DIt artikel is gepubliceerd op 5-1-2022 door Quirine Storm van Leeuwen en Anna Hammond

Het gebruik van digitale handtekeningen heeft een aantal grote voordelen. Maar hoe gaat het precies in zijn werk en welke functionaliteiten heeft gratis software voor het zetten van digitale handtekeningen?

gratis digitale handtekening maken

Het gebruik van digitale handtekeningen heeft voor bedrijven een aantal grote voordelen. Zo kunnen ze zowel zichzelf als hun klanten veel tijd besparen. Bovendien is het veel goedkoper dan het ondertekenen met pen en papier. 

Toen digitale handtekeningen net werden ingevoerd, werd er hier en daar getwijfeld aan de veiligheid ervan. Die twijfels zijn niet terecht. Het zetten van een digitale handtekening is minstens zo veilig als een handtekening op papier. Bij ondertekening wordt de naam van de ondertekenaar en de tijd en datum van ondertekening vastgelegd. Vervolgens wordt het document elektronisch verzegeld, zodat er geen wijzigingen meer in kunnen worden aangebracht.

In dit artikel bespreken we wat een digitale handtekening precies is, hoe het zetten van zo'n handtekening in zijn werk gaat en wat je allemaal kunt doen met gratis software voor het zetten van digitale handtekeningen.

Wat is een digitale handtekening?

Een digitale of elektronische handtekening is een digitale vorm van jouw echte handtekening. Je kunt er documenten mee ondertekenen en bewijzen wie je bent, net zoals met een pen op papier. 

Het enige verschil is dat je de digitale versie kunt gebruiken op documenten die je alleen in een digitale vorm krijgt. Je hoeft het document dan niet eerst te printen, handmatig te ondertekenen en weer in te scannen. Met een digitale handtekening kun je een digitaal document rechtstreeks ondertekenen. Dat gaat sneller en het is ook een manier om als bedrijf te verduurzamen

In de meeste rechtsgebieden overal ter wereld zijn juridische documenten ook rechtsgeldig als ze digitaal ondertekend zijn. Mensen weten echter nog vaak niet hoe ze een digitale handtekening moeten maken.

De beste manier om een digitale handtekening te maken

Om een digitale handtekening te maken, kun je het beste software gebruiken die hier speciaal voor bedoeld is. Als het document dat je ondertekent naderhand opnieuw moet worden bekeken, is het belangrijk dat je een elektronische handtekening zonder scanfouten hebt. 

Je kunt natuurlijk een standaard grafische applicatie gebruiken om je handtekening na te bootsen met een muis of een styluspen, maar dan krijg je meestal toch slechts een povere imitatie van hoe je normaal met een pen ondertekent. Daarom kun je beter gespecialiseerde software gebruiken, zeker als die helemaal  gratis is.  

Je digitale handtekening ziet er dan niet alleen beter uit dan wanneer je standaardsoftware gebruikt, maar je krijgt er vaak ook nog eens extra features bij, zoals het gebruik van digitale auditsporen en de mogelijkheid om meerdere handtekeningen toe te voegen in hetzelfde document.

Functionaliteiten van gratis software voor digitale handtekeningen

DIt zijn enkele belangrijke functies die zijn inbegrepen bij gratis software voor het zetten van een digitale handtekening:  

Authenticatie van de digitale handtekening 

De software verifieert de identiteit van de ondertekenaar en zorgt ervoor dat de handtekening toebehoort aan de geclaimde persoon of entiteit. Dit is van cruciaal belang voor het opbouwen van vertrouwen in online transacties.

Bescherming integriteit van de handtekening

De software garandeert de integriteit van het ondertekende document door ongeoorloofde wijzigingen te detecteren. Als zelfs maar één bit in het document wordt gewijzigd, wordt de digitale handtekening ongeldig, waardoor gebruikers worden gewaarschuwd voor mogelijke manipulatie.

Vastleggen tijd van ondertekening

De software omvat meestal ook functies voor tijdstempels, waarmee het exacte tijdstip wordt vastgelegd waarop het document is ondertekend. Dit kan van cruciaal belang zijn voor juridische doeleinden.

Encryptie van het document 

Software voor digitale handtekeningen maakt vaak gebruik van encryptietechnieken om het document en de handtekening tijdens verzending te beveiligen. Dit beschermt de informatie tegen ongeoorloofde toegang of onderschepping door derden.

Werken in verschillende formats 

De software ondersteunt alle gangbare documentformaten en kan worden geïntegreerd in alle populaire productiviteitstools.

Opslag in de cloud

Veel gratis oplossingen voor digitale handtekeningen bieden cloudgebaseerde opslag en integratie met populaire cloudplatforms. Dit vergemakkelijkt gemakkelijke toegang tot ondertekende documenten vanaf verschillende apparaten en locaties.

Hoe maak je een digitale handtekening?

Een digitale handtekening maken is heel eenvoudig als je de juiste software hebt. Voor de meeste software heb je een touchscreen nodig om je normale handtekening zo goed mogelijk na te bootsen. Als je dat niet hebt, kun je natuurlijk ook een muis gebruiken om een digitale versie van je handtekening te maken.

Gebruik een styluspen of gewoon je vinger om je handtekening op het scherm te tekenen, net zoals je dat normaal met pen op papier zou doen. Als het misgaat, kun je de handtekening meestal gewoon wissen en opnieuw beginnen. Maak je er niet te snel vanaf en ga net zo lang door tot het er goed uitziet. 

Ondertekenen met digitale handtekening software ( bron)

Als je tevreden bent met het resultaat kun je je handtekening, meestal als een afbeeldingsbestand, opslaan binnen het softwareplatform dat je gebruikt. Vervolgens kun je de handtekening invoegen in elk digitaal document dat je elektronisch moet ondertekenen. Je kunt de handtekening telkens opnieuw gebruiken zonder dat je elke keer een nieuwe hoeft te genereren.

Hoe maak je online een gratis digitale handtekening?

Ook hiervoor is gratis digitale software beschikbaar om online een digitale handtekening te maken. Kies gewoon een van de softwareopties en probeer het. Of lees eerst de reviews om te zien wat anderen ervan vonden voordat je een keuze maakt. 

Als je specifieke functionaliteit nodig hebt, kun je gericht zoeken door op de functies te klikken die voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld als je software zoekt die mobiele digitale handtekeningen ondersteunt of waarmee meerdere partijen kunnen ondertekenen. Zo eenvoudig is het om gratis een digitale handtekening te vinden die helemaal aan jouw specifieke wensen voldoet!

Meer weten? Bekijk dan ons online overzicht met digitale handtekening software.