Maak je je zorgen over COVID-19? Bezoek onze infohub met advies over hoe je je thuiswerkend team het beste kunt ondersteunen om productief te blijven op afstand.

Onderzoek 5G in Nederland: 66% is voor de uitrol van 5G

Gepubliceerd op 21-11-2019 door Quirine Storm van Leeuwen

Het zal niet lang meer duren voordat 5G in Nederland beschikbaar is. Vodafone, KPN en T-Mobile zijn het nieuwe supersnelle draadloze netwerk op verschillende plekken in ons land aan het testen. Dat is hartstikke spannend, want 5G is veel meer dan alleen maar supersnel internet waarmee je ultrahoge resolutiefilms in een paar seconden laadt of de nieuwste games binnen een paar minuten downloadt.

5G is het begin van de complete digitalisering van de maatschappij. Geen mens, dier of ding is straks meer offline. Alles kan dan in een milliseconde met elkaar verbinding maken en 5G heeft de capaciteit om deze enorme hoeveelheid aan realtime data te kunnen verwerken.

5G in Nederland

 

De motor achter de ontwikkeling van de 5G-technologie is het groeiende dataverkeer. Het mobiele dataverbruik steeg in 2018 al met 70% ten opzichte van 2017. Uit cijfers van het Telecompaper blijkt dat deze groei zich in 2019 heeft voortgezet en zelfs bijna verdriedubbeld is van 1GB in 2017 naar 2,8 GB aan data per abonnee per maand in het eerste kwartaal van 2019. Het huidige 4G-netwerk kan niet aan deze groeiende vraag voldoen. 5G heft de bestaande limieten op zodat het ‘Internet of Everything’ mogelijk wordt.

5G biedt kansen voor bedrijven

De verruiming van de capaciteit, lagere vertraging en de supersonische snelheid van het mobiele 5G-netwerk biedt bedrijven nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van internet of things (IoT). Door 5G kunnen veel meer apparaten gelijktijdig online zijn en met sensoren kan er realtime-data uitgewisseld worden om zo bedrijfsprocessen te automatiseren, optimaliseren en dingen op afstand te besturen. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s. 5G heeft zo’n ultrakorte responstijd tussen het verzenden en ontvangen van gegevens, ook wel ‘latency’ genoemd, dat realtime interactie op grote schaal mogelijk wordt. Een mens heeft een gemiddelde reactietijd van 200-300 milliseconden, met 5G is de reactietijd 1 milliseconde! Dat betekent dus dat het risico op een botsing in een zelfrijdende auto kleiner is dan in een auto die door een mens wordt bestuurd.

Wat vinden Nederlanders eigenlijk van 5G? Wat vinden we de belangrijkste voordelen van 5G? Zijn we eigenlijk vóór of tegen de invoer van 5G? Hoe bezorgd zijn we over straling, informatiebeveiliging en privacy? Capterra onderzocht deze vragen. De resultaten van dit onderzoek geven bedrijven inzicht in de beleving van 5G in Nederland. Zo kunnen bedrijven tijdens implementatie van nieuwe toepassingen rekening houden met de verwachtingen en zorgen van de consument.

Belangrijkste resultaten 5G-onderzoek

  • 97% van de respondenten weet wat 5G is.
  • 27% van de respondenten geeft aan hun vaste internet op te zeggen en volledig over te gaan op mobiel internet als Nederland een landelijk dekkend 5G-netwerk heeft.
  • 17% van de respondenten denkt dat de elektromagnetische straling van 5G-antennes schadelijk is voor de gezondheid.
  • Respondenten verwachten dat 5G op grote schaal gebruikt zal worden voor Internet of Things, vrijetijdsbesteding of vermaak en zelfrijdende voertuigen.
  • 19% noemt informatiebeveiliging en privacy als een beslissende factor om 5G niet te gaan gebruiken.

Wanneer komt 5G in Nederland?

