Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 25/06/2021

Als je wilt dat je medewerkers thuis efficiënt werken, heb je daarvoor de juiste technologie nodig. Lees hier wat VDI is en hoe je hiermee je doel bereikt.

Wat is Virtual Desktop Infrastructure (VDI)

Veel mensen vinden thuiswerken minder stressvol, maar voor jou als bedrijf kan de stress juist toenemen als je personeel vanuit huis werkt. Aan werken op afstand zijn risico’s verbonden: Zijn je medewerkers wel productief genoeg? Hebben ze de juiste digitale tools om hun werk goed te doen? En hoe zit het met de beveiliging? Dat laatste is extra belangrijk als je medewerkers thuis op hun eigen apparaten werken.

Met de juiste tools en technologie kunnen bedrijven  de zorgen over beveiliging aanpakken zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie en de productiviteit van de medewerkers. Eén van die tools die je hiervoor kunt gebruiken, is VDI-technologie (virtual desktop infrastructure). Hieronder leggen we uit wat VDI software is en hoe deze kan helpen.

Wat is VDI? Een definitie

VDI staat voor Virtual Desktop Infrastructure. VDI-software is een combinatie van verschillende technologieën waarmee gebruikers desktop-omgevingen (besturingssystemen, applicaties, pictogrammen enzovoort) kunnen hosten op een externe server die centraal wordt beheerd. Gebruikers hebben altijd en overal toegang tot zo’n VDI-desktopomgeving.

Wat is een VDI-omgeving?

Je kunt je een VDI-omgeving voorstellen als een centrale megacomputer met een desktop waarop het besturingssysteem draait, je bedrijfsdata ligt opgeslagen en waar alle zakelijke standaardapplicaties op draaien, bijvoorbeeld voor bestandsbeheer, communicatie, accounting. VDI-software kloont die desktop en geeft deze aan gebruikers op hun persoonlijke apparaten weer wanneer ze via externe toegang verbinding maken met de megacomputer.

De twee typen VDI

Er zijn twee typen VDI waar gebruikers mee kunnen werken, afhankelijk van waar ze het meest behoefte aan hebben:

1. Persistente VDI

Hiermee gaan gebruikers elke keer wanneer ze verbinding maken naar dezelfde, individueel aanpasbare virtuele desktop. Deze optie biedt meer opslag en toegewezen geheugen, zodat elk bestand apart kan worden opgeslagen voor individuele gebruikers. Dit is duurder dan niet-persistente VDI en vooral geschikt voor gebruikers die continuïteit nodig hebben voor hun projecten of werk (bijvoorbeeld productontwerpers, grafisch ontwerpers of engineers).

2. Niet-persistente VDI

Hierbij wordt aan gebruikers die verbinding maken, elke keer een willekeurig geselecteerde desktop vanuit een desktop pool toegewezen. Wijzigingen die individuele gebruikers in hun desktop aanbrengen, worden niet opgeslagen. Daarom is dit type VDI-software vooral geschikt voor medewerkers die niet elke dag precies dezelfde omgeving nodig hebben, maar alleen toegang moeten hebben tot de data en applicaties van het bedrijf (bijvoorbeeld callcentermedewerkers die niet één specifieke desktop vereisen).

VDI digitale werkruimte citrix Workspace
Digitale werkruimte in de VDI-tool Citrix Workspace ( )

Waarom zou je VDI-software gebruiken? De voor- en de nadelen

De belangrijkste voordelen van VDI-omgeving:

1. Besparing op endpoint-apparaten en onderhoud

Je hoeft minder fysieke computers en slechts een beperkt aantal exemplaren van applicaties aan te schaffen, terwijl je medewerkers via VDI toch alle tools krijgen die ze nodig hebben.

2. Flexibiliteit wat apparaten betreft

Met een VDI kun je investeren in een geavanceerd systeem voor je datacenter en hierop alle apps installeren die je medewerkers nodig hebben. Je medewerkers kunnen met hun eigen apparaten veilig toegang krijgen tot hun virtuele desktop en de applicatieconfiguraties die ze nodig hebben voor hun werk, ongeacht waar ze zich bevinden.

3. Minder werk voor IT

Met een VDI hoeft je IT-team alleen de applicaties in je datacenter te installeren, patchen en updaten. Alle virtuele desktops repliceren het datacenter, dus als er problemen moeten worden opgelost of data verloren zijn gegaan, hoeft IT geen bestanden en applicaties op afzonderlijke systemen te zoeken en te herstellen.

4. Beveiliging van de werkruimte

Wanneer een medewerker een werklaptop met vertrouwelijke gegevens verliest, kan dit zeer ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf, zowel financieel als voor de beveiliging. Met VDI-software kun je dergelijke beveiligingsrisico’s tot een minimum beperken. Je zakelijke applicaties die belangrijke gegevens bevatten, worden veilig opgeslagen in de cloud, waartoe onbevoegden geen toegang hebben via persoonlijke apparaten.

De belangrijkste nadelen van VDI-omgeving:

1. Hoge implementatiekosten

De implementatie van een VDI-omgeving vergt een lange aanlooptijd en aanpassingen voor het IT-team en de eindgebruikers. Mede daardoor moet je rekening houden met hoge implementatiekosten.

2. Een goede internetconnectie is noodzakelijk

Om de VDI-omgeving goed te kunnen gebruiken, hebben gebruikers die op afstand werken een goede en stabiele internetverbinding nodig.

4 dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van VDI-software

Een investering in technologie is bedoeld voor de lange termijn. Dat maakt het kiezen van het juiste product vaak lastig. Om het een beetje gemakkelijker te maken voor je, hebben we alvast vier belangrijke zaken op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden als je klaar bent om een VDI-oplossing voor je bedrijf te kiezen:

1. Zorg dat je weet wat je eindgebruikers nodig hebben

Je moet eerst bepalen welk type VDI je wilt aanschaffen. Callcentermedewerkers kunnen bijvoorbeeld via een niet-persistente VDI werken met virtuele desktops die willekeurig worden toegewezen. Product-engineers daarentegen, hebben elke dag dezelfde desktop nodig en daarvoor moet je een persistente VDI hebben.

2. Kijk naar gebruiksvriendelijkheid en eenvoud

Kies een VDI die gebruiksvriendelijk is voor je IT-managers. Je IT-team heeft volledig inzicht nodig in de tech stack en moet activiteiten kunnen stroomlijnen zonder dat ze voor elke upgrade of update complexe procedures moeten volgen.

3. Focus op beveiliging

De software die je kiest, moet over geavanceerde beveiligingsopties beschikken, zoals dynamische encryptie en multi-factor authenticatie. Als je al antivirussoftware en een VPN gebruikt, moet je controleren of deze software goed werkt met de VDI software die je voor ogen hebt.

4. Test de provisioning

VDI-leveranciers bieden testtools waarmee je een pilot deployment kunt uitvoeren voordat je de software aanschaft en implementeert. Zo kom je erachter welke resources elke virtuele desktop nodig heeft en of je technologie-infrastructuur het aankan. Je komt dan niet voor verrassingen te staan en kunt voorafgaand aan de echte implementatie nog wat dingen aanpassen zodat je eindgebruikers krijgen wat ze nodig hebben.

Meer weten? Bekijk dan ons online software overzicht met VDI-software.