Contentplanning voor lokale SEO: eenvoudige tips voor beginners

Gepubliceerd op 3-7-2020 door Quirine Storm van Leeuwen en Anna Hammond

Het is voor kleine lokale bedrijven niet gemakkelijk om te concurreren met grote bedrijven met een evenredig budget. Toch is lokale SEO niet onmogelijk. 

In combinatie met een doelgerichte contentstrategie biedt lokale SEO een geweldige kans om klanten dichter bij huis te bereiken. Het is niet duur, je kunt het gemakkelijk implementeren en je zult verbaasd staan hoe snel je je websiteverkeer ziet toenemen.

Lokale SEO

In dit artikel gaan we het hebben over het volgende:

  • Wat is lokale SEO?
  • Contentplanning voor lokaal zoeken en SEO-tips
  • Een eenvoudig te implementeren SEO-strategie
  • Nuttige  tools voor zoekmachineoptimalisatie om nieuwe en interessante keywords te vinden.

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO (Search Engine Optimisation) is een vorm van digitale marketing die ook wel lokale zoekmachineoptimalisatie wordt genoemd. Het gaat in feite om standaard informationele zoekopdrachten (algemene, brede query’s) waarbij echter ook nog eens rekening wordt gehouden met de locatie van de gebruiker.

Veel bedrijven gebruiken lokale SEO om producten en diensten te promoten bij potentiële klanten in een specifiek gebied.

Iedereen ter wereld met een redelijke domeinautoriteit en een geoptimaliseerde website kan in de zoekresultaten voor een specifieke term verschijnen. Als er volgens Google echter een aankoopintentie achter de zoekopdracht van de gebruiker zit, zoals bij ‘SEO bureaus bij mij in de buurt’, worden normaal gesproken lokale resultaten weergegeven.

lokale SEO

Zoekopdracht vanuit ‘t Gooi: ‘SEO bureaus bij mij in de buurt’

Deze typen zoekopdrachten bevatten meestal triggerwoorden, zoals ‘bij mij in de buurt’. Google begrijpt dan dat de gebruiker op de pagina’s met zoekresultaten (SERP’s – Search Engine Results Pages) resultaten wil zien op basis van de locatie. Bij een zoekopdracht als ‘leren vlechten’ daarentegen, weet Google dat de locatie niet van belang is.

Welk type bedrijf profiteert van lokale SEO?

Een algemeen misverstand over lokale SEO is dat het vooral relevant is voor consumentgerichte bedrijven, zoals een loodgieter, een medische praktijk, een restaurant of een winkel. Dat is dus niet zo.

Moz legt dit als volgt uit:

“[Lokale SEO] is relevant voor mkb’ers met één locatie, maar ook voor landelijke ondernemingen en ketens. Een bedrijf wordt als een ‘lokaal bedrijf’ beschouwd als het rechtstreeks in contact komt met zijn klanten, via een winkel of een servicegebied. Er kan dan een unieke set technieken en vaardigheden worden ingezet om de zichtbaarheid van dat bedrijf op internet te vergroten.” 

Dat betekent dat dit type digitale marketing ook geschikt is voor B2B bedrijven. Het is de eerste bouwsteen om een concurrentievoorsprong te krijgen op rivalen en met name in een markt met veel spelers kan dit voordelen opleveren.

Hoe verbeter je je positie in lokale zoekresultaten? Een paar goede SEO tips

SEO kan in bepaalde opzichten nogal technisch zijn, maar voor contentplanning heb je niet veel gespecialiseerde kennis nodig. Kleine bedrijven die willen investeren in SEO, kunnen dat doen door te focussen op hun contentstrategie en deze te optimaliseren.

Door actuele en unieke content op je site te plaatsen kun je een groter net van keywords uitwerpen en meer bezoekers trekken. Het promoten van je content  is goed voor je bereik omdat het meer links van andere sites aantrekt.  Dit leidt tot hogere rankings in Google.

Hieronder leggen we uit hoe je content planning voor lokale SEO stapsgewijs kunt aanpakken om de ROI op de content marketing strategie van jouw bedrijf te verhogen.

Stap 1: Relevante onderwerpen zoeken

Als deskundige in jouw branche weet je vast wel een paar geschikte onderwerpen voor content. Met alleen content in lange vorm krijg je echter niet altijd de resultaten die je voor ogen had.

