Bekijk onze lijst met de vier populairste en gratis te gebruiken applicant tracking systemen (ATS) in Nederland.

De best beoordeelde gratis ATS-systemen

In Nederland is er een grote concurrentie op de arbeidsmarkt. Daarom moet het wervingsproces effectief en efficiënt zijn.  Steeds meer bedrijven gebruiken dan ook software om de rekrutering effectiever te beheren. Applicant tracking software (ATS-software) kan hierbij helpen, met name als het gaat om het beheren van kandidaatprofielen, het screenen van cv’s aan de hand van functievereisten enzovoort.

Voor kleine bedrijven is die software echter vaak te duur. Dan kunnen gratis ATS-systemen uitkomst bieden. Veel gratis ATS-systemen maken het niet alleen eenvoudiger om sollicitanten te volgen en te beheren, maar verbeteren ook de wervingservaring voor zowel werkgevers als kandidaten. De marktgrootte voor ATS-tools zal naar verwachting dan ook oplopen tot meer dan  3,2 miljard USD tegen het einde van 2026.

Om mkb-bedrijven te helpen kiezen, hebben we in dit artikel de vier populairste gratis ATS-systemen in Nederland, met de bijbehorende functies en mogelijkheden, op een rijtje gezet. De tools staan in alfabetische volgorde en meer informatie over de selectiecriteria vind je in de beschrijving van de methodologie onderaan dit artikel. 

Wat zijn ATS-systemen en hoe kan applicant tracking software HR-professionals ondersteunen?

Met applicant tracking systems (ATS) kun je het wervingsproces automatiseren. Deze systemen bieden een centraal platform om vacatures te beheren, gegevens van sollicitanten op te slaan en de voortgang van kandidaten in de sollicitatieprocedure bij te houden. Ze helpen de wervingsworkflow te stroomlijnen, verminderen de administratie en verbeteren de kwaliteit van de werving. Ze kunnen dan ook een waardevol hulpmiddel zijn voor HR-professionals. 

Bovendien kun je met deze systemen efficiënt cv’s screenen en beter communiceren met kandidaten. Via analytics krijg je nuttige inzichten om beslissingen te nemen. In het algemeen kan ATS-software helpen om een complex wervingsproces gestructureerder te laten verlopen en beter te beheren, zodat het voor HR-teams gemakkelijker wordt om het juiste talent te vinden.

De 4 beste gratis applicant tracking-systemen voor het mkb

Gratis ATS-software is met name geschikt voor mkb-bedrijven die op zoek zijn naar een kosteneffectieve oplossing voor hun wervingsproces. De gratis applicaties bieden misschien niet alle geavanceerde functies die betaalde versies hebben, maar ze kunnen mkb-bedrijven toch helpen de werving efficiënt te beheren. 

Hier is onze lijst van de vier beste ATS-systemen die gratis kunnen worden gebruikt:

1.

Dashboardweergave in Breezy met uiteenlopende analytics
Gebruikersinterface van Breezy [bron: Capterra Nederland]
 • Algemene beoordeling: 5 / 5
 • Gebruiksgemak: 3 / 5
 • Klantenservice: n.v.t. / 5
 • Functies: 4 / 5
 • Waar voor je geld: 5 / 5

Breezy is een ATS-systeem waarmee bedrijven hun wervingsproces kunnen vereenvoudigen. Het kan je helpen vacatures te publiceren op meer dan 50 vacaturebanken en portals om zo een pool van potentiële kandidaten te verzamelen. Er worden ook uiteenlopende DEI-vacaturesites (Diversity, Equity, Inclusion) aangeboden om het beleid voor diversiteit en inclusie van organisaties te ondersteunen. 

Verder biedt het platform drag-and-drop functionaliteit om kandidaten door aanpasbare kanalen binnen het wervingsproces te verplaatsen. Kandidaatprofielen kunnen worden aangevuld met zaken zoals scorekaarten, socialmediaprofielen en cv-gegevens. Het verzenden van berichten, vragenlijsten en assessments kan worden geautomatiseerd om de wervingsprocessen sneller en effectiever te laten verlopen. 

