Foto's die goed bewerkt zijn, kunnen het merk van zijn beste kant laten zien en de boodschap van het bedrijf optimaal overbrengen. Dit zijn drie best beoordeelde gratis fotobewerkingsprogramma's die bedrijven daarvoor kunnen gebruiken.

De beste gratis fotobewerkingssoftware die in Nederland beschikbaar is

Met fotobewerkingsapps kunnen zakelijke gebruikers foto's zodanig aanpassen dat ze van een hogere kwaliteit lijken te zijn. Deze apps kunnen ook worden gebruikt om foto's van een watermerk te voorzien, om het contrast en de helderheid aan te passen of om de kwaliteit van foto's op een andere manier te verbeteren. De meeste fotobewerkingsapps hebben functies waarmee je zelfs van een saaie, donkere foto de blikvanger van je sociale-media-kanaal of je marketingcampagne kunt maken.

In dit artikel hebben we de drie beste fotobewerkingsapps op een rijtje gezet die beschikbaar zijn op Capterra Nederland. De apps staan in alfabetische volgorde. Voor deze shortlist hebben we gekeken naar tools met minimaal 4 van de 5 sterren op alle onderdelen in de gebruikersbeoordelingen en die in de afgelopen twee jaar (mei 2021- mei 2023) minimaal 50 beoordelingen hebben gekregen. 

De volledige methodologie voor het selecteren van de onderstaande tools vind je onderaan dit artikel. 

Sjablonen kiezen in Adobe Creative Cloud Express
Aanpasbare sjablonen in Adobe Creative Cloud Express gebruiken met zoekfilters [bron]
 • Algemene beoordeling: 4,6/5
 • Gebruiksgemak: 4,5/5
 • Klantenservice: 4,4/5
 • Functies: 4,3/5
 • Waar voor je geld: 4,4/5

Adobe Creative Cloud Express is een mobiel en internetplatform waarmee mkb-bedrijven met behulp van ingebouwde aanpasbare sjablonen digitale content kunnen maken, zoals socialmedia-afbeeldingen, webpagina’s en logo’s. Met de drag-and-drop tools kun je snel multimediacontent maken. 

De software biedt Creative Cloud-bibliotheken waarmee zakelijke gebruikers uiteenlopende ontwerp-assets kunnen verzamelen en kunnen organiseren op basis van merk, type asset of project, of creatieve bibliotheken kunnen delen met collega’s of stakeholders. Bovendien kun je de content die op het softwareplatform is gemaakt, met het publiek delen via verschillende socialmediakanalen. 

Met Adobe Creative Cloud Express kun je een presentatie maken met professioneel ontworpen sjablonen. De gratis softwareversie biedt een beperkt aantal sjablonen, een catalogus met royaltyvrije afbeeldingen, drag-and-drop functionaliteit, functies voor het delen van content en een verzameling fonts. De premium versie van deze foto-editor heeft echter een gratis proefversie van 30 dagen en biedt toegang tot een gigantische bibliotheek met foto’s, sjablonen en fonts. Meer informatie over de prijzen vind je op de officiële website. 

Presentaties, Instagram-posts, posters en infographics ontwerpen met Canva
Een dashboard om het ontwerp te kiezen dat je wil maken [bron]
 • Algemene beoordeling: 4,7/5
 • Gebruiksgemak: 4,7/5
 • Klantenservice: 4,4/5
 • Functies: 4,5/5
 • Waar voor je geld: 4,6/5

Canva is een webgebaseerd softwareplatform waarmee bedrijven aanpasbare diagrammen, presentatiedia’s en afdrukken kunnen maken met aangepaste sjablonen, lay-outs en frames. Canva is gebruiksvriendelijk omdat je content gewoon van een zijvenster van het platform naar je ontwerp kunt slepen. 

Zakelijke gebruikers kunnen de functie voor het delen van content gebruiken om hun ontwerpen via e-mail of links met collega’s of stakeholders te delen. Canva heeft een fotobibliotheek met diverse opties om foto's te selecteren op thema of categorie. 

Met de mogelijkheden van deze software kun je professionele presentaties maken en diapresentaties delen met anderen. Bij de gratis versie krijg je 5 GB opslagruimte. Met een betaald abonnement op Canva Pro krijg je bovendien toegang tot branding, presentatietools, opties om het formaat te wijzigen, de mogelijkheid om met één klik de achtergrond te verwijderen, video-soundtracksynchronisatie, socialmediaplanning en 1 terabyte (TB) cloudopslag. 

Een foto bijsnijden met de Pixlr-fotobewerkingstool
Een foto bijsnijden door de breedte en de hoogte aan te passen [bron]
 • Algemene beoordeling: 4,5/5
 • Gebruiksgemak: 4,6/5
 • Klantenservice: 4/5
 • Functies: 4,3/5
 • Waar voor je geld: 4,4/5

Pixlr is een ontwerptool voor fotobewerking waarmee bedrijven professionele ontwerpen kunnen maken en bewerken. De software biedt aangepaste ontwerpsjablonen waarmee je met een paar klikken elk gewenst ontwerp kunt maken.

Via de fotobibliotheek kun je foto's gebruiken van fotoplatforms zoals Flickr, Picasa, Google Drive en Facebook. Bewerkte foto’s kunnen ook in de Pixlr-bibliotheek worden opgeslagen. Als je ontwerp klaar is, kun je het delen met de Pixlr-community en manieren verkennen om je ontwerpvaardigheden te verbeteren.  

Met de drag-and-drop functionaliteit kun je snel ontwerpen maken door bestanden vanaf het klembord te slepen. De gratis versie van Pixlr biedt verschillende basisfuncties voor fotobewerking, een fotobibliotheek en drag-and-drop functionaliteit. Met een premium abonnement krijg je bovendien toegang tot videotutorials, een complete bibliotheek met assets en hogere resoluties. 

Meer weten? Bekijk onze catalogus met  fotobewerkingsprogramma's om meer producten te ontdekken.


Methodologie

Om in dit lijstje te worden opgenomen moesten de drie softwaretools voldoen aan de marktdefinitie van fotobewerkingsprogramma's. Daarnaast moesten ze vanaf 10 mei 2023 voldoen aan de volgende criteria:

 • Alle softwaretools in dit artikel voldoen aan de marktdefinitie van fotobewerkingsprogramma's: ‘Met fotobewerkingsprogramma's kunnen gebruikers uit allerlei sectoren digitale afbeeldingen verbeteren, wijzigen en opmaken. Deze categorie software varieert van basistoepassingen voor eenvoudige bewerking tot standaardplatforms voor geavanceerde behoeften.’
 • De drie programma’s bieden allemaal de volgende kernfuncties:
  - Content importeren/exporteren
  - Foto's bewerken
 • Ze hebben de afgelopen twee jaar (10 mei 2021 tot 10 mei 2023) minimaal twintig gebruikersrecensies ontvangen. (Alle producten in onze definitieve selectie hadden minstens 50 beoordelingen.)
 • Bovendien hebben deze tools een minimale algemene gemiddelde beoordeling van minimaal 4 van de 5 sterren gekregen.
 • Uit de resterende lijst hebben we de vijf tools geselecteerd met het hoogste aantal gebruikersrecensies van de afgelopen twee jaar, vanaf 10 mei 2023.
 • Deze tools hebben een lokale versie of een specifiek lokaal domein voor Nederland.