De 5 beste alternatieven voor Slack voor online samenwerken

Gepubliceerd op 16-4-2020 door Pritam Tamang en Quirine Storm van Leeuwen

online samenwerken

Ontdek de beste software voor online samenwerken waarmee teams sneller kunnen communiceren, bestanden veilig kunnen delen en effectiever kunnen samenwerken.

Tegenwoordig draait projectmanagement niet meer alleen om het bijhouden van taken en mijlpalen, maar ook om samenwerking binnen teams, zoals het delen van bestanden via online werkruimtes, het organiseren van online vergaderingen met videoconferencing of het verbinden van externe teams via realtime chatkanalen.

De vraag naar samenwerkingstools is meer dan verdubbeld, van 22% in 2014 tot 61% in 2018. Sinds de thuiswerksituatie waar we ons nu in bevinden vanwege Covid-19 is dit percentage nog veel hoger. Als het gaat om teamsamenwerking en -communicatie, is Slack een van de populairste producten op de markt.

Naast de te verwachten functies is het met name de sociale-netwerkachtige benadering van gebruikers die velen aanspreekt. Bovendien kan de tool worden geïntegreerd met oplossingen van derden, waardoor teams veel meer met de software kunnen doen, zoals peilingen en enquêtes houden op Slack-kanalen of e-mails rechtstreeks posten in een nieuwsfeed.

Maar ondanks al die populariteit is Slack misschien toch niet de juiste online samenwerkingstool voor jouw bedrijf. Als samenwerking voor jou bijvoorbeeld inhoudt werken op online whiteboards om over ideeën te brainstormen, zijn er andere tools die daar beter geschikt voor zijn.

Om je te helpen een geschikt alternatief voor Slack te vinden, hebben we de tools in het overzicht van samenwerkingssoftware van Capterra geanalyseerd en de lijst teruggebracht tot de vijf beste alternatieven.

Selectiecriteria voor de 5 beste Slack-alternatieven

Om in onze selectie te komen, moesten producten aan de volgende criteria voldoen:

 • Vergelijkbare prijzen: De producten mogen maximaal $ 10 per gebruiker kosten.
 • Kernfuncties: De producten moeten kernfuncties voor samenwerking bieden zoals chatten, delen van bestanden en werkruimtes.
 • Minimaal 20 gebruikersreviews op de site van Capterra (gepubliceerd de afgelopen twee jaar): De producten moeten ten minste 20 recente reviews op Capterra hebben, waardoor de plus- en minpunten van elk alternatief het beste naar voren komen vanuit het gezichtspunt van echte gebruikers.
 • Hoge score voor “Gebruiksgemak”: De producten moeten op Capterra een gemiddelde score hebben van 4,6 op een schaal van 5.
 • Hoge score voor “Functies en mogelijkheden”: De producten moeten op Capterra een score hebben van minimaal 4,5 van 5 sterren.

(Producten staan in alfabetische volgorde.)

De 5 beste alternatieven voor Slack voor online samenwerken

1. Blizz: Videoconferencingtool voor teamvergaderingen

Reviews: 39
Gebruiksgemak: 4,7
Functies en mogelijkheden: 4,7

Blizz is een cloudoplossing met functies als het delen van schermen, VoIP-bellen, videoconferencing en teamchatten. Gebruikers kunnen uitnodigingen plannen en verzenden voor online vergaderingen, presentaties streamen, bestanden delen en chatten tijdens live vergaderingen, en enquêtes rondsturen na afloop van een vergadering.

Blizz is ideaal voor teams die zich op verschillende locaties wereldwijd bevinden omdat ze snel een online vergadering kunnen houden om projecten te bespreken, trainingssessies te houden en ideeën uit te wisselen.

Pluspunten

 • Capterra-reviewers melden dat de installatie snel gaat en dat de interface handig in gebruik is.
 • Gebruikers geven aan dat de tool video’s van hoge resolutie ondersteunt en audio-opnamen met hoogwaardige kwaliteit vastlegt.

