Wat is PropTech? De digitalisering van de vastgoedsector

Gepubliceerd op 30-10-2020 door Bruno Peláez en Quirine Storm van Leeuwen

Het is nog maar een aantal jaar terug dat het kopen of huren van een huis startte via een krantenbericht of internetadvertentie van een makelaar. Na het spotten van een huis belden we de makelaar voor een bezichtiging. Dit is allemaal radicaal veranderd sinds PropTech een plaats in de vastgoedsector heeft ingenomen. Het klinkt veelbelovend, maar wat is PropTech nou precies?

Wat is PropTech?

PropTech komt van het Engelse Property Technology en is te definiëren als de verzameling van innovatieve technologieën die in de vastgoedsector worden gebruikt. In de VS wordt ook wel de term Retech gebruikt. Er verschijnen steeds meer tools die gebruik maken van technologieën omtrent financiën, virtual reality, huisautomatisering en Big Data.

PropTech wordt steeds groter, zoals onder meer blijkt uit de toename van PropTech investeringen in de VS.

Blijf lezen om meer te weten te komen over PropTech en de oplossingen en de voordelen zijn door deze dienst.

Welke tools biedt PropTech?

Nu we hebben besproken wat PropTech is, sommen we een aantal voorbeelden voor je op met betrekking tot het gebruik van de bijbehorende technologie.

Marketplace- en peer to peer-platforms

Je kent en gebruikt vast wel portals als Funda. Zulke websites, ook wel bekend als marketplaces, gebruiken steeds meer PropTech tools om de banden tussen huurders, eigenaars en makelaars te vergemakkelijken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om berichten te sturen via het platform, reserveringen in te plannen of een virtuele tour te nemen in het huis.

In het geval van de peer to peer-platforms – van persoon tot persoon – laat direct contact tussen verkoper en koper toe via direct messaging tools. Zo worden de tussenpersonen weggehaald. Het bekendste bedrijf dat gebruikt maakt van deze soort technologie is AirBnB, een site waarmee je gemakkelijk kan overnachten in woningen over de hele wereld.

Virtuele tours

De vastgoedsector heeft PropTech tools die een virtueel bezoek van een aangeboden locatie mogelijk maken ingevoerd. Sommige van deze oplossingen maken zelfs gebruik van een 3D-model van het huis waarbij 360º-foto’s worden gebruikt, waarmee een gebruiker iedere kamer kan bezoeken via een computer of smartphone. Dit is nog populairder geworden, vanwege de pandemie waarin fysiek contact en de mobiliteit beperkt zijn.

Er zijn verschillende tools om 3D-modellen van huizen te maken. Daarmee kan, dankzij 360º-foto’s of grafische simulaties, een virtuele maquette gemaakt worden van het huis.

Bovenop 3D-modellen zijn er ook bedrijven die virtual reality software gebruiken om de gebruiker een unieke ervaring te bieden. De gebruiker kan zo zijn potentiële huis goed bezoeken, via de smartphone of met een virtual reality-bril, zonder zijn huidige huis uit te gaan. Het is zelfs mogelijk nog niet-bestaande huizen te visualiseren. Zo kan de koper een weloverwogen keuze maken over hoe het huis eruit moet zien.

Gebruik van Big Data voor data-analyse

Er zijn verschillende beschikbare Big Data tools, waarmee het mogelijk is volledig gebruik te maken van PropTech in de vastgoedsector. Big Data biedt toegang tot een grote hoeveelheid data om daarmee het gedrag van een bepaald segment van de bevolking te analyseren. Deze data zijn de talloze gegevens en informatie die we dagelijks delen met de (digitale) bedrijven waarvan we diensten gebruiken.

Deze informatie is zeer bruikbaar wanneer toekomstige scenario’s geanalyseerd en geïdentificeerd moeten worden voordat de concurrenten dat doen. De data die voortkomen uit Big Data kunnen helpen om potentiële klanten te identificeren door bijvoorbeeld te laten zien waar een specifieke deel van de bevolking met een bepaald inkomen heen verhuist. Het kan een afname of toename in de (ver)koopactiviteit van huizen in een bepaald gebied en de gebieden met meer rentabiliteit tonen.

Financieringsplatforms en platforms voor financiële transacties

Het beheer van de financiën is essentieel in iedere sector van de industrie. Daarom zijn er tools voor het beheer van de financiën die op vandaag een cruciale bondgenoot voor MKB’s. Behalve digitale controle- en preventietools introduceert PropTech ook een ander soort handige tool voor de vastgoedsector.

Het verkrijgen van financiering is traditioneel iets dat via de banken gaat. PropTech laat microfinanciering toe, ook wel bekend als crowdfunding, waarmee het mogelijk is om een netwerk van investeerders te bereiken dat reikt van particulieren tot bedrijven.

PropTech tools maken het ook mogelijk om geldtransacties te verwezenlijken met oplossingen die bekend staan als FinTech. Het voornaamste voordeel in het gebruik van deze technologieën is een vermindering in de uitgaven van deze financiële handelingen in vergelijking met de traditionele bank, omdat extra handmatige handelingen op een kantoor worden voorkomen en het mogelijk is om een alternatief betalingssysteem te gebruiken, zoals cryptogeld.

De voornaamste voordelen van PropTech in de vastgoedsector

Nu je weet wat proptech is en welke toepassingen er zijn, vraag je je misschien af of het daadwerkelijk handig is om dit soort tools te implementeren in jouw bedrijf. Dit zijn de voornaamste voordelen van het gebruik van PropTech:

  • Het geeft extra waarde aan de aangeboden dienst van een vastgoedbedrijf en biedt voordelen voor zowel de gebruiker als het bedrijf. Bovendien is het met de toename van technologie in alle sectoren vitaal om te investeren in PropTech tools om zo boven de concurrentie uit te steken.
  • Het vergemakkelijkt het contact tussen verkoper en koper. Door gebruik te maken van peer to peer-communicatie worden tussenpersonen verwijderd en de ervaring van de communicatie tussen eigenaar en huurder/koper verbeterd via direct messaging apps.
  • Het maakt het mogelijk om virtuele bezoeken van het pand te organiseren via een bericht gepubliceerd op een vastgoedplatform. Dit blijkt een groot voordeel te zijn, vooral tijdens de COVID-19-pandemie, omdat het aantal fysieke bezoeken zo afneemt, waardoor tevens de tijd waarin professionals actief moeten zijn wordt verminderd.
  • Door gebruik te maken van Big Data-tools is het mogelijk om waardevolle informatie te verkrijgen en analyseren voor onderzoek naar bepaalde profielen van toekomstige kopers. Deze data laten het bovendien toe om een zoektocht naar mogelijke kopers uit een bepaalde inkomstengroep te verfijnen.

PropTech gaat nog veel bieden in de huidige maatschappij en de toekomst. Het wordt steeds meer geïmplementeerd op wereldwijde schaal en er zijn steeds meer bedrijven die dit soort oplossingen bieden. De realiteit is dat investeren in dit soort tools van slechts een optie naar een noodzaak is doorgegroeid voor alle bedrijven in de vastgoedsector.

En nu? Bekijk onze catalogus met vastgoedbeheer software  om de juiste tool te vinden

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteurs

Content Analist bij Capterra en GetApp. Als technologie-expert gespecialiseerd in onderzoek naar B2B-softwaretrends. Houdt van data en het tekenen van een labyrint.

Content Analist bij Capterra en GetApp. Als technologie-expert gespecialiseerd in onderzoek naar B2B-softwaretrends. Houdt van data en het tekenen van een labyrint.


Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.