6 inspirerende verhalen van vrouwen in tech

Gepubliceerd op 6-3-2020 door Quirine Storm van Leeuwen

Nederlandse vrouwen in tech

Deze week staat in het teken van Internationale Vrouwendag 2020. Daarom geeft de software vergelijkingssite Capterra vandaag het woord aan zes inspirerende vrouwelijke IT-toppers. Zij vertellen hoe zij in de wereld van technologie terecht zijn gekomen en wat hun ervaringen zijn als vrouw in tech. Hun prestaties laten zien dat IT niet typisch mannelijk of vrouwelijk is, maar gewoon een leuk vak met enorme mogelijkheden. Laat je ook inspireren door deze rolmodellen en kies voor een carrière in technologie en IT!

6 toonaangevende vrouwen in tech

Nederlandse vrouwen in tech

Een IT-carrière. Een bewuste keuze of toevallig ingerold?

Sommige jongeren weten precies wat ze later willen worden en welke studie ze willen doen, terwijl anderen liever een bredere opleiding kiezen om later hun uiteindelijke beroep te kiezen.

Dat laatste was het geval voor Anouk Vos, oprichtster van Revnext, een succesvol strategisch adviesbureau voor hightech vraagstukken. Zij koos voor Internationale Betrekkingen en ambieerde helemaal geen carrière in tech. Pas tijdens het vak nieuwe veiligheidsdreigingen werd haar interesse voor technologie gewekt. “Ik wilde niet alleen de impact van deze attacks begrijpen, maar ook snappen hoe deze technisch tot stand komen en gestopt kunnen worden.”

Soms is een brede studiekeuze dus een uitstekende manier om te ontdekken waar je interesses liggen. Bovendien is het een manier om opkomende techtrends te spotten en je verder te specialiseren.

Voor Anneke Keller, hoofd van de Jumbo Tech Campus en parttime management coach bij o.a. Coolblue, was een carrière in tech eerder een bewuste keuze. Ze was een echte bètastudent. Haar natuurlijke aanleg voor wis- en natuurkunde was op school al merkbaar en ze besloot verder te studeren aan de TU-Delft. Omdat ze haar studie uit eigen zak moest betalen begon ze haar eigen eenmansbedrijfje dat internetpagina’s maakte. Ze leerde zichzelf coderen om geld bij te verdienen. Ook zij speelde handig in op een opkomende trend van die tijd: het internet.

In 1995 deed ik tijdens mijn stage voor Philips onderzoek naar het internet, wat toen net in Nederland in opkomst was. Ik vond dat heel spannend, het internet was nog heel nieuw en overzichtelijk. Iedereen voelde dat dit het begin was van iets heel groots, maar wat, dat wisten we nog niet zo goed.
<span>Anneke Keller, Head of the Jumbo Tech Campus</span>

Jaya Baloo, de huidige CISO van Avast, een groot beveiligingsbedrijf, rolde vanuit haar praktijkervaring in een IT-functie. Als kind was ze al gek op computers en programmeren. Dat ze van haar hobby ook echt haar carrière kon maken had ze niet verwacht. Het werd toch maar geen ‘serieuze studie’ zoals Internationale Betrekkingen of Rechten, maar uiteindelijk een baan als CISO voor bedrijven als KPN en Avast.

Hindernissen op weg naar de IT-top

Uit onderzoek van Booking.com bleek dat 80% van de Nederlandse vrouwen vindt dat zij tegen meer obstakels aanloopt dan mannen in hun carrière. Wat zeggen onze 6 techvrouwen hierover? Wat zijn de hindernissen waar zij mee te maken hebben gehad als vrouw in de tech-sector?

Vivianne Bendermacher, techexpert bij RTL Boulevard en oprichtster van Techionista, een organisatie die zich inzet voor de empowerment van vrouwen via technologie, ziet nog veel vooroordelen in de IT-wereld, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Er heerst nog erg het idee dat ICT toch vooral voor mannen is, dat het niet creatief is, dat het saai is, dat het te moeilijk is… Allemaal stereotyperingen die we nodig moeten veranderen, maar dat kost tijd.
Vivianne Bendermacher, oprichtster van Techionista

Rina Joosten, oprichtster en CCO van Seedlink Technologies, een AI-aangedreven recruitmenttool, benadrukt dat het gebrek aan rolmodellen een obstakel is om het vrouwelijke ondernemerschap in ICT te borgen. Daarnaast wijst Rina erop dat vrouwelijke startups minder gemakkelijk toegang tot durfkapitaal hebben dan startups met mannen.

