Beeldbellen in de zorg: 10 betrouwbare videoconsultoplossingen voor de zorg

Gepubliceerd op 17-6-2020 door Quirine Storm van Leeuwen

Zorgverleners zijn over de hele linie zeer positief over het inzetten van eHealth, blijkt uit de eHealth-monitor 2019 van Nictiz. Beeldbellen of een videoconsult wordt steeds vaker ingezet in de zorg. Videoconferentie software bestaat al jaren, maar met de coronacrisis heeft het definitief zijn weg naar de zorgsector gevonden. Ook na de pandemie zal zorg op afstand en het video- of vConsult een belangrijk onderdeel van de medische zorg blijven. eHealth heeft vaste grond onder de voeten gekregen!

beeldbellen in de zorg

Verschil tussen software voor beeldbellen in de zorg en normale videoconferentie tools

Videoconsult software lijkt veel op de bekende videoconferentie-software als bijvoorbeeld Zoom of GoToMeeting. Het verschil bestaat voor een groot gedeelte achter de schermen. vConsult software is speciaal voor de zorgsector ontwikkeld en moet minimaal aan de onderstaande normeringen voldoen:

 • ISO27001: internationale norm betreffende gegevensbeveiliging.
 • NEN7510: deze norm is specifiek toegespitst op de informatiebeveiliging in de zorgsector.

Een applicatie voor videobellen moet ook geïntegreerd kunnen worden in bestaande informatiesystemen, zoals het elektronisch patiënten dossier (EPD), het ziekenhuis-informatiesysteem (ZIS) of het huisartsen-informatiesysteem (HIS).

Videoconsult huisarts, hoe gaat het in zijn werk?

Het videoconsult met de huisarts is een uitstekend instrument voor contact op afstand tussen de arts en de patiënt. Het is zeer eenvoudig in gebruik en bestaat in grote lijnen uit de volgende stappen:

 1. De patiënt heeft klachten en neemt contact op met de zorgverlener per telefoon of via de applicatie.
 2. De zorgverlener stuurt de patiënt een bericht met de tijd en link voor het videoconsult, bijvoorbeeld via email, WhatsApp of Messenger.
 3. De patiënt opent de link op zijn laptop, tablet, desktop of smartphone en komt zo in de wachtkamer terecht.
 4. De zorgverlener activeert de beeldverbinding op de laptop, tablet, desktop of smartphone en het consult kan beginnen.

Afhankelijk van de gekozen software wordt de internetverbinding tot stand gebracht via een te downloaden app, of gewoon via de webbrowser. Een videoconsult is natuurlijk niet alleen geschikt voor de huisartsenpraktijk, maar voor alle zorgverleners die zorg op afstand willen aanbieden: fysiotherapeuten, diëtisten, wijkverpleging, specialisten en ga zo maar door.

Voordelen van het medisch videoconsult

Minder reistijd voor zorgverleners en patiënten is een groot voordeel van een beeldbellen in de zorg. Patiënten met een chronische aandoening, bijvoorbeeld COPD, zijn periodiek onderweg voor de controle bij de arts. Een controle via beeldbellen is onder andere voor deze groep patiënten ideaal. Ook de (huis)arts bespaart tijd indien een patiënt via het videoconsult kan worden geholpen.

Een ander pluspunt is dat een medisch videoconsult in principe onafhankelijk van tijd en plaats kan plaatsvinden. Hiermee kan de werkdruk van de arts over de dag verspreid worden en worden overvolle wachtkamers tijdens het inloopspreekuur voorkomen.

10 veilige videoconsult tools ontwikkeld voor de zorgsector

Geïnteresseerd in beeldbellen met patiënten? Om tijd te besparen hebben wij alvast 10 solide en vooral veilige videoconsult applicaties voor jou op een rijtje gezet. De selectie aanbieders van videobellen in deze lijst staan in willekeurige volgorde en voldoen aan de volgende criteria:

 • De beeldbelapplicatie is specifiek voor de zorg ontworpen.
 • De videoconsultapplicatie voldoet aan ISO27001 én NEN7510 normering.
 • De applicatie is AVG-compliant.
 • Koppeling met bestaande informatiesystemen (HIS en EDP, ECD) mogelijk.
 • Gericht op: huisartsenzorg, ziekenhuizen, huisartsenpraktijken.
 • Functioneert met een standaard internetverbinding: bandbreedte vanaf 50 Mbit/s.
 • Functioneert zowel op PC/laptop, tablet als smartphone.
 • Hoogst in google gerankt op zoekwoord videobellen zorg op 3 juni 2020

