Hoe werkt affiliate marketing?

Gepubliceerd op 5-3-2020 door Maaike Gulden

Affiliate marketing is een ‘makkelijke’ manier om online geld te verdienen zonder dat je zelf een product of dienst hoeft te ontwikkelen. Je gaat de producten of diensten van iemand anders promoten en voor iedere verkoop krijg je een kleine vergoeding. Het enige wat je hoeft te doen is verkeer naar een promotie link sturen.

affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is het proces waarbij je commissie verdient door de producten of diensten van iemand anders te promoten. Je krijgt dus een vergoeding voor het doorsturen van klanten en voor iedere verkoop krijg je een commissie.

Als ondernemer met een bedrijfswebsite kun je een banner of affiliate link op je website plaatsen. Dit is een unieke link die doorlinkt naar een product of dienst van derden. Als bezoekers hierop klikken en overgaan tot een verkoop, krijgt jouw bedrijf daarvoor een beloning. Meestal is dit een percentage van het aankoopbedrag, maar soms wordt dit verrekend met jouw abonnementskosten.

Bedrijven kunnen ook advertenties inzetten of een influencer betalen om een post te maken over hun product. Maar bij affiliate marketing hoeven ze niet vooraf te investeren voordat ze een verkoop realiseren. Ze dragen een stukje van de winst af aan zo’n affiliate nadat er ook werkelijk iets verkocht is.

Waarom affiliate marketing inzetten?

Tegenwoordig is er zoveel keuze. En mensen vertrouwen eerder op aanbevelingen van anderen, dan op advertenties. Ze vinden het prettig als iemand die ze vertrouwen of deskundig is in een bepaald product hen advies geeft. Zo weten ze dat ze de beste keuze maken waardoor ze tijd besparen en sneller resultaten behalen.

En die persoon kan jij zijn. Want waarom zou je geen extra geld verdienen met producten of diensten die goed aansluiten bij jouw business en waar je enthousiast over bent? Dit kan een leuke extra inkomstenbron zijn.

Zo maak ik zelf bijvoorbeeld gebruik van Tailwind (een dienst om je Pinterest pins in te plannen) en ben daar heel enthousiast over. Als ik dit op mijn online marketing website noem dan gebruik ik daar een affiliate link voor. Als iemand via die link ook Tailwind gaat gebruiken, wordt dat verrekend met mijn abonnementskosten. Zij keren dus geen geld uit.

Maar meestal krijg je een bepaald percentage van het aankoopbedrag. Dat is ook een van de redenen dat ik mijn reisblog Travelbliss gestart ben. Ik vind het leuk om te bloggen over mijn reizen en als ik een artikel over Londen schrijf, plaats ik daarin een link naar mijn favoriete hotel. Makkelijk voor de bezoeker want die kan meteen dit hotel checken. En als jij dit hotel boekt, krijg ik daarvoor een kleine commissie.

Hoe starten met affiliate marketing?

Voordat je start met affiliate marketing is het goed om eerst te brainstormen voor welke bedrijven jij een affiliate wilt zijn. Maak een lijst. Toen ik hier mee begon, keek ik eerst naar welke producten en diensten ik zelf gebruik en waar ik tevreden over ben. Want alleen als je echt open en eerlijk bent tegen je bezoekers, kun je ook op de lange termijn succes behalen met affiliate marketing.

Dus je gaat alleen producten en diensten aanbevelen waar jouw volgers ook echt profijt van hebben. Waar kun je hen mee helpen? Het vertrouwen van jouw bezoekers staat voorop! Als je weet waar ze naar op zoek zijn, welke vragen of problemen ze hebben, dan is affiliate marketing een win-win-win voor alle partijen.

 • Door jouw aanbevelingen leren jouw klanten of bezoekers een product of dienst kennen waar ze profijt van hebben.
 • Het bedrijf heeft extra klanten die ze anders misschien niet hadden.
 • En als beloning voor die verkoop, ontvangt jouw bedrijf een kleine commissie.

Affiliate marketing werkt het beste als je transparant bent over het product dat je promoot aan je achterban. Als je dit alleen maar doet om snel geld te verdienen, verlies je snel het vertrouwen van je volgers. Vermeld dit ook duidelijk in de voorwaarden op je website en ook in je blogs of social media posts waarin je zo’n affiliate link deelt.

 Schrijf je in bij een affiliate programma

Je hebt een unieke link nodig zodat het bedrijf kan herleiden dat die klanten via jouw website komen. Daarom moet jij je altijd aanmelden bij een affiliate programma. Daar heb je twee mogelijkheden voor.

#1 Meld je direct aan bij een bedrijf

Misschien wist je dit nog niet, maar veel bedrijven hebben een affiliate programma waar jij je voor kunt aanmelden. Google gewoon op de naam van het bedrijf en ‘affiliate programma’. Als ze zo’n programma hebben, verschijnt dit in de zoekresultaten en kun jij je hiervoor aanmelden. Dat heb ik dus gedaan voor Tailwind. Zo niet dan vind je misschien informatie op andere websites hoe jij je kunt aanmelden want sommige bedrijven werken alleen maar met een affiliate netwerk als tussenpartij.

