10 tips voor een duurzame webshop – Zero impact, het kan!

Gepubliceerd op 14-11-2019 door Quirine Storm van Leeuwen

De deurbel gaat. Yes, daar is de bezorger met een pakketje. Dank u Sinterklaasje!

De klant pakt de doos uit. De bestelling is in orde en de klant is blij. Maar waar niemand blij van wordt, is de verpakking. Weer zo’n grote doos erbij. Samen met de duizenden andere dozen die dezelfde dag voor de deur staan, verspilt online shoppend Nederland een heel bos aan papier.

Dit moet anders.

Dit kan anders.

Hoe kan de webshopeigenaar duurzamer leveren? Wat kan je allemaal doen voor een duurzame webshop?

duurzame webshop

10 Tips voor een duurzame webshop

In dit artikel bespreken we een aantal duurzaamheidsacties op het gebied van:

  • Verpakking
  • Bezorging
  • Consumenteneducatie

Gebruik deze tips om haalbare duurzaamheidsdoelen te stellen. Verbind een datum aan elk doel en meet de resultaten bijvoorbeeld met behulp van duurzaamheidssoftware. Werk samen met je fabrikanten, dienstverleners en klanten om je doelen te verwezenlijken.

duurzame webshop

Duurzame Verpakkingsmethoden

1. Plastic zakken van gerecycled plastic

De meeste webwinkels gebruiken kartonnen dozen (75%) of kunststof zakken (19%). Het voordeel van een plastic zak of enveloppe is dat deze soepel is en niet groter dan het product zelf zodat er geen lucht wordt vervoerd. Het nadeel is het milieuonvriendelijke materiaal. Volgens het Plastic Pact, waarin de doelstellingen over het maximale plastic-verbruik tot 2025 zijn vastgelegd, moet het gebruik van plastic met 20% omlaag. Bovendien moeten alle verpakkingen dan van volledig recyclebaar plastic gemaakt zijn. Hoog tijd dus om een leverancier te vinden die aan deze eisen voldoet en alleen nog maar gerecyclede plastic zakken en enveloppen te gaan gebruiken voor een duurzame webshop.

2. Vacuüm verpakken

PostNL heeft fashionpack ontworpen voor het versturen van kleding in vacuüm zakken. Deze plastic verpakking wordt zo compact vacuüm gezogen dat het pakketje gewoon door de brievenbus kan. Zelfs zonder dat de kleding kreukt. Bovendien is deze verpakking herbruikbaar en kunnen producten in diezelfde verpakking geretourneerd worden.

3. Verpakken op maat

Het voordeel van een kartonnen doos is dat deze meer bescherming biedt dan een plastic zak, maar een nadeel is de lage vullingsgraad. Er blijft vaak veel lege ruimte over tussen het product en de doos, waardoor er dus meer materiaal wordt gebruikt dan nodig en er veel lucht wordt vervoerd. Daardoor rijden er weer meer bestelwagens dan nodig wat weer zorgt voor meer CO2-uitstoot.

Duurzame webshops optimaliseren dus de verpakking en proberen de verpakkingsdichtheid te vergroten. Dat doe je door de grote van de verpakking zo goed mogelijk af te stellen op de grote van het te versturen product. Het verschepen van lucht leidt namelijk jaarlijks tot 122 miljoen CO2-uitstoot. Grotere webwinkels kunnen bijvoorbeeld hun eigen snijmachine aanschaffen om de verpakking op maat te snijden en het transport van lege ruimte te reduceren. Zo passen er meer pakketten in één bestelbus. Voor kleinere webwinkels is een snijmachine wellicht te duur, maar er zijn goede alternatieven zoals deze:

4. Versturen in fabrieksverpakking

Als het product al in een stevige fabrieksdoos zit, dan is het niet nodig om daar nog een extra verpakking of doos omheen te doen, maar het artikel kan dan gewoon rechtstreek aan de consument worden geleverd. Bol.com doet dit al.

De waarde van het product speelt wel een rol bij het wel of niet extra verpakken. Dure producten met een stevige fabrieksverpakking, zoals een iPhone of een camera, zijn namelijk diefstalgevoelig en kunnen daarom beter niet enkel in de fabrieksverpakking worden verzonden. De meeste niet waardevolle en diefstalgevoelige producten zijn echter wel geschikt om verzonden te worden zonder ‘omdoos’.

Om ervoor te zorgen dat meer producten rechtstreeks in de fabrieksverpakking kunnen worden verzonden, kunnen webwinkels hun fabrikanten vragen om de verpakking van producten geschikt te maken voor rechtstreekse verzending.

5. Gerecycled karton voor een duurzame webshop

Voor de productie van kartonnen dozen worden bomen gekapt. Door gerecycled karton te gebruiken werk je mee aan een duurzamere inzet van de gebruikte grondstoffen, omdat het materiaal niet weg wordt gegooid maar meerdere malen wordt gebruikt. Zo wordt er minder gebruik gemaakt van nieuwe grondstoffen voor nieuwe verpakkingen en worden er minder bomen gekapt. Bovendien vermindert recycling de afvalberg.

Iets om rekening mee te houden is het feit dat karton niet eindeloos herbruikbaar is. De meeste kartonnen verpakkingen kunnen tot maximaal 7 keer worden hergebruikt.