Begin met het bedenken van een groep onderwerpen waarvoor je lokaal een hoge positie in de zoekresultaten wilt krijgen. Als je bijvoorbeeld al een blog hebt, zou je de onderwerpen kunnen gebruiken waarover je het meest schrijft. Je kunt ook met je collega’s van sales overleggen wat er in gesprekken met klanten vaak aan bod komt.

In dit stadium moeten de onderwerpgroepen nog heel algemeen zijn. We zullen die later uitwerken tot specifieke keywords en phrases. In eerste instantie schrijf je gewoon vijf tot tien onderwerpen op.

Een bureau dat content maakt, zou bijvoorbeeld de volgende onderwerpgroepen kunnen gebruiken:

  1. Content marketing
  2. Social media marketing
  3. SEO
  4. E-mail marketing
  5. Inbound marketing
  6. Lead generation

Welke onderwerpen je kiest, hangt af van de zakelijke behoeften en het aantal zoekopdrachten dat maandelijks voor elke categorie wordt uitgevoerd door lokale klanten. Hoe hoger het zoekvolume, hoe meer kans je hebt om relevante, locatiespecifieke klanten naar je site te halen.

In stap 2 kijken we hoe je die lokale data vindt.

Stap 2: Keyword research

Google Ads Keyword Planner is een handige tool om data over zoekvolumes te vinden voor specifieke zoekwoorden. Kort samengevat gebruik je deze als volgt:

1. Open een gratis Gmail-account

Je hebt een Gmail-account nodig om Google Ads Keyword Planner te gebruiken. Als je er nog geen hebt, wordt je gevraagd er een aan te maken. Volg verder de aanwijzingen op het scherm. Het is dan wel een PPC-tool (Pay-Per-Click), maar je hebt geen campagne nodig om Keyword Planner te gebruiken.

2. Ga naar het Google Ads-dashboard

Klik vanuit je account op het moersleutelpictogram (Tools) in de rechterbovenhoek. Klik vervolgens op ‘Planning’ en dan ‘Zoekwoordplanner’.

3. Ontdek keywords

Je kunt kiezen uit de volgende twee opties: ‘Nieuwe zoekwoorden ontdekken’ en ‘Zoekvolume en prognoses bekijken’.

Zoals de naam al aangeeft, is ‘Zoekvolume en prognoses bekijken’ nuttig om te zien wat het zoekvolume is van een bestaande lijst met keywords, zoals jouw keywordgroepen. Je kunt die lijst gewoon kopiëren en in de tool plakken om de data te bekijken.

Google geeft standaard resultaten voor Nederland weer, maar je kunt ook een andere locatie kiezen door bovenaan op het potloodpictogram te klikken naast ‘locaties’. Je ziet nu de voorspellingen van Google over het aantal clicks en weergaven die je met de ingevoerde keywords krijgt als je die in een PPC-campagne zou gebruiken.

De functie ‘Nieuwe zoekwoorden ontdekken’ levert weer andere data op, die sommigen relevanter zullen vinden voor dit doel. Kopieer de onderwerpgroepen, plak ze in de zoekbalk en zorg dat de juiste locatie is ingesteld. Klik op ‘Resultaten ophalen’.

SEO-tips

In de resultaten zie je het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten voor elke keywordgroep (dat Google baseert op de historische zoekopdrachten in Nederland gedurende een heel jaar). Ook zie je hoe concurrerend die zijn.

In dit geval voorspelt Google Ads Zoekwoordplanner dat ‘SEO’ het meeste verkeer per maand krijgt, gevolgd door ‘content marketing’ en ‘e-mail marketing’. Dit zijn dus de drie onderwerpen waarop je je vooral moet richten en waarover je het meest moet schrijven.

keywords vinden met search volume

Vervolgens wil je een lijst met potentiële keywords voor elk onderwerp onderzoeken. Dit wordt keyword clustering genoemd. Scrol naar beneden om de volledige set met resultaten te zien. Je kunt ook één groepsonderwerp per keer zoeken.

Snelle tip! Misschien is het je al opgevallen dat ‘SEO’ en ‘e-mail marketing’ normaal scoren op concurrentie. Termen met een normale of hoge concurrentie hebben het vaak moeilijker in de ranking, juist omdat er zoveel concurrenten zijn. Maak een lijst met keywords die laag scoren op concurrentie om de autoriteit in het onderwerp een boost te geven.

