Wat zijn de grootste verschillen tussen VR and AR en hoe vullen de twee technologieën elkaar aan? Lees hier alles over de twee technologieën en hoe ze samen een “mixed reality” kunnen vormen.

Verschil tussen virtual reality en augmented reality

Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) worden steeds vaker toegepast in het bedrijfsleven en ook mixed reality (MR) wordt populair. Zowel grote bedrijven als bedrijven binnen het mkb maken steeds meer gebruikt van deze technologieën. 

Wat zijn de verschillen tussen VR en AR en wat is mixed reality? Hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden en hoe kan het bedrijfsleven van deze technologieën profiteren?

Virtual reality (VR) vs augmented reality (AR): verschillen en uitleg

VR en AR worden over het algemeen ingezet voor:

  • Ondersteuning van (nieuwe) medewerkers met opleiding en trainingen;
  • Verbetering van de klantbeleving;
  • Optimalisatie van bedrijfs- en technische processen.

Zowel VR als AR maakt gebruik van een door de computer gegenereerd virtueel beeld, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen:

wat zijn de belangrijkste verschillen tussen VR en AR?

Wil je meer weten over de twee technologieën? Lees hier meer over het gebruik van VR en hier meer over de toepassingen van AR.

Wat is mixed reality? Betekenis en uitleg

Bij mixed reality (MR) is er sprake van een combinatie van VR en AR. Hierdoor kan data samen met virtuele objecten in de werkelijkheid geprojecteerd worden. De virtuele objecten zijn volledig interactief met elkaar én met de omgeving waarin ze geprojecteerd worden. Bij een wijziging van het virtuele object kun je direct de gevolgen voor bijvoorbeeld de omgeving of de kosten tonen.

what is mixed reality?

Om dit mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van een MR-bril en van computers met een grote rekencapaciteit. Het grote voordeel van MR is dat eventuele fouten vroegtijdig herkend en gecorrigeerd worden. Ook in de medische wereld kunnen complexe operaties of nieuwe procedures met behulp van MR getest worden.

Toepassingen van mixed reality

Mixed reality biedt ook veel mogelijkheden voor design en techniek. Zo kun je bijvoorbeeld in de architectuur het ontwerp van een gebouw virtueel plaatsen op de plek waar het gepland is. In de MR-bril projecteer je direct alle bijbehorende technische gegevens.

In de bouw is het in de toekomst mogelijk MR te koppelen met de BIM software. Uitvoerders en architecten kunnen aanpassingen bespreken en direct zien wat de impact op kosten en constructie is. Heeft men tevens een snel internet ter beschikking, zoals 5G, dan kan er via de cloud samengewerkt worden met teams die zich op verschillende fysieke locaties bevinden.

Ook qua sales zijn er vele MR-toepassingen te bedenken. Showrooms worden overbodig. Met MR worden producten bij de klant geprojecteerd; eventueel via streaming. Op ware grote en met alle informatie en technische specificaties. Economisch en duurzaam.

Voorbeelden van mixed reality (MR)

Mixed reality (MR) wordt al op beperkte schaal toegepast in het bedrijfsleven bij onderhoud en optimalisatie van industriële en bedrijfsprocessen. Prototyping en design is hiervan een voorbeeld. Er kan interactief met een prototype of ontwerp worden “gespeeld”. MR kan op vele terreinen worden toegepast. 

Ook spraakgestuurde AR, gekoppeld aan diverse databronnen, wordt ingezet om processen te optimaliseren. Logistieke organisaties maken hier al gebruik van. De medewerker noemt de naam van de klant, waarna de klantspecifieke productconfiguratie in de MR-bril van de medewerker wordt getoond. In combinatie met goede logistieke software kan het aantal foute leveringen aanzienlijk worden teruggebracht.

Met Windows is het ook al mogelijk holografische beelden van een pc, in realtime en met behulp van een wifi-verbinding, naar een Microsoft HoloLens te streamen. Je hebt wel een pc met rekencapaciteit nodig.

De toekomst van mixed reality

VR- en AR-technologie zijn het meest toegankelijk. Iedereen die een mobiele telefoon of tablet bezit kan het ervaren. Veel ondernemers laten nu AR apps ontwikkelen om hun klanten een betere customer experience aan te bieden. Gebruik van nieuwe technologieën is natuurlijk ook goed voor het imago van de onderneming. Mixed reality is nog vrij kostbaar en ligt nog niet binnen het bereik van iedereen. Toch zal MR in de toekomst een steeds grotere rol in het bedrijfsleven gaan spelen. Ontwikkelingen gaan snel, waardoor de technologie goedkoper wordt en ook MR toegankelijk wordt.

Meer weten? Bekijk ons online overzicht met AR-software en VR-software om de juiste keuze te maken.