De top negen presentatie-programma´s in Nederland

Gepubliceerd op 13-9-2022 door Niels Juist

Er zijn veel goede presentatieprogramma´s beschikbaar waaruit gebruikers kunnen kiezen, maar welke is het beste presentatieprogramma voor je bedrijf? Lees hier de best beoordeelde presentatiesoftware-programma’s.

Afbeelding top 9 presentatiesoftware

Als manager of eigenaar van een bedrijf wil je dat je medewerkers goede presentatiesoftware hebben, of het nu voor verkoopdoeleinden, intern gebruik of iets anders is. Er is veel goede presentatiesoftware op de markt die het proberen waard is. Welk programma je uiteindelijk kiest, hangt af van je eigen voorkeuren en het soort presentatie dat je wilt geven. De softwareproducten in deze lijst zijn geselecteerd op basis van het aantal reviews en de totaalscore op Capterra. De volledige methodologie vind je onderaan dit artikel.

Hoe selecteer je goede presentatiesoftware?

Bij de aanschaf van een nieuw presentatieprogramma zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals:

– Heeft het standaard templates?

– Is het cloudgebaseerd?

– Kun je audio en video toevoegen?

– Heeft het videotemplates?

– Kun je animaties toevoegen

– Heeft het een database met afbeeldingen en infographics?

Dit is op alfabetische volgorde de top negen presentatiesoftwareprogramma´s die beschikbaar zijn in Nederland:

1. Decktopus

afbeelding interface Decktopus presentatiesoftware
Decktopus interface gebruiker (bron)
 • Waar voor je geld: 4,8/5
 • Functies: 4,5/5
 • Gebruiksgemak: 4,7/5
 • Klantenservice: 4,7/5

Decktopus is een online programma waarmee gebruikers een presentatie kunnen samenstellen. Als eerste stap selecteren ze een van de templates, waarna ze de tekst invoeren die ze willen gebruiken. Er wordt dan automatisch een ontwerp gemaakt voor de presentatie. Gebruikers kunnen het ontwerp vervolgens aanpassen aan hun voorkeuren. Zo kan de gehele presentatie template in één keer worden aangepast van formeel naar vrolijk of creatief.

De software biedt een grote database met GIFS, iconen, afbeeldingen en citaten van beroemdheden om de presentatie aantrekkelijker te maken. Bovendien kunnen gebruikers video’s uploaden en invoegen om hun verhaal te ondersteunen.

Gebruikers kunnen de software 7 dagen gratis uitproberen. De prijzen voor de betaalde versie zijn beschikbaar op de website van de verkoper.

Lees hier verder

2. Keynote

slides Keynote presentatiesoftware
Slides Keynote presentatieprogramma (bron)
 • Waar voor je geld: 4,8/5
 • Functies: 4,6/5
 • Gebruiksgemak: 4,6/5
 • Klantenservice: 4,1/5

Dit programma van Apple helpt gebruikers bij het maken, bewerken en beheren van multimedia-presentaties. Het bevat een breed scala aan grafische en bewerkingsfuncties waarmee gebruikers infographics kunnen toevoegen, afbeeldingen kunnen bewerken en filmische effecten in de slides kunnen integreren. Gebruikers kunnen ook aangepaste slides maken met behulp van achtergrondfoto’s en vooraf gedefinieerde thema’s.

Met behulp van Scribble voor iPad en Apple Pencil kunnen gebruikers ook handschrift omzetten in getypte tekst, bijvoorbeeld om aantekeningen te maken of een presentatie kunnen bewerken. YouTube- of Vimeo-video´s kunnen rechtstreeks worden toegevoegd en afgespeeld in de presentaties, zonder dat de video hoeft te worden gedownload of geopend in een mediaspeler.

Er is een gratis versie van de software beschikbaar.

Lees hier verder

3. Microsoft PowerPoint

slide PowerPoint presentatiesoftware
PowerPoint presentatie-slide (bron)
 • Waar voor je geld: 4,5 /5
 • Functies: 4,6/5
 • Gebruiksgemak: 4,6/5
 • Klantenservice: 4,3/5

Onder Microsoft-gebruikers is dit waarschijnlijk een van de meest bekende presentatie-softwareprogramma´s op de markt. Of het ook de beste oplossing voor je bedrijf is, hangt af van je behoeften. PowerPoint wordt geleverd met de functie die je automatisch verschillende ontwerpopties biedt voor bepaalde slides op basis van de inhoud. Dit kan gebruikers mogelijk veel tijd besparen bij het maken van hun presentatie.

Enkele andere opvallende kenmerken zijn de animatiefunctie, waarmee u bepaalde punten van een slide dia kunt benadrukken, en de notitiefunctie, die kan worden gebruikt om de tekst op te schrijven die u wilt. De functie kan zo worden ingesteld dat de notities niet in de presentatie verschijnen, maar wel op je computer.

