5 beste gratis alternatieven voor PowerPoint om je presentaties te verbeteren

Gepubliceerd op 22-6-2020 door Pritam Tamang en Quirine Storm van Leeuwen

Omdat veel gevestigde bedrijven Microsoft Office-suite op de computers van hun werknemers hebben staan, is MS PowerPoint steevast de standaardkeuze voor het maken van presentaties. Executives, marketeers, projectleiders, onderzoekers en managers, bijna iedereen maakt gebruik van PowerPoint voor het presenteren van informatie.  In dit artikel bekijken we echter 5 gratis alternatieven voor Powerpoint:

 1. Canva
 2. Google Slides
 3. Prezi
 4. Renderforest
 5. Visme

alternatief powerpoint

Waarom is PowerPoint zo populair?

Als standaardtool binnen de sector heeft PowerPoint zijn populariteit te danken aan de vele gevarieerde en vertrouwde functies die het samenstellen van pakkende presentaties zo makkelijk maken.

Toch is PowerPoint niet voor iedereen een optie. Er zijn kleine bedrijven die niet werken met Microsoft Office vanwege de kosten en freelancers beschikken niet altijd over het vereiste budget voor proprietary software.

Daar komt bij dat sommige professionals, zoals projectmanagers, niet alle functies van MS PowerPoint gebruiken. In plaats daarvan hebben ze een handige oplossing nodig waarmee ze de omvang en het budget van een project aan hun team kunnen presenteren voor een succesvolle kickoff- en afwikkelingsbijeenkomst.

Kleine bedrijven die hun softwareaankopen niet goed onderbouwen (bijvoorbeeld door geen rekening te houden met totale kosten, beschikbare functies en bruikbaarheid) kunnen worden opgescheept met een oplossing die onnodig duur en/of te complex is voor hun doeleinden.

Door naar alternatieve softwareproducten te kijken, krijgen kleinere bedrijven in het mkb een beter idee van wat er verkrijgbaar is, in dit geval presentatiesoftware, zodat de juiste oplossing kan worden gevonden.

In dit artikel bekijken we vijf PowerPoint-alternatieven. De volledige lijst met PowerPoint-alternatieven vind je hier.

In dit artikel bespreken we de vijf meest aanbevolen gratis PowerPoint-alternatieven op basis van gebruikersscores op Capterra. Om op deze lijst te komen, moesten producten aan de volgende criteria voldoen:

 • Ze moeten de kernfuncties van PowerPoint bevatten, zoals ingebouwde sjablonen, de mogelijkheid om dia’s/afbeeldingen te maken, documentbeheer en publishing.
 • Ze moeten een “altijd gratis”-versie hebben.
 • Ze moeten meer dan 20 reviews op Capterra hebben.

Na analyse van de functies en ons ervan verzekerd te hebben dat elk product een gratis versie heeft, keken we ook naar de aanbevelingsscores van Capterra-gebruikers. Daardoor konden we de lijst terugbrengen tot vijf gratis alternatieven voor PowerPoint, die hieronder in alfabetische volgorde worden vermeld.

De beste 5 gratis PowerPoint-alternatieven

1. Canva

Sjabloon gratis alternatief powerpoint canva
Sjabloon uit Canva (bron)

Maak snel presentaties met minimalistische sjablonen. Canva is geschikt voor gebruikers die nog niet bekend zijn met het maken van presentaties. De gratis versie bevat meer dan 8000 sjablonen zodat ook beginners professioneel ogende dia’s kunnen maken.

De minimalistische functies van de software zijn perfect voor nieuwkomers die een gebruiksvriendelijke tool willen. De meer gevorderde gebruiker zal echter bepaalde PowerPoint-functies missen, zoals “overgangen”, waarmee gebruikers de ene dia vloeiend kunnen laten overlopen in de andere.

 Wat Capterra-reviewers goed vinden

 • Gebruikers waarderen de grote verzameling kant-en-klare lay-outs, waardoor het maken van dia’s snel en gemakkelijk verloopt.
 • Er zijn verschillende use cases aan de hand waarvan gebruikers presentaties, briefhoofden, e-books, brochures en infographics kunnen maken.
 • Dankzij het gebruikersvriendelijke ontwerp en de video-instructies voor beginners hebben gebruikers de tool in een mum van tijd onder de knie.

 Welke verbeteringen klanten willen

 • Elementen (vormen/grafieken) moeten makkelijker kunnen worden toegevoegd omdat gebruikers melden dat ze lang moet scrollen voordat er een gevonden wordt die hen bevalt.
 • Verbeter de mogelijkheid om afbeeldingen te labelen en markeren zodat gebruikers snel de afbeeldingen kunnen vinden die ze uploaden.
 • Voeg geavanceerde ontwerpopties toe zoals tekstcontouren, cirkelvormige sjablonen en 3D-tekst.

