De 4 beste open source en gratis videoconferentie tools

Gepubliceerd op 24-3-2020 door Adam Rosenthal en Quirine Storm van Leeuwen

Een shortlist van de beste open source en gratis videoconferentie software voor videovergaderen en videobellen, op basis van reviews.

gratis video conferentie tools

Laten we beginnen met het slechte nieuws: het ziet er niet naar uit dat hologram meetings binnenkort al tot de mogelijkheden gaan behoren.

Tot het zover is, kun je echter profiteren van software voor videoconferenties (of videobellen) om virtueel bijeen te komen met je collega’s en andere thuiswerkers in deze moeilijke tijden van het coronavirus.

Met videoconferentie software kun je vergaderingen op afstand, interne vergaderingen, events, webinars en lezingen hosten. Dit biedt dus tal van waardevolle mogelijkheden, zeker als het dan ook nog gratis is.

We hebben een lijstje samengesteld van vier van de beste open source en gratis videoconferentie softwaretools voor online meetings. Open source betekent dat je ze eindeloos kunt aanpassen. Deze tools moet je echter alleen gebruiken als je a) ten minste over elementaire programmeerkennis beschikt en b) het geen probleem vindt dat er nauwelijks live klantenondersteuning is.

Methodologie

Om in aanmerking te komen voor dit artikel moesten producten aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De software moet een gratis versie hebben waarin het delen van het scherm, videovergaderingen en streaming van presentaties tot de mogelijkheden behoort.
 • De software moet in de lijst met videoconferentie software van Capterra staan en daar een gemiddelde beoordeling hebben van minimaal 90/100. (We hebben bijna 61.000 reviews van webconferentiesoftware geanalyseerd en op basis van die data een beoordelingssysteem ontwikkeld met een maximale score van 100 punten.)

De producten staan in alfabetische volgorde.

1. FreeConferenceCall.com

videobellen

 

Open source: Ja
Algemene beoordeling: 91,3/100
Reviews: 156

 

Als je een event hebt met minder dan 1000 deelnemers, kun je goed uit de voeten met de gratis versie van FreeConferenceCall.com. Dit bedrijf, dat in 2001 werd opgericht, heeft inmiddels meer dan 800.000 klanten en is dus een van de groten in de branche.

Voordelen

Als je een event hebt met minder dan 1000 deelnemers, kun je goed uit de voeten met de gratis versie van FreeConferenceCall.com. Dit bedrijf, dat in 2001 werd opgericht, heeft inmiddels meer dan 800.000 klanten en is dus een van de groten in de branche.

 • Het gebruiksgemak is fantastisch. Gebruikers gaven hiervoor 93,9 van de 100 punten en dat is ruim boven het gemiddelde van 89,2 voor video conferencing software.
 • Bovendien biedt het ook nog de meeste functies in vergelijking met de andere software in deze lijst en die functies kun je op je dashboard aanpassen.

Nadelen

 • Reviewers vinden dat de kwaliteit van de gesprekken beter zou kunnen.
 • Reviewers hadden wat problemen met de gebruikersinterface, afhankelijk van de browser die ze gebruikten.

Prijs voor upgrades:

Een standaardupgrade kost $ 12,95 (rond de € 12) per gebruiker per maand. Je kunt ook alleen bepaalde functies upgraden, zoals gepersonaliseerde wachtmuziek voor $ 2 ( € 1,85) per maand en extra opslag voor opnamen van vergaderingen voor $ 3 (€ 2,77) per maand voor 40 GB.

Vooral geschikt voor:

Middelgrote bedrijven die betaalbare en aanpasbare software voor videovergaderen zoeken.

free conference call

De profielpagina voor een gebruiker van FreeConferenceCall.com (bron)

2. Livestorm

gratis videoconferentie toolOpen source: Ja
Algemene beoordeling: 95,2/100
Reviews: 108

 

 

Livestorm is in de eerste plaats een oplossing voor webinars. De gratis versie biedt onbeperkte webconferenties voor maximaal vier deelnemers. Afhankelijk van de opzet van je event kan dat genoeg zijn.

Voordelen

 • Zeer geschikt voor beginners vanwege de goede klantenondersteuning (beoordeeld met 98/100 in vergelijking met het gemiddelde van 85,4 in deze categorie).

Nadelen

 • De replay-functie van Livestorm is beperkt, wat sommige gebruikers heel frustrerend vinden.

