Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 31-3-2020

Dankzij open source LMS-systemen kunnen organisaties over de hele wereld op afstand gepersonaliseerde trainingen aanbieden aan hun personeel, partners en klanten. Hieronder staan de vier als beste beoordeelde e-learningplatforms voor het mkb in Nederland.

De beste open source LMS-software

LMS-systemen (learning management systems) helpen bedrijven en onderwijsinstellingen bij het maken, onderhouden en beheren van hun e-learning programma's. Met een open source oplossing kunnen organisaties de broncode bekijken, aanpassen en verbeteren op basis van hun unieke bedrijfsbehoeften. Voor kleine bedrijven kan dit ook financieel aantrekkelijker zijn, omdat open source-tools vaak gratis zijn.

Wat is een learning management-systeem en hoe kunnen mkb-bedrijven dit gebruiken om hun medewerkers te trainen?

Veel van de platforms voor online leren die tegenwoordig beschikbaar zijn voor het mkb, vallen onder de noemer van learning management-systemen (LMS). Ze zijn geschikt voor interne bedrijfstrainingen en om personeel verder te ontwikkelen. Met deze softwaretools kun je de merkbekendheid vergroten, compliancetraining aanbieden, introductie- en onboardingcursussen geven of medewerkers beoordelen. Dit en meer wordt mogelijk gemaakt door belangrijke e-learningfuncties zoals:

 • Overal en altijd externe toegang tot online content.
 • Cursussen maken zonder te programmeren, met sjablonen en drag-and-drop editors.
 • Leertrajecten opstellen, mijlpalen en benchmarks selecteren en automatisch de voortgang bijhouden.
 • Tools voor samenwerking, zoals forums, enquêtes, feedback en chat.
 • Online toetsen en quizzen ontwerpen en gamificatie gebruiken.
 • Certificering, rapporten en analytics.

Door de groeiende behoefte aan flexibele en toegankelijke leermogelijkheden is er een grote vraag naar online learning platforms in Nederland. Mkb-bedrijven in Nederland die niet de financiële middelen hebben voor een vooraanstaand leerplatform, kunnen wel een opensource LMS-systeem gebruiken en zelfs een eigen, aangepast platform ontwerpen.

In dit artikel vind je een beoordeling van de vier populairste learning management systemen op Capterra Nederland, in alfabetische volgorde. Voor deze shortlist hebben we gekeken naar opensource LMS-software die beschikbaar is voor mkb-bedrijven in Nederland, die met minimaal 4,5 van de 5 sterren is beoordeeld en die ingebouwde functies heeft om cursussen te volgen en te beheren. De volledige methodologie vind je onderaan.

1.

Overzicht van cursussen, gesprekken en toewijzingen in open source LMS-tool CANVAS
Mobiel dashboard in CANVAS [bron: ]

Algemene beoordeling: 4,5 / 5
Gebruiksgemak: 4,4 / 5
Klantenservice: 4,3 / 5
Functies: 4,4 / 5
Waar voor je geld: 4,5 / 5

CANVAS is een learning management systeem dat vanuit de cloud werkt. Het is gericht op instellingen voor hoger onderwijs. Opleiders en instellingen die online trainingen aanbieden, kunnen dit open source LMS gratis gebruiken om op afstand opdrachten te maken, te bewerken en te publiceren. Enkele van de meest relevante functies voor bedrijfstrainingen zijn:

 • Mobiele apps voor externe toegang tot portals voor cursisten, waar cursisten trainingen, gesprekken en toewijzingen kunnen bekijken
 • Pushmeldingen, waarmee zowel cursisten als managers op de hoogte worden gehouden
 • Dashboards met gegevens over aanwezigheid, cijfers, deelname en interactie
 • Opties voor het plannen van lessen en de verwerking van online betalingen
 • Tools voor videovergaderingen, scores en het bijhouden van de voortgang
 • Drag-and-drop interface en een ingebouwde content library voor het schrijven van cursussen

CANVAS is gratis voor trainers die zich aanmelden voor een docentenaccount. Opleiders kunnen in het LMS schriftelijke toewijzingen maken, scores voor cursisten personaliseren en videovergaderingen houden. Ze kunnen hun cursussen ook beschikbaar maken in de mobiele app. De opslagruimte is echter beperkt tot 500 MB per cursus. Met een upgrade naar de betaalde versie krijg je er exclusieve functies bij, zoals de mogelijkheid om te chatten, klantenondersteuning via tickets, naamafroeping en een onbeperkte opslagruimte. Voor geïnteresseerde gebruikers is er ook een on-demand gratis demo om de volledige versie van CANVAS uit te proberen.