97% van de Nederlanders is inmiddels bekend met 5G. 92% weet ook dat er de komende jaren wordt gewerkt aan een landelijk dekkend 5G-netwerk. Het netwerk is nog niet beschikbaar omdat de 3,5GHz frequentieband die nodig is voor de maximale snelheid nu nog in beslag wordt genomen door defensie. De 3,5GHz-band zal tussen 2020-2022 vrijgemaakt worden en de vrijgekomen ruimte in radiogolven (spectrum) wordt dan geveild aan concurrerende telecombedrijven zoals KPN, T-Mobile en Vodafone en dan kan 5G landelijk worden uitgerold. Op dit moment draaien er wel al een aantal pilots zowel op de 700MHz frequentieband als op de 3,5GHz-band. Verschillende providers testen nu bijvoorbeeld hoe 4G en 5G samen kunnen functioneren op het netwerk en hoe nieuwe smartphones met 5G-tech zich gedragen.

De vraag is of 5G bekabeld internet zal gaan vervangen. Nederland heeft nu al een van de snelste internetverbindingen van Europa met breedbandsnelheden van meer dan 100 megabytes per seconde. Het huidige mobiele 4G-netwerk van KPN biedt landelijke dekking met een snelheid van minstens 10 megabytes per seconde. Een kwart van de huishoudens is voorzien van glasvezel, waarmee snelheden tot 1GB behaald kunnen worden.

1GB met glasvezel is snel, maar 5G kan nog veel sneller, twintig keer zo snel zelfs. Met maximale snelheden van 20GB is 5G mobiel internet dus een aantrekkelijk alternatief op de vaste internetverbinding. 27% van de respondenten zegt dan ook hun vaste internetabonnement op te zeggen en volledig over te gaan op mobiel internet als Nederland een landelijk dekkend 5G-netwerk heeft.

5G in Nederland

Uitdagingen van 5G voor milieu en gezondheid

De realisatie van een landelijk dekkend 5G-netwerk wekt echter wel vragen op. Om een goede dekking te bieden zijn er namelijk heel veel antennes nodig in de openbare ruimte. De lage ‘latency’ van 5G, oftewel de korte tijd tussen het versturen en ontvangen van data, vereist het gebruik van hogere radiofrequenties. Hoge radiofrequenties kunnen echter kleinere afstanden overbruggen. Daarom zullen de antennes dichterbij elkaar moeten staan om de gebruikers van voldoende signaal te voorzien. In Nederland staan er nu al meer dan 46.000 antennes voor mobiele communicatie. Er zullen nu nog veel meer antennes bijkomen. Bovendien bouwen verschillende telecombedrijven ieder hun eigen netwerk met hun eigen antennes. Dat kan betekenen dat op dezelfde mast drie 5G-antennes komen te hangen voor de dekking van hetzelfde gebied. Het zou veel (kosten)efficiënter en minder optisch vervuilend zijn als telecomproviders samen zouden werken en gezamenlijk gebruik gaan maken van de antennes.

Daarnaast roept de straling van 5G-antennes vragen op over de mogelijke gezondheidsrisico’s. Zal de straling binnen de wettelijke vastgestelde limieten blijven als er zoveel antennes bij komen? 17% van de respondenten denkt dat de elektromagnetische straling van 5G schadelijk voor de gezondheid is. 40% antwoordt het niet te weten en 43% is van mening dat 5G veilig is. Er is dus nog veel onduidelijkheid over het stralingsvraagstuk. Bedrijven die met 5G aan de slag gaan, zouden er daarom goed aan doen hier duidelijke informatie over te geven.

5G gezondheidsgevaar

Smartphones met 5G-technologie

5G betekent niet alleen nieuwe antennes, maar ook nieuwe smartphones. De huidige smartphones zijn namelijk niet geschikt voor 5G. Om gebruik te kunnen maken van het 5G-netwerk zullen consumenten dus een nieuw apparaat moeten aanschaffen dat de 5G-technologie ondersteunt. Hoe kijkt de consument tegen deze uitgave aan? Verhoogt deze uitgave de drempel om op 5G over te stappen? De meningen zijn verdeeld, bijna de helft (49%) van de respondenten heeft er geen problemen mee en zal dus rond de 900 euro uitgeven voor de nieuwste generatie smartphone, gebaseerd op de huidige prijs van de Samsung S10 die 5G al ondersteunt. Dit komt neer op ongeveer 50 euro per maand in combinatie met een abonnement. 26% van de respondenten is niet bereid geld uit te geven aan een nieuwe mobiele telefoon enkel voor gebruik van 5G. Een kwart weet nog niet wat ze gaan doen.

