Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15-11-2019.

Koude acquisitie is lastig. Vaak verdwijnen mails van onbekende verzenders ongelezen in de prullenbak. Hoe zorg je dat je dat potentiële klanten jouw mail wel lezen en beantwoorden?

een B2B sales koude e-mail die verkoopt

Veel mensen ergeren zich groen en geel aan alle e-mails die ze op het werk binnenkrijgen. Ze ontvangen vaak honderden e-mails per dag en het merendeel daarvan verwijderen ze zonder zonder ze te lezen.

Het gemiddelde openingspercentage voor B2B acquisitie e-mails is dan ook onder de 20%.De vraag is hoe je als bedrijf zorgt dat je bij die 20% hoort. Daarvoor zijn een aantal handige tips. 

Gratis voorbeeld acquisitie mail 

Als verkoper wil je zoveel mogelijk deals sluiten en dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat jouw e-mails bij de emails zitten die wel geopend en gelezen worden.

Hier is een gratis B2B acquisitie mail template dat je kunt gebruiken om jouw open rates een boost te geven en meer potentiële klanten te bereiken.

Deze tips helpen je niet alleen om je verkoopquota te halen, maar ze zorgen er ook voor dat je geen potentiële klanten meer irriteert. Van slecht geschreven e-mails wordt je bedrijf bij niemand populair en zeker niet bij prospects. Gebruik deze tips om betere, informatievere e-mails te sturen waarover goed is nagedacht.

Download hier gratis een B2B acquisitie mail voorbeeld

7 tips voor B2B verkoopmail om je te helpen deals te sluiten

Er zijn een aantal basisregels die je kunt volgen om je verkoopmail aantrekkelijker te maken voor de ontvanger en zo de kans op succes te vergroten op een een deal:

7 tips voor de perfect B2B sales e-mail

1. Zorg voor een pakkende onderwerpregel

Sara Hartanov, Client Success Manager bij Capterra, adviseert B2B sales teams om drie dingen te doen in de onderwerpregel van hun e-mail: stel een vraag, schep een gevoel van urgentie en voeg waarde toe.

Dat betekent dus niet dat je in all caps dingen naar je prospects moet gaan schreeuwen als “WIL JE GELD BESPAREN? OPEN DIT NU!!!”

Het gaat erom dat je het belang van je boodschap overbrengt en erop wijst wat jouw bedrijf voor de organisatie van een prospect kan doen, nog voordat ze je e-mail geopend hebben.

Als je bijvoorbeeld een product aan de man wilt brengen dat kosteneffectiever is dan een vergelijkbaar product van de concurrentie, kan een onderwerp zoals “Wilt u 20% per jaar besparen op uw operationele kosten?” ervoor zorgen dat je e-mail vaker geopend wordt.

Je volgende stap:

Test je onderwerpregels met A/B-tests om erachter te komen wat voor jouw bedrijf het beste werkt. Kijk welke onderwerpregels hogere response rates opleveren.

Dit kun je natuurlijk handmatig doen, maar een oplossing voor e-mail tracking levert vaak betere resultaten op. Als jouw bedrijf nog geen tool heeft voor het bijhouden van de aflevering en de openingspercentages van e-mail, kun je er een vinden in onze lijst.

2. Houd het kort

Niemand wil graag een zakelijke e-mail openen en dan een complete roman aantreffen. Ook al vind je zelf dat er in jou een groot schrijftalent schuilt, je prospects zitten daar over het algemeen niet op te wachten.

Vermijd daarom lange alinea’s en grote lappen tekst. Maak je e-mails niet langer dan 50–125 woorden. Als je het toch belangrijk vindt om je prospects bepaalde details te laten weten, volg dan de tip hieronder om dat op een effectieve manier te doen.

Je volgende stap:

Stel vanaf nu een woordlimiet in voor je e-mails. Houd je aan het aantal woorden hierboven of ga het aantal woorden in je e-mails tracken om te zien bij welke lengte je de meeste reacties krijgt.

3. Laat klanten zelf de voordelen van je product of dienst ontdekken

Prospects willen heus wel meer weten over jouw product. Ze willen weten hoe het werkt, wat zij eraan hebben en hoeveel het kost. Die informatie willen ze alleen niet altijd van een verkoper krijgen. Beoordelingen van andere klanten spelen een minstens zo belangrijke, zo niet belangrijkere rol. Uit onderzoek van Capterra blijkt bijvoorbeeld dat online klantbeoordelingen voor de meerderheid van de respondenten invloed heeft op hun aankoopbeslissing. 

Je kunt de waarde van jouw product dus beter niet uitgebreid aanprijzen in een lange e-mail. Geef je prospects deze informatie in de vorm van casestudy’s, whitepapers, vermeldingen van jouw product door derden of links naar geverifieerde productreviews. Gebruik zoveel mogelijk informatie van andere klanten  om prospects over de streep te trekken.

Je volgende stap:

Bereid samen met je marketing- en contentteams content voor die ook beoordelingen van klanten bevat waarin de waarde van je product wordt aangetoond.