#2 Werk met een affiliate netwerk

Je kunt je ook aanmelden voor een affiliate netwerk (dit is een tussenpartij die adverteerders koppelt aan online publishers). De bekendste affiliate netwerken in Nederland zijn Daisycon, Tradetracker en Awin die duizenden klanten en merken in hun portfolio hebben. Dat bespaart je een hoop tijd want je hebt hiermee toegang tot veel bedrijven die een affiliate programma hebben. Bovendien heb je al je links, statistieken en advertentie materiaal op één plek in het affiliate systeem van het netwerk.

Veel bedrijven werken via zo’n tussenpartij, ook de Nederlandse reisorganisaties. Je dient een aanvraag in voor de campagnes die je wilt promoten en zodra je goedgekeurd bent, kun je jouw uniek affiliate link promoten.

 • Vind een product of dienst dat je wilt promoten.
 • Meld je aan als affiliate.
 • Ontvang je unieke affiliate link die je op je website plaatst.
 • Als een website bezoeker hierop klikt, komen ze op een pagina van derden.
 • Als de bezoeker dit koopt, krijg jij een commissie.

Verkoop de klik

Het lijkt misschien heel aanlokkelijk en ‘makkelijk’ om geld te verdienen met een affiliate link op je website, maar er komt echt veel meer bij kijken. Als je affiliate marketing wilt inzetten, gelden dezelfde principes als voor het verkopen van je  eigen producten of diensten. Het enige verschil is dus dat je dus de producten of diensten niet hoeft te maken en leveren, maar iemand anders aanbod promoot.  Je hebt een lange adem nodig want het kost tijd om enthousiaste volgers op te bouwen die jouw aanbevelingen ook vertrouwen. En zonder vertrouwen, geen verkopen!

De tijden dat je een website kon bouwen rond producten die een leuke commissie opleveren en deze vervolgens ging promoten via Facebook ads of Google ads zijn voorbij. Persoonlijke relaties worden steeds belangrijker. Dat betekent content maken, actief zijn op social media en een emaillijst opbouwen zodat je die relaties ook kunt onderhouden. Dat houd je alleen vol als je het doet vanuit passie voor het thema waarover je content maakt en niet alleen met het idee om snel geld te verdienen.

Als je website vol staat met knipperende banners van allerlei producten, schrik jij je bezoekers wellicht af. Dat wekt irritatie op. Leg in een blog uit waarom een product of dienst een goede keuze is en wat ze er aan hebben (en vermeld ook duidelijk dat het een affiliate link is waar jij commissie voor krijgt). Dan is de bezoeker ook sneller geneigd om door te klikken en komen ze terug voor meer. Je moet de klik dus ook echt verkopen.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Eigenlijk is er geen enkele limiet aan hoeveel jij kunt verdienen met affiliate marketing. De sky is the limit! Natuurlijk is dit afhankelijk van de hoeveelheid tijd en commitment die je bereid bent om hierin te stoppen. En ook de volgende factoren spelen een rol:

 1. De commissie die je ontvangt voor iedere verkoop.
 2. De omvang van jouw bezoekers of volgers.
 3. Hoe succesvol jij bent in het promoten van deze producten of diensten.

Meestal zijn de commissies voor digitale producten hoger dan voor fysieke producten. Dat is ook vrij logisch omdat de winstmarges hoger zijn doordat er bijvoorbeeld geen voorraadkosten of verzendkosten zijn bij digitale producten. Deze commissies kunnen soms wel oplopen tot 50%.

Affiliate marketing is dus een mooie manier om extra inkomen te verdienen of kan zelfs je belangrijkste verdienmodel worden.

voordelen en nadelen van affiliate marketing

Door gebruik te maken van een affiliate systeem kun je eenvoudig traceerbare links genereren, je performance in de gaten houden en sneller betalingen ontvangen. Op Capterra vind je een uitgebreide lijst met affiliate softwaretools en kun je geverifieerde reviews lezen.

Over de auteur:

Maaike Gulden is online marketing adviseur vanuit haar bedrijf The Marketing Factory. Daarnaast is ze gepassioneerd blogger, spreker en trainer. De afgelopen jaren heeft ze duizenden mensen socialmediawijs gemaakt en werkte o.a. voor organisaties zoals Mee, Zorginstituut Nederland, Rabobank en Kamer van Koophandel. Ze is auteur van de boeken ‘Social Media in Zorg en Welzijn: dat zorgt beter’ en ‘Zakelijk twitteren voor gevorderden in 60 minuten’, medeoprichter van Social Media Club Breda en blogger voor Frankwatching. Volg Maaike op Instagram @maaikegulden of kijk voor meer tips op haar website.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.