Minpunten

 • Sommige gebruikers zouden graag verbeteringen in de mobiele app willen zien, zoals de camera die automatisch zou moeten worden geactiveerd wanneer er opnieuw verbinding wordt gemaakt met een videogesprek.
 • Ook al wordt de ondersteuning van video’s van hoge resolutie gewaardeerd, gebruikers melden ook dat de software een snelle internetverbinding nodig heeft om vertragingen tijdens videogesprekken te voorkomen.

Prijsinformatie van Blizz

Blizz heeft één gratis versie en drie betaalde abonnementsopties: Core, Crew en Company. De abonnementen beginnen vanaf € 6 per maand, voor 10 deelnemers.

online samenwerken gratis
Een videoconferentie starten in Blizz (Bron)

2. G Suite: Samenwerkingssuite voor documentbeheer

G-suite alternatief op slack

Reviews: 9.478
 Gebruikersgemak: 4,6
 Functies en mogelijkheden: 4,6

G Suite, ook wel bekend als Google Apps for Businesses, is een cloudsuite met de samenwerkingstools Meet, Chat, Docs, Slides, Gmail, Sheets en Drive. Met deze tools kunnen teams samenwerken aan documenten, bestanden delen, chatten, enzovoort.

Als concurrent van Slack onderscheidt G Suite zich met name door de mogelijkheden van het samenwerken aan documenten. Teams kunnen in realtime documenten maken en bewerken en daarvan verschillende versies opslaan in Drive.

Pluspunten

 • Capterra-reviewers vinden de tool gemakkelijk en intuïtief in gebruik.
 • Gebruikers melden dat de mogelijkheid om documenten offline te bewerken en ze naderhand te synchroniseren een handige functie is.

Minpunten

 • Gebruikers zouden graag betere opmaakoptie zien zoals de mogelijkheid om verschillende stijlen toe te passen en de lay-out van documenten te wijzigen.
 • Sommige gebruikers zouden willen dat het delen van bestanden eenvoudiger zou gaan, zoals het automatisch toevoegen aan hun Drive van een map die met hen wordt gedeeld.

Prijsinformatie G-suite

G Suite heeft drie abonnementsopties: Basic, Business en Enterprise. Basic begint vanaf € 4,68 per gebruiker per maand.

online samenwerking
Toegang tot samenwerkingsapps in G Suite (bron)

3. Miro: Online whiteboardtool voor brainstormsessies

Reviews: 190
Gebruiksgemak: 4,7
Functies en mogelijkheden: 4,7

Miro is een cloudoplossing bedoeld voor visuele samenwerking. De tool biedt sjablonen voor online whiteboards, delen van schermen en video’s, chatten en opmerkingen plaatsen. Gebruikers kunnen ontwerpen maken en delen, procesworkflows visualiseren en mindmaps maken.

De waarde van Miro schuilt in de whiteboardfunctionaliteit waarmee teams, zoals UI/UX-ontwerpers of productontwikkelingsteams, ideeën kunnen bespreken en plannen kunnen delen op een gemeenschappelijk platform.

Pluspunten

 • Capterra-reviewers waarderen de whiteboardfunctionaliteit, die volgens hen voor meerdere doeleinden geschikt is, zoals het plannen van projecten, het ontwerpen van sprints en het beoordelen van wireframes.
 • Ze zijn positief over het supportteam, dat snel reageert op vragen en met snelle oplossingen komt.

Minpunten

 • Gebruikers melden dat het de nodige tijd vergt om te begrijpen hoe de sjablonen werken en om met het whiteboard visuele ideeën vorm te geven.
 • Gebruikers zouden graag een betere video- en audiokwaliteit willen hebben voor online vergaderingen.

Prijsinformatie Miro

Miro heeft een gratis versie en twee betaalde abonnementen: Team en Company. Beginprijs voor de abonnementen bedraagt $ 10 (rond de € 9,20) per gebruiker, per maand, jaarlijks te voldoen.

whiteboard samenwerken
Miro whiteboard (bron)

4. Samepage: Gecentraliseerde tool voor projectsamenwerking

Reviews: 775
Gebruiksgemak: 4,7
Functies en mogelijkheden: 4,6

Samepage is een cloudoplossing voor samenwerking met werkruimtes voor teams, chatten, bewerken van documenten, videoconferencing, teamkalenders, delen van bestanden en taakbeheer.