 Prijzen

Er zijn twee betaalabonnementen: Canva Pro (vanaf € 8,99 per gebruiker per maand, jaarlijks gefactureerd) en Canva Onderneming (€ 27,00 per gebruiker per maand, jaarlijks gefactureerd). Deze twee betaalabonnementen bevatten functionaliteiten zoals een visuele identiteit voor je merk, onbeperkt aantal mappen en stockafbeeldingen van foto’s en functies voor teambeheer, die niet in de gratis versie zijn opgenomen.

Meer informatie

2. Google Slides

Presentatie tool Google Slides
De templates van Google Slides (bron)

Ontwerp presentaties met realtime samenwerking. Google Presentaties, of Google Slides, biedt ingebouwde samenwerkingsfuncties met behulp waarvan verschillende gebruikers met elkaar kunnen samenwerken. De tool kan worden geopend in een browser of als iOS- of Android-app. Je kunt presentaties op je telefoon bewerken en die vervolgens weergeven via Chromecast of Apple Airplay.

 Wat Capterra-reviewers goed vinden

 • Met de realtime samenwerkingsfuncties kunnen meerdere gebruikers presentaties maken, bewerken en controleren.
 • Gebruikers zijn positief over de mogelijkheid van versiebeheer waarmee ze eerdere versies kunnen terughalen en wijzigingen kunnen bijhouden tussen verschillende documenten.
 • Door integratie met G Suite kunnen gebruikers YouTube-video’s en Google Foto’s naadloos integreren in een presentatie.

 Welke verbeteringen klanten willen

 • Voeg meer sjablonen en grafische elementen toe om presentaties visueel aantrekkelijker te maken.
 • Neem betere overgangs- en animatie-effecten op, zoals 3D en reflecties, waarmee gebruikers interactieve presentaties kunnen maken.
 • De software moet meer stijlen, opsommingstekens en lettertypen bevatten voor meer flexibiliteit in het ontwerpen.

 Prijzen

Google Presentaties is gratis als je een Gmail-account hebt. Bedrijven kunnen ook G Suite aanschaffen vanaf € 4,68 per gebruiker per maand als ze een aangepast e-mailadres bij de domeinnaam van het bedrijf en geavanceerde gegevensbeveiliging nodig hebben.

Meer informatie

3. Prezi

gratis alternatief powerpoint Prezi
(Bron)

Maak aansprekende presentaties als effectieve ondersteuning voor discussies. In Prezi kunnen gebruikers in- en uitzoomen op dia’s in plaats van alleen maar de een na de ander te kunnen bekijken, zoals in PowerPoint. Een handige functie als je bepaalde onderwerpen in je presentatie wilt benadrukken, zoals een statistiek of citaat.

Met de nieuwste versie van Prezi kunnen 10 gebruikers in realtime samenwerken. Dat maakt de tool ideaal voor freelancers, omdat ze annotaties kunnen invoegen om gewenste wijzigingen aan te geven.

 Wat Capterra-reviewers goed vinden

 • Met de dynamische ontwerpfunctie kunnen gebruikers visueel aantrekkelijke presentaties maken met dia’s waarop kan worden in- en uitgezoomd.
 • Gebruikers waarderen de samenwerkingsfuncties, die het makkelijk maken om met meerdere gebruikers aan een en dezelfde presentatie te werken, zonder alle problemen van versiebeheer.
 • De tool maakt gebruik van analytische gegevens om toekomstige presentaties te verbeteren. De tool bevat informatie over de dia’s die het meest werden bekeken en de dia’s die werden overgeslagen.

 Welke verbeteringen klanten willen

 • Bied een intuïtievere interface zodat gebruikers niet zoveel tijd hoeven te besteden aan het onder de knie krijgen van de tool.
 • Verbeter de prestaties door problemen te verhelpen zoals het traag laden van overgangen en het vastlopen van het systeem tijdens het bewerken van afbeeldingen.
 • Geef de gebruiker meer controle over presentatiefunctionaliteiten, zodat ze niet overweldigd en duizelig raken bij het in- en uitzoomen van de dia’s.

 Prijzen

Prezi begint vanaf € 7 per maand voor het Tier 1-abonnement en loopt op tot $ 59 per maand voor Tier 2. Er zijn aangepaste tarieven voor bedrijven met grote teams. Het basisabonnement is gratis, waarmee je presentaties kunt maken in een browsergestuurde tool. Die versie ontbeert echter functies als privacybeheer, offline toegang en analytische gegevens.

Meer informatie

4. Renderforest

Presentatie programma Renderforest
Presentatie maken in Renderforest (bron)

Stel videopresentaties samen en zet ze online. Renderforest is het enige product in deze lijst waarmee uitsluitend videopresentaties kunnen worden gemaakt. De tool heeft een vereenvoudigde workflow waarmee je videopresentaties in drie stappen kunt maken: bewerken van de dia, aanpassen van de kleuren en selecteren van de muziek.