De resultaten filteren

Er zijn manieren beschikbaar om de resultaten te filteren, waardoor de data bruikbaarder worden. Bovenaan de pagina zie je verschillende filteropties:

  • Locaties: richt je op één land of op meerdere tegelijk.
  • Taal: dat is belangrijk als je niet-Engelstalige landen target.
  • Zoeknetwerken: we adviseren om dit voor Nederland in te stellen op Google.
  • Datumbereik: we adviseren om de standaardinstelling van 12 maanden te gebruiken.

Met het filter voor zoekwoordtekst kun je desgewenst ALLEEN keywords weergeven die een bepaald woord of een woordgroep bevatten. Je kunt er ook voor kiezen bepaalde woorden of woordgroepen juist NIET te tonen.

De meeste bedrijven willen ook aanstootgevende woorden en woordgroepen uitsluiten van de zoekwoordideeën. Google Ads doet dit automatisch.

Boven de lijst met zoekwoordideeën zie je een optie om filters toe te voegen. De twee nuttigste filters zijn Gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten (filter de resultaten eruit die niet veel gezocht worden) en Concurrentie. De keywords met een lage concurrentie moet je vooral wel gebruiken, omdat dit betekent dat er minder bedrijven voor concurreren.

Google Ads is een geweldige tool voor keywordplanning, maar deze is in de eerste plaats gemaakt voor PPC-campagnes en geeft de nauwkeurigste informatie wanneer er een campagne live is. Om nog betere informatie te krijgen is het vaak de moeite waard om de data te vergelijken met  gratis keyword trackers. Deze zijn speciaal bedoeld voor search engine optimalisatie.

Goede alternatieven voor Google Ads

We hebben drie andere platforms geselecteerd die je kunt gebruiken voor keyword research voor lokale SEO. Deze zijn gekozen omdat ze allemaal een gratis proefversie hebben, minimaal 4,5 sterren en zijn beoordeeld in ten minste 100 reviews op Capterra.

In alfabetische volgorde:

1. Accuranker

Accuranker houdt keywords bij in Google en Bing. Het is een cloudgebaseerde tool waarmee je zowel lokaal als in andere landen kunt zoeken. Deze tool geeft datainzichten van desktops en mobiele apparaten, zodat bedrijven hun plan hierop kunnen afstemmen.

2. ProRankTracker

ProRankTracker houdt keywords bij in Google, Yahoo, Bing, Yandex, YouTube, Amazon Video and Google Video. De tool kan in alle talen en in alle landen en plaatsen in de wereld zoekwoorden tracken. Google organic local tracking tot op stadsniveau.

3. SEMrush

SEMrush is met name geschikt voor bedrijven die zich op potentiële klanten op verschillende locaties richten. Gebruikers krijgen toegang tot data in meer dan 580 miljoen domeinen en 16 miljard keywords in 118 landen.

Lokale SEO met Semrush
Bron: Capterra

Stap 3: Een contentplan maken

Nu kun je vorm gaan geven aan het contentplan voor je blog. Het is verstandig om een maandelijkse publicatietarget in te stellen. Google beloont websites die regelmatig nieuwe content plaatsen.

Een contentplan hoeft niet ingewikkeld te zijn en er is geen vaste methode voor het opslaan ervan. In veel  project management software zijn sjablonen beschikbaar voor het plannen van blogcontent, maar een eenvoudig  Google Spreadheet of  Excel-werkblad werkt ook.

Je plan moet minimaal het volgende bevatten:

  • de keywordgroep
  • de titel van de blog
  • het primaire keyword (het belangrijkste zoekwoord, waarover het artikel ook moet gaan)
  • het secundaire keyword (het op een na belangrijkste zoekwoord
  • het potentiële zoekvolume

Marketeers kunnen de SERP’s (Search Engine Results Pages) van Google gebruiken om inzicht te krijgen in de gebruikersintentie achter specifieke keywords en om ideeën op te doen voor content.

Hoe voer je een SERP-analyse uit?

Een SERP-analyse wil zeggen dat je websites die bovenaan de zoekresultaten verschijnen, onderzoekt om erachter te komen of het keyword dat jij wilt targeten, aansluit bij de intentie achter de zoekopdracht. Soms lijkt een zoekwoord heel relevant, maar blijkt in de praktijk niet te werken. Dat betekent dat je zoekwoord de intentie achter de zoekopdracht niet weergeeft.