Samepage lijkt op Slack wat betreft communicatiefuncties zoals gedeelde activiteitenfeeds en chatten. Het verschil is dat Samepage extra functies voor projectmanagement te bieden heeft, zoals het bijhouden van mijlpalen en taakbeheer met Kanban-dashboards.

Pluspunten

 • Capterra-reviewers zijn te spreken over de samenwerkingsfuncties van de tool zoals instant chatten, delen van bestanden en bewerken van documenten.
 • Gebruikers bevalt de drag-and-drop interface.

 Minpunten

 • Reviewers zouden graag verbeteringen in de mobiele Android-app zien, zoals betere navigatiemogelijkheden.
 • Gebruikers zouden graag een geconsolideerde hoofdagenda zien waarmee ze in een oogopslag taken voor verschillende teams kunnen bekijken.

Prijsinformatie Samepage

Samepage heeft een gratis versie en twee abonnementen: Starter en Pro. Beginprijs voor de abonnementen bedraagt $ 7,50 (rond de €6,90) per gebruiker, per maand, jaarlijks te voldoen.

Online samenwerkingstool
Samepage interface (bron)

5. talkspirit: Sociale communicatietool voor teamproductiviteit

 

Reviews: 65
Gebruiksgemak: 4,8
 Functies en mogelijkheden: 4,6

Talkspirit is een cloudtool met discussieborden, videoconferencing, chatten, delen van bestanden, activiteitenfeeds en tagging van social media. Gebruikers kunnen individueel met elkaar of met meerdere teamleden chatten, projectdocumenten delen, kanalen voor groepchats maken en informatie en aankondigingen delen in de vorm van nieuwsfeeds, net zoals bij sociale netwerken.

Talkspirit lijkt sterk op Slack wat betreft ontwerp en toepasbaarheid. De voornaamste waarde van de oplossing betreft de functies voor teamchats.

 Pluspunten

 • Capterra-reviewers melden dat de tool een makkelijke en intuïtieve interface heeft waarmee nieuwe gebruikers al snel overweg kunnen.
 • Gebruikers waarderen het feit dat de tool flexibele ‘white-labeling’-opties biedt om de software aan te passen met de kleuren en het logo van hun eigen huisstijl.

Minpunten

 • Sommige gebruikers geven aan dat er meer plug-ins van derden en integratie van chatbots nodig zijn.
 • Gebruikers zouden graag meer controle willen hebben over de meldingsfunctie zodat ze niet worden overspoeld met taakupdates.

Prijsinformatie Talkspirit

Talkspirit biedt een gratis proefversie an van 30 dagen en heeft één abonnement voor € 4 per gebruiker per maand bij maandelijkse facturering, en € 3 per gebruiker, per maand bij jaarlijkse facturering.

team samenwerking
Opmerkingen bekijken in talkspirit (Bron

De volgende stappen voor het selecteren van de juiste samenwerkingstool

Als samenwerkingstool biedt Slack een hoop functies, maar dat zijn er wellicht meer dan bepaalde organisaties ooit nodig zullen hebben.

Volg bij het beoordelen van Slack-alternatieven, ook die niet bij de vijf hierboven horen, deze stappen om tot een geschikte keuze te komen:

 • Houd rekening met je budget: Bepaal een maximum budget om je lijst te beperken tot oplossingen die je je kunt veroorloven.
 • Maak een lijst met vereiste functies: Stel een lijst samen met belangrijke functies die je bedrijf nodig heeft voor teamsamenwerking. Daarmee beperk je de lijst tot producten die zowel aan je budget als aan je vereisten voldoen.

 

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteur

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.

Als Content Analist bij Capterra belicht Quirine de technologische mogelijkheden voor verbetering in het MKB. Ze focust zich op digitalisering, software en technologische trends.