1. Clickdock

videoconsultatie in de zorg

Clickdock wordt aangeboden door CompuGroup Medical (CGM) Nederland en is onderdeel van hun eHealth zorgportaal met geïntegreerde modules (o.a. HIS, EPD) voor de hele zorgsector. De videoconsultapplicatie is direct klaar voor gebruik. Je hoeft niets te installeren of downloaden. Ook patiënten kunnen hun eigen EPD inzien. Kosten: € 12,95 per maand, maar het gebruik van de Clickdock module is tot 1 september kosteloos i.v.m. de corona pandemie.

Overige kenmerken:

 • Geïntegreerd in CGM zorgportaal; geen installatie van programma’s nodig.
 • Functioneert op de PC/laptop alleen met de Chrome internetbrowser.

Meer informatie

2. BeterDichtbij

mobiele app consult patiënten huisarts
Mobiele app voor consultatie van BeterDichtbij (bron)

BeterDichtbij is een initiatief van de zorgsector. Het omvat een beveiligd webplatform, waarvan het videoconsult een onderdeel is. De software is te koppelen aan HIS en EPD systemen. Tweefactorauthenticatie bij inloggen is mogelijk. Het platform heeft een berichtenfunctie en je kunt foto’s en labresultaten van patiënten ontvangen en versturen. Geschikt voor ziekenhuizen en huisartspraktijken. Kosten vanaf € 37,50 per maand.

Overige kenmerken:

 • Integratie met apotheek.nl en thuisarts.nl.
 • Geen groepsgesprek mogelijk.

Meer informatie

3. FaceTalk

beeldbellen met patiënten
Beeldbellen met patiënten via FaceTalk (bron)

FaceTalk is een online spreekkamer voor veilig beeldbellen. Kan losstaand worden gebruikt, maar ook geïntegreerd worden met het HiX zorgplatform en EPD. Er kunnen tot maximaal 12 deelnemers vanaf verschillende locaties aan een gesprek deelnemen. Ideaal als met familie van de patiënt of collega’s overlegd moet worden. Er gelden speciale tarieven voor grotere zorgorganisaties en een testaccount is mogelijk. Een persoonlijk abonnement kost € 35 per maand, dit is inclusief een gratis account voor de assistente en enkel voor 1 op 1 beeldbellen.

Overige kenmerken:

 • Diverse extra functionaliteiten, waaronder melding uitlooptijd, assistent planner, SMS alert.
 • Beeldscherm delen (voor tonen van bijv. röntgenfoto’s) is mogelijk.

Meer informatie

4. Zaurus

Vconsult met Zaurus
Beeldbellen met Zaurus (bron)

Beeldbellen met Zaurus kan met maximaal 40 deelnemers. De applicatie is gericht op de gehele zorgmarkt, van grote ziekenhuizen zoals het Radboudumc en het St Jansdal tot GGZ-organisaties en huisartsen. Deze videoconsultatiesoftware maakt onderdeel uit van de Zaurus digitale spreekkamer. Deze kan geïntegreerd worden met het een bestaand informatiesysteem (HIS en EPD). De spreekkamer heeft de beschikking over een digitale assistent (chat bot) die indien gewenst de arts en assistente werk uit handen kunnen nemen. Prijs op aanvraag.

Overige kenmerken:

 • Inloggen met tweefactorauthenticatie of pincode of vingerafdruk via webbrowser.
 • Beeldscherm delen (voor tonen van bijv. röntgenfoto’s) is mogelijk.
 • Platform beschikbaar als whitelabel.

Meer informatie

5. Beeldzorg – Mobiléa beeldbellen

Vconsult zorgsector
Vconsult via Beeldzorg (bron)

Deze software heeft verschillende modules die te koppelen zijn: ouderenzorg, gehandicaptenzorg en natuurlijk beeldbellen en spreekkamer voor huisartsen en revalidatiecentra. Het is mogelijk om tot 50 deelnemers in een gesprek toe te voegen. De app kan gekoppeld worden met een zorgcentrale naar keuze en is reeds gekoppeld met Nedap Ons en JouwOmgeving. De app aan de cliëntzijde is zeer simpel uitgevoerd, zodat ook digibeten ermee overweg kunnen. Prijs op aanvraag en een vrijblijvende demo is mogelijk.

