Wat is selfservice BI-software?

Gepubliceerd op 16-10-2020 door Lucca Rossi en Quirine Storm van Leeuwen

Business Intelligence (BI) software is een systeem voor data-analyse waarmee gebruikers toegang krijgen tot informatie over hun bedrijf en deze informatie kunnen analyseren en delen. Ze kunnen prestatievariabelen gebruiken om elke dag opnieuw belangrijke zakelijke beslissingen te nemen. Maar wat is selfservice BI software dan?

self service bi software

Met selfservice business intelligence tools hebben gebruikers geen datawetenschapper meer nodig. Zakelijke gebruikers kunnen elke dag zelf:

 1. Parameters definiëren
 2. Data analyseren
 3. Rapporten genereren

Bedrijven die geen selfservice analytics programma hebben, zijn volledig afhankelijk van dataprofessionals voor het interpreteren en extraheren van hun informatie. Met een BI-tool kunnen ze dit proces vereenvoudigen en versnellen.

Volgens Gartner zal data-analyse de komende jaren voor 90% van de bedrijven een steeds grotere rol gaan spelen als het gaat om transformerende bedrijfsstrategieën.

Wat is het verschil tussen traditionele BI en selfservice BI?

Het verschil tussen traditionele BI en selfservice BI is dat het tweede voor iedereen toegankelijk en bruikbaar is.

Toen de traditionele BI-apps op de markt kwamen, was hiervoor een complexe IT-structuur nodig. Bovendien waren de onderhoudskosten hoog en waren er gespecialiseerde medewerkers voor nodig. Omdat niet alle bedrijven de middelen hiervoor hebben, waren het vooral de grote organisaties en multinationals die zich dit konden veroorloven.

Met selfservice BI-software kunnen nu ook kleine en middelgrote bedrijven profiteren van de voordelen die business intelligence biedt. Voor een deel is dit te danken aan de vereenvoudigde interface, de eenvoudige implementatie en de lagere kosten voor adoptie van de software.

Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van een self service BI-tool:

voordelen selfservice business intelligence

Wat zijn de voordelen van het gebruik van selfservice BI?

Het grote voordeel van self service BI is dat elke gebruiker gemakkelijk toegang heeft tot het platform en de data naar behoefte kan verwerken. Gebruikers kunnen data filteren, analyseren en extraheren, met de bijbehorende inzichten en informatie, zonder dat ze hiervoor afhankelijk zijn van specialisten.

Hier is een voorbeeld van selfservice BI in een typisch modern bedrijf: Een marketingteam gebruikt de software om nieuwe leads te volgen en krijgt daarbij ook informatie over waar die leads vandaan komen. Deze data kunnen ze vervolgens gebruiken om toekomstige lead nurturing strategieën te definiëren. Dat kan snel gebeuren, wat nodig is om het hoge marketingtempo bij te benen. Je hoeft dus niet meer te wachten tot andere afdelingen je helpen.

Ten slotte zijn dit cloudgebaseerde tools, waardoor gebruikers overal toegang hebben tot de informatie. Dit is nuttig voor mensen die vanuit huis of anderszins extern werken. Bedrijven kunnen op deze manier flexibeler en productiever worden en ook nog eens besparen op de infrastructuurkosten.

Wat zijn de beperkingen van self-service BI?

Selfservice BI heeft ook nadelen. De meeste hiervan hebben echter niet te maken met de prestaties van de tool zelf, maar met verkeerd gebruik ervan.

Algemene valkuilen en hoe je deze kunt vermijden:

Dit zijn de belangrijkste valkuilen waarmee je rekening moet houden:

Gebrek aan planning

Als je een BI-app implementeert, moet je in de eerste plaats een duidelijk doel of een duidelijke strategie hebben voor het gebruik ervan. Het opvragen en analyseren van data moet doelgericht gebeuren, zodat je deze optimaal kunt inzetten voor jouw bedrijf.

Als je geen duidelijke strategie hebt, krijg je waarschijnlijk een heleboel rapporten die in feite allemaal hetzelfde zeggen. Dat is vaak niet meteen duidelijk, omdat de rapporten er anders uitzien, bijvoorbeeld met andere grafieken en diagrammen. De informatie is dan echter in essentie gelijk. Dat kan tot verwarring leiden bij de interpretatie en het gaat ten koste van de productiviteit.