Het #fundright initiatief in Nederland is daarvoor onontbeerlijk, zodat ook vrouwelijke techondernemers niet meer een schamele 2% van het durfkapitaal voor hun rekening nemen maar een veel groter deel.
Rina Joosten, oprichtster van Seedlink 

Jaya Baloo, van Avast, noemt de ongelijke arbeidsvoorwaarden het grootste obstakel voor vrouwen in de IT: “…the biggest issues are ones of unequal opportunities and unequal pay for the same position.”

Anouk Vos van Revnext heeft over het algemeen een heel positief beeld van de IT-sector.

De belangrijkste les voor mij uit deze periode is dat het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen in de sector erg effectief is om meer vrouwen te stimuleren voor tech te kiezen. Meer dan campagnes met roze computerschermen, of activiteiten met jeukwoorden als ‘Girl boss’ of ‘techladiez’. Om te inspireren heb je voorbeelden nodig, geen schattige verkleinwoordjes.
Anouk Vos, oprichtster van Revnext

Toch had zij aan het begin van haar carrière soms het gevoel dat ze zich als vrouw moest bewijzen. In tegenstelling tot haar mannelijk collega’s leek het wel of haar gesprekspartners haar technische kennis probeerden te overhoren alvorens zaken te doen.

Anneke Keller van Jumbo benadrukt dat er tijdens elke carrière dingen goed en minder goed gaan onafhankelijk of je in de IT werkt of niet. Het hervinden van je rol na een zwangerschapsverlof kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn.

“Ik denk dat dit een probleem is in elk werkveld en in de IT-sector is zoveel werk dat je je eigenlijk nooit zorgen hoeft te maken of je wel een nieuwe baan gaat vinden als er eens iets misgaat”, aldus Keller.

Naast obstakels die typisch voor vrouwen gelden, kent de IT-branche ook zijn eigen complexiteiten.

Martine de Visscher, VP of Product bij Adyen, een grote payment service provider, noemt de snelheid van IT-ontwikkelingen een uitdaging. Om als bedrijf te blijven presteren moet je up-to-date zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat je, hoe druk het ook is op je werk, bewust tijd vrij moet maken om je te blijven inlezen, naar conferenties te gaan, webinars te volgen en met verschillende experts uit de Industry te praten.
Martine de Visscher, VP of Product Mid-Market bij Adyen

Initiatieven voor meer vrouwen in IT

Het aantal bètastudenten in het hoger onderwijs is de afgelopen tien jaar continu gestegen. In 2019 was 42% van de studenten in bètatechnische wo-opleidingen een vrouw. Al decennia proberen overheid en onderwijsinstellingen meisjes te interesseren voor techniek, toch ligt het percentage vrouwen dat in tech werkt maar rond de 15%.

Anneke Keller, van Jumbo, vindt dat het tot nu toe te langzaam gaat.

“Wat me opvalt is dat we nu nog niet heel veel verder zijn dan pakweg 20 jaar geleden. Ik zit zelf in het bedrijfsleven en stuur een team aan van 350 engineers en daarvan is 15% vrouw. Binnen de IT-sector een zeer goede score, maar geen weerspiegeling van de maatschappij”, zegt Anneke Keller.

Volgens Jaya Baloo kan er dan ook niet vroeg genoeg begonnen worden met het wekken van IT-interesse en bijbrengen van kennis .

[…] frankly we should start early, in the basis school, with a national program to teach kids to use the internet safely and eventually to code and engineer things.
Jaya Baloo, CISO van Avast

Initiatieven om de interesse van vrouwen in tech te wekken en de zichtbaarheid van vrouwen in het werkveld te vergroten zijn dus belangrijk. Uit dat idee kwam het bedrijf van Vivianne Bendermacher zelfs voort. Zij maakte het zich tot missie om de twee werelden, die van tech en die van vrouwen, met elkaar samen te brengen met haar bedrijf Techionista. De Techionista Academy biedt opleidingstrajecten in samenwerking met Microsoft om vrouwen om te scholen en aan banen in de ICT en tech te helpen.

“Het omscholingstraject dat we hebben ontwikkeld samen met Microsoft is succesvol. 90% van de vrouwen die wij hebben opgeleid is nu werkzaam in ICT”, vertelt Bendermacher.

