Hoe maak je zelf een e-learning cursus, met name als je dat nog nooit hebt gedaan? Wij weten het antwoord. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit aanpakt, met onze tips en trucs. Je vindt hier ook een review van enkele van de beste learning management softwareoplossingen (LMS) waarmee je snel aan de slag kunt.

zelf e-learning maken

Iedereen heeft het tegenwoordig over e-learning en dat is niet voor niks. In onze wereld, waarin alles met elkaar verbonden is, kun je met digitale cursussen en lessen eenvoudig je boodschap overbrengen aan een breed publiek, waar dat zich ook bevindt.

Misschien wil jij als opleider een digitale cursus maken, als bedrijf een grote groep medewerkers trainen of als individu zelf een e-learning maken. Met e-learningsoftware is dat makkelijker dan je denkt.

Zelf een e-learning cursus maken

Een goed begin is het halve werk. Hier volgen wat tips voor het maken van een goede e-learning module.

1. Wat wil je bereiken en hoe kan e-learning daarbij helpen.

Voordat je begint met het schrijven van een e-learningcursus, moet het voor jezelf duidelijk zijn waarom je die cursus of lessen via een digitaal platform wilt geven. De reden daarvoor kan heel eenvoudig zijn: je doelgroep is bijvoorbeeld te groot om individueel te bereiken of de cursisten zijn over de hele wereld verspreid.

Behalve naar de praktische kant moet je ook naar de inhoud van de cursus kijken. Maak een lijst van de dingen die de cursisten geleerd moeten hebben na voltooiing van de cursus. Die lijst kun je als leidraad gebruiken bij het schrijven van de cursus zelf. Zo zorg je ervoor dat de inhoud aansluit bij de hoofdpunten die je wilt overbrengen.

2. Maak een doelgroepprofiel voor de e-learning cursus

Hoe goed ken je de doelgroep waarop deze cursus is gericht? ‘Medewerkers van bedrijf x’ of ‘leerlingen van 4 havo’ is niet genoeg. Je moet de groep uitgebreider specificeren.

Kijk naar de leeftijd, de culturele achtergrond, ervaringen en andere demografische factoren die kenmerkend zijn voor jouw doelgroep. Vraag je af welk format deze groep het prettigst vindt, met welke soorten technologie ze al vertrouwd zijn en welke leerstijl het beste past.

Op basis van deze informatie kun je een platform ontwerpen waarmee je doelgroep goed uit de voeten kan, dus houd deze erbij tijdens het schrijven.

3. Stel doelen voor je lessen

Naast de inhoud van je cursus moet je ook meetbare doelstellingen bedenken voor elk onderdeel ervan. Dit helpt je niet alleen om een cursus te maken die goed in elkaar steekt, maar hiermee kun je na afloop van de cursus ook evalueren hoe succesvol deze is geweest.

Bedenk bij het opstellen van de doelen wat je precies wilt bereiken. Wil je dat je leerlingen gemiddeld een bepaald cijfer halen voor de eindtoets? Wil je dat je medewerkers kunnen aantonen dat ze over specifieke vaardigheden beschikken? Of wil je dat je cursisten die thuisonderwijs volgen, de cursus op een bepaalde datum of tijd hebben voltooid? Denk goed na over wat succes betekent voor jouw specifieke cursus.

4. Maak een storyboard

Als je eenmaal hebt bepaald wat je doelstellingen zijn, wat je doelgroep is en welke hoofdonderwerpen aan bod moeten komen, kun je een storyboard gaan maken.

Dit storyboard is een schematisch overzicht van de cursus, met de belangrijkste onderwerpen die je wilt bespreken, in de juiste volgorde, de inhoud die je gaat maken en de benchmarks die je in de cursus wilt instellen.

Er zijn diverse tools voor het maken van e-learning waarmee je het storyboard direct kunt maken in het platform waarin je naderhand ook je cursus maakt.

5. Kies je technologie en ga schrijven!

De laatste stap is het kiezen van de technologie. Je kunt kiezen uit diverse LMS-applicaties (Learning Management Software), allemaal met verschillende functies en mogelijkheden, afhankelijk van wat jij nodig hebt.

Deze stap lijkt misschien lastig, zeker als je nog niet eerder met learning management software hebt gewerkt. Daarom hebben we alvast enkele van de meest gebruikte LMS-opties voor je op een rijtje gezet.

