score die hoog genoeg was om dit jaar in onze lijst te worden opgenomen. Ben je op zoek naar open source PM-tools, dan geven we hier de twee producten met de hoogste score die ten minste 20 recensies kregen in de periode van 12 maanden die we geanalyseerd hebben (feb 2018-feb 2019):

  • GanttProject (79 recensies met een algehele score van 4.2 van de 5 sterren)
  • Projectlibre (26 recensies met een algehele score van 4.5 van de 5 sterren)

Wil je een betaalbare oplossing, bekijk dan de volledige lijst met gratis project management software op Capterra.


Functiebeschrijvingen

Hieronder zie je beschrijvingen van de softwarefunctionaliteit waarnaar wordt verwezen in de bovenstaande productomschrijvingen:

Voornaamste functies en mogelijkheden van PM-software

Taakbeheer 

Taken maken, beschrijvingen toevoegen, start- en einddatums instellen, prioriteiten bepalen, mate van belasting inschatten (bijv. uren, punten, etc.) en taken toewijzen aan gebruikers. Gebruikers kunnen bijlagen toevoegen, opmerkingen achterlaten en de taakstatus bijwerken terwijl ze aan het item werken of taken verplaatsen in een workflow op een taakbord (kanban- of scrumbord). Extra functies omvatten: e-mails converteren naar taken, afhankelijkheden instellen, subtaken maken, terugkerende taken maken, controlelijsten voor taken maken.

Samenwerking

Biedt een gecentraliseerde werkplek waar meerdere gebruikers met elkaar kunnen communiceren, vergaderen en het werk onderling kunnen verdelen om het werken in een groep te vergemakkelijken. Gedeelde taakborden voor teams en/of projecten maken, kalenders, agenda’s, wiki’s, dashboards, etc. maken; op de hoogte blijven van de activiteiten van andere gebruikers via activiteitenfeeds; teamleden op de hoogte stellen via @tags; bestanden delen; chatten; videovergaderen en gastgebruikers uitnodigen om deel te nemen.

Rapportage en projecten bijhouden

Rapporten en dashboards bieden gebruikers een snelle, visuele manier om de status van een project te zien, samen met de bijbehorende kosten en andere belangrijke informatie. Voortgang van het projectplan bekijken, mijlpalen volgen, lopende taken volgen, voltooide taken bekijken, geraamde tijd vergelijken met daadwerkelijk bestede tijd, geraamde kosten vergelijken met daadwerkelijke uitgaven en teamprestaties bijhouden.

Projectplanning

De draagwijdte van een project bepalen, tijdlijn en resources/budget definiëren. Projecten onderverdelen in mijlpalen, resultaatgebieden bepalen en cashflow voorspellen. Een structuur voor specifieke werkonderdelenmaken, het kritieke pad aangeven, afhankelijkheden en beperkingen identificeren en de belangrijkste resources plannen.

Urenregistratie

Bestede tijd aan diverse taken bijhouden, bijhouden van geraamde versus daadwerkelijk bestede werktijd aan taken, factureerbare versus niet-factureerbare uren meten, inloguren opnemen in een rooster voor facturering aan klanten.

Resource management

Resource-tabel of -verslag maken met contactgegevens, salariëring, rol en vaardigheidsniveau. Medewerkers toewijzen aan projecten en werkbelasting controleren. Functies kunnen bestaan uit resourcecapaciteitplanning en prioriteitsbepaling van projecten op basis van vraag naar de belangrijkste resources.

Gantt-grafiek

Verlopende, horizontale staafgrafiek met datums die het begin en einde van de van elkaar afhankelijke onderdelen van een project aanduiden. Taken worden weergegeven in de volgorde waarin elk daarvan voltooid moet zijn. Vaak gebruikt om structuur aan te geven voor verschillende onderdelen van het werk en het kritieke pad tijdens de projectplanning aan te geven en vervolgens de huidige projectstatus te vergelijken met het oorspronkelijke plan tijdens de uitvoering van het project.

Kanbanbord

Kanbanborden zijn het digitale equivalent van post-its op een whiteboard en bieden een visuele weergave van een workflow of proces. Het bord is onderverdeeld in kolommen die staan voor de fasen in een workflow (bijv. “achterstand”, “in ontwikkeling” en “testfase”) of voor een status (bijv. “nog te doen”, “lopend” en “gereed”). Taken worden weergegeven als “kaarten” die kunnen worden uitgevouwen om deelnemers aan het project, taakdetails en opmerkingen te tonen. Kanbanstatistieken omvatten cumulatieve stroomdiagrammen en diagrammen voor doorloop- en cyclustijden.


Methodologie

  • Een gratis, zelfstandige versie van de software aanbieden (geen proefversie van de software waarbij je na een beperkte hoeveelheid tijd een product moet aanschaffen).
  • Voldoen aan onze PM-marktdefinitie.

Deze definitie omvat de ontwikkeling van PM-software waarbij een scala van oplossingen wordt opgenomen, van lichtere managementtools voor samenwerking tot krachtige oplossingen voor portfoliobeheer:

  • Met software voor licht projectmanagement kunnen teams workflows beheren, taken en activiteiten organiseren en samenwerken in een gedeelde werkruimte. Deze tools leggen de uitvoering van werk vast en bieden live meldingen en weergaven die voor verschillende belanghebbenden relevant zijn.
  • Krachtige PM-software helpt managers en organisaties bij het uitvoeren van projecten: initiatieven met een gedefinieerde begin- en einddatum, draagwijdte en budget, en gedefinieerde resources. Met PM-oplossingen kunnen bedrijven projectkosten en -planningen opzetten en deze controleren en beheren zodat ze waarde kunnen leveren en kunnen voldoen aan succescriteria voor projecten, zoals op tijd, binnen het budget, binnen de draagwijdte en voldaan aan bedrijfsdoelen.

Bovendien hadden softwareproducten die aan deze marktdefinitie voldeden, minimaal 20 door gebruikers geleverde reviews nodig, gepubliceerd tussen 15 februari 2018 en 15 februari 2019, en moesten ze een bovengemiddelde algehele gebruikersscore hebben in vergelijking met andere producten in dezelfde categorie.

  • De beste gratis projectmanagement tools in de top hebben een algehele score van minimaal 4.5 van 5 sterren.

Opmerking: De door gebruikers geuite meningen en gezichtspunten in dit document vertegenwoordigen niet het standpunt van Capterra.

Op zoek naar software voor projectmanagement? Bekijk dan de door Capterra opgestelde lijst van meest populaire projectmanagement tools

 

 

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.