Er is een gratis proefperiode van een maand beschikbaar. De prijzen voor de betaalde versies zijn beschikbaar op de website van de aanbieder.

Lees hier verder

4. Piktochart

Interface Piktochart presentatiesoftware
Gebruikersinterface Piktochart (bron)
 • Waar voor je geld: 4,6 /5
 • Kenmerken: 4,5/5
 • Gebruiksgemak: 4,7/5
 • Klantenservice: 4,7/5

Piktochart is een softwareprogramma voor het maken van infographics, presentaties, brochures en afbeeldingen voor sociale media. Daarnaast hebben gebruikers toegang tot een online video-editor. Gebruikers kunnen kiezen uit een groot aantal templates voor verschillende soorten visuele communicatie. Er zijn infographic-templates voor datavisualisatie, tijdlijnen, vergelijkingen en meer. De presentatie-templates zijn onderverdeeld in 4 verschillende categorieën, elk in een andere stijl:

 • Zakelijke templates, om algemene zakelijke presentaties te maken
 • Pitch-desks, die kunnen worden gebruikt om ideeën te pitchen,
 • Product-desks, die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om nieuwe producten aan klanten uit te leggen
 • Sales-desks, die door het salesteam kunnen worden gebruikt voor presentatie aan nieuwe of potentiële klanten

De video-editorfunctie biedt verschillende mogelijkheden, zoals schermopname, video converteren naar geschreven tekst, ondertitels toevoegen, het creëren van video´s  voor sociale media en een online grafiek waarmee je het aantal weergaven van je video op sociale media kunt zien.

Er is een gratis versie beschikbaar met beperkte functies. De prijzen voor de betaalde versies zijn beschikbaar op de website van de verkoper.

Lees hier verder

5. Renderforest

beeldbank Renderforest presentatiesoftware
Beeldbank Renderforest (bron)
 • Waar voor je geld: 4,5/5
 • Functies: 4,6/5
 • Gebruiksgemak: 4,8/5
 • Klantenservice: 4,8/5

Renderforest is een ontwerpsoftware-programma dat gebruikers ondersteunt bij het opzetten van verschillende soorten ontwerpen: van presentaties en video’s tot websites, mock-ups en logo´s. De software biedt een groot aantal presentatie-templates, voor verschillende doeleinden en in verschillende stijlen. Daarnaast heeft het een catalogus met enkele honderden video-templates in verschillende categorieën. Er zijn ook verschillende animatie-templates beschikbaar om de uitleg van bepaalde onderwerpen te ondersteunen.

Het hele bewerkingsproces gebeurt online en wordt opgeslagen in de cloud. Je kunt afbeeldingen en video’s uploaden en spelen met de kleur en de tekst van de presentatie.

Er is een gratis versie beschikbaar met beperkte functies. De prijzen voor de betaalde versies zijn beschikbaar op de website van de verkoper.

Lees hier verder

6. Showcase Workshop

beeldbank Showcase Workshop presentatiesoftware
Beeldbank Showcase Workshop (bron)
 • Waar voor je geld: 4,3/5
 • Functies: 4,3/5
 • Gebruiksgemak: 4,5/5
 • Klantenservice: 4,7/5

Showcase Workshop is een online platform om content te delen en presentaties te maken voor promotie en marketingdoeleinden. Gebruikers een op maat gemaakte app voor hun merk creëren om presentaties persoonlijk of via e-mail met klanten te delen. Het wordt geleverd met een database met templates voor verschillende soorten content, zoals brochures, specificatiebladen – die alle specificaties van een product beschrijven – video’s en presentaties.

Om gebruikers inzicht te bieden in hoe de content door klanten of andere gebruikers wordt gebruikt, biedt Showcase Workshop realtime analyses, bijvoorbeeld van hoe vaak een bepaalde slide in een presentatie wordt bekeken en hoeveel bestanden worden geopend geopend. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om beter in te kunnen spelen op de behoeften van klanten of voor een betere besluitvorming met betrekking tot personeelstraining.

Er is een gratis proefperiode van 14 dagen beschikbaar. De prijzen voor de betaalde versies zijn beschikbaar op de website van de aanbieder.

Lees hier verder

afbeelding Thinglink presentatiesoftware
Interactieve afbeelding ThingLink (bron)
 • Waar voor je geld: 4,5/5
 • Functies: 4,6/5
 • Gebruiksgemak: 4,8/5
 • Klantenservice: 4,6/5 

ThingLink is een editing-programma waarmee onder andere interactieve presentaties kunnen worden gemaakt. Je kunt afbeeldingen, je eigen foto’s, video’s of 360-graden interactieve afbeeldingen uploaden om ze te taggen met een zogenaamde “hotspot” waarop mensen kunnen klikken om meer informatie of details te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld de afbeelding van een schilderij van Van Gogh uploaden en vervolgens op bepaalde punten tags plaatsen die kunnen worden aangeklikt voor meer informatie over de techniek van het schilderij of linken  naar een video over de schilder.