Ook Seedlink van Rina Joosten is ontstaan uit een missie om gender bias en andere soorten vooroordelen te lijf te gaan, maar dan in sollicitatieprocessen. Zij ontwikkelde een dieplerend algoritme om bias uit selectieprocessen te halen.

“Ons bedrijf is ontstaan met de visie om vooroordelen uit selectieprocessen te halen. Inmiddels weten we dat onze methodologie de foutmarge met bijna de helft verlaagt en de diversiteit verhoogt”, benadrukt Rina Joosten.

Bovendien organiseert Seedlink masterclasses over A.I. en productontwikkeling om jonge mensen te enthousiasmeren over technologie.

Vrouwen netwerken

Naast aandacht voor het opleiden van vrouwen, is het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen in tech net zo belangrijk. Anouk Vos richtte daarom het Woman in Cyber Security Netwerk op om aansluiting bij andere vrouwen uit de sector te zoeken en andere vrouwen in IT te leren kennen. Omdat het percentage vrouwen in de techwereld over het algemeen laag is, missen nieuw-ingestroomde vrouwen soms aansluiting bij andere vrouwen in de sector.

De belangrijkste les voor mij uit deze periode is dat het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen in de sector erg effectief is om meer vrouwen te stimuleren voor tech te kiezen. Meer dan campagnes met roze computerschermen, of activiteiten met jeukwoorden als ‘Girl boss’ of ‘techladiez’. Om te inspireren heb je voorbeelden nodig, geen schattige verkleinwoordjes.
Anouk Vos, oprichtster van Revnext

Welk advies zou jij jonge vrouwen geven die in IT aan de slag willen?

Wij vroegen de techvrouwen om advies. Welke raad geven zij aan jonge vrouwen die aan een baan in technologie en IT denken? Het advies dat meermaals terugkomt is ‘gewoon doen’.

Ik zou tegen jonge IT-vrouwen willen zeggen: bedenk dat je altijd meer kunt dan je denkt. Zet die stip op de horizon en GA er gewoon voor. Maar bedenk je onderweg ook dat je nu een rolmodel bent geworden voor andere meiden en vrouwen. Deel je ervaringen en laat zien dat je het kan.
Vivianne Bendermacher, oprichtster van Techionista.

Martine de Visscher wijst op de vele mogelijkheden en verschillende disciplines binnen IT en de enorme vraag naar IT-talent op de arbeidsmarkt.

“Er wordt nog vaak gezegd ‘IT is de toekomst’, maar wat mij betreft is IT het heden en de ontwikkelingen gaan sneller dan ooit tevoren, tevens zijn er duizenden IT-vacatures in Nederland, dus waar wachten jullie nog op!”, aldus Martine de Visscher.

En nog een laatste tip van AI-expert Rina Joosten:

“Sluit je aan bij goede netwerken, want samen ben je sterk.”

Meer inspiratie nodig?

Door welke vrouwelijke rolmodellen lieten onze IT-toppers zich eigenlijk inspireren? Dit zijn een paar bijzondere Nederlandse techvrouwen die zij bewonderen:

  • Melanie Rieback, die met haar bedrijf Radically Open Security niet alleen de wereld digitaal veilig houdt, maar dit ook nog eens op non-profit basis doet.
  • Stephanie Wehner die aan een Quantum Internet werkt in Delft.
  • Janneke Niessen, oprichtster van CapitalT en Harper’s Bazaar Woman of the Year.
  • Corinne Vigreux, oprichtster van het Codam Coding College in Amsterdam.
  • Eva de Mol van CapitalT.
  • Simone Brummelhuis van Borski en The Next Speaker
  • Jonna ter Veer van NOS op 3 Tech Podcast

Stimuleren van genderdiversiteit

Wist je dat? Er zijn niet alleen initiatieven vanuit de IT-sector, onderwijsstelsels en overheden nodig voor meer diversiteit in de tech-sector, ook recruiters spelen een belangrijke rol. Bedrijven zouden bijvoorbeeld hun functiebeschrijvingen vrouwvriendelijker kunnen maken en kunnen wijzen op de verscheidenheid van techfuncties en de kansen van een techcarrière. Recruitment software kan ook oplossingen bieden om onbewuste genderbias van recruiters tegen te gaan. Bekijk hiervoor de lijst met AI-software of recruitmentsoftware om goede tools te vinden.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.

Over de auteur

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.

Quirine is Program Manager voor het Franse en Duitse contentteam en beheert en definieert de contentproductie en de strategie met betrekking tot het onderzoek.