2.  

Overzicht van cursussen in LMS CYPHER Learning)
Activiteitendashboard in CYPHER Learning [bron: ]

Algemene beoordeling: 4,5 / 5
Gebruiksgemak: 4,2 / 5
Klantenservice: 4,3 / 5
Functies: 4,4 / 5
Waar voor je geld: 4,4 / 5

CYPHER Learning is een LMS-tool die speciaal is ontworpen voor online opleiders en makers van content. Je kunt hiermee aantrekkelijke, gepersonaliseerde leerervaringen maken voor cursisten. Via de webgebaseerde en mobiele versies van dit platform hebben gebruikers toegang tot het volgende:

 • Metrics, kleurgecodeerde scores en andere visuele hulpmiddelen die cursusaanbieders kunnen gebruiken om de prestaties te beoordelen
 • Integratieopties met een groot aantal mogelijkheden voor documentopslag, vergaderingen en detectie van overeenkomsten
 • Analyses voor bekeken lessen, voortgang, voltooiing en het inleveren van opdrachten
 • Leaderboards, beloningen en gamificatie-elementen
 • Tools om cursussen te schrijven met aangepaste lettertypen, afbeeldingen, kleuren, lay-outs enzovoort

CYPHER Learning heeft verschillende prijsmodellen voor verschillende soorten organisaties (academisch of commercieel). Voor sommige scholen zijn er gratis versies beschikbaar, terwijl er voor de meeste grote organisaties betaalde abonnementen zijn. Cypher Learning biedt in de eerste plaats een cloudplatform, maar voor grote bedrijven zijn er broncodelicenties beschikbaar. Voor uitgebreide prijsinformatie kun je een offerte aanvragen. 

3.

Cursus- en toetscatalogus in open source Forma LMS
eLearning-menu van Forma LMS [bron: ]

Algemene beoordeling: 4,5 / 5
Gebruiksgemak: 4,5 / 5
Klantenservice: 4,6 / 5
Functies: 4,5 / 5
Waar voor je geld: 4,6 / 5

Forma LMS is een webgebaseerde open source LMS-applicatie die specifiek gericht is op bedrijfstrainingen. Met deze oplossing, die in steeds meer talen beschikbaar komt, kunnen mkb-bedrijven in Nederland interne bedrijfstrainingen bieden, een eigen kennisbank opbouwen of zelfs een eigen cloud- of on-premise leerplatform maken. De oplossing biedt een groot aantal tools, waarbij met name de volgende functies interessant zijn:

 • Ondersteuning voor elementen zoals HTML-pagina's, SCORM-multimedia (Sharable Content Object Reference Model) en ingesloten video's bij het schrijven van cursussen
 • Organogrammen, gebruikersgroepen, instellingen op basis van rollen en speciale bevoegdheden
 • Voortgang bijhouden op een manier die geschikt is voor SCORM-media
 • Mobiel leren vanaf elk apparaat met een internetverbinding
 • Aanpasbare PDF-certificaten die automatisch worden gegenereerd
 • eCommerce-functies voor commerciële cursussen
 • Meldingen voor de aanmelding, voortgang en voltooiing van cursussen
 • Integratie met systemen voor videovergaderingen

Forma LMS is een geheel gratis open source LMS-systeem. Doordat het open source is, kunnen mensgerichte organisaties interne trainingen over uiteenlopende onderwerpen aanbieden aan diverse doelgroepen.

4.

