Een digitale handtekening maken met gratis software

Gepubliceerd op 5-1-2022 door Quirine Storm van Leeuwen en Anna Hammond

digitale handtekening maken

Lees verder om te zien hoe je een digitale handtekening kunt maken.

Wat is een digitale handtekening?

Een digitale of elektronische handtekening is een digitale vorm van jouw echte handtekening. Je kunt er documenten mee ondertekenen en bewijzen wie je bent, net zoals met een pen op papier. 

Het enige verschil is dat je de digitale versie kunt gebruiken op documenten die je alleen in een digitale vorm krijgt. Je hoeft het document dan niet eerst te printen, handmatig te ondertekenen en weer in te scannen. Met een digitale handtekening kun je een digitaal document rechtstreeks ondertekenen. Dat gaat sneller en het is ook een manier om als bedrijf te verduurzamen

In de meeste rechtsgebieden overal ter wereld zijn juridische documenten ook rechtsgeldig als ze digitaal ondertekend zijn. Mensen weten echter nog vaak niet hoe ze een digitale handtekening moeten maken.

De beste manier om een digitale handtekening te maken

Om een digitale handtekening te maken, kun je het beste software gebruiken die hier speciaal voor bedoeld is. Als het document dat je ondertekent naderhand opnieuw moet worden bekeken, is het belangrijk dat je een elektronische handtekening zonder scanfouten hebt. 

Je kunt natuurlijk een standaard grafische applicatie gebruiken om je handtekening na te bootsen met een muis of een styluspen, maar dan krijg je meestal toch slechts een povere imitatie van hoe je normaal met een pen ondertekent. Daarom kun je beter gespecialiseerde software gebruiken, zeker als die helemaal  gratis is.  

Je digitale handtekening ziet er dan niet alleen beter uit dan wanneer je standaardsoftware gebruikt, maar je krijgt er vaak ook nog eens extra features bij, zoals het gebruik van digitale auditsporen en de mogelijkheid om meerdere handtekeningen toe te voegen in hetzelfde document.

Hoe maak je een digitale handtekening?

Een digitale handtekening maken is heel eenvoudig als je de juiste software hebt. Voor de meeste software heb je een touchscreen nodig om je normale handtekening zo goed mogelijk na te bootsen. Als je dat niet hebt, kun je natuurlijk ook een muis gebruiken om een digitale versie van je handtekening te maken.

Gebruik een styluspen of gewoon je vinger om je handtekening op het scherm te tekenen, net zoals je dat normaal met pen op papier zou doen. Als het misgaat, kun je de handtekening meestal gewoon wissen en opnieuw beginnen. Maak je er niet te snel vanaf en ga net zo lang door tot het er goed uitziet. 

digitale handtekening maken pdf
Eenvoudig elektronisch ondertekenen met speciale digitale handtekening software Pandadoc (bron)

Als je tevreden bent met het resultaat kun je je handtekening, meestal als een afbeeldingsbestand, opslaan binnen het softwareplatform dat je gebruikt. Vervolgens kun je de handtekening invoegen in elk digitaal document dat je elektronisch moet ondertekenen. Je kunt de handtekening telkens opnieuw gebruiken zonder dat je elke keer een nieuwe hoeft te genereren.

Hoe maak je online een gratis digitale handtekening?

Ook hiervoor is gratis digitale software beschikbaar om online een digitale handtekening te maken. Kies gewoon een van de softwareopties en probeer het. Of lees eerst de reviews om te zien wat anderen ervan vonden voordat je een keuze maakt. 

Als je specifieke functionaliteit nodig hebt, kun je gericht zoeken door op de functies te klikken die voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld als je software zoekt die mobiele digitale handtekeningen ondersteunt of waarmee meerdere partijen kunnen ondertekenen. Zo eenvoudig is het om gratis een digitale handtekening te vinden die helemaal aan jouw specifieke wensen voldoet!

Meer weten? Bekijk dan ons online overzicht met digitale handtekening software.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteurs

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.

Anna was Content Analyst voor Capterra.

Anna was Content Analyst voor Capterra.