Stap voor stap een webinar maken – ontdek 5 goede webinar tools

Gepubliceerd op 9-4-2020 door Quirine Storm van Leeuwen

Tijdens de coronacrisis zit heel Nederland een stuk meer binnen. Iedereen werkt zoveel mogelijk online en veel winkels en bedrijven zijn tijdelijk gesloten. Juist nu heb je als ondernemer manieren nodig om het contact met je klanten te onderhouden. Dit kan op een originele manier: door een webinar te maken. Zo sta je direct met je publiek in contact, alsof je persoonlijk aanwezig bent. Webinar software maakt het ook voor de beginnende webcaster eenvoudig om met webinars te starten.

webinar maken

Webinar? Wat is het en wat kan ik ermee?

Een webinar is jouw eigen interactieve online tv-programma: een seminar op internet. Steeds meer ondernemingen ontdekken het en maken er gebruik van. Je kunt jouw klanten op een interactieve wijze bij de producten en/of diensten van jouw onderneming betrekken. De klant hoeft er de deur niet voor uit en jij in principe ook niet. Dat is op dit moment een groot pluspunt.

Verschillende soorten webinars

In grote lijnen zijn er drie sectoren waarvoor je een webinar kunt inzetten:

 1. Externe communicatie met bijvoorbeeld een tv-programma waar klanten, deskundigen en autoriteiten worden geïnterviewd. Het is ook een uitstekende tool voor marketing om bijvoorbeeld bestaande of nieuwe producten en diensten bij bestaande en potentiële klanten onder de aandacht te brengen en customer engagement te verbeteren.
 2. Trainingen en cursussen: van zowel eigen medewerkers als klanten of leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan een gebruikers- of onderhoudstraining van de apparatuur die de klant heeft aangeschaft of aan wil schaffen. Of aan een webinar om je pesoneel te motiveren in moeilijke tijden.
 3. Interne communicatie voor bijvoorbeeld vergaderingen of een instructie over nieuwe software die in gebruik wordt genomen. Zeker handig als het bedrijf op meerdere locaties vestigingen heeft.

Voordelen van een webinar

Een van de grootste voordelen is het direct in contact staan met de doelgroep: je communiceert van persoon tot persoon. Via een chat hebben deelnemers direct contact met elkaar en de presentator/trice. Bijna alle platformen bieden de mogelijkheid tot het houden van een kleine enquête tijdens de uitzending. Zo blijf je de deelnemers bij de presentatie betrekken. Enthousiaste deelnemers leid je met een embedded link direct naar jouw conversiepagina om zich bijvoorbeeld te registreren. Enkele andere voordelen zijn:

 • Het opnemen en achteraf beschikbaar stellen van het webinar aan derden. Dit kan bijvoorbeeld ook door het webinar op sociale media te delen.
 • Het automatisch verzamelen van statistische gegevens over het webinar: zo leer je jouw klanten nóg beter kennen.
 • Branding via webinar. Jouw eigen logo in beeld heeft een professionele uitstraling.
 • Niet onbelangrijk: zowel de onderneming als de klant bespaart reistijd en reiskosten. Geen gedoe met files en laatkomers. Iedereen kan het webinar volgen waar hij of zij dat maar wil; thuis, op kantoor, in het park en ga zo maar door.

OK, maar hoe maak ik een webinar?

Om een succesvolle webinar te maken begin je met een goede oriëntatie. Verlies daarbij niet uit het oog dat je zeer waarschijnlijk meerdere live uitzendingen zult gaan maken. Bij de voorbereiding van het webinar moet je de volgende vragen niet uit het oog verliezen:

 • Welke doelgroep wil je bereiken en wat is de boodschap die je wilt overbrengen? Wat is hier de optimale lengte voor?
 • Wat is de toegevoegde waarde voor de klant? Bedenk waar jouw klanten mogelijk problemen mee hebben en hoe een webinar daarbij kan helpen.
 • Als je meerdere webinars wil verzorgen, moet er genoeg interessante content beschikbaar zijn. Maak hier van tevoren een goede inschatting van.
 • Hoe ga je aan de slag met de reacties van je klanten op een eerste webinar?

Het minimum aan hardware dat je nodig hebt is een laptop met goede grafische prestaties en een HD-camera. Verder is natuurlijk een snelle internetverbinding een eerste vereiste voor een live HD-streaming, want je wilt geen vertragingen in de uitzending. Het kan al met een zeer beperkt budget. Als je het onder de knie hebt, kun je gaan opschalen.

Je webinar aankondigen en deelnemers uitnodigen

Logischerwijs moet je je klanten laten weten dat jouw onderneming webinars verzorgt. Juist nu kun je je daarmee echt onderscheiden van de concurrentie. Gebruik dus alle communicatiekanalen: e-mail, sociale media, een boodschap op de bedrijfscorrespondentie enz.