6. Herbruikbare verpakking

 Het idee achter herbruikbare verpakkingen is dat de bezorger de verpakking na aflevering weer meeneemt. De klant ontvangt alleen zijn bestelling, dus zonder doos. De vervoerder neemt dan de lege verpakking mee terug naar het sorteercentrum om deze dan opnieuw te gebruiken.

UPS testte dit circulaire systeem, Loop genaamd, in New York en Parijs. PostNL deed afgelopen jaar een pilot met Futurumshop voor de bezorging van fietsartikelen in herbruikbare verpakking. De pakketbezorger ViaTim biedt deze mogelijkheid aan op lokaal niveau in andere delen van Nederland.

Eén herbruikbare verpakking kan tot 1.000 keer opnieuw gebruikt worden en daarmee leiden tot een besparing van 138 kilo karton. Dit betekent een besparing van 138 kilo CO2, meldt Futurumshop.

7. Herkomst verpakkingsmateriaal

Verduurzaming begint niet bij het recyclen of het hergebruiken van materialen, maar eigenlijk al daarvoor, namelijk bij de keuze van de verpakkingsfabrikant. Bij het kiezen van geschikte duurzame verpakkingsmaterialen kun je als webshopeigenaar kiezen voor een leverancier met PEFC-gecertificeerd hout of het FSC-keurmerk. Verpakkingsfabrikanten met het FSC-keurmerk, van Forest Stewardship Council of de Raad voor Goed Bosbeheer, halen de grondstof voor het karton namelijk uit verantwoord beheerde bossen. Dit betekent dat er niet meer hout uit het bos wordt gehaald dan dat er bijgroeit. Zo blijven de bossen dus behouden.

Duurzame bezorgmethodes voor een duurzame webshop

Wat kunnen webwinkels nog meer doen om te verduurzamen? Webshops kunnen hun bezorgmethodes ‘de-carboniseren’, oftewel, gebruik maken van groene voertuigen. Hieronder staan een paar mogelijkheden:

8. Schone voertuigen

  • Licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) – de bakfiets is hier een voorbeeld van. De Hogeschool van Amsterdam deed een grootschalig onderzoek hiernaar en concludeerde dat de bakfiets een prima alternatief is voor 10 tot 15 procent van de bestelautoritten in grote steden. CB, DHL en PostNL leveren al met elektrische bakfietsen.
  • De fiets voor de last mile – voor de laatste kilometers van het laatste overslagpunt (plek waar goederen worden overgeladen) naar het huis van de klant wordt een groene bezorgmethode gebruikt. Zo levert het laatste stuk van het transport geen CO2-uitstoot op. Fietskoeriers levert op deze manier.
  • Groen gas bestelbus – met vrijwel geen CO2-uitstoot en een zeer laag fijnstofgehalte. PostNL gebruikt bijvoorbeeld veel groen gas bestelwagens.

Toekomstige schone voertuigen

  • De Streetscooter – elektrische bedrijfswagens met zero CO2-uitstoot. Dit is een initiatief van DHL dat al zeer succesvol in Duitsland is en nu ook in België wordt getest. De bestelwagens zijn al in Nederland te verkrijgen, maar er is nog geen nieuws over het gebruik door logistieke dienstverleners.
  • Drones – innovatie op de postmarkt wordt door de overheid gestimuleerd en de wet wordt momenteel aangepast om bezorging met drones eenvoudiger te maken. In Reykjavik mag het al, dus wie weet ook binnenkort in Nederland.

9. Social delivery

Het huis van een particulier doet dienst als het pakket afhaalpunt in de buurt. Alle pakketjes worden op ditzelfde buurtpunt afgeleverd en opgehaald. Zo kan de consument zijn pakket lopend of met de fiets afhalen op een zelf gekozen moment. Webshops kunnen hun bestellingen ook bij het buurtpunt afgeven zodat vervoerders niet apart bij elke webshop langs hoeven te gaan. Bovendien kan deze manier van bezorgen het gemeenschapsgevoel van de wijk stimuleren. Nederlandse initiatieven hiervan zijn viaTim en Homerr.

10. Consumenteneducatie

Om een duurzame webshop te realiseren moet je samenwerken. Met de fabrikant van je producten voor geschikte fabrieksverpakkingen, met de leveranciers van je verpakkingsmateriaal voor gerecyclede materialen en verantwoord grondstofgebruik, met je vervoerders voor milieuvriendelijke bezorgmethodes en met je klant, voor verantwoordelijk shopgedrag.

Vraag je klant mee te werken en voor de schoonste bezorgoptie te kiezen. Leg uit dat de keuze voor levering de volgende dag, en niet binnen één dag, van invloed is op de mate van duurzaamheid. Met de keuze voor levering de volgende dag, kan een vervoerder het voortraject namelijk beter plannen, met vollere wagens rijden en de meest optimale route rijden.

Vraag je je af of klanten hier gevoelig voor zijn? Capterra voerde een enquête uit en stelde 194 online kopers de volgende vraag:

duurzaam bezorgen webwinkel

Een derde van de respondenten koos voor groen. Veel consumenten zijn dus bereid om meer te betalen als daar een milieuvriendelijke bezorgmethode tegenover staat.

Er bestaat software om de duurzaamheid van je onderneming te meten, beheren en verbeteren? Bekijk de lijst met aanbieders van duurzaamheidssoftware op Capterra.

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.