Gebrek aan interne organisatie

Een van de grote voordelen van deze software is het gebruiksgemak. Bedrijven moeten er echter wel voor zorgen dat het systeem goed georganiseerd blijft voor nieuwkomers. Zo voorkom je verwarring wanneer een medewerker bijvoorbeeld vertrekt en een reeks rapporten achterlaat die niet duidelijk zijn voor de collega’s die het van hem overnemen.

Met een goede configuratie kunnen bedrijven ook bepalen welke inhoud openbaar of privé is. Dit is een belangrijke beveiligingsmaatregel om te voorkomen dat vertrouwelijke gegevens worden gedeeld of misbruikt.

Gebrek aan updates

Door de tool vaak bij te werken, zorg je ervoor dat de gegevens nauwkeurig blijven. Als er geen regelmatige controles worden uitgevoerd, kan de software onjuiste data afgeven. Voor het dagelijkse gebruik van de software hoeft het IT-team niet veel te doen, maar IT moet wel af en toe controleren of de app nog op de gewenste wijze werkt.

Voorbeelden van selfservice BI-tools die je kunt overwegen voor jouw bedrijf

Hieronder vind je een selectie van de beste self service BI-tools voor uiteenlopende expertises. Onderaan dit artikel staat de volledige methodologie die is gebruikt voor de selectie van deze apps.

 1. Power BI

power-BI-tool
Gebruikersdashboard met de interface van Power BI [bron]
Power BI is een tool van Microsoft die interactieve visualisatie- en analysefunctionaliteit biedt. Gebruikers hoeven geen uitgebreide kennis van BI te hebben, waardoor de app geschikt is voor uiteenlopende professionals die toegang moeten hebben tot bedrijfsgegevens. Microsoft levert regelmatig optimalisatie-updates op basis van feedback vanuit de markt. Deze bevatten nieuwe functies die aansluiten bij de veranderende zakelijke vereisten.

 1. Tableau

tableau self service bi tool
Typen data die worden weergegeven in het dashboard van Tableau [bron]
Het grootste voordeel van Tableau is de visualisatie van de data, ongeacht het type en de indeling hiervan. De tool is compatibel met de meeste vormen van data en voor grotere aanvragen kun je ook verbinding maken met grote datavolumes.

 1. OriginPro

data analyse tool
Dataweergave van OriginPro [bron]
Met OriginPro kunnen gebruikers zelf afbeeldingen maken en de app biedt een breed scala aan formaat-, resolutie- en indelingsopties voor het weergeven van data. Gebruikers vinden het platform gebruiksvriendelijk door de eenvoudige interface.

 1. SiSense

performance analyse met sisense
SiSense-interface met prestatievariabelen [bron]
Gebruikers van SiSense vinden het platform eenvoudig en gebruiksvriendelijk, vooral als je geen dataexpert bent. Bovendien krijgt de klantenservice van dit platform een hoge beoordeling.

En nu? Bekijk onze catalogus met business intelligence software om de juiste tool te vinden.

Methodologie voor de selectie van de apps in deze lijst

De apps die voor dit artikel zijn geselecteerd, moesten een totale beoordeling hebben van minimaal 4,5 /5. Bovendien moesten ze meer dan 100 gebruikersbeoordelingen hebben in de softwarelijst van Capterra. Ook mochten de apps geen lagere beoordeling dan 4/5 hebben voor het volgende: 

 • Bruikbaarheid
 • Klantenservice
 • Resources en kwaliteit
 • Prijsverhouding.

 

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteurs

Program Manager bij Capterra. Als analist richtte hij zich op thema's als cybersecurity en digitale betaalmiddelen. Zijn werk verscheen eerder in onder andere S.Paulo en TecMundo.

Program Manager bij Capterra. Als analist richtte hij zich op thema's als cybersecurity en digitale betaalmiddelen. Zijn werk verscheen eerder in onder andere S.Paulo en TecMundo.


Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.