Ben je op zoek naar een programma om kleding te ontwerpen dat je werk naar een hoger niveau tilt? We presenteren vijf van de beste kledingontwerp programma’s volgens gebruikers met hun functies en upgrade-informatie.

5 beste kledingontwerp programma's

De modeontwerpsector is tegenwoordig steeds meer op concurrentie gebaseerd. Elk concurrentievoordeel moet benut worden en daar horen nieuwe technologieën ook bij. Daarom is het belangrijk om je goed te oriënteren en op de hoogte te zijn van de kledingontwerpprogramma’s die op de markt verkrijgbaar zijn.

Door het gebruik van een programma om kleding te ontwerpen is het mogelijk om de maak- en ontwikkelprocessen van een fashionproduct te optimaliseren. Alle data staat op één plek, geen verkeerde monsters of prijscalculaties meer en een georganiseerd team. Zo combineer je creativiteit met technologie, waardoor een steeds geavanceerder en gebruiksvriendelijker eindproduct en verkoopproces worden gegarandeerd.

De 5 best beoordeelde kledingontwerpprogramma’s

In dit artikel hebben we 5 van de best beoordeelde kledingontwerpprogramma’s op Capterra geselcteerd met functionaliteit voor mode-illustraties. Onze volledige methodologie is beschikbaar aan het slot van het artikel.

 • Rating: 4,2/5 sterren
fashion design programma Delogue
Delogue PLM interface ( )

Delogue PLM is een cloudgebaseerd fashion design platform voor productontwikkeling voor de mode-industrie. Het is een geïntegreerd communicatiemiddel dat samenwerking vergemakkelijkt en het ontwerp, de sourcing en de uiteindelijke productie van een modeproduct op één enkel platform samenbrengt.

Met Delogue PLM kun je de ontwikkelingstijd van een product optimaliseren, de productieprocessen controleren en de kosten beheren, waarbij je de levenscyclus in slechts een paar klikken bijhoudt.

Het voordeel van deze gezamenlijke PLM-oplossing (Product Lifecycle Management) is dat ontwerpers en ontwikkelaars in één systeem met hun leveranciers worden verbonden.

 • Gratis versie: Delogue PLM heeft geen gratis abonnement, maar biedt wel een live demo van 30 minuten.
 •   Betaalde versies: de Business-versie is beschikbaar vanaf € 109,- per maand per gebruiker en bevat de basisfuncties van het platform, waaronder onbeperkte toegang tot leveranciers, 100 GB gegevensopslag en gratis ondersteuning voor e-mails. De Professional-versie is verkrijgbaar vanaf € 159,- per maand per gebruiker en bevat 200 GB gegevensopslag, een prijssimulatietool, een analysetool, geavanceerde stijlkaarten, een key accountmanager en jaarlijkse teamtraining. De Enterprise-versie bevat ook een trainingsprogramma voor “supergebruikers”, een preanalyse-laboratorium, workshops en andere functies. De prijs van deze laatste versie is op aanvraag beschikbaar.
 • Belangrijkste kenmerken: mode-illustraties, catalogiseren/categoriseren, supply chain– en leveranciersbeheer, maken van grafische afbeeldingen.

 • Rating: 4,5/5 sterren
digitaal kleding ontwrerpen met CoralDraw
Digitaal ontwerpen met CorelDraw (bron)

CorelDRAW is een geavanceerde software voor grafische bewerking waarin digitale afbeeldingen kunnen worden gemaakt, bewerkt en getransformeerd. De software maakt deel uit van het Corel Graphics Suite-pakket, ontworpen door Corel Corporation, en heeft verschillende versies, van de eenvoudigste tot de meest geavanceerde en recente.

Deze professionele grafische software is geschikt voor freelancers en kleine bedrijven die grafische ontwerpen willen maken die in verschillende sectoren kunnen worden gebruikt: van reclame tot drukwerk, van textielontwerp tot billboardontwerp, enzovoort.

Met CorelDRAW.app kan je ook in realtime samenwerken met klanten en collega’s en zo meteen feedback ontvangen.

 • Gratis versie: CorelDraw heeft geen gratis versie, maar biedt wel een proefperiode van 15 dagen. 
 • Betaalde versie: je kunt de software aanschaffen voor € 719,- of een jaarabonnement van € 349,- nemen. Bij jaarlijkse facturering is ook een maandabonnement verkrijgbaar voor € 29,08 per maand. 
 • Belangrijkste kenmerken: vectorillustratie, pagina lay-out, fotobewerking, typografie, lettertypebeheer, vectoriseren van rasterafbeeldingen en een patroon-, kleur- en grafische elementenarchief. Cloud-, SaaS-, Web-, Mac- (desktop) en Windows- (desktop) implementatie. Ook beschikbaar voor iPads en andere draagbare apparaten.

