De 5 beste low-code application platforms voor maatwerk

Gepubliceerd op 28-12-2021 door Quirine Storm van Leeuwen

 Low code application platform

Steeds meer organisaties maken gebruik van Low-code Application Platforms (LCAP’s) voor het ontwikkelen van nieuwe softwareapplicaties. Een van de grote voordelen van het gebruik van low-code voor het ontwikkelen van applicaties is dat het de tijd van het ontwikkelen en implementeren van softwareapplicaties aanzienlijk verkort. Dat scheelt een hoop tijd en dus geld. 

Gartner voorspelt dat in 2025, 70 procent van alle, door ondernemingen, nieuw ontwikkelde applicaties gebruik zullen maken van low-code of no-code technologieën (volledig document beschikbaar voor klanten). 

Dit artikel behandelt de vijf best beoordeelde low-code application platforms op Capterra in alfabetische volgorde. Om in aanmerking te komen voor deze lijst moesten de tools voldoen aan onze definitie van low code software (zie onderaan artikel) en in ieder geval features hebben voor ontwerpen door slepen en neerzetten en sjablonen. 

Daarnaast hebben de geselecteerde producten minimaal negentien reviews op Capterra uit de afgelopen twee jaar, prijsinformatie in euro’s op hun website en een totaalscore van minstens 4.3 op 5 sterren. De volledige methodologie staat onderaan het artikel. 

 1. ClarisFilemaker
 2. Intrexx
 3. Monday.com
 4. Ninox
 5. Salesforce Platform

Wat is een low-code application platform?

Een Low-Code Application Platform (LCAP) wordt gebruikt om maatwerkapplicaties snel te ontwikkelen en snel te implementeren, door het handmatig programmeren te minimaliseren. Een LCAP bevat minimaal low-code mogelijkheden, zoals een modelgestuurde of een grafische programmeeraanpak, om een volwaardige applicatie te ontwikkelen. Inclusief gebruikersinterfaces, bedrijfsprocessen, workflows en dataservices. De toepassingen voor Enterprise Low-Code Application Platforms zijn:

 •       Het ontwikkelen van eenvoudige en complexe maatwerkapplicaties.
 •       Het automatiseren van bedrijfsprocessen met behulp van workflows.
 •       Het ontwikkelen van mobiele maatwerk-apps.

Bij het ontwikkelen op een LCAP worden dev-op activiteiten, zoals testen, integreren, monitoren, en opleveren zoveel mogelijk op het platform geautomatiseerd. Automatisering van deze iteratieve processen maakt dat applicaties sneller kunnen worden opgeleverd. Ontwikkelaars kunnen zich zo bijna volledig op de functionaliteiten van de te ontwikkelen software focussen.  

Verschil tussen een low-code en no-code application platform

Behalve low-code platforms zijn er ook no-code platforms. Zoals de naam als zegt: op een no-code platform kun je applicaties maken zonder gebruik te maken van code. Met een grafische gebruikersinterface bouw je met kant-en-klare bouwstenen een applicatie. 

Op een no-code platform kun je over het algemeen eenvoudige applicaties met beperkte functionaliteit maken. Deze platformen zijn geschikt om ontbrekende functionaliteiten (vaak rapportage issues) in de software kunnen compenseren. Citizens of key users kunnen zelf een app maken die de ontbrekende functionaliteit compenseert.   

Een ervaren programmeur kan op een low-code platform echter een volwaardige applicatie met complexe functionaliteiten ontwikkelen. Doordat programma-code kan worden gebruikt, kunnen er extra koppelingen en/of functionaliteiten met de hand worden geprogrammeerd. 

No-code platformen hosten de applicaties veelal in de cloud. De meeste low-code platformen bieden echter de mogelijkheid de ontwikkelde applicaties ook on-premise te hosten. De harde grens tussen een no-code platform en een low-code platform is aan het vervagen, aangezien vele low-code platformen ook in uitgebreide no-code functionaliteiten voorzien.   