Belangrijkste functies van Breezy

 • Vacaturepagina: bedrijven kunnen met Breezy aangepaste vacaturepagina’s maken om talent aan te trekken via een vacatureportal met hun eigen branding.
 • Planning van sollicitatiegesprekken: het platform helpt de planning van sollicitatiegesprekken te stroomlijnen, waardoor de administratieve last van HR-teams wordt verlicht. Het systeem kan ook met agenda’s worden gesynchroniseerd en automatisch herinneringen genereren.
 • Opslag van cv’s: met de mogelijkheid om cv’s op te slaan kunnen gegevens van kandidaten worden georganiseerd en opgehaald.
 • Recruiters: Breezy is in de eerste plaats bedoeld om rechtstreeks door werkgevers te worden gebruikt, maar biedt ook functionaliteit waarmee recruitmentbureaus efficiënt kandidaten kunnen bijhouden en met ze kunnen communiceren.
 • E-mailbeheer: het systeem beschikt over uitgebreide tools voor e-mailbeheer om de communicatie tussen recruiters en kandidaten te vereenvoudigen.
 • Kandidaatbeheer: Breezy biedt tools om kandidaten tijdens het hele wervingsproces te volgen en te beheren.
 • Rapportage en analyse: gebruikers kunnen gedetailleerde rapporten genereren die inzicht bieden in uiteenlopende metrics, zoals de tijd tot de indiensttreding en kandidaatbronnen.

Het gratis Bootstrap-abonnement van Breezy biedt onder andere ondersteuning voor een onbeperkt aantal gebruikers, een vacaturesite met branding en toegang tot meer dan 50 vacaturebanken. De betaalde abonnementen bieden meer functies, zoals integraties voor achtergrondscreening en kandidaatautomatiseringen.

2.

Gedetailleerde weergave van functies voor wervingsbeheer in Homerun
Kandidaatprofiel met voortgangsstatus [ bron: Capterra Nederland]
 • Algemene beoordeling: 4,7 / 5
 • Gebruiksgemak: 4,5 / 5
 • Klantenservice: 4,8 / 5
 • Functies: 4,2 / 5
 • Waar voor je geld: 4,8 / 5

Homerun biedt een platform waarop gebruikers kunnen samenwerken tijdens de wervingsprocedure. Met de tool kunnen alle gegevens van het wervingsproces in één dashboard en weergave worden bijeengebracht. HR-teams kunnen de tool gebruiken om intern te communiceren, met kandidaten te spreken en sollicitatiegesprekken te plannen, allemaal via hetzelfde dashboard. 

Met de drag-and-drop functionaliteit kunnen kandidaten door de verschillende niveaus van het sollicitatieproces worden verplaatst om de voortgang te visualiseren. De kandidaatprofielen die via het platform worden opgeslagen, bevatten documenten zoals sollicitaties, e-mails en beoordelingen ter referentie. Verder biedt het platform standaardsjablonen voor bulk-e-mails om mensen af te wijzen of uit te nodigen. Homerun heeft ook een analysedashboard voor het verzamelen van wervingsinzichten en prestatietrends. Ten slotte kunnen gebruikers hun gegevens beveiligen met two-factor authentication en encryptie.

Belangrijkste functies van Homerun

 • Vacaturepagina: Homerun helpt bedrijven vacaturepagina’s met branding te ontwerpen, waarmee het merk van de werkgever extra aandacht krijgt en toptalent wordt aangetrokken.
 • Planning van sollicitatiegesprekken: het platform biedt een tool voor het plannen van sollicitatiegesprekken die kan worden geïntegreerd met verschillende agenda-applicaties, zodat de gesprekken beter kunnen worden gecoördineerd.
 • Opslag van cv’s: met de mogelijkheid om cv’s op te slaan, wordt de toegang tot de profielen en achtergrond van kandidaten meer gestroomlijnd.
 • Aanpasbare workflows: gebruikers kunnen de wervingsworkflows afstemmen op hun specifieke processen en op die manier een extra flexibiliteits- en controlelaag toevoegen.

De gratis versie van Homerun biedt ondersteuning voor één jobslot, 50 e-mails per week, maximaal tien kandidaten en maximaal drie gebruikers. Bedrijven die willen upgraden, kunnen voor een van de betaalde abonnementen kiezen, die extra functionaliteit bieden, zoals een onbeperkt aantal kandidaten, een versiegeschiedenis en prioriteit bij de ondersteuning.