Prijs voor upgrades:

Een upgrade van de functie voor videovergaderingen kost $ 31 (rond de €28,65) per host per maand. Een upgrade van de webinarfunctie kost $ 99 (rond de € 91,50) per host per maand.

Vooral geschikt voor:

Bedrijven die nog maar weinig ervaring hebben met open source software voor videoconferenties. Uit de reviews kun je opmaken dat de meeste klanten van Livestorm kleine telecommunicatiebedrijven en overheidsbestuurders zijn.

online meeting

Behalve tekstchats biedt Livestorm tijdens een videoconferentie ook opties om vragen te stellen en peilingen te houden (bron)

3. Samepage

online meetings met videoOpen source: Nee
Algemene beoordeling: 95,4/100
Reviews: 768

 

 

De gratis versie van Samepage biedt een onbeperkt aantal gebruikers en vergaderingen, de mogelijkheid om te chatten en een zoekgeschiedenis. De zoekgeschiedenis is met name nuttig voor interne events. Zo kun je al je data en interacties centraliseren om de follow-up van het event te verbeteren.

Voordelen

 • Op basis van de cloud en kan met een groot aantal verschillende apps worden geïntegreerd.
 • Prijs voor upgrade het laagst van alle opties in deze lijst.

Nadelen

 • De software is in de eerste plaats bedoeld als samenwerkingstool en bevat daardoor misschien meer mogelijkheden dan je nodig hebt.
 • Sommige reviewers vinden dat de uitgebreide functionaliteit de navigatie een beetje lastig maakt.

Prijs voor upgrades:

Voor de Pro-versie betaal je $ 8 (rond de € 7,35) per lid per maand. Hiermee krijg je per lid 1 TB extra opslagruimte plus uitgebreide beheermogelijkheden.

Vooral geschikt voor:

Bedrijven die op zoek zijn naar samenwerkingssoftware en die videovergaderingen willen gebruiken voor interne doeleinden. Dit product is vooral beoordeeld door kleine non-profitinstellingen en onderwijsmanagementbedrijven.

videovergaderen

Met Samepage kun je chatten tijdens een videovergadering (bron)

4. Zoom Video Webinar

videovergaderenOpen source: Ja
Algemene beoordeling: 92,6/100
Reviews: 3.289

 

 

Zoom Video Webinar biedt een onbeperkt aantal een-op-eenmeetings en meetings van minder dan 40 minuten voor maximaal 100 deelnemers. De software stuurt je na afloop van een webinar of videoconferentie ook rapporten om je volgende event te plannen.

Voordelen

 • Zoom is de enige in deze lijst die in de reviews bovengemiddeld scoort op elke categorie: gebruiksgemak, functionaliteit, klantenondersteuning, prijs-kwaliteitverhouding en waarschijnlijkheid om het bij anderen aan te bevelen.
 • Reviewers zijn zeer te spreken over de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit.

Nadelen

 • Bij Zoom moeten de deelnemers de software installeren en dat is voor sommige mensen een drempel.
 • Voor de hoge kwaliteit is een sterke en snelle internetverbinding nodig. Als je die niet hebt, kun je problemen krijgen met het tot stand brengen van een verbinding.

Prijs voor upgrades:

De Pro-versie kost $ 14,99 (rond de € 13,85) per gebruiker per maand en daarmee krijg je een tijdslimiet van 24 uur voor groepsvergaderingen van maximaal 100 deelnemers, met 1GB aan MP4- of M4A-cloudopnames.

Vooral geschikt voor:

Bedrijven die de beeld- en geluidskwaliteit erg belangrijk vinden. Zoom krijgt de hoogste beoordelingen van kleine bedrijven die actief zijn op het gebied van onderwijsmanagement en eLearning-professionals.

Zoom online meeting

Zoom biedt een hoge beeldkwaliteit, ook als er veel deelnemers zijn (bron)

Volgende stappen

Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen van welke webconferencing-software geschikt zou kunnen zijn voor jou. Als je nog twijfelt, kun je ook een kijkje nemen in onze gids voor kopers, die je een beter overzicht geeft van wat er allemaal mogelijk is met videoconferenties.

Als er daar niks voor je bij zit, kun je ook nog naar onze lijst met  web conferencing software gaan om te kijken of er een ander optie is die beter bij jou past.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.