5 gratis en open source webshop softwaretools

Gepubliceerd op 29-10-2019 door Quirine Storm van Leeuwen

open source webshop software

Open source webshop software kan zeer goede en gratis oplossingen bieden voor zowel kleine als grote webshophouders. De keuze is echter groot en het is veel werk om alle mogelijkheden te bekijken. Je komt al snel met vragen te zitten. Welk e-commerceplatform is het meest geschikt voor mijn bedrijf? Is het systeem krachtig genoeg om aan mijn behoeften te voldoen? Welke plugins zijn beschikbaar?

Daarom hebben wij een aantal goede open source webshop systemen op een rijtje gezet met basisinformatie om je te helpen beslissen. Alle open source webshop platformen op deze lijst voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Ze hebben ten minste 50 klantbeoordelingen met 4+ sterren op Capterra.
 • Ze kunnen standaard gekoppeld worden met de meest gangbare verzendplatformen in Nederland.
 • Ze hebben een gevestigde positie op de Nederlandse markt.

De lijst staat in alfabetische volgorde.

CS-Cart

Wereldwijd zijn er al 35.000 webshops gemaakt met de open source webshop software van CS-Cart. De standaardversie heeft een zeer uitgebreid aanbod aan functionaliteiten, maar omdat de code open source is kan je zelf altijd meer functies, design templates of koppelingen ontwikkelen. Denk aan integraties met nieuwe betalings- en verzendplatforms of marketplaces. CS-Cart is zoals LEGO, maar dan voor een bekwame ontwikkelaar. Je kan ermee bouwen wat je wilt.

 • Makkelijk in het beheer door het intuïtieve ontwerp en toch flexibel en simpel genoeg om je storefront helemaal aan jouw wensen aan te passen.
 • Geweldige SEO-optimalisatie mogelijkheden.
 • Meerdere webshops met verschillende huisstijlen beheren vanuit één admin. dashboard plus de mogelijkheid om vanuit een mobiele admin. app je webshop te beheren.
 • Om support vanuit CS Cart zelf te ontvangen, moet je credits kopen. Ook kan je vragen stellen aan andere gebruikers via de forums.

Prijsinformatie

Open source betekent in het geval van CS Cart niet gratis. Er is een gratis demo van 15 dagen beschikbaar, maar vervolgens betaal je eenmalig €330 inclusief gratis updates gedurende het eerste jaar na aankoop. Als je ook na een jaar nog updates wil ontvangen, dan betaal je daar €100 per jaar voor. Heb je liever een gehoste versie? Dat kan vanaf €62 per maand.

Pluspunten

Op Capterra scoort CS-Cart op alle onderdelen een 4,5 maar gebruikers zijn vooral erg enthousiast over het gebruiksgemak en de SEO-optimalisatie.

“Het beste aan CS-Cart is misschien wel dat mijn webshop in een paar maanden op de eerste webpagina van Google verscheen dankzij de geweldige SEO-optimalisatie”, aldus een reviewschrijver op Capterra (in het Engels)

Minpunten

CS-Cart geeft aan gemiddeld 6 updates per jaar uit te voeren, maar uit gebruikerservaringen blijkt dat het updaten van de software niet altijd vlekkeloos verloopt. Daarentegen geeft een Capterra gebruiker wel aan dat het updateprocess in het laatste jaar enorm is verbeterd.

Magento Open Source

open source webshop software Magento
Bron: Magento

De meeste webshophouders kennen de naam Magento wel. Het is een veelgebruikt open source webshopsysteem. Magento geeft open source gebruikers alle basistools die nodig zijn en biedt een aantal van de krachtigere, optionele tools aan onder betaling.

 • Je kan velen verkooppagina’s en content voor je producten maken, je fulfillment en verzendingen op bijna elke wensbare manier beheren en je kan een verscheidenheid aan handige rapporten genereren (zoals bijvoorbeeld BTW-rapporten, voorraden en gebruikte zoekwoorden op je pagina).
 • Magento werkt met een basispakket waaraan je extensies kan toevoegen, zoals aangepaste voorraadsystemen, live chatintegraties en SEO-optimalisatiemogelijkheden.
 • Binnen één systeem meerdere winkels beheren, transacties in meerdere landen, talen en valuta’s beheren en gebruik maken van verschillende wereldwijde verzendplatforms en betalingsmogelijkheden.
 • Om Magento te installeren heb je veel kennis van programmeren nodig. Maar dan heb je wel wat. Het is veelzijdige en degelijke open source e-commerce software.

Prijsinformatie

De open source versie is gratis. Maar je zal wel meteen de extensies moeten kopen voor een betaaldienst, domeinnaam en een veiligheidscertificaat. Magento heeft ook een gehoste versie Magento Commerce genaamd waarvoor de kosten verschillen afhankelijk van het type webshop. Er is een demo van Magento Commerce beschikbaar om de software uit te proberen.

Pluspunten

Gebruikers op Capterra geven aan dat ze vooral de uitgebreide opties van Magento een groot voordeel vinden. Daardoor heeft Magento de mogelijkheid om mee te groeien wanneer je business groeit.

“Wat betreft e-commerceplatforms heeft Magento bewezen van grote waarde te zijn vanwege de uitgebreide functies en betaalbaarheid”, aldus een Capterra reviewschrijver (in het Engels).

Minpunten

Het gebruiksgemak scoort wat minder doordat Magento zoveel programmeerkennis vereist maar er zijn gelukkig vele specialisten die je kunnen helpen met het installeren en onderhouden van je webshop.

OpenCart

open source e-commerce systeem opencart

OpenCart’s admin dashboard (Bron)

Als je op zoek bent naar een kant-en-klaar open source e-commerceplatform, is OpenCart een goede keuze. Er zijn niet veel systeemvereisten en OpenCart is op de meeste servers te installeren.