4. Personaliseer je e-mails

Verkopers verkopen nu eenmaal, dat is hun vak, maar mensen willen niet het gevoel hebben dat hen iets wordt aangesmeerd. Je hebt misschien wel een verkoopscript voor je telefoongesprekken en sjablonen die je volgt voor je e-mails aan prospects, en dat is zeker ook verstandig, maar je moet je prospects geen standaard-e-mails sturen.

Probeer in plaats daarvan de voordelen van jouw product aan te passen voor individuele kopers en bedrijven. Ook als je je product bij iedereen aanprijst als een tijdbesparende oplossing, kun je die boodschap op een paar manieren personaliseren.

  • Geef aan wat ze allemaal met de bespaarde tijd zouden kunnen doen: ze kunnen bijvoorbeeld aan belangrijke nieuwe projecten werken of die uitstekende klantenservice bieden waarom hun bedrijf bekend staat.
  • Wees specifiek: hoeveel tijd gaat je prospect besparen door jouw product te gebruiken? Is dat in geld uit te drukken? Zo ja, reken het uit en laat het je prospect weten.

Je volgende stap:

Schrijf voordat je prospects een e-mail stuurt, drie concrete, specifieke redenen op waarom jouw product of service met name voor hun bedrijf geschikt zou zijn. Vermeld deze redenen in je e-mail.

5. Zorg voor een duidelijke call to action (CTA)

Je moet voorkomen dat prospects zich afvragen wat je nu eigenlijk van ze wilde of waarom je contact hebt opgenomen.

Ga er niet vanuit dat je prospects weten hoe het verkoopproces werkt en verwacht zeker niet dat ze de tijd gaan nemen om daarachter te komen nadat ze van jou een onduidelijke e-mail hebben ontvangen. Maak het jezelf en je prospect gemakkelijk door expliciet aan te geven wat de volgende stap moet zijn. Hiervoor voeg je een specifiek verzoek of een call to action (CTA) toe.

Het is dan voor jezelf en je prospect helder wat er nu moet gebeuren voordat jullie allebei de volgende stap kunnen zetten in het verkoopproces.

Je volgende stap:

Voeg in je e-mailsjablonen tijdelijke aanduidingen toe voor de volgende stappen voor prospects, zodat je die niet vergeet op te nemen in je mails. Je kunt de formule uit het downloadbare acquisitie mail voorbeeld gebruiken of zelf een CTA maken. Je verzoek moet specifieke details en duidelijke verwachtingen bevatten.

6. Kies de juiste verzenddag en tijd

Voor succes in de juiste timing van groot belang. Maar wat is de juiste dag op koude acquisitie te doen? En welk tijdstip geeft de meeste kans dat mensen de mail ook daadwerkelijk lezen? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Uit onderzoek blijkt dat voor veel bedrijven donderdag de populairste verzenddag is, en dat's morgens vroeg vaak het meest gekozen tijdstip.

In de praktijk wil dat niet altijd zeggen dat je daarmee gegarandeerd succes hebt. Dat hangt af van de sector waar je in werkt en welke groep klanten je probeert te bereiken. Jouw optimale verzendtijdstip verschillen van dat van andere organisaties. Het belangrijkste is een tijdstip kiest waarop je weinig concurrentie hebt en de grootste kans dat jouw klanten waarschijnlijk tijd hebben om hun mail te lezen.

Je volgende stap:

Doe onderzoek naar het gedrag van je doelgroep: op welke momenten lezen ze waarschijnlijk  hun mail en op welk apparaat? En wat zijn de dagen waarop ze waarschijnlijk minder mail binnenkrijgen? Op basis van je onderzoek kan je een aantal gouden momenten kiezen om je aqcuisitiemail te versturen.

7. Zorg voor regelmatige follow-up mails

Als een prospect niet reageert op jouw eerste e-mail, wil dat niet zeggen dat je dan maar de handdoek in de ring moet gooien. De kans is groot dat je meerdere keren van je moet laten horen voordat je in contact komt (als je überhaupt al met de prospect spreekt). Denk eraan: zodra jij opgeeft, vergeet je prospect wie je bent. 

Je volgende stap:

Gebruik je CRM-software om herinneringen in te stellen voor follow-up met potentiële klanten, zodat er niemand door je vingers glipt.

Waarom zijn goede sales mails belangrijk?

Veel sale sales professionals denken dat het opstellen van een goede, beknopte e-mail tijdverspilling is, omdat ze vaak toch niet worden geopend. Maar, zoals je hierboven kunt lezen, is het omgekeerd: mails worden vaak niet geopend omdat er te weinig aandacht wordt besteed aan het opstellen ervan. 

Een goed opgestelde e-mail  is vaak de meest trefzekere manier om koude acquisitie te doen.  Door tijd besteden aan het schrijven van nuttige, informatieve e-mails voor prospects zullen je verkoopcijfers stijgen.

Op zoek naar marketing automation software? Bekijk de lijst van Capterra met de beste marketing automation-softwareoplossingen.