Voordelen van een low-code platform

 • Applicaties die je zelf ontwikkelt zijn ook jouw eigendom. Dus dat scheelt licentiekosten.
 • Kleine aanpassingen aan low-code apps kunnen mogelijk door key users of de eigen it-afdeling worden gedaan.
 • ‘Single source of truth’. Low-code applicaties ontwikkeld door citizens zijn automatisch geïntegreerd in de bedrijfssoftware. Dus geen ‘schaduw-IT meer met separate Excellijsten of Acces databases.
 • De ‘time to market’ wordt aanzienlijk verkort door de automatische afhandeling van (bijna) alle dev-ops activiteiten. Hierdoor kan er sneller worden ingespeeld op veranderingen.

 De 5 beste Low-Code Application Platforms

 low code application platform
Claris Filemaker op desktop, tablet en smartphone.

Totaalscore: 4.4 Gebruiksgemak: 4.1 Klantenservice: 4 Functies: 4.3 Ratings van december 2021

Claris Filemaker uit Californië is een platform waar je met templates zelf snel apps kunt maken. De apps kun je naar wens customizen. Filemaker is voornamelijk gericht op het maken van eenvoudige apps die snel op de werkvloer kunnen worden ingezet. Kennis van programmeren is hiervoor in principe niet nodig. Geschikt voor citizen gebruikers. Er is onder andere voorzien in versie-, document- en workflowbeheer.

Professionele ontwikkelaars kunnen complexe applicaties met Filemaker maken. Kies zelf waar je de applicaties wilt hosten: in de cloud, on-premise of beide. Geschikt voor kleine en middelgrote organisaties.

De gegevens op het platform zijn beveiligd met onder andere end-to-end codering en OAuth inloggen. Claris Filemaker is ISO/IEC 27001 en ISO/IEC 27018 gecertificeerd.  

 Key features:

 •       Intuïtieve grafische drag & drop gebruikersinterface.
 •       Professionele customizable templates beschikbaar.
 •       Standaard add-ons voor extra functionaliteit.
 •       Community met kennisbank, academy, marketplace en Filemaker partners.
 •       Integraties door middel van API’s.
 •     Apps voor IOS en Android.Apps voor IOS en Android.
 •     Hosting in de cloud en/of on premise.
 •     On premise installatie op Windows, Linux en Mac-server.

 Prijsinformatie:

Een gratis proefversie kan worden gedownload.

De Essentials cloud versie heb je vanaf €21 per maand per gebruiker. Deze versie is voor 5 – 10 gebruikers en je kunt maximaal drie applicaties in de cloud hosten. 

De Essentials versie bij hosting on-premise kost €16 per maand per gebruiker; ook hier geldt een minimumafname van vijf gebruikers.

De Standard versie kost €42 per maand per gebruiker en is voor 5 – 99 gebruikers. Met deze versie kun je maximaal 125 applicaties in de cloud hosten.

Meer informatie

2. Intrexx:

workflow en process designer
Process en workflow designer op het Intrexx portaal

Totaalscore: 4.7 Gebruiksgemak: 4.5 Klantenservice: 4.7 Functies: 4.6 Ratings van december 2021

Intrexx is een low-code platform van Duitse origine. Op dit low-code platform kunnen met kant-en-klare blokken snel applicaties worden gemaakt. Standaard heb je onder meer de beschikking over configureerbare workflows, samenwerkingstools en documentbeheer.

 Ontwikkelaars kunnen met de Intrexx Portal Manager complexe applicaties ontwikkelen en implementeren voor automatisering van backend systemen. Dankzij de vele standaard connectoren zijn koppelingen met officeproducten, waaronder MS-Office, LibreOffice en OpenOffice en ERP, HR, CRM en DMS-systemen snel gemaakt. Geschikt voor middelgrote en grote organisaties.

 De cloud maakt gebruik van een Duits datacenter. Intrex is gecertificeerd voor ISO 9001 (Kwalieitsmanagement), ISO20000 (servicemanagement), ISO 27001 (security management), ISO 14001 (environmental management).

 Key features:

 • Intuïtieve grafische drag & drop gebruikersinterface.
 • Professionele customizable templates beschikbaar.
 • Groot aantal connectoren voor koppelingen met andere systemen zijn standaard beschikbaar.
 • Community met kennisbank, support center, academy, videotraining, marketplace en Intrexx partners
 • Hosting in de cloud en/of on-premise.
 • On-premise installatie op Windows, Mac en Linux.
 • Integraties door middel van API’s.