 • OpenCart werkt op basis van modules waardoor gebruikers eenvoudig modules kunnen toevoegen en verwijderen.
 • Ongelimiteerd en gratis categorieën en producten toevoegen aan je webshop.
 • Snel op te zetten: volgens OpenCart zelf in een aantal minuten, volgens Capterra gebruikers in een paar uur.
 • Mogelijkheid tot het instellen van meerdere valuta en talen.
 • Gratis support mogelijk vanuit de community of betaalde support vanuit OpenCart zelf.
 • Marktplaats met veel add-ons, (zoals Facebook-plugins, krachtige SEO-tools of Excel-koppelingen voor productmanagement) De kosten hiervan kunnen tot ca. 1800 euro oplopen voor bijvoorbeeld een Microsoft Dynamics integratie.

Prijsinformatie

OpenCart is helemaal gratis. Je kan wel eenmalig betalen voor technische support of een abonnement op klantondersteuning nemen. Eenmalige hulp is vanaf €90 beschikbaar en het abonnement kost €90 per maand. Ook is er een hosted versie van OpenCart, deze kost €28 per maand.

Pluspunten

Makkelijk en zeer snel te installeren, zelfs zonder de hulp van een ontwikkelaar. Het platform is gratis, de extensies zijn betaalbaar en na eenmalig te kopen kun je ze blijven gebruiken zonder extra kosten, zelfs in meerdere webshops. Een enthousiaste Capterra gebruiker meldt (in het Engels):

“Het is makkelijk in gebruik en heel snel. Je kan op eenvoudige wijze een shop maken met duizenden producten zonder dat je een fortuin kwijt bent aan betaalde hosting.”

Minpunten

OpenCart’s backend zoekfunctionaliteiten en filters zijn wat minder flexibel dan andere software. Ook is de kwaliteit van extensies variabel doordat er geen controle over is vanuit OpenCart zelf.

Prestashop

gratis open source webshop software prestashop
Prestashop’s dashboard (Bron)

Deze open source webshop software van Franse bodem heeft een erg technische backend maar komt met een demo die je helpt de software te installeren. Als je je webshop eenmaal hebt ingericht is deze makkelijk in gebruik.

 Deels van Europese makelij waardoor je automatisch voldoet aan Europese wetten.

 • Eenvoudige integratie met social media en tools om data te verzamelen.
 • Zeer actieve community met fora waar veel hulp wordt geboden van ontwikkelaars.
 • PrestaShop biedt ook goede rapportagemogelijkheden, zoals de unieke Intelligent Merchant KPI-functie en voorspellingsfunctionaliteiten.

Prijsinformatie

De open source webshop software van Prestashop is gratis. De hosted versie genaamd Prestashop Ready is beschikbaar voor €19,90 per maand.

Pluspunten

Een groot voordeel is dat de software niet te zwaar is waardoor je dus geen hele sterke server nodig hebt en je dus meer vrijheid hebt in het kiezen van hosting. Ook is de gebruikerscommunity heel erg actief en behulpzaam.

“De actieve community spreekt veel verschillende talen waar je gratis hulp kunt krijgen voor kleine problemen en bugs.”, aldus een Capterra reviewer (in het Engels).

Minpunten

De kosten voor aanvullende modules kunnen oplopen.

WooCommerce

gratis open source webwinkelsoftware Woocommerce
WooCommerce bestellingenoverzicht (Bron)

Woocommerce is niet een op zichzelf staande open source webshop software. Het is een gratis plugin binnen het populaire CMS WordPress. Wanneer je dus een WordPress website hebt, kan je deze heel makkelijk omtoveren tot een webshop.

 • Als je al gebruik maakt van WordPress, dan is het toevoegen van de WooCommerce plugin een peulenschil. De plugin is na installatie gelijk te gebruiken zonder dat je veel moet aanpassen.
 • Naadloze integratie van commerce met content. Tenslotte werkt de plugin op het meest gebruikte content management systeem ter wereld.
 • Naast fysieke producten is het ook mogelijk om virtuele producten te verkopen zoals e-books, cursussen en zelfs afspraken.
 • Gebruikerscommunity met wereldwijde vertegenwoordiging.

Prijsinformatie

WooCommerce open source is gratis, voor sommige plugins moet je wel betalen. Dit ecommerceplatform heeft geen gehoste versie.

 Pluspunten

Met WooCommerce heb je de mogelijkheid om virtuele producten te verkopen. Ook is deze open source webshop software zeer stabiel.

 Minpunten

WooCommerce kan niet los van WordPress worden gebruikt dus als je nog geen ervaring hebt met WordPress moet je niet alleen één maar twee systemen leren kennen. Maar als je er toch voor gaat dan krijg je er wel wat voor aldus een Capterra gebruiker (in het Engels):

“Uit mijn ervaring met het lanceren van meer dan een dozijn webwinkels kan ik zeggen dat wanneer het aankomt op het kiezen van het juiste e-commerceplatform voor WordPress, dit de meest stabiele en veilige keuze is voor elk langdurig gebruik.”

Welke open source webshop software kies jij?

Wij hebben in dit artikel een aantal belangrijke kenmerken per webshopsysteem voor je op een rijtje gezet maar in de basis kunnen de open source webshop softwaretools grotendeels hetzelfde.

Springt een bepaalde aanbieder er voor jou uit? Wellicht kunnen de gebruikersreviews op Capterra je verder helpen (zie de desbetreffende links bij elke aanbieder). Wil je zelf nog andere gratis en open source webshopsoftware vergelijken, bekijk dank de volledige lijst met open source webshop sofwareoplossingen op Capterra.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.