Virtual Reality wordt in veel verschillende sectoren gebruikt, zoals in de vastgoedsector, de medische zorg en de detailhandel. Maar wat is virtual reality precies en hoe wordt de techniek in de praktijk door bedrijven toegepast?

In dit artikel
Virtual reality (VR) is de afgelopen jaren door veel sectoren in gebruik genomen. Werd de technologie in het begin vooral toegepast in de gaming industry, tegenwoordig wordt VR gebruikt door chirurgen om operaties uit te voeren, door architecten en makelaars om huizen aan hun klanten te laten zien en supermarkten om hun personeel in een virtuele omgeving te trainen.
Met de voorspelde komst van de metaverse - een virtuele omgeving waarin we straks alles kunnen doen wat we in de echte wereld ook doen - zou VR het internet zoals we het kennen volledig kunnen veranderen. Maar wat is virtual reality precies en hoe kunnen bedrijven er hun voordeel mee doen?
Wat is virtual reality? Definitie en uitleg
Virtual reality is een driedimensionale computersimulatie van de werkelijkheid. Met behulp van een VR-bril kunnen gebruikers zich volledig onderdompelen in een virtuele wereld. De mogelijkheden met VR zijn onbegrensd. Zo kunnen zaken die in werkelijkheid heel klein zijn - zoals een molecuul of een bloedvat - zo groot worden gemaakt dat je erin kunt rondwandelen. Daarnaast kunnen er volledige fantasiewerelden worden gecreëerd, zoals in de game industrie veel gebeurt.
5 voorbeelden virtual reality
De ontwikkeling van virtual reality kent een lange geschiedenis, maar inmiddels wordt de techniek in een groot aantal sectoren en beroepsgroepen toegepast. Dit zijn voorbeelden van het gebruik van virtual reality in verschillende sectoren:
1. VR in de woningmarkt
Met behulp van virtual reality kunnen makelaars potentiële kopers huizen laten zien die nog in aanbouw zijn of een 360-graden-beeld van een huis geven, zodat kopers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Volgens het Vastgoed Onderzoek uit 2022 van Capterra zou 87% van de woningzoekenden geïnteresseerd zijn in virtual reality (VR) bij het kopen of huren van een huis.
2. VR in de medische sector
De eerste operaties met behulp van virtual reality zijn al uitgevoerd. Daarnaast wordt de techniek ondere andere toegepast bij de revalidatie van patiënten of om chronische pijn te bestrijden.
3. VR in de detailhandel
Verschillende grote merken zijn al aan het experimenteren met virtuele platforms. Zo hebben, Dior en Prada (bron in het Engels) hebben al een hun eigen virtuele l winkels. Ook supermarkten experimenteren ermee.
4. VR in het onderwijs
Virtual reality kan in het onderwijs bijvoorbeeld worden gebruikt om praktijksituaties na te bootsen Zo zet de politieacademie VR in om studenten voor te bereiden om het echte politiewerk. Maar scholen kunnen het ook gebruiken om lesprogramma´s aan te vullen en bepaalde onderwerpen te verduidelijken.
5. VR in de industrie
Met behulp van virtual reality kan de werkplek veiliger worden gemaakt (bron in het Engels). Het helpt bijvoorbeeld fabrieksmanagers om mogelijke gevaarlijke situaties in een lopende band te identificeren, door eerst een echte situatie te simuleren.
De toekomst van virtual reality (VR)
Het lijkt erop dat virtual reality straks een integraal onderdeel zal worden van de manier waarop we internet gebruiken. Dat is althans het plan van grote techbedrijven als Facebook en Microsoft die een “metaverse” willen creëren: een gedeelde sociale ruimte die volledig of deels virtueel is, bijvoorbeeld via smart- en VR-brillen. In die ruimte kunnen gebruikers straks alles doen wat ze nu in de echte wereld en op internet ook doen: van winkelen en naar kantoor gaan tot aan chatten met vrienden en posten op social media
Er wordt op dit moment al nagedacht over de standaarden waar zo´n metaverse aan zou moeten voldoen. Het Metaverse Standards Forum is daar specifiek voor opgericht. Het idee is dat het forum met pragmatische projecten zal initiëren om de standaarden voor de metaverse te bepalen. Denk daarbij aan het ontwerpen van prototypes, het organiseren van hackathons, en het ontwerpen van software die door iedereen open source kan worden gebruikt,
Opmerking: de bedrijven die in dit artikel worden genoemd, zijn voorbeelden om het gebruik van virtual reality in verschillende contexten te tonen en zijn niet bedoeld als aanbeveling of impliciete goedkeuring.