Het effectief verwijderen van afval draagt bij aan een duurzame wereld, maar wat is afvalbeheer precies en hoe belangrijk is het goed managen van afval voor jouw organisatie?

wat is afvalbeheer

Door afval te scheiden, worden afvalstromen klaargemaakt voor recycling. Daarnaast neemt de hoeveelheid afval met maar liefst 30% af. Bovendien draagt goed afvalbeheer ook een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Waste management past daarom perfect bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Juist in deze tijd waarbij klimaatverandering duidelijk zichtbaar is, kan jij als ondernemer jouw steentje bijdragen door optimaal afvalbeheer. Dit is gunstig voor de wereld, maar ook beter voor je portemonnee. 

Wat is afvalbeheer?

Afvalbeheer draait om het verzamelen, verwerken, recyclen en afvoeren van afval, apparatuur, producten en/of andere materialen. Afvalverwerking geef je als bedrijf graag op schone wijze vorm. Hiermee verklein je de impact op het milieu en draag je jouw steentje bij aan een betere wereld. Als bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor de inzameling van bedrijfsafval. Je sluit hiervoor een contract bij de gemeente, maar je kan ook een erkende afvalverzamelaar inschakelen. Verder is het een optie om zelf je afval naar de milieustraat in je gemeente te brengen. Houd rekening met eventuele reinigingsrechtkosten. 

Je bent verplicht om als ondernemer je afval te scheiden. Bedrijven met een specifieke vergunning, volgen de voorschriften daaruit. Val je daar niet onder? Dan houd je je aan de regels zoals die zijn beschreven in het Activiteitenbesluit Milieubeheer. Het is mogelijk om een grote afvalcontainer voor je bedrijf te regelen voor een optimale verwerking van je afval. Daarnaast kan je een contract afsluiten met een externe afvalverzamelaar om afval- en reststromen te laten inzamelen. Op die manier weet je zeker dat je waste management op de juiste manier vormgeeft. 

Voorbeelden van afvalbeheer

Glasafval is een perfect voorbeeld van afval dat je meerdere keren kunt hergebruiken. Dit resulteert in een enorme besparing in grondstoffen. Kartonnen bekers zijn ook prima te recyclen tot nieuwe producten. Ze worden bijvoorbeeld verwerkt tot zakdoekjes of toiletpapier. Restafval is misschien wel het soort afval dat het meest wordt ingezameld. Huur daarom een container om restafval een tweede leven gunnen. Deze vorm van afval wordt namelijk verwerkt tot grondstoffen en (duurzame) energie. Een restafvalcontainer huur je in een grootte die bij jouw bedrijf past. 

Afval inzamelen is de start van een cyclus. Afvalstromen zijn namelijk heel vaak een perfecte basis voor nieuwe grondstoffen. En vooral nu grondstoffen schaars zijn, is het belangrijk om als bedrijf je verantwoordelijkheid te nemen. Het is een prima startpunt als je duurzaamheid en circulariteit belangrijk vindt. Bedrijfsafval kan namelijk worden hergebruikt of worden verkocht als (bij)product aan een andere partij. Probeer daarom zorgvuldig in te kopen zodat je minder afval produceert. Zet verder in op interne recycling of laat afval hergebruiken voor consumenten of collega-ondernemers. 

Hoe kun je afvalbeheer toepassen in jouw mkb-onderneming?

Ben je actief in het midden- en kleinbedrijf en zoek je naar manieren om afvalbeheer optimaal vorm te geven binnen je organisatie? Laat je bedrijfs- of restafval ophalen via verschillende soorten containers. Samen met een externe afvalspecialist bespreek je welke vorm van afvalverzameling het beste bij je bedrijf past. Een uitstekende methode om afvalbeheer te integreren in je bedrijf of organisatie. Ga daarom in jouw regio op zoek naar een externe afvalverwerker met wie je kunt samenwerken. 

Heb je hulp nodig bij waste management? Er is slimme afvalbeheersoftware beschikbaar die je helpt om afvalbeheer correct vorm te geven en je bedrijfskosten te reduceren. Software voor afvalbeheer maakt ook inzichtelijk wat de hoeveelheid afvalproductie is per medewerker en wat je kan doen om die hoeveelheid drastisch te verminderen. Dit is beter voor het klimaat, maar heeft ook een positieve invloed op jouw bedrijfsresultaten. Deze slimme applicaties zijn een aanwinst voor bedrijven en organisaties die heel graag iets willen doen om de ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Onderzoek met de software waar jij je winst kan behalen op het gebied van afvalbeheer. 

Wat is de volgende stap?

Waste management draait dus om het efficiënt inzamelen van afval om zo de impact op het milieu te verkleinen. Sluit daarom een contract met een externe afvalverzamelaar om het inzamelen en scheiden van afval op de juiste manier vorm te geven. Er zijn allerlei software-applicaties beschikbaar die het midden- en kleinbedrijf helpen om afvalbeheer te optimaliseren en de bedrijfskosten te verlagen. 

Meer weten? Bekijk dan ons online overzicht met software voor afvalbeheer