 Prijsinformatie:

 Je kunt Intrexx 30 dagen gratis proberen.

Alle abonnementen hebben dezelfde functionaliteiten en kunnen een ongelimiteerd aantal apps hosten en een ongelimiteerd aantal interfaces voor API’s en webservices creëren.

Het basisabonnement kost €237,50 per maand voor 25 gebruikers.  De Standard versie kost €1.520 per maand met 200 gebruikers.  Het Enterprise abonnement kost €4.750 per maand met 1000 gebruikers.  Het Extranet (on-premise) abonnement kost €900 per maand.

Meer informatie

3. Monday.com

 Low code app in Monday.com
Overzicht van de sales pijplijn in Monday.com

Totaalscore: 4.6 Gebruiksgemak: 4.5 Klantenservice: 4.6 Functies: 4.4 Ratings van december 2021

Het Israëlische low-code platform Monday.com richt zich voornamelijk op het maken van workflows voor het organiseren van de werkzaamheden in teamverband. Je kunt er direct mee aan de slag, zonder programmeerkennis. Je organiseert snel en overzichtelijk taken, mensen en teams. Er is een ruime keuze uit vele standaard templates voor diverse bedrijfsprocessen. Diverse standaard views welke de data in realtime presenteren. Updates worden in realtime zichtbaar voor alle verbonden teamleden en teams. Geschikt voor kleine en middelgrote organisaties.

Het platform integreert met een groot aantal online apps, waaronder Slack, Zendesk, Zoom en MS Teams. Integratie met overige systemen via API’s. Monday.com is ISO 27001 en ISO 27018 gecertificeerd. ‘Single sign on’ is mogelijk. Het platform maakt gebruik van de datacenters van Amazon in de US (AWS) en het Google Cloud Platform (GCP).

 Key features:

 • Intuïtieve grafische drag & drop gebruikersinterface.
 • Customizable templates beschikbaar.
 • Integratie met diverse online platformen.
 • Apps voor IOS en Android.
 • Hosting in de cloud en on premise
 • On-premise installatie op Windows en Mac-server.

 Prijsinformatie:

De Individuele versie is geheel gratis, maar heeft slechts basisfunctionaliteiten voor maximaal 2 teamleden.

De Basic, Standard en Pro versies heb je voor respectievelijk €8, €10 en €16 per plek, per maand. Hoe duurder de versie, hoe meer (voornamelijk rapportage) functionaliteit je krijgt. 

Meer informatie

 4. Ninox

ninox low code proces
Samenwerken in teams met Ninox

Totaalscore: 4.8 Gebruiksgemak: 4.5 Klantenservice: 4.8 Functies: 4.6 Ratings van december 2021

Ninox is een low-code platform waarmee je eenvoudige applicaties creëert voor de visualisatie van data. Ben je bekend met Access? Dan kun je op dit platform snel aan de slag. Je kunt zelf databases creëren, maar er zijn ook (een beperkt aantal) templates beschikbaar. Functionaliteiten als documentbeheer, samenwerkingstools, sjablonen en datamodelling zijn standaard aanwezig. Dit platform richt zich voornamelijk op het kleinbedrijf en de particulier. Ninox kent drie versies:

 • Ninox Smart, een database app op Mac, iPad en iPhone die via de iCloud werkt.
 • Ninox Pro, voor het lokale netwerk en intranet.
 • Ninox Cloud, een SaaS-oplossing (Self service en Enterprise)

 Ninox maakt gebruik van 2048 bit SSL/TLS encryptie. ‘Single sign on’ is enkel mogelijk in de Enterprise versie. Deze versie kun je zowel in de Ninox cloud als on-premise hosten. Het platform verbindt zich met andere online platformen via API. De data wordt in Europese datacenters gehost.

 Key features:

 • Intuïtieve grafische drag & drop gebruikersinterface.
 • App voor IOS en Android en voor Windows en Mac desktop beschikbaar.
 • Integratie met diverse online platformen.
 • Hosting in de cloud of on-premise.
 • On-premise installatie op Windows en Mac-server

Prijsinformatie:

Je kunt Ninox gratis uitproberen.