 • Ratings: 4,7/5 sterren
Product configurator Brikl
Product configurator op BRIKL ( )

Ook BRIKL hoort bij de kledingontwerp programma’s waar gebruikers enthousiast over ziijn. Dit is een begin tot eind softwareplatform voor 3D-personalisatie en e-commerce van gepersonaliseerde producten.

Met BRIKL kun je voornamelijk producten maken en aanpassen die gerelateerd zijn aan sport, zoals teamkleding, de technische uitrusting en elk ander aanpasbaar product.

Met de 3D-configurator maak je tot in de kleinste details ontwerpen op maat, beginnend bij een basismodel: van de kleuren tot de stoffen en van het logo tot de labels.

Modellen kunnen 360º worden gedraaid, vergroot en aangepast. Vervolgens worden ze geëxporteerd als drukklare bestanden, waardoor de kosten en levertijden worden beperkt.

Met de user interface kan je team alles ontwerpen, samenwerken en verkopen op één centraal platform.

 • Gratis versie: BRIKL heeft geen gratis versie, maar biedt wel een gratis proefperiode van 7 dagen.
 • Betaalde versies: Plus, Professional en Enterprise. Plus kost $ 29,- per maand (ongeveer € 23,81) en omvat verkoop- en productierapporten en e-mailondersteuning. Professional kost $ 99,- per maand (ongeveer € 81,28) en omvat trainingsuren, de mogelijkheid om online winkels op een extern domein te hosten, integraties met systemen van derden en telefonische De prijs voor het meest uitgebreide abonnement, Enterprise, gaat op aanvraag en omvat een 3D-ontwerpstudio, een 2D- en 3D-ontwerpruimte, 3D-digitaliseringsdiensten en een speciale accountmanager. Alle abonnementen zijn inclusief een fee op het totaal van de winkelwagen van de klant.
 • Belangrijkste kenmerken: mode-illustraties, managementdashboard, productaanpassing, gebruiksgemak, ondersteuning van elke afdrukmethode, 3D-modelbibliotheek.

 • Rating: 4,4/5 sterren
mode-ontwerp programma Indigo8
Indigo8 interface (bron)

Indigo8 is een fashion design programma voor mode- en groothandelbedrijven van elke omvang. Het is gericht op modebedrijven die WS en/of retail verkopen, maar is ook geschikt voor bedrijven en groothandelbedrijven die alle aspecten van de productontwikkeling beheren, tot en met de orderverwerking via verkoop-/voorraadkanalen.

Op Indigo8 kun je alle stijl- en productinformatie beheren, je verkooporders invoeren, je inkooporders consolideren, de voorraad bijhouden en facturen opstellen. Indigo8 leent zich ook voor het runnen van je eigen winkel en kan worden geïntegreerd met je elektronische modewinkel.

 • Gratis versie: Indigo8 heeft geen gratis abonnement, maar biedt wel een gratis proefperiode van 30 dagen.
 • Betaalde versies: de LITE Starter-versie is beschikbaar vanaf $ 189,- (ongeveer € 158,-) per gebruiker per maand en bevat de basisfuncties van de productmodule van het platform: stijlinvoer, verkoop- en retourbeheer, facturen, klant- en leveranciersgegevens, online support in de chat.

De LITE Fully Loaded-versie is beschikbaar vanaf $ 295,- (ongeveer € 247,-) per maand per gebruiker en bevat naast de basisfuncties van de productmodule van het platform ook de integratie van enkele functies van de PO- en magazijnmodule: ordertoewijzing aan PO, voorraad- en inventarisbeheer, bulkfacturering en paklijsten.

De Enterprise-versie, waarvan je de prijs kan opvragen, omvat alle functionaliteiten van de product- en magazijnmodules: ontwerp, verkoopintegraties, PO-creatie, aankoop van stoffen en afwerking, voorraadbeheer met barcode, ordertracering en -toewijzing, opslag, verpakking, facturering, multi-store POS en contactbeheer.

 • Belangrijkste kenmerken: mode-illustraties, catalogiseren/categoriseren, geïntegreerde boekhouding, supply chain– en leveranciersbeheer, import/export van gegevens, e-commerce beheer, volgen van bestellingen en productie.

5.

Rating: 3,8/5 sterren

interface van Techpcker design programma
Techpcker-interface (bron)

Techpcker biedt een kledingontwerp programma voor de mode-industrie waarmee ideeën visueel uitgewerkt kunnen worden en door collega’s goedgekeurd kunnen worden. Ook kunnen deadlines worden ingepland en werk je in deze interface gemakkelijk met anderen samen. De software is gericht op bedrijven die consumptieartikelen met meerdere componenten produceren, waarover effectief moet worden gecommuniceerd en die centraal worden opgeslagen.

Met Techpcker kan je gedeelde bibliotheken van schetsen, materialen en sheets maken die voortdurend worden bijgewerkt en herbruikbaar zijn.