Voor de presentatie kunnen gebruikers als basis een afbeelding nemen die ze van internet halen of vanaf hun eigen computer uploaden. Hetzelfde geldt ook voor video’s en voor 360-graden VR-opnames. Nadat je basisafbeelding hebt geüpload, kun je de verschillende tags aanbrengen. Achter de tag kun je vervolgens je eigen content of content van derden toevoegen, zoals een formulier, webpagina, social media-bericht of iets anders.

Je kunt ThingLink gratis uitproberen tijdens de proefperiode van vijf dagen. De prijzen voor de betaalde versies zijn beschikbaar op de website van de aanbieder.

Lees hier verder

8. Visme

database Visme presentatiesoftware
Visme-database met templates (bron)
 • Waar voor je geld: 4,4/5
 • Functies: 4,3/5
 • Gebruiksgemak: 4,3/5
 • Klantenservice: 4,4/5

Visme is een online programma voor het visualiseren van content waarmee individuele gebruikers en teams  hun content kunnen omzetten in presentaties en infographics. Het wordt geleverd met aanpasbare presentatie- en infographic-templates die gebruikers vervolgens kunnen bewerken. Zo kunnen ze video of audio of afbeeldingen worden toegevoegd aan de template. Daarnaast kan ook content van derden worden toegevoegd.

De software biedt ook beheer van publicatie- en weergave-instellingen. Gebruikers kunnen  vooraf bepaalde slides selecteren die automatisch opnieuw kunnen worden afgespeeld tijdens de presentatie. De analysefunctie van Visme helpt bij het bijhouden van het aantal unieke bezoekers dat de inhoud bekijkt, evenals hoelang een slide gemiddeld wordt bekeken.

Er is een gratis versie beschikbaar met beperkte functies. De prijzen voor de betaalde versies zijn beschikbaar op de website van de aanbieder.

Lees hier verder

9. Vyond

database met videotemplates Vyond presentatiesoftware
Vyond-videotemplate (bron)
 • Waar voor je geld: 4,4/5
 • Functies: 4,4/5
 • Gebruiksgemak: 4,6/5
 • Klantenservice: 4,6/5

Vyond is een cloudgebaseerde animatie-oplossing waarmee organisaties geanimeerde video’s kunnen maken die als presentatie kunnen worden gebruikt. Een van de belangrijkste functies is samenwerkingsfunctie, waarmee je bijvoorbeeld links van de video kunt delen met andere teamleden om er samen aan te werken. Andere functies zijn datavisualisatie, toegang op afstand, gegevensimport en een whiteboard.

De software wordt geleverd met template-scènes voor verschillende industrieën, beroepen en concepten, een groot aantal aan standaard-personages, rekwisieten en achtergronden en royaltyvrije muziek om als basis te gebruiken om je video te creëren.

Gebruikers kunnen de video-templates aanpassen aan hun voorkeuren. Ze kunnen individuele elementen van de templates omwisselen, hun eigen afbeeldingen of muziek toevoegen en een voice-over toevoegen. De video kan worden geëxporteerd naar verschillende online platforms.

Er is een gratis proefperiode van 14 dagen beschikbaar. De prijzen voor de betaalde versies zijn beschikbaar op de website van de verkoper.

Lees hier verder

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van alle presentatiesoftware-programma´s die in Nederland verkrijgbaar zijn. Er zijn natuurlijk nog een groot aantal andere aanbieders. Afhankelijk van je voorkeuren en behoeften is het raadzaam om voor jezelf een lijst te maken van alle software- programma´s die het beste aan je eisen voldoen.

Wat is de volgende stap? Bekijk onze lijst met presentatiesoftware om het juiste programma voor jou te vinden.

Methodologie

 • De software is beschikbaar in Nederland
 • Het is software die, volgens de marktdefinitie, ministers, sales-medewerkers, marketingmedewerkers en andere professionals helpt bij het maken en houden van presentaties
 • De software heeft de kernfuncties van presentatiesoftware (mediabank en animatie)
 • De software heeft ten minste 20 geverifieerde beoordelingen in de afgelopen 2 jaar (tussen augustus 2020 en augustus 2022) op Capterra
 • De software scoort gemiddeld minimaal 4,5 van de 5 sterren op basis van gebruikersbeoordelingen De lijst bestaat uit de negen softwareoplossingen met de hoogste overall score op basis van de beoordelingen op Capterra NL in augustus 2022. De totaalscore is de algehele van het product.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteur

Niels is Senior Content Analyst voor Capterra Nederland. Hij schrijft over IT, software en zakelijke trends in het mkb. Hij is afgestudeerd in Journalistiek en woont in Barcelona.

Niels is Senior Content Analyst voor Capterra Nederland. Hij schrijft over IT, software en zakelijke trends in het mkb. Hij is afgestudeerd in Journalistiek en woont in Barcelona.