3.

Schermafbeelding van kandidaatprofiel op Jobsoid met details van social media handle
Kandidaatprofiel met details van social media handle [bron: Capterra Nederland]
 • Algemene beoordeling: 4,4 / 5
 • Gebruiksgemak: 4,5 / 5
 • Klantenservice: 4,5 / 5
 • Functies: 4,2 / 5
 • Waar voor je geld: 4,4 / 5

Jobsoid is een ATS-oplossing die uiteenlopende tools biedt voor het beheren van verschillende wervingstaken door recruitingbureaus. Bedrijven kunnen hun tool voor het publiceren van vacatures gebruiken om vacaturesites met branding te maken die ook SEO- en mobielvriendelijk zijn. Verder kunnen gebruikers aangepaste sollicitatieformulieren maken waarop ze relevante details toevoegen die specifiek zijn voor elke vacature. Er is ook een functie waarmee je met één klik vacatures op verschillende gratis vacaturebanken kunt publiceren om de pool met sollicitanten te vergroten. 

Wat het beheer van kandidaten betreft, kun je met Jobsoid gedetailleerde profielen van sollicitanten maken, met gegevens zoals cv’s, opmerkingen, beoordelingen, scorekaarten, toegewezen taken enzovoort. Om het beheer gemakkelijker te maken kan het wervingsproces ook worden onderverdeeld in pijplijnen op basis van taken en fasen. 

Verder kunnen taken via de portal worden geautomatiseerd. Ze kunnen bijvoorbeeld automatisch aan teamleden worden toegewezen zodra een kandidaat verder komt in het wervingsproces. Dergelijke geautomatiseerde taken kunnen ook worden uitgebreid met vooraf bepaalde parameters zoals deadlines en to-do-lijsten of opmerkingen. Met Jobsoid kun je een talentpool maken door alle profielen van sollicitanten in één centrale database te verzamelen voor verdere verwerking.

Belangrijkste functies van Jobsoid 

 • Planning van sollicitatiegesprekken: naast agenda-integraties en automatische planning biedt het systeem planningsfuncties voor sollicitatiegesprekken om dat proces te vereenvoudigen.
 • Opslag van cv’s: de functies voor opslag en beheer van cv’s zorgen voor een goede organisatie van en toegang tot gegevens van kandidaten.
 • Kandidaten volgen: met de functies voor het volgen van kandidaten kunnen recruiters de wervingspijplijn monitoren en beheren.
 • Automatisch screenen: het platform automatiseert de eerste screening van kandidaten, wat gebruikers tijd bespaart en zorgt voor een hogere kwaliteit van de eerste selectie van sollicitanten.
 • Samenwerkingstools: deze maken de samenwerking binnen het team gemakkelijker, doordat meerdere teamleden aan het wervingsproces kunnen deelnemen en feedback kunnen delen.

Jobsoid heeft een gratis Beginner-abonnement voor start-ups, voor één gebruikersaccount, een onbeperkt aantal kandidaten en met ondersteuning voor mobiele iOS- en Android-apps. De betaalde abonnementen bieden tools voor verlofbeheer, videoscreening en meer.

4.

Screenshot van Zoho Recruit met een stroomdiagram van het wervingsproces voor kandidaten
Stroomdiagram voor werving van kandidaten [bron: Capterra Nederland]
 • Algemene beoordeling: 4,4 / 5
 • Gebruiksgemak: 4,4 / 5
 • Klantenservice: 4,2 / 5
 • Functies: 4,4 / 5
 • Waar voor je geld: 4,6 / 5

Zoho Recruit biedt de functionaliteit van een CRM-systeem (Customer Relationship Management) in combinatie met een ATS-system. Met dit platform kun je vacatures publiceren op uiteenlopende betaalde en gratis vacaturebanken in verschillende landen. Dergelijke vacatures kunnen éénmaal worden gemaakt met het platform en vervolgens worden gebruikt voor online publicatie op diverse platforms, inclusief socialmediakanalen, om meer kandidaten te vinden. 

Met het beheersysteem voor cv’s kunnen recruiters een database met cv’s doorzoeken op specifieke vaardigheden om geschikte kandidaten te selecteren. Gebruikers kunnen ook kandidaatgegevens van websites in hun eigen database importeren. Zo zijn ze minder tijd kwijt aan het vastleggen en opstellen van kandidaatprofielen. De tool heeft ook een achtergrondchecker om kandidaten beter te kunnen screenen.

