De verschillende functies in spreadsheetsoftware

Spreadsheets zijn niet beperkt tot Excel of Google Spreadsheets, de online versie ervan. Andere leveranciers van spreadsheetsoftware dan Microsoft bieden vergelijkbare tools, maar ook met functies die aan specifieke behoeften voldoen.

Spreadsheetsoftware, die van oudsher wordt gebruikt in de boekhouding, kan nu worden gebruikt om een database te beheren of een end-to-end project te organiseren. Teams die op afstand werken, kunnen het beste kiezen voor een complete online spreadsheet. Dat betekent een online spreadsheet die zowel samenwerking en synchronisatie met verschillende apparaten mogelijk maakt als een mobiele versie heeft om je bestanden gemakkelijk mee te nemen. Maar wat zijn nu de beste gratis online spreadsheets, als alternatief voor Excel?

In dit artikel worden vijf spreadsheetprogramma’s gepresenteerd, gekozen op basis van de volgende criteria:

 • Gratis Excel-alternatief: gratis versie en/of gratis proefversie beschikbaar
 • Mobiele versie beschikbaar
 • Minimale beoordeling van 4 van de 5 sterren op Capterra

De software is gerangschikt op basis van het aantal beoordelingen dat op capterra.nl te zien is:

1.

 • Gratis versie beschikbaar
 • Gratis proefversie beschikbaar
 • Prijzen: gratis basisversie; Premium-versie voor $ 29,99 per jaar (ongeveer € 25); Businessversie beschikbaar in drie pakketten vanaf $ 39,95 per gebruiker per jaar (ongeveer € 33).

biedt een reeks van instrumenten die vergelijkbaar zijn met de functionaliteiten die Office biedt. Zo heeft het een spreadsheet, teksteditor en presentatietool. Deze zijn allemaal online toegankelijk zijn en kun je met verschillende apparaten kunt synchroniseren. Deze drie pijlers van kantoorautomatisering zijn beschikbaar in de gratis versie.

De Premium-versie biedt ook een tool voor het converteren van PDF naar Word, tekenherkenning en 20 GB aan opslagruimte. De businessversie biedt klantenondersteuning en geavanceerde spreadsheetopties. Zo is er de mogelijkheid om multimedia-elementen en meer vooraf ontworpen formules op te nemen.

WPS Office is beschikbaar voor Windows, Apple en Linux en ook op mobiel (Android, iOS).

2.
Stackby

 • Gratis versie beschikbaar
 • Beschikbaar in het Engels
 • Prijzen: gratis versie beschikbaar met tien stacks, vervolgens betaald vanuit het Personal-abonnement voor $ 5 (ongeveer € 4) per gebruiker per maand. Het aantal stacks neemt toe met hogere versies.

Stackby
is een geavanceerd spreadsheetprogramma waarmee je verschillende toepassingen in één spreadsheet kan groepren en ze automatisch kan synchroniseren.

De software werkt volgens een principe van “stacks”. Dat wil zeggen een reeks sheets die de juiste applicaties voor een bepaald type project groeperen. Elke rij en kolom kan op een gepersonaliseerde manier objecten, informatie en medewerkers bevatten. Het aantal beschikbare rijen neemt toe afhankelijk van het abonnement dat je kiest.

Er zijn integraties mogelijk, zoals met communicatietoolsof SEO-software.Stackby maakt het ook mogelijk om een marketing stack te bouwen. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar, afhankelijk van het project: marketingcampagnes, verkoop, audiovisuele productie, etc.

Stackby is beschikbaar in desktopversie, maar ook op mobiel (Android en iOS). 

Meer informatie

3.

 • Gratis versie beschikbaar
 • Gratis proefversie beschikbaar
 • Prijzen: gratis versie beschikbaar; abonnement op offerte.

Een van de Zoho Editors kantoortools die software-uitgever Zoho biedt, is

een collaboratieve online spreadsheet voor het maken van interactieve bestanden.

Zoho Sheet is cloudgebaseerd en maakt gelijktijdige samenwerking mogelijk. De celvergrendelingsfunctie voorkomt wijzigingen door een derde partij en de geschiedenisfunctie onthoudt alle wijzigingen. Zo kan je terugkeren naar eerdere versies.

Een virtuele assistent met de naam Zia helpt bij het analyseren van gegevens en het opschonen ervan. Bovendien biedt het ondersteuning bij het genereren van draaitabellen met slepen en neerzetten of het genereren van grafieken die groepen gegevens illustreren. Zia kan ook eenvoudig geformuleerde vragen (in het Engels) schriftelijk of met stem beantwoorden in de mobiele versie.

Zoho Sheet is beschikbaar op Android en iOS.

4.

 • Gratis versie beschikbaar
 • Prijzen: gratis versie beschikbaar, daarna betaalde versies beschikbaar vanaf $ 5 (ongeveer € 4) per gebruiker per maand (Lite-versie).

is een op maat gemaakte database builder en wordt geleverd in de vorm van een online spreadsheet. Dit datamanagementsysteem is zo ontworpen dat het kan worden gebruikt zonder kennis van coderen of programmeren.

Deze software is gericht op verschillende soorten afdelingen en stelt je in staat om specifieke gegevens te beheren. Zo is het geschikt voor marketing, klantenservice, projectbeheer, human resources etc. Ook heeft het een formaat dat vergelijkbaar is met Excel.

Dit gratis Excel-alternatief biedt drie aanpasbare bladen van elk 1.000 regels en biedt veel gratis sjablonen die onbeperkt kunnen worden gedownload, zolang het ontwerp niet wordt gewijzigd. Betaalde versies verhogen het aantal spreadsheets, rijen en aanpassingsmogelijkheden.

Ragic Builder is beschikbaar op mobiel (Android, iOS).

5.

 • Gratis versie beschikbaar
 • Gratis proefversie beschikbaar
 • Prijzen: gratis versie beschikbaar, daarna diverse betaalde versies vanaf € 5 per maand, jaarlijks gefactureerd (Professional versie).

is gespecialiseerd in boekhoudkundige en financiële taken. Het is een spreadsheetsoftware voor zowel particulieren als professionele accountants van kleine en middelgrote bedrijven.

In de gratis versie voor persoonlijk gebruik biedt de software (advertentievrij) de functies van Time Sheet (beheer van gewerkte uren), Cash Manager (betalingsverkeer), budgetcreatie en -planning, btw-beheer en online ondersteuning. De andere functies van de betaalde versies zijn beschikbaar in demonstratiemodus. Met andere woorden: volledig bruikbaar maar beperkt in hoeveelheid (bijvoorbeeld 70 boekingen, 20 regels voor budgetten).

Banana Accounting Plus, de geavanceerde versie, biedt facturering, dubbele boekhouding in meerdere valuta, een financiële prognosetool, voorraadbeheer en andere geavanceerde boekhoudfuncties.

Banana Accounting is beschikbaar in een mobiele versie (Android, iOS).

En nu? Bekijk onze catalogus met spreadsheetsoftware om de tool te vinden die je nodig hebt.