Vanaf €10 per gebruiker per maand heb je de beschikking over de Ninox cloud self service met maximaal 20 gebruikers.

Voor de overige versies is de prijs op aanvraag.

Meer informatie

 5. Salesforce Platform

apps ontwikkelen
Volg je klanten met jouw apps van het Salesforce Platform

Totaalscore Gebruiksgemak: 4 Klantenservice: 3.9 Functies: 4.3 : 4.3 Ratings van december 2021

Het Salesforce platform is een low-code platform met zeer veel mogelijkheden. Van responsieve mobiele apps tot complexe applicaties voor alle bedrijfsprocessen kun je op dit platform creëren. Het platform is een ecosysteem waarin je veel tools en services (ook van derden) tot je beschikking hebt. Dit is mogelijk ook een nadeel, want het kost tijd om het platform ‘onder de knie’ te krijgen. Kennis van IT voor het beheer en programmeren is zeker een plus op dit platform. Geschikt voor middelgrote en grote organisaties met een eigen IT-afdeling.

Het platform integreert met andere systemen via exchange connectoren, Files Connect, Api en SalesForce Connect.  

Key features:

 • I ntuïtieve grafische drag & drop gebruikersinterface.
 • Apps voor IOS en Android beschikbaar.
 • Integratie met diverse online platformen.
 • Hosting in de cloud of on-premise.
 • On-premise installatie op Windows en Mac server.

Prijsinformatie:

Salesforce Platform kan dertig dagen lang gratis geprobeerd worden. Het Platform Starter plan begint bij €25 per gebruiker per maand met toegang tot 10 custom projecten. Het Platform Plus plan kost €100 per gebruiker per maand en geeft toegang tot 110 custom projecten.

Meer informatie

Maatwerksoftware nu ook binnen handbereik van het MKB

Low-code en no-code platformen bieden kansen aan grote en kleine organisaties om bedrijfsprocessen beter te stroomlijnen, inzichtelijk te maken met applicatie helemaal op maat voor de organisatie. Zelfs legacy systemen kun je langzaam maar zeker vervangen. Het mooie is dat al die applicaties steeds makkelijker met elkaar communiceren. Ook de ontwikkelkosten kunnen dankzij deze LCAP’s vaak beduidend lager worden.

Platformen als Salesforce Lightning en Intrexx bieden verregaande mogelijkheden, maar dan moet je wél verstand van IT hebben. Heb je geen ervaring met programmeren of IT en je wilt toch eens ervaren hoe een no-code platform werkt? Begin dan eenvoudig en klein en kies een platform met een gratis versie of gratis proefperiode. Op een platform als Monday.com kun je als leek al snel een team opzetten en de werkzaamheden plannen en volgen. Ben je handig met Excel en Acces? Dan is ook Ninox een goed punt om te starten.

Op de Capterra website vind je nog veel meer Low-code Development Platformen. Hier vind je ook reviews van gebruikers, zodat je en goed beeld krijgt bij de platformen en het gebruik ervan in de praktijk.

Meer weten? Bekijk dan ons overzicht met app development software.

Methodologie

 Om in aanmerking te komen voor dit rapport, moesten de producten voldoen:

 1)     Aan onze definitie voor low code development software

Low code development software definitie: Low code development software biedt gebruikers een vereenvoudigde ontwikkelomgeving waar het bouwen van toepassingen wordt gerealiseerd met behulp van visuele elementen in plaats van traditionele codering. 

2) De volgende features hebben:

 • Ontwerpen door slepen en neerzetten
 • Sjablonen 

3) Ons minimum aantal gebruikersbeoordelingen : Producten moesten 19 of meer geverifieerde gebruikersbeoordelingen hebben in de afgelopen twee jaar, van 12/1/2019 tot 12/01/2021. 

4) Onze rating criteria : Productaanbieders moesten op z’n minst 4 van de 5 sterren hebben voor opname in deze lijst. 

5) Prijzen in euro’s: producten moeten prijzen in euro’s hebben

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteur

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.