Voor of tegen 5G

Hoe zit het met de privacy?

Naast gezondheidszorgen en de aanschaf van een nieuw apparaat, is er nog de privacy-kwestie. In welke mate maakt de consument zich zorgen over databeveiliging en privacy als steeds meer apparaten online zijn en ongekende hoeveelheden (persoonlijke) gegevens verzamelen? Is informatiebeveiliging een reden voor terughoudendheid in het gebruik van 5G? Wat zal er zwaarder wegen 5G niet te gaan gebruiken, de kosten voor een nieuwe smartphone, de gezondheidsrisico’s, de dekkingsgraad of de zorgen over de beveiliging van gegevens en privacy? Uit de antwoorden blijkt dat de belangrijkste reden 5G niet te gaan gebruiken de kosten voor een nieuwe smartphone zijn (28%). Daarna de gezondheidsrisico’s met 24%. Zorgen over de bescherming van persoonsgegevens en privacy komen op de derde plaats met 19%.

tegen 5G

Voordelen van 5G

Vanwege al deze vragen is het niet verassend dat een kwart van de ondervraagden nog twijfelt of zij vóór de invoering van 5G in Nederland zijn. 9% antwoordt zelfs tegen de invoering van 5G te zijn. Het merendeel (66%) is echter vóór 5G in Nederland. De belangrijkste redenen daarvoor is zonder twijfel de snelheid van het nieuwe netwerk. Dit zijn de voordelen die de respondenten allemaal noemen:

voordelen 5G

5G en zakelijk gebruik

De hoge kwaliteit en capaciteit van de mobiele internetverbinding van 5G zal de ontwikkeling van nieuwe toepassingen aandrijven. Naast eerdergenoemde zelfrijdende voertuigen, het downloaden van films of cloud-gamen, zijn er nog veel meer mogelijke toepassingen die met 5G snel zullen ontwikkelen. Waarvoor zal 5G op grote schaal gebruikt worden? Dit is de top 10 toepassingen volgens de respondenten:

toepassingen 5G

Internet of Things (IoT) staat bovenaan de lijst en dat is logisch omdat dit eigenlijk de achterliggende technologie is voor veel van de andere genoemde toepassingen. Uit een eerder digitaliseringsonderzoek van Capterra bleek dat 15% van de MKB-bedrijven nu al gebruik maakt van IoT. 5G zal de ontwikkeling van veel meer IoT-toepassingen stimuleren omdat bestaande limieten aan datacapaciteit en snelheid straks niet meer bestaan.

5G is een echte disruptive technologie die heel veel nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen mogelijk zal maken. Volgens Gartner (onderzoek alleen beschikbaar voor klanten) zal het nog wel tot 2025 – 2030 duren voordat telecomunicatiebedrijven hun infrastructuur volledig overschakelen op 5G. Het voordeel van dit langzame tempo van de integratie van 5G is dat bedrijven nu de tijd krijgen om zich goed voor te bereiden op de technologische veranderingen. Om goed voorbereid te zijn is het belangrijk om bestaande processen eerst te digitaliseren en alle werkprocessen met elkaar te integreren. Als het nieuwe netwerk er dan is kan het volle potentieel van 5G benut worden.

Er bestaat IoT-software om apparaat- en toepassingsgegevens met elkaar te verbinden. Op Capterra vind je een uitgebreide lijst met IoT-software en kan je verschillende leveranciers vergelijken op prijs, functionaliteiten en klantbeoordelingen.

Capterra voerde deze online-enquête in de maand november 2019 uit onder 131 fulltime of parttime werkende Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar, waaronder 61 mannen en 70 vrouwen. De resultaten zijn representatief voor het onderzoek, maar niet noodzakelijk voor de Nederlandse bevolking als geheel.

 

In dit artikel wordt er mogelijk naar producten, programma’s of diensten verwezen die niet in uw land beschikbaar zijn, of die misschien niet voldoen aan de wet- of regelgeving van uw land. Wij raden u aan om de softwareleverancier rechtstreeks te benaderen voor informatie over de beschikbaarheid van de producten en overeenstemming met lokale wetgeving.