Welke software werkt goed voor het maken van een e-learning cursus?

Welke learning management software je kiest, hangt grotendeels af van wat je wilt bereiken. Sommige applicaties zijn geschikter voor bedrijven die hun medewerkers willen trainen, terwijl andere speciaal bedoeld zijn voor docenten. Er zijn er ook die in hogere mate kunnen worden aangepast en dus geschikt zijn voor cursussen die minder binnen het standaard stramien passen.

Hieronder vind je een overzicht van enkele van de platforms die het meest worden gebruikt. We hebben gekeken naar hun algemene beoordeling en gebruiksgemak, de beoordeling van de klantenservice en enkele van de belangrijkste functies en onderscheidende kenmerken.

Onderaan dit artikel vind je een beschrijving van de methodologie die we hebben gebruikt om deze lijst samen te stellen.*

Gratis LMS-tools om e-learnings te maken

1. TalentLMS

Beoordeling: 4,6

Gebruiksgemak: 4,6

Klantenservice: 4,5

Gratis versie: gratis versie voor maximaal 5 gebruikers, 10 cursussen

Prijs voor upgrades: $ 59 (rond de € 52) per maand voor maximaal 40 gebruikers en een onbeperkt aantal cursussen

e-learning maken met TalentLMS
Startscherm van TalentLMS (bron)

Over TalentLMS:

Meer dan 70.000 organisaties die elearning maken, gebruiken hiervoor TalentLMS. Het platform wordt in uiteenlopende sectoren gebruikt, van de luchtvaart tot de gezondheidszorg en het onderwijs.

Capterra-gebruikers zijn zeer te spreken over de flexibiliteit van het platform. Ze konden met slechts een paar klikken al aan de slag. Ze vinden dat de technologie goed samenwerkt met de meeste bestandsindelingen en multimedia (waaronder iFrame en SCORM).

Dit zijn enkele van de belangrijkste functies van TalentLMS:

 • Live online training voor gebruikers
 • 24/7 live klantenondersteuning
 • Cursussen volgen in eigen tempo
 • Toetsen of quizzen maken
 • Gamificatie en social learning
 • Beheer van certificaten

Meer informatie

2. CANVAS

Beoordeling: 4,5

Gebruiksgemak: 4,3

Klantenservice: 4,3

Gratis versie: gratis account

Prijs voor upgrades: n.v.t.

Dashboard van Canvas
Dashboard van gratis CANVAS-account (bron)

Over CANVAS:

Docenten (inclusief universitair docenten) kennen CANVAS misschien al. Deze learning management software wordt door scholen en het hoger onderwijs wereldwijd veel gebruikt om e-learning cursussen te maken.

CANVAS is een onderdeel van het moederbedrijf Instructure. Het biedt ook wat functionaliteit voor training van medewerkers, maar is in de eerste plaats op docenten en leerlingen/studenten gericht. Het platform beschikt over een portal voor ouders, waarmee de ouders hun kinderen kunnen helpen bij het leren. Ook zijn er functies voor curriculumbeheer, voor gebruikers in het hoger onderwijs.

Andere functies van CANVAS zijn:

 • Bijhouden van aanwezigheid
 • Voortgangsrapporten
 • Planning van lessen
 • Rapportkaarten
 • Curvescores
 • Videoconferenties
 • Ingebouwde authoring-functie voor cursussen

Meer informatie

3. Moodle

Beoordeling: 4,2

Gebruiksgemak: 4

Klantenservice: 4

Gratis versie: Moodle downloads en MoodleCloud (maximaal 50 gebruikers)

Prijs voor upgrades: aprox. € 50 per jaar voor een Starter-abonnement

cursusoverzicht van Moodle
Cursusoverzichtspagina van Moodle (bron)

Over Moodle:

Het open-source LMS van Moodle staat bekend als een van de meest aanpasbare programma’s om zelf e-learning te maken. Je kunt binnen het platform je eigen ruimte ontwerpen, waar je verschillende thema’s, functies en instellingen kunt gebruiken om de cursus helemaal te maken zoals jij en je doelgroep dat willen.

Moodle kan goed worden geïntegreerd met verschillende andere bekende softwareplatforms die je waarschijnlijk al gebruikt, zoals Google Apps, NextCloud en Microsoft Office 365. Het biedt ook ingebouwde functionaliteit voor diepgaande analytics om een beter inzicht te krijgen in de prestaties van gebruikers.