Een actie of een resource toevoegen in Moodle LMS, een open source tool
Resource- en activiteitenopties in Moodle [bron: ]

Algemene beoordeling: 4,3 / 5
Gebruiksgemak: 4,1 / 5
Klantenservice: 4,0 / 5
Functies: 4,2 / 5
Waar voor je geld: 4,4 / 5

Moodle is een open source LMS-tool voor opleiders en bedrijven die academische cursussen, beroepsopleidingen of interne trainingen verzorgen. Met deze cloudgebaseerde tool kunnen trainers en opleiders:

 • Websites met branding maken
 • Een onbeperkt aantal cursussen en activiteiten maken met hun eigen content
 • Een content library gebruiken voor cursussjablonen
 • Hun content verbeteren met een PDF-conversietool en een opmaaktool
 • Mobiel leren mogelijk maken met de Moodle-app, met toegang tot content, agenda's, resultatenoverzichten en tools om berichten te sturen
 • Webinars en workshops aanbieden via videovergaderingen
 • De voortgang bijhouden met aangepaste deadlines en benchmarks
 • Verbinding maken met online cloudservices voor meer opslagruimte

Moodle is een gratis open source oplossing onder de GNU General Public License (GNU GPL). Er kunnen kosten verbonden zijn aan hosting, onderhoud en training en onboarding binnen het bedrijf. Er zijn ook standaard en premium MoodleCloud-abonnementen, waarmee je een kant-en-klare gehoste oplossing krijgt met functies voor cursusbeheer, gepersonaliseerde websitehosting, analyses van sitegebruik en meer.

Welke criteria zijn van belang bij het kiezen van een LMS-platform?

Het vinden van het juiste open source LMS-platform hoeft voor mkb-bedrijven in Nederland niet lastig te zijn. Er zijn veel opties, in het Nederlands en het Engels. Behalve de taal en de prijs zijn er echter nog een paar andere factoren om rekening mee te houden, zoals:

 • Compatibiliteit met de bedrijfscultuur en de manier van werken van het bedrijf. Sommige LMS-tools zijn namelijk vooral bedoeld voor gedistribueerde teams, medewerkers met flexibele werktijden, teams die in verschillende tijdzones werken enzovoort.
 • Beschikbaarheid van social media en andere plug-ins
 • Opties voor aanpassing en gamificatie
 • De mogelijkheid om cursussen commercieel aan te bieden met een eCommerce-API (Application Programming Interface)
 • Schaalbaarheid en laadcapaciteit tijdens piekperiodes
 • Mobielvriendelijk en toegankelijkheidsopties
Meer weten? Bekijk onze catalogus met LMS-systemen om meer producten te ontdekken.


Methodologie

Om in dit lijstje te worden opgenomen, moesten de vier softwaretools allemaal aan de volgende criteria voldoen:

 • De tools in onze lijst voldoen aan de definitie van Capterra van LMS-systemen: 'Een LMS (leermanagementsysteem) is een digitale leeromgeving waarin organisaties al hun leeractiviteiten, cursussen en trainingen kunnen beheren. Een LMS-systeem zorgt voor een altijd en overal beschikbaar leerplatform. Hierop kunnen online cursusmateriaal en testen worden gepubliceerd en de voortgang van studenten worden bijgehouden. Ook kan er in een dergelijk systeem vaak een leerpad of -traject worden opgezet. Via een app bieden sommige LMS-systemen ook de mogelijkheid aan studenten om mobiel te leren.'
 • De tools bieden de volgende kernfuncties:
  • Cursusbeheer
  • Cursussen volgen 
 • Deze tools bieden een open source, standalone versie van de software, waarbij de broncode beschikbaar is om aangepast of gedistribueerd te worden.
 • Ze hebben in de afgelopen twee jaar (1 oktober 2021 tot 1 oktober 2023) meer dan 20 gebruikersreviews gekregen.
 • Ze hebben in de afgelopen twee jaar een gemiddelde beoordeling van minimaal 4,4 van de 5 sterren gekregen voor alle onderdelen.

Op basis van deze gegevens hebben we de vier producten met de hoogste gemiddelde beoordeling geselecteerd voor deze lijst.