Overige kenmerken:

 • Web-based, dus enkel een account aanmaken; inloggen met tweefactorauthenticatie.
 • Diverse extra functionaliteiten waaronder chat, vergroten van tekst voor slechtzienden en koppeling met apotheek.
 • Beeldscherm delen (voor tonen van bijv. recepten e.d.) is mogelijk.

Meer informatie

6. Karify

videoconsult huisarts
Videoconsultprogramma van Karify (bron)

Gericht op de geestelijke gezondheidszorg en geeft de beschikking over specifieke modules. Het beeldbellen is gekoppeld aan het eHealth platform van Karify en bij een slechte internetverbinding blijft de geluidsverbinding altijd functioneren. Karify maakt een log van de tijd en duur van de videogesprekken (handig voor declaratie). Vanaf € 29,95 per maand per medewerker kun je al van het Karify platform gebruikmaken. Voor het videobellen wordt 9 cent per minuut extra in rekening gebracht. 

Overige kenmerken:

 • Werkt via de webbrowser; geen installatie van programma’s nodig.
 • Geen groepsgesprekken mogelijk.

Meer informatie

7. MDO beeldbellen- Caresharing

Consultatie via de app
consultatie via de app met MDO (bron)

Beeldbellen met MDO werkt direct vanuit de internetbrowser. Er is geen account nodig en er hoeft niets geïnstalleerd te worden. Het is een eenvoudige losstaande module die eventueel geïntegreerd kan worden in het cBoards platform, waar met andere zorgprofessionals kan worden samengewerkt. Je kunt het beeldscherm en bestanden delen om bijvoorbeeld onderzoeksresultaten aan de patiënt te tonen, en er is een chat functie. Je kunt direct aan de slag, want de videobel module is gratis.

Overige kenmerken:

 • Werkt via de webbrowser van Chrome, Firefox en Chromium; Safari en Internet Explorer worden niet ondersteund.
 • Tot maximaal 75 deelnemers in een gesprek mogelijk (ook afhankelijk van de beschikbare internet-bandbreedte).
 • Zowel zorgverlener als patiënt kunnen een beeldgesprek beginnen.

Meer informatie

8. KPN zorgmessenger

videoconferentie in de zorg
Bron: Capterra

Het beeldbellen maakt onderdeel uit van het zeer uitgebreide E-Zorg KPN zorgmessenger platform met koppelingen naar bijvoorbeeld het apotheekinformatiesysteem. Je kunt hier een volledige administratie voeren. Inloggen met tweefactorauthenticatie en pincode voor mobiele apparatuur. Via beschikbare API’s zijn koppelingen te maken naar een EPD of HIS informatiesysteem. Prijs op aanvraag.

Overige kenmerken:

 • Vereist enige ICT-kennis voor het installeren van het E-Zorg platform.

Meer informatie

9. Gezond.nl

zorg op afstand
Mobiele app van Gezond.nl (Bron)

Dit is een eenvoudige beeldbel applicatie waarmee je direct aan de slag kunt. Gezond.nl is een initiatief van Arts en Zorg, speciaal gericht op de huisartsenpraktijk. Deze videobel applicatie is onderdeel van een zorgportaal waar ook afspraken, herhaalmedicatie en labuitslagen kunnen worden opgevraagd. Patiënten kunnen zelf via het patiëntenplatform een afspraak met de arts te maken. Prijs op aanvraag.

Overige kenmerken:

 • Nog geen koppeling met het HIS en EPD. Het platform is in ontwikkeling, dus in de toekomst is meer functionaliteit te verwachten.

Meer informatie

10. Advitronics

Zorg op afstand
(Bron)

Meetingroom is een videobel applicatie die als stand alone gebruikt kan worden, of als geïntegreerd onderdeel van het Advitronics communicatieplatform. Het is gericht op de huisartsenpraktijk en kan zowel op PC en laptop als op mobiele apparatuur gebruikt worden in de webbrowser. Er is geen download van apps nodig, ook niet voor de patiënt. Scherm delen, chat en groepsgesprekken tot maximaal 25 personen kan allemaal. De meetingroom is gratis tot 1 september 2020, daarna € 8 per maand voor de standalone beeldbel applicatie.

Overige kenmerken:

 • Men kan ook inbellen met de telefoon en aan het vConsult deelnemen.
 • Geen koppeling naar HIS of EPD.
 • Videoconsult kan worden opgenomen.
Wil je meer weten? Bekijk dan onze online catalogus met een uitgebreid aanbod aan software voor monitoring van patiënten op afstand.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.