Daarnaast biedt Moodle functies voor het volgende:

 • Blended learning
 • Mobiel leren
 • Videoconferenties
 • Asynchroon leren
 • SCORM compliance
 • Gamificatie

Meer informatie

Gratis software voor het maken van e-learning cursussen

4. iSpring Suite

Beoordeling: 4,7

Gebruiksgemak: 4,6

Klantenservice: 4,9

Gratis versie: gratis proefversie voor 14 dagen

Prijs voor upgrades: iSpring Suite kost vanaf $ 770 (rond de € 678) per gebruiker, jaarlijks betaald.

online interactieve cursus
Interactieve e-learning van iSpring Suite (bron)

Over iSpring Suite:

iSpring Suite is een e-learning toolkit die compatibel is met veel LMS-platforms (inclusief die hierboven). Opleiders en trainers kunnen met de interface van iSpring functies maken die hun doelgroep helpen bij het leren, van gesimuleerde dialogen tot trainingsvideo’s en interactieve quizzen.

Volgens Capterra-gebruikers heb je niet veel training nodig om iSpring te gebruiken. Er zijn echter ook online webinars en live online trainingssessies voor mensen die dat willen. Daarnaast bieden ze 24/7 klantenondersteuning voor gebruikers en ze zeggen dat 83% van alle zaken die bij het ondersteuningsteam binnenkomen, binnen 24 uur is opgelost.

Dit zijn enkele functies van iSpring:

 • Interactieve content
 • Toetsen of quizzen maken
 • Beheer van sjablonen
 • Conversie van PowerPoints
 • Cursussen volgen in eigen tempo
 • Videobeheer

Meer informatie

5. Google Classroom

Beoordeling: 4,6

Gebruiksgemak: 4,5

Klantenservice: 4,5

Gratis versie: Google Classroom blijft gratis voor opleiders.

Prijs voor upgrades: Google heeft op dit moment een aanbieding van $ 24 (normaal $ 48) per gebruiker, per jaar voor de Enterprise-editie. Deze aanbieding is geldig to 31 juli 2020.

Google Classroom interface
Interface van Google Classroom 101 (bron)

Over Google Classroom:

Als je voor een organisatie werkt waar Google Suite al wordt gebruikt voor zaken als e-mail of documentbeheer, is Google Classroom zeker het overwegen waard. Google Classroom is bedoeld om docenten en cursisten te helpen samen te werken, ongeacht waar ze zich bevinden of welk apparaat ze gebruiken.

Google Classroom is met name gericht op het stroomlijnen van de beheertaken die lastig kunnen zijn bij elearning. Opleiders kunnen binnen het platform feedback geven aan studenten. Dat vermindert de communicatieproblemen die vaak spelen bij digitaal onderwijs.

Hier zijn enkele andere belangrijke functies van Google Classroom:

 • Cursussen publiceren
 • Toetsen of quizzen maken
 • Feedback en opmerkingen binnen documenten
 • Live samenwerken aan documenten
 • Vergrendelde quizmodus
 • Gebruikersbeheer

Opmerking: Google Classroom is de laatste tijd overspoeld met slechte reviews in de iOS App Store door scholieren die hopen dat de app door de lage rating uit de Store wordt verwijderd.

Wil je meer weten? Bekijk dan onze online catalogus met een uitgebreid aanbod aan leermanagementsystemen.

*Methodologie:

 • We hebben eerst de lijsten met learning management systemen en software voor het maken van cursussen op Capterra bekeken. Dat leverde een lijst op van respectievelijk 701 en 157 applicaties. Dit onderzoek werd uitgevoerd op 16 maart 2020.
 • Uit die lijst hebben we de producten gefilterd met een algemene beoordeling van 4/5 sterren. Zo bleven er 374 learning management systemen en 93 authoring-tools voor cursussen over.
 • Omdat veel opleiders tijdens de coronalockdown geen toegang hebben tot face to face IT-ondersteuning, hebben we de gebruikersreviews onderzocht en nieuwe criteria opgesteld, waarbij de tools ten minste een beoordeling van 3/5 moesten hebben voor gebruiksgemak en klantenservice.
 • Bovendien moesten de platforms een gratis versie hebben (een freemium model of een gratis proefversie), zodat bedrijven de kosten kunnen beperken tijdens de uitdagingen van de huidige pandemie.