 • Gratis versie: Techpcker heeft geen gratis abonnement, maar biedt wel een gratis proefperiode van 7 dagen van elke betaalde versie.

  Betaalde versies: de Essentials-versie is beschikbaar vanaf $ 70,- (ongeveer € 59,-) per maand per gebruiker en bevat de basisfuncties van het platform: modulaire technologiepakketten bouwen, bibliotheken maken, kaarten dupliceren in meerdere bestanden, samenwerking tussen team en fabriek, samplingbeheer, export naar PDF.

De Professional-versieis beschikbaar vanaf $ 99,- (ongeveer€ 83,-) per maand per gebruiker en bevat naast de basisfuncties ook de integratie van enkele andere functies, zoals het maken van materiaalbibliotheken, vervalmeldingen, export naar Excel, productietracking, voorraad- en inventarisbeheer, bulkfacturering en paklijsten.

De Premium-versie is beschikbaar vanaf $ 127,- (ongeveer € 106,-) en bevat naast de bovengenoemde functies ook Gantt-grafieken, realtime productie-updates, een speciale supportmanager, data back-up en herstelondersteuning.

De getoonde prijzen zijn gebaseerd op een maandabonnement en variëren afhankelijk van je keuze voor driemaandelijkse of jaarlijkse betaling.

 • Belangrijkste kenmerken: mode-illustraties, patronen-, kleuren- en grafische elementenarchief, importeren/exporteren van gegevens, lay-out/printen/snijden van het basismodel, CAD-tools.

Hoe kies je de fashion managementsoftware die het beste bij jouw bedrijf past?

 Zoals we hebben gezien, zijn er veel verschillende kledingontwerpprogramma’s. Het belangrijkste criterium voor het kiezen van het meest geschikte programma voor je bedrijf, is bedenken wat de meest concrete en belangrijkste behoefte is waaraan je wilt voldoen.

Hier volgen enkele suggesties voor het kiezen van de oplossing die het beste bij de behoeften van jouw bedrijf past:

1. Gebruiksgemak

Het lijkt misschien triviaal, maar voordat je een fashio design programma kiest, is het goed om te bedenken hoe moeilijk deze is in gebruik.

Dit is een essentieel criterium. Sommige programma’s zijn namelijk niet erg intuïtief en vereisen een lange leercurve voor de medewerkers van je team voordat ze zich volledig op hun gemak voelen met alle aangeboden functies.

Zoals we hebben gezien, is het vaak gebruikelijk om een trainingssessie in het pakket op te nemen. Maar hoe lang duren deze trainingen?

De vraag is steeds: hoeveel tijd kun je investeren in het leren werken met de software?

Voordat je een beslissing neemt, raden we je aan om je zo goed mogelijk te informeren, bijvoorbeeld rechtstreeks met behulp van het speciale ondersteuningsteam. Je kan per e-mail direct een ticket aanmaken of contact opnemen via de online chat op de officiële websites.

2. Verkort de marktintroductietijd (time-to-market)

 Om succes te hebben met een modemerk moet je ook weten hoe je de creatieve en productieprocessen van een product kan versnellen en het bedrijfsmodel tot een demand-driven aanpak om te vormen.

Dit komt tot uiting in het efficiënt met je team communiceren, het winnen van kostbare tijd en het voorkomen van onnodige misverstanden tijdens belangrijke fasen van het werk.

Als communicatiegemak je prioriteit is, dan raden we je aan een software te kiezen die door het hele team kan worden gebruikt en die realtime interactie- en deelmogelijkheden heeft. Vaak werken meer mensen aan hetzelfde project en samenwerkingsfuncties als deze zijn dan van onschatbare waarde.

3. In staat zijn om de kosten van de software te optimaliseren

 Zoals we hebben gezien, variëren de kosten van de kledingontwerpsoftware die we noemden afhankelijk van het abonnement dat je kiest.

Het prijsplan van de verschillende opties is iets om rekening mee te houden en op te nemen in je bedrijfsplan.

We raden je aan om altijd gebruik te maken van de gratis proefperiode die wordt aangeboden, zodat je kan ontdekken wat de belangrijkste en interessantste functies voor jouw bedrijf zijn.

Wil je meer weten? Bekijk dan onze online catalogus met een uitgebreid aanbod aan mode-ontwerp software.


Methodologie van deze lijst:

De geanalyseerde producten voldoen aan de volgende criteria:

 • Ze voldoen aan onze marktdefinitie van software voor modeontwerp, met bijzondere aandacht voor de functie “mode-illustraties”.
 • Ze bieden een proefversie van de software. Na het verstrijken van een bepaalde periode is de aankoop van een betaalde versie vereist.
 • Ze hebben een score van minstens 3,8/5 op Capterra op 8 juli 2021
 • Cloud-, SaaS- en webimplementatie.