Belangrijkste functies van Zoho Recruit

 • Vacaturepagina: met aanpasbare vacaturepagina’s kunnen organisaties talent aantrekken met een professionele online presence met hun eigen branding.
 • Planning van sollicitatiegesprekken: de functie voor het plannen van sollicitatiegesprekken kan met e-mail- en agendaservices worden geïntegreerd voor een efficiëntere coördinatie.
 • Opslag van cv’s: met de beheermogelijkheden voor cv’s kunnen gegevens van kandidaten efficiënt worden opgeslagen, gezocht en opgehaald.
 • E-mailbeheer: dit ATS-systeem beschikt over tools voor e-mailbeheer die communicatie met kandidaten en belanghebbenden mogelijk maken.
 • Analyse en rapportage: rapportagetools geven waardevolle inzichten in recruitmentmetrics en prestaties.

Het Forever Free-abonnement van Zoho Recruit biedt ondersteuning voor één actieve vacature, kandidaatbeheer, e-mailbeheer, planning van sollicitatiegesprekken en meer. Daarnaast heeft het platform drie betaalde abonnementen, met functies voor klantportals, personeelsportals, screening, assessments en meer. 

Hoe kies je de juiste applicant tracking software voor jouw bedrijf?

Om geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen, moeten bedrijven eerst bepalen wat ze nodig hebben op wervingsgebied. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de grootte van de organisatie, het aantal mensen dat nodig is en recruitmentspecifieke uitdagingen. Ook het volgende is van belang:

 • Ga op zoek naar een ATS-systeem dat aansluit bij jouw workflow en dat kan worden geïntegreerd met je bestaande HR-systemen. 
 • De software moet gebruikersvriendelijk zijn: een gemakkelijke interface zorgt ervoor dat je team de software effectief kan gebruiken. 
 • Let op de schaalbaarheid van de software: kan deze met je bedrijf meegroeien? 
 • Houd rekening met de typen functies waarvoor je meestal mensen zoekt en zorg ervoor dat het ATS-systeem die specifieke wervingsbehoeften ondersteunt. 
 • Datasecurity en -compliance moet een hoge prioriteit hebben, zeker nu de bescherming van persoonsgegevens steeds belangrijker wordt.

Als je eenmaal een paar geschikte tools hebt gevonden, moet je vooral profiteren van gratis proefversies om de software in real time uit te proberen. Door er zelf mee aan de slag te gaan, kom je er snel achter of het ATS-systeem aan jouw vereisten voldoet en goed binnen je organisatiecultuur past.

Meer weten? Bekijk onze catalogus met ATS-systemen om meer producten te ontdekken.


Methodologie

Om de producten voor dit artikel te selecteren, hebben we op 29 december 2023 incognito via Google gezocht naar ‘applicant tracking software’ om te zien welke producten de meeste resultaten opleveren. Producten die ofwel individueel op de eerste pagina met zoekresultaten verschenen ofwel ten minste twee keer bij vermeldingen van derden, werden geselecteerd voor verdere beoordeling. 

 • Vervolgens hebben we gekeken of de geselecteerde producten voldoen aan de marktdefinitie van applicant tracking software: ‘Applicant tracking systemen (ATS-systemen) stellen organisaties in staat om het wervingsproces te beheren door een database van sollicitant- en functie-informatie bij te houden. Systemen voor applicant management kunnen door organisaties worden gebruikt om informatie van sollicitanten te verzamelen en vervolgens de vaardigheden van kandidaten te filteren, te beoordelen en af te stemmen op functie-eisen. ATS-software bevat vaak ook een interface waarmee recruiters alle vacatures van een organisatie kunnen beheren.’
 • De producten hebben bovendien de volgende kernfuncties: kandidaatprofielen, kandidaten volgen en vacatures publiceren.
 • Verder werd gekeken of de tools een gratis standalone module (freemium versie) hebben. En ze hebben een hoge domain ranking (DR) en domain authority (DA) in vergelijking met andere producten in onze lijst.

De tools die aan alle bovenstaande criteria voldoen, zijn geselecteerd voor dit artikel.