NEOSEM legt dit als volgt uit:

“User intent = de achterliggende gedachte van iemands zoekopdracht”

Je moet de typen content die in de SERP’s verschijnen, goed bekijken om te zien in hoeverre die op jouw eigen content lijken. Als jij bijvoorbeeld een blog post maakt terwijl de meeste resultaten landingspagina’s voor diensten of producten zijn, is dat een teken dat Google jouw target keyword als een transactionele zoekopdracht beschouwt in plaats van een informationele.

SEO tips voor het vinden van zoekwoorden

Toegegeven, een beetje ingewikkeld is het wel.

Om een idee te krijgen of jouw keyword aansluit bij wat gebruikers zoeken, plak je je primaire keyword in de zoekmachine van Google en beantwoord je vervolgens deze vragen:

  1. Zijn de 10 resultaten die bovenaan verschijnen vooral product- of servicepagina’s van concurrenten?
  2. Zijn de 10 bovenste resultaten vooral websitepagina’s van organisaties in de publieke sector?

Als je een van deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, is het waarschijnlijk beter om je keyword aan te passen.

De kans is namelijk groot dat jouw target keyword niet overeenkomt met de intentie van de zoeker. Misschien moet je iets specifieker zijn. Als je bijvoorbeeld een poster van de grachten in Amsterdam verkoopt, zal een gebruiker die poster eerder vinden met ‘Poster Amsterdamse grachten’ dan met alleen ‘Amsterdams grachten’.

Soms kan het helpen om een prefix of suffix toe te voegen aan je keyword om de betekenis specifieker te maken. Ook een zogenaamde intent modifier kan beter aansluiten bij de zoekintentie. In plaats van alleen ‘CRM-software’ te targeten kun je ook ‘beste CRM-software’ gebruiken.

Hoe vind je ideeën voor content?

Als je op Google zoekt, zie je in de SERP’s een vak ‘Mensen vragen ook’. Dit zijn zogenaamde ‘rich snippets’. Dat zijn de zoekopdrachten die mensen het meeste gebruiken naast jouw keyword. Hier kun je talloze ideeën opdoen voor je content, als een heel artikel of als een gedeelte daarvan.

Onderaan de SERP zie je ook nog wat ideeën voor keywords onder ‘Zoekopdrachten gerelateerd aan’. Noteer die keywords om ze in je tekst te gebruiken wanneer je gaat schrijven.

Google zoekopdracht ideëen opdoen

Snelle tip! De resultaten die Google weergeeft, zijn afhankelijk van de locatie van de gebruiker. Om de lokale zoekresultaten voor je doelgroep te bekijken, kun je  VPN-software gebruiken. Met een VPN krijg je toegang tot sites, zoals Google, in verschillende geografische gebieden. Op die manier kun je de meest relevante lokale resultaten zien.

Stap 5. Lokale content schrijven

Je hebt nu de ideeën en je lijst met keywords. Die kun je vervolgens verwerken in je eerste stukje content op je website. De psitie van je site in de zoekresultaten van Google zal verbeteren als je elke maand nieuwe unieke content publiceert of update. Met lokale keywords blijf je je site optimaliseren en veschaf je content die specifiek voor elke locatie is.

En dan?

Bij lokale SEO denken we vaak aan elementaire zaken, zoals het maken van een vermelding op Mijn Bedrijf van Google. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden waarvan marketeers gebruik kunnen maken.

Het maken van een contentplan is een belangrijke eerste stap. Dat plan fungeert als basis voor de rest van je lokale SEO marketingstrategie.

Wanneer je online presence bij potentiële klanten begint te groeien, kun je bijvoorbeeld verder gaan met het targeten van publicaties in lokale media, het uitvoeren van een linkbuilding-strategie en het vormen van lokale partnerschappen. De stappen die in dit artikel zijn besproken, zijn echter cruciaal. Zonder deze stappen benut je maar een fractie van de mogelijkheden die zoekmarketing biedt.

En nu? Bekijk onze online catalogus met SEO-software om de juiste tool te vinden

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteurs

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.

Anna was Content Analyst voor Capterra.

Anna was Content Analyst voor Capterra.