Jouw webinar maken met een van deze vijf webinar tools

Er zijn vele platformen voor het maken van webinars en de meesten hebben standaard de volgende functionaliteiten:

 • Bevestigings- en herinneringse-mails aan de webinardeelnemers.
 • Chat- en surveymogelijkheden gedurende de live webinar.
 • Delen van scherm voor bijvoorbeeld inscreen demonstratie van software of PowerPoint-presentaties
 • Verzameling van statistieken betreffende webinars.

Wij hebben voor jou alvast een selectie van vijf uitstekende webinar tools gemaakt. De eerste tool is van Nederlandse maak en de andere 4 tools zijn de top 4 beste webinar tools op Capterra, met 5 sterren en meer dan 85 geverifieerde klantbeoordelingen. Voor alle vijf platformen geldt dat zij vanuit de cloud opereren en er geen ingewikkelde installaties aan te pas komen.

WebinarGeek

WebinarGeek wordt door gebruikers aangeprezen als een simpele gebruiksvriendelijke software. Het is een Nederlands platform, dus dat is makkelijk als je hulp nodig hebt. Een klein nadeel van dit platform is dat deelnemers via de smartphone niet altijd de getoonde sheets duidelijk kunnen lezen. Het kleinste pakket kost €12,00 per maand bij maandelijkse facturatie en biedt:

 • een proefversie waarmee je het platform 2 weken gratis kunt uitproberen
 • maximaal 25 deelnemers per webinar
 • mogelijkheid van een co-presentator (2de host) die vanaf een andere locatie kan inloggen

Livestorm

Dit platform heeft een gratis versie die alle functionaliteiten die de betaalde versies ook hebben, maar dan voor slechts een beperkt aantal deelnemers. Wellicht een goede keus om ervaring op te doen. De werking van het platform is gemakkelijk onder de knie te krijgen en je kunt rekenen op een zeer goede en vlotte ondersteuning. Webinars worden opgenomen met een lagere beeldkwaliteit, maar daar wordt inmiddels aan gewerkt. De goedkoopste betaalde versie voor webinars kost € 99,00 per maand en biedt:

 • maximum 100 deelnemers en 4 uur per webinar
 • integratie van statistische data van de webinars in platformen waaronder Mailchimp en Hubspot
 • Gedurende de coronacrisis biedt dit platform een gratis virtuele meeting room voor ongelimiteerde vergaderingen met maximaal 8 personen (normaal € 35,00 per maand). Zo kun je gemakkelijk virtueel vergaderen.

Livewebinar

Livewebinar biedt een zeer complete gratis versie voor webinars tot vijf deelnemers en is daarmee een goed alternatief voor beginnende webcasters. Het speciale van dit platform is dat het modulair opgebouwd kan worden. Met behulp van 1.000 verschillende instellingen kan het programma geheel naar eigen wens worden aangepast. De betaalde versie heb je al vanaf US$ 14,99 per maand en biedt:

 • maximaal 100 of meer deelnemers per webinar
 • in screen projectie van YouYube of Vimeo video’s
 • integratie van statistische data van de webinars in platformen waaronder Mailchimp en Hubspot
 • API beschikbaar voor integratie met bestaande systemen binnen de onderneming (bijvoorbeeld CRM)

BigMarker

Dit platform biedt een proefversie, maar deze is enkel 7 dagen geldig. BigMarker wordt geroemd voor de vele functionaliteiten en de zeer brede integratie van de webinar software met zeer vele marketingfuncties. Het “neusje van de zalm” voor marketeers. BigMarker is in het Nederlands vertaald, maar daar heeft men soms een “steekje laten vallen”. Je kunt aan de slag vanaf US$ 79,00 per maand, bij maandelijkse facturatie. Deze goedkoopste versie biedt:

 • maximaal 100 deelnemers per webinar
 • een keur van functionaliteiten als pop-up offertes, API toegang en nog veel meer
 • voortreffelijke integratie van statistische data van de webinars in vele platformen, waaronder Mailchimp en Hubspot.

Demio

Demio biedt de nieuwkomer een 14-daagse gratis proefperiode. Het is een zeer gebruikersvriendelijk platform met een goede klantenservice. De prijs is, in vergelijking met andere aanbieders, wellicht aan de hoge kant gezien het vrij beperkte aantal aangeboden functionaliteiten. De integratie met Zapier maakt dit echter goed. Je begin op dit platform vanaf US$ 49,00 per maand en het biedt:

 • maximaal 50 deelnemers per webinar,
 • beperkte functionaliteiten, maar uit te breiden met integratie van Zapier 

Analyseer de resultaten

Je ziet dat alle pakketten voor een beginner genoeg functionaliteiten bieden om ervaring op te doen met de webinars. Maak na je eerste ervaring(en) een analyse van de resultaten en de reacties van je klanten bepaal of het webinar inderdaad de gewenste resultaten heeft opgeleverd. Heb je de smaak te pakken, dan kun je altijd upgraden met een van de tools die hierboven of uit deze lijst met meer webinar tools.

Heb je een webinar tool gebruikt? Deel dan je ervaring met andere zakelijke gebruikers en schrijf een review op Capterra, de meest uitgebreide digitale softwaregids van Nederland.

 

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.