Gebruikers kunnen de video rechtstreeks publiceren op Facebook of YouTube, de link delen op verschillende sociale netwerken of de video downloaden als mp4-bestand.

 Wat Capterra-reviewers goed vinden

 • Met de handige en intuïtieve functies kunnen gebruikers snel videopresentaties samenstellen.
 • Het brede scala aan videosjablonen biedt vele mogelijkheden om presentaties van HD-kwaliteit te maken.
 • Gebruikers waarderen de video-instructies waarmee beginnende gebruikers in een mum van tijd videopresentaties kunnen maken.

 Welke verbeteringen klanten willen

 • Geef gebruikers de mogelijkheid aan elke afzonderlijke dia muziek toe te voegen in plaats van één en hetzelfde nummer voor de gehele presentatie te moeten gebruiken.
 • Video’s moeten sneller kunnen worden weergegeven.
 • Vereenvoudig de prijzen zodat gebruikers precies kunnen berekenen en bijhouden hoeveel ze moeten betalen.

 Prijzen

Renderforest biedt twee typen prijzen: op abonnementbasis of betalen per export, dat wil zeggen, betalen voor elke videodownload.

De abonnementen beginnen vanaf € 9,99 per maand voor 7 mockups. De prijs verandert echter op basis van het aantal video’s van HD 720-kwaliteit, de duur van de video, het aantal muzieknummers en de opslag van gegevens.

In het gratis abonnement kun je een onbeperkt aantal videopresentaties maken, maar je moet wel betalen voor branding, een hogere videokwaliteit, opslagruimte boven 500 MB, video’s langer dan drie minuten en muzieknummers.

Meer informatie

5. Visme: Dashboards met drag-and-drop voor beginners

Visme presentatie maken
Design dashboard in Visme (bron)

Visme werkt met drag-and-drop ontwerpdashboards om snel presentaties te kunnen maken. De tool bevat elementen zoals meer dan 6000 pictogrammen en grafieken.

Visme is een cloudoplossing en genereert automatisch een URL die kan worden gedeeld, zodat gebruikers de presentatie niet eerst naar een toepassing voor cloudopslag zoals OneDrive hoeven te uploaden, zoals wel het geval is bij PowerPoint.

 Wat Capterra-reviewers goed vinden

 • Reviewers melden dat de gebruikersvriendelijke interface het beginnende gebruikers makkelijk maakt om interactieve presentaties te ontwerpen.
 • Ze zijn positief over de kant-en-klare sjablonen, illustraties en stockfoto’s, die van pas komen om snel presentaties te maken.
 • Gebruikers zijn ook te spreken over de mogelijkheid om presentaties te ontwerpen met behulp van foto’s en kleurenpaletten die gebaseerd zijn op hun eigen huisstijl.

 Welke verbeteringen klanten willen

 • Bied een mobiele app zodat gebruikers de tool ook kunnen openen op een iOS- of Android-apparaat.
 • Verbeter de prestaties van bepaalde onderdelen, zoals een betere visuele editor die niet vertraagt of vastloopt.
 • Vergroot de opslaglimiet voor bestanden omdat gebruikers met veel bestanden en documenten deze lokaal moeten opslaan.

 Prijzen

De tool heeft verschillende abonnementen voor individuele personen, bedrijven en onderwijsinstellingen. Het Tier 1-bedrijfsabonnement begint vanaf $ 25 per maand, met functies zoals privacybeheer en 10 GB aan opslagruimte die niet in de gratis versie zijn opgenomen.

Meer informatie

Welk PowerPoint-alternatief is het beste voor een klein bedrijf als het jouwe?

Als je te weinig tijd of mensen hebt voor het maken van presentaties, kan Canva de ideale oplossing zijn. Met de uitgebreide sjabloonbibliotheek kun je snel presentaties, infographics, posts op social media, e-books, enzovoort, ontwerpen.

Bij geografisch verspreide teams, bestaande uit freelancers en telewerkers, is Google Presentaties een populaire keuze, omdat de oplossing over realtime samenwerkingsfuncties beschikt.

Prezi is vooral geschikt voor bedrijven in het mkb-segment die behoefte hebben aan extra creatieve presentaties. Kies voor deze oplossing als je een dynamische ontwerptool nodig hebt waarmee je presentaties kunt maken en de impact van die presentaties op je doelgroep kunt analyseren.

Heb je een klein bedrijf dat videopresentaties wil maken, dan is Renderforest de beste keuze.

En tot slot, als je team niet de nodige deskundigheid bezit voor het maken van presentaties en je een handige oplossing nodig hebt, kies dan voor Visme.

Wil je meer weten? Bekijk dan onze online catalogus met een uitgebreid aanbod aan presentatieprogramma’s

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteur

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.